Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Charakterystyki ³uków "wschodnich"
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
Corto
Witam

Wczoraj zabra³em siê (wiedziony ciekawo¶ci±) za sprawdzanie parametrów swojego ³uku - Koryo (produkcji koreañskiej - http://www.koreanarchery.org/model25.html). Stara³em siê uzyskaæ charakterystyki naci±g / si³a, aby porównaæ je z charakterystykami umieszczanymi na ró¿nych stronach www. Szczególnie interesowa³o mnie, czy prawd± jest to, co niektórzy twierdz± o pewnym podobieñstwie charakterystyk ³uków wschodnich w porównaniu do bloczkowych (co wydawa³o mi siê mocno nieprawdopodobne).

Oto charakterystyka ³uku bloczkowego: (krzywa c - parabola)

Jak widaæ dla tego typu ³uku charakterystyczne jest tzw. let-off - si³a potrzebna do napiêcia ³uku do okre¶lonego punktu po pocz±tkowym szybkim wzro¶cie gwa³townie maleje (szybko¶æ opadania charakterystyki zale¿y od kszta³tu krzywek na koñcach ramion):

Jak widaæ mo¿na uzyskaæ ³uk o charakterystyce ³agodnie lub szybko narastaj±cej.

W moim przypadku charakterystyki dla ³uku wschodniego 55-funtowego (28'') wygl±da³y nastêpuj±co:

dla jednostek SI:

Jak widaæ z powy¿szych wykresów, charakterystyka sk³ada siê z 3 "czê¶ci"
na pocz±tku narasta do¶æ szybko, pó¼niej liniowo, a po przekroczeniu ok. 21'' znów szybko (³uk twardnieje coraz szybciej).

Nie ma tutaj niczego podobnego do zjawiska let-off, czyli zmniejszania siê si³y potrzebnej do utrzymania napiêtego ³uku.

Mam nadziejê, ¿e kogo¶ zainteresuj± te wyniki smile.gif

Pozdrawiam
Maciej
Abrat
A na marginesie jedynie kto¶ bardzo kiepsko zorientowany móg³ twierdziæ, ¿e ³uki refleksyjne mog± mieæ charekterystykê typu let-off. Ja osobi¶cie jak ¿yjê czego¶ takiego nigdy od nikogo nie s³ysza³em, ale ró¿ne dziwne mity mo¿na spotkaæ .

Ale fajnie ¿e zamie¶ci³e¶ wykres dla Koryo bow.

pozdrawiam
Abrat
Corto
W sumie ja równie¿ nie rozumia³em jak kto¶ mo¿e tak twierdziæ, ale spotka³em siê z tym kilkukrotnie, wiêc chcia³em (w ramach walki z mitami) wykonaæ w³asne pomiary...

Je¶li uda mi siê jako¶ przemyciæ w którym¶ z grantów czujnki przyspieszenia, to mo¿e bêdzie mo¿na wykonaæ pomiary zmian prêdko¶ci w czasie strza³u (oczywi¶cie tylko do momentu wyj¶cia strza³y poza majdan).

W sumie wykonanie charakterystyk (obci±¿enie/naci±g) które przedstawi³em, mo¿e byæ bardzo proste.

Nale¿y wzi±æ np. jak±¶ strza³ê której nie bêdzie ¿al poznaczyæ, obci±¿amy ciêciwê odwa¿nikiem o znanej wadze i zaczynamy zaznaczaæ naci±gi dla ró¿nych odwa¿ników.

Polecam jednak solidne wi±zanie ciê¿aru, wykonuj±c powy¿sze pomiary ca³kiem skutecznie zala³em sobie wod± pó³ pokoju (obci±¿eniem by³o wiadro o znanej wadze a jak wiadomo 1L wody to ok 1kg) kiedy pu¶ci³ wêze³ strza³a posz³a w sufit robi±c ca³kiem niez³± dziurê icon_wink.gif

Bardzo chêtnie zobaczy³bym charakterystyki ³uków p³askich i elb, je¶li tylko kto¶ z uczestników forum zechcia³by wykonaæ je we w³asnym zakresie.

Pozdrawiam
RAF
Temat mnie wci±gn±³ i zrobi³em do¶wiadczenia z moimi ³ukami - Samick 13 kg, Diana 13 kg, Diana 17 kg. Krzywa dotycz±ca refleksyjnego Samicka jest rzeczywi¶cie krzywa (choæ nie tak bardzo jak na wcze¶niej zamieszczonych wykresach). Ale w przypadku bisokowych Dian ju¿ nie bardzo. Nasuwa mi siê wniosek, ¿e w przypadku d³ugich prostych ³uków naci±g jest mniej wiêcej wprost proporcjonalny do przy³o¿onej si³y.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.