Witam
Wczoraj zabra³em siê (wiedziony ciekawo¶ci±) za sprawdzanie parametrów swojego ³uku - Koryo (produkcji koreañskiej - http://www.koreanarchery.org/model25.html). Stara³em siê uzyskaæ charakterystyki naci±g / si³a, aby porównaæ je z charakterystykami umieszczanymi na ró¿nych stronach www. Szczególnie interesowa³o mnie, czy prawd± jest to, co niektórzy twierdz± o pewnym podobieñstwie charakterystyk ³uków wschodnich w porównaniu do bloczkowych (co wydawa³o mi siê mocno nieprawdopodobne).
Oto charakterystyka ³uku bloczkowego: (krzywa c - parabola)
Jak widaæ dla tego typu ³uku charakterystyczne jest tzw. let-off - si³a potrzebna do napiêcia ³uku do okre¶lonego punktu po pocz±tkowym szybkim wzro¶cie gwa³townie maleje (szybko¶æ opadania charakterystyki zale¿y od kszta³tu krzywek na koñcach ramion):
Jak widaæ mo¿na uzyskaæ ³uk o charakterystyce ³agodnie lub szybko narastaj±cej.
W moim przypadku charakterystyki dla ³uku wschodniego 55-funtowego (28'') wygl±da³y nastêpuj±co:
dla jednostek SI:
Jak widaæ z powy¿szych wykresów, charakterystyka sk³ada siê z 3 "czê¶ci"
na pocz±tku narasta do¶æ szybko, pó¼niej liniowo, a po przekroczeniu ok. 21'' znów szybko (³uk twardnieje coraz szybciej).
Nie ma tutaj niczego podobnego do zjawiska let-off, czyli zmniejszania siê si³y potrzebnej do utrzymania napiêtego ³uku.
Mam nadziejê, ¿e kogo¶ zainteresuj± te wyniki
Pozdrawiam
Maciej