W³a¶nie zrobi³em tarczê trójk±tn± na XV wiek. Mam problem z jej pomalowaniem. Kompletnie siê na tym nie znam i proszê o pomoc. Tarcza jest oklejona bia³ym p³ótnem i chcia³bym j± pomalowaæ na jaki¶ kolor ¿eby siê powiedzmy bardzo nie pobrudzi³a. Jaki kolor proponujecie i jakich farb radzicie u¿yæ?
Witam!
Tu masz ca³y temat odno¶nie farb w ¶redniowieczu.
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=13...%C3%84%EF%BF%BDA co do koloru zale¿y jaki kraj odtwarzasz.
Pozdrowienia.
No a je¿eli odtwarza³bym rycerza polskiego to czy czerwona tarcza by³a by dobra??
Co to farb to chodzi³o mi o to gdzie mo¿na zdobyæ takie bardziej naturalne farby.
Kolor czerwony jest dobry a co do farby to radzi³ bym spytaæ w tamtym temacie poniewa¿ te¿ nie wiem gdzie tak± farbê mo¿na dostaæ.
Zaraz... proszê o nie robienie ba³aganu. Je¿eli tu mówimy o farbach w ¶redniowieczu, gruntowaniu, itd. to OK. Ale je¿eli chodzi o herb na twojej tarczy, to proszê sobie poszukaæ literatury w bibliotece (polecam takiego autora jak Alfred Znamierowski) albo ostatecznie odpowiedniej strony w temacie dotycz±cym linków, albo zadaæ pytanie w odpowienim do tego temacie - pt. Heraldyka (proszê dla treningu skorzystaæ z opcji Szukaj i znale¼æ sobie samemu, gdzie s± takie tematy).