Czo³em
chce wykonaæ szyszak potrzebuje wzorów
prosze je¶li co¶ macie o fotki szyszaków
dziekiuje i pozdrawiam
hej Macku
wzory znajdziesz we wszystkich chyba pozycjach dotyczacychj uzbrojenia 17 wieku
od niewielkich publikacji dotyczacych zbiorów wawelskich "Zbroje husarskie" i "Zbroje karacenowe" pocz±wszy, na ¯ygulskiego albumach skonczywszy,
do dostania w internecie
zreszt± rzemie¶lnicy wykonujacy szyszaki w wiekszosci maj± takie "wzorniki"
pozdrawiam
Jesli chodzi o albumy ¯ygulskiego to mam te pozycje ale ilosc szyszaków w nich opisana jest dosæ srednia pozycji WAWELSKICH"niestety niemam;(
Troszkê wawelskich jest
tutaj.
K³aniam
Rabiega
CYTAT(Rabiega @ 19:53 22.10.2007)
Troszkê wawelskich jest
tutaj.
Niestety link prowadzi donik±d.
Pozdrawiam
Jaki¶ chochlik z³o¶liwy - poprawi³em.
Rabbi
okrutne dziêki
mo¿e ma co¶ kto¶ jeszcze mo¿e jakie¶ w³asne fotki
wpadnij do Kielc na wystawê Janiaka z £odzi... jest kilka ciekawych...
moze sko¿ystam a macie jakie¶ zdjecia. Bo mysle ze oprucz mnie moze kto¶ kiedy¶ bedzie chcia³ wykonac szyszak
mamy zdjêcia oczywi¶cie
nawet w katalogu wystawy :)ponad 600 stron + suplement te¿ prawie takiej objêto¶ci
Ja np mam plany szyszaka .
na ich podstawie wykonuje ten na mojej stronie .
To plany techniczne szyszaka z 1630 r . to taki najbardziej oklepany - ³adny - ale bardzo popularny.
Jak siê mysli o szyszaku to mysli siê w³a¶nie o tym :-)
Naprawde nic trudnego - jak wcze¶niej robi³e¶ co¶ w metalu to niemaproblema.
Troche zabawy.
Moge ci zrobiæ fotki roz³orzonych planów - ale nie wiem czy mi siê chce :-)
Jak mnie zachêcisz ?
Masz co¶ fajnego w wersji elektronicznej?
Potrzebujê pozycji o uzbrojeniu ochronnym kirasierów XVIII - XIX w (prusy -francja)
A mo¿e co¶ innego??
ps. plany s± z muzeum w Warszawie
Czo³em,
mo¿e trochê przy okazji - czy mia³by kto¶ z Forumowiczów dobre dokumentacje kapalinów husarskich?
O ile szyszaki s± do¶c powszechne w odtwórstwie XVII-wiecznym, o tyle ca³kowity brak jest w³a¶nie tego typu wczesnego bojowego nakrycia g³owy husarskiej, moim skromnym zdaniem o wiele ciekawszego i du¿o barziej zaspokajaj±cego moje poczucie estetyki.
Bêdê wdziêczny za wszelkie tropy (za Z. ¯ygulskiego we wszelkich odmianach dziêkujê w przedbiegach, sa ogólnie znane - proszê o cos bardziej inspiruj±cego), w razie czego nie omieszkam nagrodzic kropelkami.
Witam.
Kapaliny s± ma³o medialne :-)
Istnieje pewna ikona - archeotyp - model husarza w naszym spo³eczeñstwie.
90% odtwórstwa to w³a¶nie powtarzanie jednej zbroii .
W³a¶ciwie wszystkie zbroje kominkowe.....
Co do dok³adnej dokumentacji to moim zdaniem raczej nie ma takowej .
Dla p³atnerza wystarcz± zdjecia robione specjalnie dla niego (pokazuj±ce spodni± czê¶æ - ty³ itp).
Je¶li ktos mieszka w Krakowie , Warszawie , lub jakims rdzennie Polskim mie¶cie z fajnym muzeum - to moze sie przej¶æ i porobic zdjecia (wystarczy tak ok 7-10 ) .
To wystarczy do zrobienia kopii.
Wpadnij do Muzeum Czartoryskich do Krakowa tam równie¿ s± szyszaki husarskie.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.