Mam pytanko jak w temacie: czy mo¿na w "domowych warunkach" stworzyæ lico na skórze samemu wygarbowanej??
nierozumiem troszkê tematu, poniewaz lico jest zewnetrzn± stron± skóry (t± od futra) - je¶li bardzo zalezy Ci na obróbce polecam ksi±¿ki do ZSZ ku¶nierstwa i kaletnictwa (tutaj beziesz mia³ praktyczne porady co i jak, a duzo bardzo sie przez wieki nie zmieni³o jesli chodzi o obróbkê)
Chodzilo mi o to, czy skora po zcieciu futra jest licow±? czy lico to warstwa naskórka zwierzêcia?
Dziêki bardzo
Hm... Skóra, po usuniêciu futra i wygarbowaniu jest licowa.
A licowaniem nazywa siê bardzo wspó³czesny szacher - macher, który polega na tym, ¿e grub± skórê tniemy maszyn± na kilka cieñszych. Tak uzyskujemy kilka skór które maj± z obu stron mizdrê (to spodnie oblicze skóry). Nastêpnie natryskujesz lakier, który jest w miarê elastyczny i uzyskujesz sztucznie lico.
Druga metoda to zmielenie odpadków skóry wylanie ich odpowiedni± substancj± (zabij mnie, nie wiem jak±, zajmujê siê histori±), dziêki czemu uzyskujemy twór skóropodobny. na to znów natryskujemy lakierowe lico.
W ten sposób wytwarza siê ogromn± czê¶æ wspó³czesnych wyrobów skórzanych, w tym du¿± czê¶c obuwia. Myk polega na tym, ¿e to sztuczne lico zaczyna pêkaæ po jakim¶ czasie. St±d charakterystyczne "wywietrzniki" w glanach z blachami (np. Underground), na zgiêciach na wysoko¶ci podbicia.
Niemniej, ten proces nie ma nic wspólnego z interesuj±cym nas okresem. Je¶li bêdziesz kupowa³ skórê i nie wiesz, jak odró¿niæ, czy lico jest sztuczne czy naturalne, patrz na s³abe punkty, naturalne skaleczenia, marszczenie w pachwinach. Je¶li to jest idealnie g³adka tafla, to sorry - takie zwierzê nie istnieje.
Centaur - poszukaj sobie na allegro ksia¿ki o Garbowaniu, to raz, druga sprawa wydaje mi siê ¿e skóra lakierowana (znaczy lico), czy to chromowa czy ro¶linnie uzyskana niebêdzie ciemnieæ pod wp³ywem smarowania olejem lnianym. Zreszt± jak sprawdze to napisz. I trzecia sprawa, stucznie barwiona skóra ma nienaturelne br±zowo be¿owe kolory, czyli np czerwona, niebieska itp.
Dzieki bardzo, nawet nie wiecie jak mi pomogliscie!! Mam jeszcze jedno pytanko, czy op³aca sie garbowac samemu surow± skórê, prosto od rzeznika, czy lepiej dac tak± skórê do garbarni? Czy róznica w cenach bedzie du¿a i czy nie lepiej czekac na jakas okazje i kupic juz gotow± skóre od sprzedawcy??
No ja mogê jedynie z w³asnej praktyki odpowiedzieæ - mniej zachodu i zapachu (bo garbowanie to niestety smrodliwe zajêcie) daje opcja zakupu wygarbowanej skóry.
Wiem ¿e sqa garbarnie/ludzie, którzy z dostarczonych p³atów skór garbuj± na zamówienie, wiêc taka opcja równie¿ wchodzi w grê.
Ja osobi¶cie sam bym siê nie podjo³ wygarbowania.
Witam,
Je¿eli chcesz samemu licowac skórê to najlepiej jest to zrobic tu¿ po zakonczeniu garbowania kiedy jest jeszcze miêkka po wyjêciu z do³u garbarskiego. Wtedy mo¿na ³atwo usun±c recznie w³osy, nastepnie trzeba wyg³adzic powierzchniê specjalnym g³adzikiem - w ¶redniowieczu wykonywano je z kamienia - i otrzymujemy z jednej strony lico a z drugiej mizdrê. Lico jest stron± zewn±trzn± (czyli od naskórka), mizdra wewnêtrzn± - czyli od strony "bebechów" i miêsni. Sam proces garbowania jest do¶c smrodliwy i d³ugotrwa³y, wiêc terz robi sie to chemicznie np. przy pomocy chromu.
pozdrawiam!
ps. przepraszam za u¿ywanie wy³±cznie "c" lecz mam tylko ten znak w kompie
Skoro jestesmy przy skorach to mam pytanie. W wielu epokach uzywano skory bialej na pasy, zw³aszcza w wojsku. Wyprawiona by³a podobnie jak zamsz ale by³a gruba. wo³owa skora ma 4-5mm grubosci i ta tyle mia³a. Wtedy skór nie cieli:). Takiej skory dzis zak³ady nie produkuja. Czy kto¶ wie gdzie tak± skóre mozna dostac? Mo¿e kto¶ wie kto by sie podja³ skóre wyprawic w taki sposób? surowa skóre to mogê zdobyc , kwestia tylko jej obróbki. Mo¿e jaki¶ zak³ad albo rzemieslnik? Skora taka wygl±da tak :
http://www.ir3.at/pics/depot_verkauf/leder01.jpghttp://www.ir3.at/pics/depot_verkauf/leder02.jpg
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.