czesc
owszem, w literaturze pojawia sie ciekawe spostrze¿enie, ¿e dymarki stosowane by³y a¿ do XVIII w. - ja pójdê dalej w przyk³adach i stwierdze, ¿ê: - dymarki funkcjonowa³y a¿ do pocz±tku XX w. w. W wielu miejscach na ¶wiecie podobne rozwi±zanie stosowane s± do dnia dzisiejszego (g³ównie ludy prymitywne) - wi±¿e sie to z ³atwo¶ci± uzyskania ¿elaza w stanie ciastowatym w zasadzie z dowolnej rudy ¿elaza
je¶li mówimy o konstrukcji i zasadzie dzia³ania wielkiego pieca w rozumieniu obecnym (a ta zasada dzia³ania jest analogiczna do ¶redniowiecznego - zmieni³y sie tylko: konstrukcja geometra pieca i pojemno¶æ i co wa¿en stan wiedzy
) to musimy mówiæ bardziej o okresie XV- XVI w, a nie wcze¶niejszym - co prawda, w tym okresie pojawia³y sie próby zmiany konstrukcji dymarki, ale by³y to próby przeprowadzane w nielicznych o¶rodkach i wynika³y ze z³ego stanu wiedzy i mo¿liwo¶ci technicznych (mowa jest o pieach szybowych i ich odmianach). To ¿e sie nie przyjê³y wynika³o z tego, ¿e nie rozwi±zano dzieki nim wszystkich problemów technicznych i technologicznych ( tj. dalej zbyt niskiej temperatury wewn±trz pieca, topników, oraz wyk³adziny pieca, która nie reagowa³aby chemicznie z topnikami i wytapianym ¿elazem) niemniej jednak wp³ynê³y na przysz³e rozwi±zania konstrukcji wielkiego pieca
aaaa rzecz istotna - pojawiaj± sie g³osy (prezentuj± owe zdanie g³ównie historycy i czê¶æ archeologów), ¿e piece szybowe s± protoplastami wielkich piecy - jednak technologowie i metalurdzy s± zgodni, ¿e odmienny charakter oraz produkt uzyskiwany w wyniku wytopu nie kwalifikuje pieców szybowych do grupy wielkich piecy (wielki piec daje wytopion± surówkê w stanie p³ynnym... piec szybowy a tym bardziej dymarka daje produkt o konsystencji sta³ej i/lub pó³p³ynnej)
piece fryszerskie to okres XVIII wieku - i jak nazwa wskazuje (z niemieckiego) s³u¿y³y to ¶wie¿enia wytopionego ¿elaza - chodzi³o o redukcje wêgla przy pomocy tlenku wêgla (popularnego czadu
) - w sumie w ¶wie¿eniu chodzi o " przepaleniu wêgla zawartego w ¿elazie" i zredukowaniu go do tzw stali fryszerskiej ( ¶rednia wydajno¶æ wynosi³a ok 20-30 % takiego pieca i do tego by³a wyj±tkowo czasoch³onna i energoch³onna) - w okresie pó¼niejszym zosta³a fryszerka zast±piona gruszk± Beseemerowska - zw. konwertorem (po³owa XIX w)
z punktu widzenia metalurgii wielki piec i fryszerka to dwa ró¿ne piece, o odmiennej konstrukcji i przeznaczeniu ( wielki piec - wytop z rudy i/lub przetop z udzia³em z³omu, fryszerka - piec po¶redni - pozwalaj±cy na uzyskanie stali przez redukcjê nadmiaru wêgla w stopie)
je¶li chodzi o rysunki czy te¿ próby odtworzenia wygl±du takich piecy (szybowych, wielkich piecy, i róznych typów dymarek) to musze poszukaæ - mam na pewno w ksi±zkach i swoich materia³ych
jak znajde to Ci pode¶le
sugeruje w poszukiwaniach opieraæ sie na pracach osób, które s±, lub by³y praktykami i pasjonatami tematu np. P. Murza-Mucha, M. Radwan, H. Jost, B. Zientara, F. Popio³ek itp poniewa¿ inne opracowanie - g³ównie historyków techniki - zawieraj± b³êdy wynikaj±ce z braku zrozumienia zjawisk technologiczno-metalurgicznych - g³ównie w zakresie wyci±gania wniosków
opracowania historyczne s± dobre je¶li masz ochote poznaæ ogólnie chronologie pewnych wydarzeñ lub te¿ zapoznaæ sie z przegl±dem ró¿nych kierunków rozwoju
oczywi¶cie nie nale¿y zapominaæ o "klasykach", którzy zajmowali sie wy¿ej myminionym tematem H. £abêdzki, J. Osiñski, G. Agricola, W. Rozdzieñski... itd
PS z tego co pamietam na forum nie pojawi³o sie zbyt wiele tematów w powy¿szym zakresie st±d i ma³o rzeczowych informacji