Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: terra heroica 2007
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2007
Szlachcianka z sascianka
Witam!
Chcialab zaczac temat imprezy w Kamiencu Podolskim. Temat jest, szczerze mowiac bardzo ciezki... Wiem, ze moga byc rozne opinie, ale jako uczestnik tej imprezy widzalemto ze strony wnetrznej. Organizatory popisaliscie "wysmienicie": zwrot koszty podrozy- brak (dla nas to 500km w jedna strone), zakwaterowani- albo w namiotach (o tym nizej)- nawlasny rozsad, wyzywienie- brak (jadlo-mieszanka i to nie dla wszystkich), plan imprezy- brak, regulamin- brak, czas bitwy przenoszono chyba z 5 razy (no, bo mer miasta ma kolacje i nie zdazyl dotrec do swego miejsca na mostu- az za pardzo chronionogo przez policje), pogotowie- brak (dziecko spadlo z murow, pogotowie nie dotarlo bomost zewzgledu na mera zablokowany), cala impreza w blocie i to pod mostem, a ze by tam zejsc to 45min na piechote wokol miasta (przypomina do zludzenia to polki pocieszne u rosjan). Teraz o namiotach... W kaluzach, bez siana (w nocy pod deszczem- gdzie szukac?), organizatorow- NIE MA!!! Umawialismy z nim za 2 tygodni przed wyjasdem, WIEDZIAL ze jedziemy i to z dzieckiem , nasze zdjecie umieszczono w oficjalnej gazecie Kamienca jako reklama festiwala (bez naszej zgody) i na otwarciu nas NIE WYMIENIONO! Nie ma nas!
Odradzam wszystkim! Wiecej nie pojade i nigdzie gdzie bedzie bral udzial jako organizator Oleksa Rudenko- nie bedzie ani mnie, ani Stowarzyszenia Bronnikow Ukrainy (dowodzoncego przez mego meza). Paskudnie bylo. Nie chce czuc siebie brudem, a tym bardzej w polkach pociesznych.
Don Carlos
Po pierwsze dlaczego temat terra herroica zostal zablokowany??
Skoro napisano "takie "slowa przez przedmowczynie, to czemu nie dana byla mozliwosc wypowiedzenia sie przez innych uczestnikow?
Tylko trzeba tu pisac, co jest bez sensu. Wiec prosze o otwarcie na nowo tamtego tematu.
Przez to trzeba off-topicowac.

Co do noclegow Szlachcianko to byla mozliwosc spania w hotelu, wiec nie rozumiem problemu??
Ze kosztowalo to 17 USD za noc od osoby?? to nie sa takie chyba straszne pieniadze?
Poza tym nie musisz jezdzic. NA Twoje miejsce znajdzie sie ktos bardziej wartosciowy, tzn bioracy udzial w inscenizacji, strzelec, kozak itp. PO co zajmowac miejsce watokarze?

MNie sie na przyklad podobalo, choc za duzo maszerowania ale to jakby nie patrzec wojna. Nastepnym razem proponuje jezdzic kolaska.

Bardzo dynamiczna bitwa i bardzo mi sie podobala. KLimat niesamowity, starcie na polach kabaczakow, kalafiorow, marchewki i dyn!! Pozazdroscic
Ja na pewno pojade w przyszlym roku.

Dziekuje serdecznie Oleksy Rudenko, za klimat XVII wiecznego pola walki!!

Pozdrawiam

P.s. A inne sprawy?? Ech ... Jest wojna, sa straty...
Szlachcianka z sascianka
[quote name='Don Carlos' date='06:43 09.10.2007' post='201166']

Szanowny Don Carlos! Zwyczajnie klimaty zamku, zlotej ukrainskiej jesieni, pachnacych kabaczkow, wodeczki i ets.- najwiekszyj atut imprezy. Mam z czym porownac- terra heroika 2006. Nie do porownania lepiej, bez blokowania mostu przez wipow i innych cudow. Problem caly polega na monopolii- nie ma innych imprez XVII-wiecznych w Ukrainie, ztego to powodu i mamy regres. Podejscia do ludzi, wartosc honoru- nie sa drobiazki, a szcztgoly. Bylam ze strony widzow, uczestnikow i mam dla tego te uwagi - oby tylko skutecznie przydali sie organizatorom. Co do autokaru- jezdze wlasnym samochodem. Dziekuje
Tomasz Rejf
Kolejna edycja TH przypad³a mi do gustu mimo paru niedoci±gniêæ. Po rozmowie z Sasz± wniosek nasuwa mi sie jeden, ¿e organizatorzy s± ich ¶wiadomi i w przysz³ym roku bêdzie lepiej. Bitwa by³a bardzo udana a dziêki spacerowi na jej pole zobaczy³em jeszcze kawa³ek Kamieñca do którego siê nie zapuszcza³em. Bitwa by³a d³uga, ciekawa i mecz±ca. Wystrzela³em wszystek proch i musia³em sobie dosypywaæ prochu w ³adunki. Druga potyczka w zamku te¿ by³a ciekawa a organizatorzy byli bardzo elastyczni i szybko przystali na nasze przej¶cie na drug± stronê. W pi±tkowy wieczór koncerty i impreza w zamku by³y udane. Za transport dostali¶my obiecany zwrot pieniêdzy. Kamieniec Podolski polecam jako ciekawe miejsce do zwiedzania i ciekaw± imprezê historyczn±, czasami co¶ idzie nie tak ale trzeba wtedy zacisn±æ zêby i zorganizowaæ sobie obóz na tyle ile sytuacja pozwala. Mam nadziejê, ¿e w przysz³ym roku teren pod obóz na wysokim zamku bêdzie lepiej zorganizowany. Tak tez wypowiedzia³ siê Sasza Zarêba i jemu wierzê. Pozdrawiam organizatorów: Saszê, Aleksieja i ich grupê, trzecia impreza z rzêdu i nie by³a nudna, oby tak dalej smile.gif
SAMUEL77
hej
mi sie impreza baaaaardzo podoba³a,
szczególnie bitwa sobotnia,
takiej scenografii i terenu do bitwy tylko pozazdro¶ciæ (dla niewtajemniczonych: scenografie tworzy³y zbudowane z drewna zasieki i "bastiony", teren to podmok³e zakrzaczone ogródki po³o¿one g³êboko pod mostem, z którego widzowie mieli doskona³y widok), przygotowanie scenografii musia³o kosztowaæ sporo zachodu,
o wilgoæ to chyba nie do organizatorów trzeba kierowaæ pretensje,
nam zamok³o to co znajdowa³o siê w namiocie, ale to tylko dlatego, ¿e bylismy s³abo przygotowani na okoliczno¶æ deszczu;

kilka zdjêæ z mego aparatu
www.pospolitekamieniec07.jpg.pl

Cukieras
To byla moja pierwsza moja imprza XVIItkowa a piata w tym roku . Podoba³o mi sie bardzo . Bitwa byla super nawet wziowszy pod uwage ze mia³em problemy z odpalaniem ladunkow oraz dlugi m marsz na miejce insenizacji . To zupe³nie cos innego niz bitwy sredniwieczne mniej meczace ale tez nie bak w nich emocji i atrakcji . Samo miejse na bitwe bylo rewelacjne, bloto i lezace warzywa na polu dopelnialy tylko klimatu. Bylo oczywiscie pare niedociagniec ale to sie zdarza na kazdej imprezie ( Jeszcze sie taki nie urodzil co by wszystkim dogodzi³). Warto bylo sie tyle tluc by poznac takich ludzi zobaczyc Ukraine ,Kamieniec Podolski, kawal histori . Dziekuje za wszystko organizatorom i calej ekipie
ragozd
Nie wiem jak inni szli, ale id±c drog± od zamku w górê przez mostek by³o maksymalnie 25 min marszu. Pomys³ z polem bitwy przedni, szkoda tylko ¿e nie trwa³o to d³u¿ej. Je¶li kto¶ narzeka³ tam na b³oto, to powinien sobie daæ spokój z na¶ladowaniem XVII ¿ycia ... Tak samo jedzeniem - w okolicznych knajpach znakomite i niedrogie.
W porównaniu z tym co by³o 2 lata temu istotny postêp (rok temu nie by³em) - ¶wietny pomys³ zw³aszcza z przemarszem i z niedzieln± insenizacj±.
Oby za rok bitwa by³a d³u¿sza i nie wykopali tych buraków i marchewek smile.gif
Tomasz Rejf
Jednak wstawie siê za organizatorami mimo paru wpadek
CYTAT(Szlachcianka z sascianka @ 00:41 09.10.2007) *
Organizatory popisaliscie "wysmienicie": zwrot koszty podrozy- brak (dla nas to 500km w jedna strone),

My jako grupa dwu autobusowa dostali¶my zwrot kosztów podó¿y tak jak obiecali organizatorzy
zakwaterowani- albo w namiotach (o tym nizej)- nawlasny rozsad,

organizatorzy przedstawili sprawê jasno spanie w namiotach albo historycznych albo wojskowych lub spanie w hoteliku ale ju¿ op³acanym z w³asnej kiesy. Ja gdybym bra³ dziecko wynaj±³bym pokój w hotelu, a ¿e nie bra³em to spa³em w namiocie. Mimo braków s³omy zdo³ali¶my podzieliæ siê tym co by³o, a w sobotê rano uzupe³nili¶my braki.
wyzywienie- brak (jadlo-mieszanka i to nie dla wszystkich),
wy¿ywienie by³o, mo¿e nie na ka¿de podniebienie szczególnie "szlacheckie"
plan imprezy- brak, regulamin- brak, czas bitwy przenoszono chyba z 5 razy (no, bo mer miasta ma kolacje i nie zdazyl dotrec do swego miejsca na mostu- az za pardzo chronionogo przez policje),
plan imprezy by³ rozdawany w czasie odprawy w sobote o godzinie 10 rano, wcze¶niej do uczestników rozes³ano plan imprzy regulaminy itp by³y omawiane w³asnie na tym spotkaniu
pogotowie- brak (dziecko spadlo z murow, pogotowie nie dotarlo bomost zewzgledu na mera zablokowany),
ja bêd±c na polu bitwy s³ysza³em jak karetka jecha³a do wypadku czyli ze by³a, moze przypadkiem mo¿e nie ale by³a
cala impreza w blocie i to pod mostem, a ze by tam zejsc to 45min na piechote wokol miasta (przypomina do zludzenia to polki pocieszne u rosjan).
Nie wiem co to polki pocieszne u Rosjan ale wiem ¿e na pogodê nie ma co narzekaæ, jej zaprogramowaæ nie mo¿na, a ¿e trochê b³otka by³o to nawet doda³o uroku ca³emu starciu, wycieczka na pole bitwy by³a nawet kszta³c±ca bo z takich miejsc jeszcze Kamieñca nie ogl±da³em.
Teraz o namiotach... W kaluzach, bez siana (w nocy pod deszczem- gdzie szukac?), organizatorow- NIE MA!!! Umawialismy z nim za 2 tygodni przed wyjasdem, WIEDZIAL ze jedziemy i to z dzieckiem ,
odpowied¼ proszê patrzeæ wy¿ej.
nasze zdjecie umieszczono w oficjalnej gazecie Kamienca jako reklama festiwala (bez naszej zgody) i na otwarciu nas NIE WYMIENIONO! Nie ma nas!
Jak to Was nie by³o, czy wymienienie kogo¶ sprawia ¿e by³? Na pierwszym Kamieñcu RKJM te¿ nie zosta³ wymieniony, w³osów z tego powodu nie rwali¶my z g³ów bo szkoda. Za to pó¼niej grzecznie nam podziêkowali ¿e byli¶my.
Odradzam wszystkim! Wiecej nie pojade i nigdzie gdzie bedzie bral udzial jako organizator Oleksa Rudenko- nie bedzie ani mnie, ani Stowarzyszenia Bronnikow Ukrainy (dowodzoncego przez mego meza). Paskudnie bylo. Nie chce czuc siebie brudem, a tym bardzej w polkach pociesznych.

Ja za to polecam, impreza jest rozwojowa a i do zwiedzania w Ukrainie jest mnóstwo miejsc. mogê zrozumieæ z³o¶æ z powodu pewnych niedoci±gniêæ, ale ju¿ na tylu imprezach by³em i tyle widzia³em ¿e mogê szczerze powiedzieæ ¿e ta by³a zorganizowana dobrze, szczególnie przy tak du¿ej ilo¶ci osób z zagranicy. Czytaj±c te¿ dyskusje na innym forum przeczyta³em jedn± uwagê niejakiego "wczele" (jak siê domy¶lam wódz "Stowarzyszenia Bronnikow Ukrainy") skierowan± do Saszki który nosi tam nick "hajduk": "Gdzie to widziano zeby hajducy szlachcie rozkazywali, znaj swoje miejsce, hlopie!" Po takiej wypowiedzi mo¿na tylko wspó³czuæ autorowi.
Bartolomeo
To by³a moja pierwsza terra heroica i - mogê to z g³êbokim przekonaniem powiedzieæ - nie ostatnia. Piêkny zamek, ¿yczliwi ludzie, niesamowita atmosfera. Czy by³y jakie¶ niedoci±gniêcia - by³y, ot chocia¿by to nieszczêsne przek³adanie bitwy sobotniej. "Wa¿ne jednak ¿eby te plusy nie przes³oni³y nam minusów", jak mówi³ R. Ochudzki icon_wink.gif Mimo to, dostrzegam zdecydowanie wiêcej plusów. Pogoda zdecydowanie dopisa³a, by³o do¶æ ciep³o i tylko jeden deszcz z prawdziwego zdarzenia - jak na tê porê roku, chyba ca³kiem nie¼le. A co do incydentu z tym ch³opakiem, który spad³ z murów: to chyba problem ca³ego ratownictwa medycznego Ukrainy, a nie tej jednej imprezy. Niemniej jednak, warto odwiedziæ Kamieniec do czego gor±co zachêcam smile.gif

pozdrawiam
B
AndrzejM
Przy³±czam siê do podziekowañ dla wszystkich, z którymi mia³em okazjê mi³o spedzic czas.
Impreza zdecydowanie udana, przewaga plusów dodatnich nad plusami ujemnymi, parafrazuj±c klasyka.
Pozdrawiam, do zobaczenia w przysz³ym roku, co daj Bo¿e wszystkim zyczliwym.
Krzysztof
http://miedzia.ch.pwr.wroc.pl/wolontarze/p...2007/index.html

albo www.wolontarze.pl -> Galeria -> Kamieniec Podolski 2007 jak kto¶ woli tak± metod± ;p
ISLAM GEREJ III
Ze zdjêcia na zdjêcie ¿a³uje coraz bardziej ¿e...nie mia³em paszportu. Chyba trzeba siê koniecznie za rok wybraæ, a powiedzcie waszmo¶ciowie ile by³o rekonstruktorów? Impreza przebija ilo¶ciowo i jako¶ciowo Gniew?
Szkoda tylko, ¿e ¿adna ze stron turków nie przypomina tongue.gif

Pozdrawiam
pepson
bylo kolo 400 osob i jak to turkow tam nie widzisz??
zerknij dobrze a znajdziesz janczarow z Kijowa.
ISLAM GEREJ III
No nie, nie...kilku siê przewija ale tak patrz±c na zdjêcia "z lotu ptaka" to jednak ciê¿ko dostrzec ¿e po jednej stronie nacieraj± "rêczniki"...mimo to zazdroszczê wyprawy na Ukrainê, liczê ¿e za rok Kraków wspomo¿e obroñców:)

Pozdrawiam

Ps. Terra Heroica - ¿eby by³ jaki¶ po¿ytek z tego postu (filmik z TH znaleziony w sieci)
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.