Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Inne] Dyskusje na temat dzia³u MDTiP
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Muzyka dawna, tañce i pie¶ni
Gloria z Krakowa
Obieca³am sobie niczego nie komentowaæ, jednak przekora ka¿e mi w koñcu zabraæ g³os.

Czemu ma s³u¿yæ ten temat? Wy³±cznie wyz³o¶liwieniu siê? Szczególnie, ¿e
CYTAT
crabro crabronum vel knypo knyporum non intelligit et non cognovit, do czego siê odnosi³em lub ma to w odw³oku

I wcale siê nie dziwiê. Dzia³ umiera i to nie dlatego, ¿e Frehowicze pokorniej±, bo dociera do nich ¶wiadomo¶æ w³asnej g³upoty. Rozmawia³am z lud¼mi udzielaj±cymi siê niegdy¶ w muzycznych dyskusjach, b±d¼ czytaj±cymi je. I tak siê sk³ada, ¿e wszyscy s± zniesmaczeni panuj±c± tu atmosfer± wzajemnej wrogo¶ci (b±d¼ adoracji), bluzgów i osobistych wycieczek. Nikt nie chce wdawaæ siê w k³ótnie i zyskiwaæ przydomki, które w naszym krêgu kulturowym nie uchodz± ani za mi³e, ani za kulturalne.
CYTAT
Ludzie zaczynaj± siê staraæ, jak zaczynaj± siê baæ, ¿e wszyscy przyklej± im etykietkê "mrocznych".

Ludzie zaczynaj± traciæ cierpliwo¶æ, kiedy traktuje siê ich tekstami w rodzaju "co ty p***". Ustêpuj± wiêc bez dalszych deliberacji, a zwyciêzca mo¿e sobie piæ do lustra. Co ju¿ wkrótce nast±pi. Je¶li za¶ w istocie chodzi o niesienie o¶wiaty, wystarczy wys³aæ komu trzeba pw, lub wyt³umaczyæ sprawê np. tutaj.

Za u¶wiadomienie w kwestii "Eno sagrado en Vigo" dziêkujê. Chcia³am uczyæ siê pie¶ni na podstawie wykonania rekomendowanego Sinfonye. Bardzo mi siê ono podoba, a nie mia³am pojêcia, ¿e jest mroczne;)

Nie nale¿ê do elity wyznaczaj±cej trendy, wiêc je¶li mój post nie wnosi niczego konstruktywnego - proszê go wyci±æ. Je¶li jednak przypadkiem mam racjê: zamknac-temat.gif
Ajcek
CYTAT
Rozmawia³am z lud¼mi udzielaj±cymi siê niegdy¶ w muzycznych dyskusjach, b±d¼ czytaj±cymi je. I tak siê sk³ada, ¿e wszyscy s± zniesmaczeni panuj±c± tu atmosfer± wzajemnej wrogo¶ci (b±d¼ adoracji), bluzgów i osobistych wycieczek

Tutaj zawsze by³o jedynie kilka osób, które udziela³y siê w dyskusjach, nie gadaj±c g³upot. Reszta przedstawia³a rewelacje w stylu "ja nie wierzê w renesans", "gatunek muzyki ¶redniowiecznej od gatunku muzyki ludowej ró¿ni³ siê zastosowaniem tercji wielkiej". Sporo by³o pieniaczy ("spokojnie mo¿emy porozmawiaæ o muzyce dawnej", "jestem dostatecznie kompetentn± osob±"), którzy chwalili siê swoj± rzekom± wiedz±, a jako¶ nie chcieli jej okazywaæ.
Moim zdaniem na specjalistycznym forum o rekonstrukcji muzyki dawnej nie powinno byæ miejsca dla ludzi, którzy chc± sobie pogadaæ o viking-metalu i muzyce Jacka Kowalskiego. Ja tutaj wchodzê po to, ¿eby podyskutowaæ i siê czego¶ dowiedzieæ, a nie prowadziæ przyjacielsk± pogawêdkê o pierdo³ach, któr± mogê prowadziæ na ¿ywo przy piwie.
A co do bluzgów i przydomków, to nigdy nikogo nimi nie obdarza³em. Mo¿e z wyj±tkiem odpowiedzi na tekst o tercji wielkiej (to chyba ja napisa³em "co ty pier...."), ale autorka tekstu o tej tercji obrazi³a w ten sposób moj± inteligencjê, wiêc musia³em zareagowaæ. Je¶li kto¶ wchodzi na forum i zada rzeczowe pytanie, pozbawione b³êdnych tez opartych na w³asnych, bezpodstawnych przemy¶leniach, to nigdy nie zostanie obrzucony bluzgami, tylko uzyska rzeteln± odpowied¼.
Ajcek
CYTAT
Ajcek, moim zdaniem lekko przesadzasz.

CYTAT
Wprowadzanie terroru intelektualnego uwa¿am za równie ¶mieszne, co niekonstruktywne i szkodliwe,

Wiêc to ja jestem tym z³ym? To Ty najwiêcej bluzgów na ludzi uskuteczniasz. :P

CYTAT
To jest Forum "rekreacji historycznych", nie "rekonstrukcji historycznych", wiêc nie ma co pisaæ tak kategorycznie. [...] A Kowalski, jak nie patrzeæ, doskonale pasuje do terminu "rekreacja historyczna". Tak samo jak "Krzy¿acy" Forda.

Za to subforum siê nazywa "Muzyka dawna. Tañce, pie¶ni". Problem polega na tym, ¿e sporo osób uwa¿a, ¿e deathmetalhammerslayervikingmetal to JEST muzyka dawna. icon_wink.gif Inni z kolei uwa¿aj±, ¿e "muzyka dawna nie jest cool", wiêc nale¿y j± zast±piæ irlandzkim folkiem z XIX wieku. icon_wink.gif
Gloria z Krakowa
CYTAT(Lecheor @ 14:18 27.09.2007) *
CYTAT
Dzia³ umiera i to nie dlatego, ¿e Frehowicze pokorniej±

Byæ mo¿e, ale chyba nie z mojej winy. Mam tylko kilku pupilków, ktorych - czego nie kryjê - uwa¿am za idiotów. Nie muszê jednak pokazywaæ ¶wiatu, ¿e s± g³upcami, poniewa¿ sami robi± to o wiele lepiej. Tu jednak by³o warto sprawê uwypukliæ, choæby po to, ¿eby¶ Ty na tym skorzysta³a (co w pewnym stopniu przyzna³a¶, czy¿ nie?)
Je¿eli jednak uwa¿asz, ¿e to ja odpowiadam za agoniê subforum, powiedz jedno s³owo, a wrzucê jeszcze kilka warto¶ciowych materia³ów (przegl±da³a¶ ju¿ nowe linki? icon_wink.gif ) i udam siê na emeryturê.

Mo¿e wiêc powiem to, co mistrz (tak, wiem, nie dla wszystkich) Kowalski powiedzia³ pewnego razu mistrzowi Kaczmarskiemu: hamuj wa¶æ swój jêzyk ¶wiñski, bom ja jest katolik rzymski;-) Inni te¿ mówi±, raz i drugi, po czym odpuszczaj± sobie. Na ich miejsce przychodz± nowi, którzy równie¿ szybko zaczynaj± mieæ do¶æ wy¶miewania i wyzywania od knypów. A po co to wszystko? Mo¿na uwypukliæ sprawê, niemniej inteligentna osoba o szerokim zasobie s³ownictwa (my¶lê, ¿e ka¿dy domy¶li siê czy o niego tu chodzi) NAPRAWDÊ jest w stanie uczyniæ to w inny sposób.
Jako userka, która chcia³aby nadal zagl±daæ tu od czasu do czasu, bardzo proszê niektóre osoby nie o udanie sie na emeryturê, a tylko ograniczenie dzia³añ prowadz±cych do czynienia przykro¶ci wspó³dyskutantom, b±d¼ zaprzestanie faworyzowania jednych kosztem drugich, mniej popularnych czy obeznanych. Zaoszczêdzon± w ten sposób energiê mo¿na spo¿ytkowaæ o wiele tre¶ciwiej i przyjemnie dla wszystkich.

Ajcku, wybacz, ale czy nie mo¿esz po prostu wyt³umaczyæ co ci nie pasuje? Wszyscy rozumiej±, ¿e jako specjalista jeste¶ wyczulony na kwestie dotycz±ce swojej dziedziny (tak jak ka¿dego Frehowicza denerwuje mylenie miecza z szabl±), wiêc nerwy maj± prawo pu¶ciæ ci szybciej, ni¿ innym ¶miertelnikom. Sprawa dotyczy jednak kultury, obowi±zuj±cej równie¿ (a mo¿e zw³aszcza?) w sieci. Niektórzy nie lubi± ³aciny kuchennej, zw³aszcza w formie ataku. I wy³±cznie o to chodzi.
Ewentualnie jeszcze o sens wy¶cigu miêdzy zawodowym kolarzem (specjalista), a przedszkolakiem na dwu¶ladowym rowerku (zwyk³y Frehowicz). Bo jak to kto¶ zgrabnie uj±³ "wygraæ ¿aden zaszczyt, a polec hañba".

"Takie dyskusje" przy sprzyjaj±cej aurze nie mia³yby punktu odniesienia. Wracaj± jednak jak bumerang, a to oznacza, ¿e co¶ jest nie w porz±dku. I po co to wszystko? Freha ma charakter informacyjny. Oczywistym jest, ¿e zrzesza zarówno specjalistów, jak i ludzi, którzy chcieliby siê o czym¶ dowiedzieæ. Nale¿ê do tych ostatnich, wiêc nie sprawia mi uciechy obserwowanie przez szybkê, jak specjali¶ci prowadz± przyjacielsk± pogawêdkê przy piwie, a ochroniarz (Ania:PP) wyrzuca ¿uli. Kto¶ gada g³upoty? Spoko, nale¿y go poprawiæ, byle w stosownej formie. I nie odmawiaæ mu prawa do wyra¿ania w³asnej opinii (choæby b³êdnej), bo jest to podstawowe prawo, które gwarantuje nam konstytucja.

A odno¶nie Kowalskiego: uprzejmie proszê o wyt³umaczenie dlaczego w³a¶ciwie nie powinnam go s³uchaæ. Bo na razie wiem tylko, ¿e nie powinnam.
Ajcek
CYTAT
Inni te¿ mówi±, raz i drugi, po czym odpuszczaj± sobie. Na ich miejsce przychodz± nowi, którzy równie¿ szybko zaczynaj± mieæ do¶æ wy¶miewania i wyzywania od knypów.

Czy kto¶ Ciê kiedy¶ wyzwa³ od knypa? Bo ja sobie czego¶ takiego na tym forum nie przypominam.
Dlaczego wiêc innych wyzywa siê tu od knypów, a Ciebie nie? Mo¿e oni ZAS£U¯YLI.

CYTAT
A odno¶nie Kowalskiego: uprzejmie proszê o wyt³umaczenie dlaczego w³a¶ciwie nie powinnam go s³uchaæ. Bo na razie wiem tylko, ¿e nie powinnam.

A kto mówi, ¿e masz nie s³uchaæ? Pierwsze s³yszê...
Lecheor
*
arkoz
Przykro mi to stwierdzic ale panuje tu wyjatkowo niezdrowa atmosfera
Jesli chcesz, Glorio prowadzic dyskusje nie narazajac sie na obelgi specjalistow zagladaj na inne fora
Proste prawda?
Pozdrawiam Piskun
Ajcek
CYTAT
Jesli chcesz, Glorio prowadzic dyskusje nie narazajac sie na obelgi specjalistow zagladaj na inne fora
Proste prawda?

Ja mam inn± receptê: po prostu prowad¼ dyskusje na temat, czyli o muzyce dawnej, a nie o stosunkach miêdzyludzkich.

CYTAT
No có¿, nie da siê ukryæ, ¿e masz tu racjê... ale nadal jestem za tym, ¿eby miejsca nie by³o dla niektórych tematów

Miejsce dla tematów o muzyce Jacka Kowalskiego jest w Karczmie (czy jak to siê tam nazywa).
Dyskusje o wspó³czesnej irlandzkiej muzyce równie¿ powinny tam trafiaæ. Przypominam, ¿e za muzykê dawn± uwa¿a siê muzykê do Mozarta i Haydna w³±cznie. Beethoven to ju¿ nie muzyka dawna.
A tak poza tym proponowa³bym zmianê nazwy subforum, poniewa¿ "tañce, pie¶ni" zawê¿aj± pojêcie muzyki dawnej do niektórych jej aspektów. A "pie¶ñ" nieodparcie kojarzy mi siê z niemieck± romantyczn± Lied. icon_wink.gif
Tak wiêc proponowa³bym: "Muzyka dawna w teorii i praktyce. Formy muzyczne, taniec, instrumentarium, uwarunkowania socjologiczne i kulturowe".
Ania ¯uk
Wydzieli³am Wam osobny w±tek, ale pod jednym warunkiem. Chcia³abym wiedzieæ jak Wy widzicie forum- poniewa¿ do tej pory zak³ada³am (i chyba Watcher i inni moderatorzy te¿), ¿e nie jest to forum stricte dla muzyków i zawodowców, ale dla amatorów. Amatorów którzy zajmuj± siê rekonstrukcj± historyczn±, jasne, ale nie s± i nie bêd± nigdy zawodowcami. Oczywi¶cie nale¿y d±¿yæ do jak nawierniejszego odtwórstwa, ale pewnych rzeczy nie przeskoczymy.
Ja te¿ chcia³abym dowiedzieæ siê dlaczego mamy nie zapraszaæ na imprezy rekonstrukcyjne Jacka Kowalskiego, a je¶li nie jego to kogo?
Je¶li chodzi o faworyzowanie, to Lecheorze raczej jest to do mnie skierowana uwaga. No có¿, staram siê hamowaæ ostrzejsze spory, je¶li nie kasujê w sporach czê¶ciej postów Ajcka lub Lecheora, to dlatego, ¿e mimo do¶æ, hmmm... ostrego tonu wypowiedzi przekazuj± sporo istotnych informacji.
Ajcku, czy w takim razie uwa¿asz, ¿e osoby zajmuj±ce siê rekonstrukcj± okresu Napoleoñskiego, albo I W¦ nie maj± po co tu zagl±daæ? Mamy im zrobiæ oddzielny dzia³?
D±brówka
No to ja spe³niê pro¶bê Ani ¯uk i napiszê, co my¶lê.

Kiedy¶ by³o tu naprawdê fajnie. Mo¿na by³o dowiedzieæ siê ciekawostek, podzieliæ materia³ami i ponaradzaæ, by rozwiaæ swoje w±tpliwo¶ci. Kiedy¶.

Ale jak to siê mówi na ka¿dego Irca przychodzi kiedy¶ Amanda99 (nieznaj±cych kwestii zapraszam na Basha)
Ajcek
CYTAT
Amatorów którzy zajmuj± siê rekonstrukcj± historyczn±, jasne, ale nie s± i nie bêd± nigdy zawodowcami. Oczywi¶cie nale¿y d±¿yæ do jak nawierniejszego odtwórstwa, ale pewnych rzeczy nie przeskoczymy.

Amatorzy maj± prawo mieæ mniejsze umiejêtno¶ci i mniejsz± wiedzê ni¿ zawodowcy. Ich rekonstrukcja historii ma prawo byæ u³omna. Nie powinni jednak (¶wiadomie lub nie) wdra¿aæ w ¿ycie B£ÊDNEJ wiedzy. Bo mówimy tu o rekonstrukcji historii, a nie o rekonstrukcji ¶wiatów fantasy.
Przyk³ad: je¶li amatorski zespó³ wokalny wykona motet Palestriny fa³szuj±c niemi³osiernie i dr±c siê w niebog³osy, to ja to akceptujê. Je¶li natomiast wykonaj± ten motet z akompaniamentem afrykañskich bêbnów, to ja tego nie akceptujê.

CYTAT
Ja te¿ chcia³abym dowiedzieæ siê dlaczego mamy nie zapraszaæ na imprezy rekonstrukcyjne Jacka Kowalskiego, a je¶li nie jego to kogo?

Jasne, ¿e mo¿ecie zapraszaæ, ale nie w charakterze rekonstruktora. Mo¿na go zaprosiæ np. jako "poezjê ¶piewan± inspirowan± ¶redniowieczem".

CYTAT
No có¿, staram siê hamowaæ ostrzejsze spory, je¶li nie kasujê w sporach czê¶ciej postów Ajcka lub Lecheora, to dlatego, ¿e mimo do¶æ, hmmm... ostrego tonu wypowiedzi przekazuj± sporo istotnych informacji.

Dziêki Ci. icon_wink.gif

CYTAT
Ajcku, czy w takim razie uwa¿asz, ¿e osoby zajmuj±ce siê rekonstrukcj± okresu Napoleoñskiego, albo I W¦ nie maj± po co tu zagl±daæ? Mamy im zrobiæ oddzielny dzia³?

Trudno powiedzieæ. Mo¿naby zmieniæ nazwê tego dzia³u np. na "muzyka dawnych epok", bo "muzyka dawna" dla muzykologii koñczy siê w XVIII wieku. Dlatego obecna nazwa jest nieco myl±ca.

CYTAT
Kiedy¶ by³o tu naprawdê fajnie. Mo¿na by³o dowiedzieæ siê ciekawostek, podzieliæ materia³ami i ponaradzaæ, by rozwiaæ swoje w±tpliwo¶ci. Kiedy¶.

Zgiñ, przepadnij, si³o nieczysta! To Ty wymy¶li³a¶ tekst o tercji wielkiej i nawet nie chcia³a¶ siê przyznaæ do b³êdu. Wymy¶li³a¶ sobie jak±¶ teoriê nieopart± na ¿adnych ¼ród³ach, a jedynie na w³asnych, chorych rojeniach. Z kim Ty siê chcesz naradzaæ, z kim dzieliæ materia³ami? Jak± wiedzê posiadasz i jakie materia³y? Jakich ciekawostek chcesz siê dowiadywaæ, skoro nie znasz t³a historycznego, ¿eby je zrozumieæ? Owszem, odpowiadaæ na Twoje pytania mogê i bêdê to robi³ z ca³± rzetelno¶ci±. Ale nie chcê wys³uchiwaæ dziwnych teorii, które potem muszê prostowaæ.
Grandgousier
Mam wra¿enie, ¿e w obecnej sytuacji ten temat jest jak najbardziej wart odgrzania.
Co wiêcej, warto przywo³aæ jedn± wypowied¼:
CYTAT(D±brówka @ 09:30 29.09.2007) *
No to ja spe³niê pro¶bê Ani ¯uk i napiszê, co my¶lê.

Ale jak to siê mówi na ka¿dego Irca przychodzi kiedy¶ Amanda99 (nieznaj±cych kwestii zapraszam na Basha)

Sytuacja chyba zasz³a nieco dalej, bo "Amanda99" zarz±dza obecnie tre¶ci± tego dzia³u. Choæ s³owo "zarz±dzanie" nie jest tu najlepsze.
(ostatni post Ajcka te¿ polecam uwadze...)
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.