Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Postawy w walce wrêcz
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka > Traktaty, Rekonstrukcja na podstawie ¼róde³
Aion
Witam Feniks,

By³em na waszym seminarium i bardzo mi siê podoba³o. Trochê ¿a³uje, ¿e nie mog³em byæ w niedzielê, ale na pewno odrobiê to na nastêpnym takim spotkaniu.
Mam jedn± uwagê. W czasie treningu nasunê³o mi siê pytanie – Dlaczego uwa¿acie ¿e stopa nogi wykrocznej musi byæ skierowana w stronê przeciwnika? Us³ysza³em, ¿e palce skierowane do wewn±trz utrudniaj± poruszanie siê i gro¿± kontuzj± – od trzech lat uprawiam Kung – Fu i w wiêkszo¶ci pozycji, kroków i zej¶æ palce s± skierowane do wewn±trz – nikomu nie utrudnia to poruszania siê, i jeszcze nie widzia³em ¿eby kto¶ mia³ kontuzjê stopy od tej pozycji. Poza tym taki uk³ad stóp wymusza obrócenie kolana do wewn±trz co mo¿e nas uchroniæ przed wy³amaniem stawu po t³ocz±cym kopniêciu na kolano. Tak¿e przy kopniêciach bocznych – maluj±cych taka pozycj± od wewn±trz broni nas przed kopniêciem – uderzenie stop± o kolano / ³okieæ przeciwnika strasznie boli, a ewentualne trafieniu pod kolano nie wy³amuje stawu tylko zmusza nas do po³o¿enia kolana na ziemi.

Pozdrawiam

Aion

PS
Zmieni³em zdanie na temat zas³on statycznych i wielu innych rzeczy. Cieszê siê, ¿e dziêki waszej grupie mamy w Polsce kontakt z lud¡mi od których mo¿na siê czego¶ nauczyæ.
Feniks
Czesc,

Ciesze sie, ze Ci sie podobalo. seminarium

Jesli chodzi o polozenie stopy wykorcznej, zerknij na strone ARMA-PL http://www.bog.org.pl/arma/, tam jest artykul o pracy nog i w koncowej czesci jest tez odpowiedz na postawione przez Ciebie pytanie.

Na wszelki wypadek ja nieco rozwine.

W sztukach walki wrecz staje sie do przeciwnika bokiem i zadajac uderzenie nie wykonuje przekroku (albo robi sie to bardzo rzadko), a sile uzyskuje sie z odpowiedniego skretu bioder. Z wymienionych przez Ciebie przyczyn "chowanie" palcow stopy wykrocznej do wewnatrz jest tam celowe i sensowne. W ten sposob przy okazji chroni sie tez krocze przed nieoczekiwanym atakiem smile.gif

Naszym zdaniem w szermierce dawnej sprawa ma sie inaczej. Tam krokiem podstawowym jest wlasnie przekrok (taki krok, jaki normalnie sie robi, chodzac), a stoi sie nie calkiem bokiem, a pod katem do przeciwnika. Wykonanie szybko zwyklego kroku ze stopa "schowana" do wewnatrz jest wolniejsze i mniej wygodne, a ponadto naraza kolano na kontuzje, poniewaz "chce" sie ono zgiac w plaszczyznie, w ktorej nie jest do zgiecia przystosowane.

Z kolei kopniecia sa akcja na tyle rzadko stosowana, ze nie ma potrzeby sie az tak martwic o wylamanie nogi.
[/i][/url]
Tomaszek
Witam wszystkich!!!
A teraz ja siê trochê "powkrêcam":
Nie we wszystkich sztukach walki wrêcz staje siê bokiem - w³a¶ciwie w ¿adnej smile.gif. Przyjmowan± pozycjê okre¶li³bym jako "pó³frontaln±", "1/4" lub "3/4"... - Zale¿nie od stopnia kontaktu (light / semi / knock - down / full). Generalnie - je¶li staje siê do przeciwnika bokiem - jest siê przegranym - zw³aszcza w kara-te - dostaje siê po prostu "kopa" w nogê smile.gif...
Osobi¶cie znam conajmniej jedn± formê walki wrêcz (tae-kwon-do - ITF) gdzie krokiem podstawowym jest przekrok (oprócz niego: zakrok, doskok, przeskok)...
My¶lê ¿e stopa skierowana "do wewn±trz" palcami ma sens jedynie gdy mówimy o stopie wykrocznej (kierunkowej) - stopa tylna w tym konkretnym wypadku smile.gif - nie interesuje mnie.
Przy odrobinie smile.gif treningu zadaniowego i technicznego wykonywanie z takiej pozycji przeró¿nych ewolucji nie jest problemem - a co dopiero przekrok smile.gif - nie mniej nie zamierzam na nikogo naje¿d¿aæ, ani krzyczeæ - po prostu powiedzia³em - co wiem - i tyle... Reszta to kwestia dyskusji smile.gif
Jeszcze tylko jedna ma³a rzecz: PODOBNO (to nie moja opinia) stopa LEKKO zwrócona do wewn±trz jest "szybsza", ni¿ zwrócona palcami w przeciwnika - chodzi mi o szybko¶æ kroku/ruchu/ataku... Jak kto¶ zechce to mogê podaæ ¡ród³o...

PS - wiem, ¿e w szermierce - w³a¶ciwie ka¿dego rodzaju - stoi siê "w linii" (mniej wiêcej - to takie uproszczenie smile.gif ) niemniej zauwa¿y³em ¿e - przynajmniej dla mnie - utrzymanie tej pozycji w walce jest b. trudne... Odruchowo stajê w pozycji "1/4" lub nawet jeszcze bardziej frontalnej...
Doprawdy - nie wiem, czy to dobrze, czy ¡le - któs jeszcze ma mo¿e taki "problem"?? Mówiê o walce czymkolwiek, co trzyma siê w dwóch rêkach - oczywi¶cie smile.gif
pozdrawiam
papa
Feniks
Hej,

Dzieki za wyjasnienie, moze po prostu patrzylem nie na tych, co trzeba smile.gif Co do Tae-kwon-do, to nie wiedzialem, ale moze to kwestia tego, ze tam jest sporo kopniec?

Dla mnie stanie "w linii" w szermierce nie ma sensu poza szermierka sportowa. Ale juz sie na ten temat wywnetrzalem smile.gif

Co do szybkosci stopy zwroconej do wewnatrz (wykrocznej oczywiscie) - calkiem mozliwe, ze jest to prawda dla walki wrecz, ale nie uwazam, zeby byl to wyznacznik dla szermierki bronia. Juz predzej mozna by popatrzec na prace nog w kendo...

Lepiej juz sie zamkne cicho.gif
Tomaszek
Sie manko!!!
1. Nie chcê ¿eby ktokolwiek siê "zamyka³" smile.gif. Ja tylko napisa³em, co wiem - mo¿e siê komu¶ przyda...

2. Obiegowa opinia dotycz±ca Tae-kwon-do (¿e siê tam tylko kopi± smile.gif ) musi zostaæ zweryfikowana... Federacje tego - b±d¡ co b±d¡ - olimpijskiego sportu s± 3 - ja zawêzi³em moje spostrze¿enia do wersji klasycznej - ITF - doprawdy - oni nie li tylko siê kopi± - to b. du¿e uproszczenie... Walka polega w 100% na szybko¶ci- a rêka jest szybsza ni¿ noga smile.gif Bardzo popularne s± wej¶cia np. 5 (!!!) ciosami lew± rêk± (prostymi) po sobie - strasznie fajne smile.gif...

3. OK - ty siê znasz - ja nie... to po prostu nale¿y sprawdziæ smile.gif
Pozdrawiam i pozostajê z szacunkiem
papa
Nurglitch (Sextvs Didivs Longvs)
Feniks - gdzie siê na ten temat wywnêtrza³e¶? Chêtnie poczytam, bo z tego co na razie widzê wiêkszo¶æ szablistów walczy w³a¶nie liniowo a i rapierzystom siê czêsto gêsto-zdarza. No i do szpady to bardzo wygodne.

A na marginesie - kiedy¶ pisa³e¶ na ldrp o parowaniu p³azem, a ja wtedy siê z tego wy¶miewa³em. Straszliwe g³upoty gada³em smile.gif Na swoje usprawiedliwienie mam tyle, ¿e by³em m³ody, g³upi i zachwycony swoj± sztab± chaosu, za któr± da³em sporo (jak na owe czasy i moje fundusze) pieniêdzy. Wiêc poniewczasie - chylê czo³a smile.gif
Anita Weber
To i ja wtr±cê swoje cztery grosze. Od sze¶ciu lat æwiczê karate Shotokan w wydaniu tradycyjnym i w tej sztuce walki pierwsze postawy jakich uczy siê nowych adeptów to s± postawy, gdzie stopa jest skierowana dok³adnie w kierunku przeciwnika. I w tych postawach uczy siê ludzi poruszaæ. Jest równie¿ postawa, w której siê stoi idealnie bokiem do przeciwnika. Potem dochodz± dodatkowe, gdzie zarówno stopa, jak i ca³e cia³o walcz±cego jest skierowane do przeciwnika pod k±tem oko³o 45 stopni.

Chodzi o to, ¿e ka¿da postawa ma swoje wady i zalety - jedne s± bardziej stabilne i pomocne przy obronie, inne s± stosowane bardziej w ofensywnej strategii walki. No i oczywi¶cie postawê dostosowuje siê do rodzaju stosowanej techniki rêcznej czy no¿nej.

Je¿eli chodzi o szermierkê d³ugim mieczem, jestem zupe³nie pocz±tkuj±ca, ale do¶wiadczy³am tego sama na sobie, ¿e ustawiaj±c stopê w kierunku przeciwnika znacznie ³atwiej jest wykonaæ skuteczne zbicia uderzeñ oraz pó¼niej technikê kontrataku. Wydaje mi siê, ¿e maj±c stopê w kierunku przeciwnika, ³atwiej jest szybko i dynamicznie zmieniæ uk±towanie w³asnej pozycji w obie strony, co jest wa¿ne przy zej¶ciach z linii ataku.

Pozdrawiam
anita
Micha³ /Gwyn/ Czerep
No dobra, jak ju¿ wywlekamy azjatyckie pomys³y, to niech bêdzie, ¿e ja te¿ sobie posta nabijê devil.gif . Od czterech lat zajmujê siê aikido z otarciem o iaido Muso Shinden Ryu. Generalnie w aikido stopa wykroczna lekko odwiedziona jest na zewn±trz, b±d¼ ustawina jest centralnie, na wprost, czyli podobnie jak w szkole niemieckiej. Nale¿y dodaæ, ¿e nacisk jest odwrotny, czyli raczej na zewn±trz ni¿ na wprost. Szczególnym przypadkiem, o ile siê nie mylê, jest aikido Nishio sensei, który preferuje ustawienie wprost. I tu kwiatek: jest tak dlatego, ¿e Nishio sensei silniej ni¿ inne szko³y odwo³uje siê do miecza smile.gif . Odchylenie stopy zdaje siê byæ spowodowane potrzeb± bardzo g³êbokiego zej¶cia-wej¶cia, a¿ za przeciwnika, nie za¶ w miarê frontalne, jak w metodach uderzano-kopanych. Przy zej¶ciu w stronê stopy wykrocznej jest one ju¿ ustawiona w kierunku ruchu, przy odwrotnej sytuacji nie trzeba obracaæ stopy, która ma zaj±æ miejsce zakrocznej aaa.gif . W fechtunku d³ugim mieczem dystans jest wiêkszy i nie ma takiej potrzeby. Druga sprawa to, rzecz jasna to, ¿e nie stoi siê w linii, ale lekko 'rozstrzelony'. Kwestia panowania nad przesuniêtym przez rozpêdzony miecz ¶rodkiem ciê¿ko¶ci. Co¶ jeszcze pewnie by siê znalaz³o, ale nie chce mi siê my¶leæ spac.gif . Pozdrawiam
Gwyn
P.S. W szkole Muso Shinden uderzenie bic.gif 'dobijaj±ce' le¿±cego ju¿ przeciwnika zadaje siê z wykroczn± do wewn±trz, celem lepszej koncentracji ciosu.
Feniks
CYTAT(nurglitch)
Feniks - gdzie siê na ten temat wywnêtrza³e¶? Chêtnie poczytam, bo z tego co na razie widzê wiêkszo¶æ szablistów walczy w³a¶nie liniowo a i rapierzystom siê czêsto gêsto-zdarza. No i do szpady to bardzo wygodne.

A na marginesie - kiedy¶ pisa³e¶ na ldrp o parowaniu p³azem, a ja wtedy siê z tego wy¶miewa³em. Straszliwe g³upoty gada³em smile.gif Na swoje usprawiedliwienie mam tyle, ¿e by³em m³ody, g³upi i zachwycony swoj± sztab± chaosu, za któr± da³em sporo (jak na owe czasy i moje fundusze) pieniêdzy. Wiêc poniewczasie - chylê czo³a smile.gif

Mi³o. Dziêkujê.

Zerknij na stronê ARMA-PL albo na stronê BOG, mo¿e jest w którym¶ tek¶cie dotycz±cym treningów. Albo w jakim¶ eseju...
Aion
Jesli chodzi o stopê - w Sanda /chiñski kickboxing+zapasy/ i chiñskich sztukach walki, przy uderzeniu /noga lub rêk±/ wykonuje siê zej¶cie. Walka w lini, jest etapem podstawowym. W wersji zaawansowanej u¿ywa siê zej¶æ. Z tego co wiem - a dowiedzia³em siê niedawno - zej¶cie wykonuje siê podczas ataku, by zwiêkszyæ si³ê ciosu. Trudno to opisaæ, zainteresowanym, chêtnie poka¿ê smile.gif
Sylwester Tyra
Je¶li chodzi o postawê "Wagi" w niemieckich dawnych systemach walki wrêcz (Ringen) to tam raczej nie powinno siê przyk³adaæ tak du¿o uwagi do ustawienia stopy. To jest nieistotne! Wa¿ne jest natomiast ca³o¶æ, nasze rêce powinny byæ lekko wyci±gniête (zgiête w ³okciach) i rozchylone, musimy czuæ siê stabilnie oraz pewnie na nogach (lekko ugiête czasami szeroko, czasami w±sko - nie pomijaj±c faktu, ¿e podczas walki poruszamy siê). I tako¿ je ustawiamy; aby osi±gn±æ jak najlepsz± stabilno¶æ oraz sposobno¶æ do wykonania jakiej¶ tam techniki (pamiêtaj±c o tym, ¿eby byæ szybkim i w³a¶ciwie zaaplikowaæ si³ê). Wszystko oczywi¶cie zale¿y od sytuacji (³atwiej jest to wyja¶niæ na sali ni¿ tylko opisaæ, dlatego nie bêdê sie zag³êbia³ w szczególy).
Przyk³ad - Niech zainteresowani stan± na przeciwko siebie w jakim¶ wyznaczonym obszarze... powiedzmy, niech to bêdzie ko³o i zaczn± siê z niego wypychaæ. Jestem przekonany, ¿e ka¿dy z nich w zwarciu bêdzie siê stara³ ustawiæ jak najbardziej frontalnie korpusem, ¿eby zwiêkszyæ si³ê dzieki temu u³o¿eniu cia³a. Ma³o tego... bêdzie siê pochyla³ do przodu, ¿eby utrudniæ szansê przeciwnikowi i zwiekszyæ swoj± na powodzenie. Tu nie ma ¿adnej wielkiej filozofii. Trzeba pamiêtaæ o jednym: Mocowanie koñczy sie w momencie kiedy jeden z przeciwników wytr±ci z równowagi drugiego i to jest kluczem do sukcesu. Ja bym sie skupi³ na takiej o to kwestii - skoro wytr±cenie z równowagi jest istot± sprawy to postawa musi byæ taka, ¿eby uniemo¿liwia³a lub sprawia³a oponentowi niema³e trudno¶ci do osi±gniêcia przez niego sukcesu. Powy¿sze argumenty dotycz± zapasów dawnych, ja bym unika³ nawi±zywania do wschodu. Inna kultura, inna filozofia i nawet inny, chocia¿ tutaj niekiedy mo¿na polemizowaæ, sposób prowadzenia walki. Tylko cel ten sam!

Pozdrawiam!

P.S. proszê zwróciæ uwagê na obrazy w za³±cznikach
weis
Witam,
Mam takie pytanie czy moze zajmowales sie jakos dokladniej sredniowiecznymi zapasami? Jesli tak to mialbym do ciebie kilka innych pytan, gdyz od pewnego czasu zajmuje sie ta tematyka i jak na razie bezowocnie poszukuje na nie odpowiedzi.
Pozdrawiam,
Sylwester Tyra
Witam,
staram siê po¶wiecaæ zapasom znaczn± ilo¶æ swojego wolnego czasu i zag³êbiaæ w to jak najbardziej. Tak¿e, je¶li masz jakie¶ pytania a nie s± one ¶ci¶le powi±zane z "Postawami w walce wrêcz" to zapraszam na priva. Mo¿e bêdê wstanie pomóc.

Pozdrawiam!
Rocklin
Feniks w szermierce krokiem podstawowym jest przekrok?? Mnie ucza,no i wydaje mi sie to logiczne, ze przekrok stosuje sie do ucieczki/pogoni a przy chodzeniu przekrok jest niewygodny bo jak ktos na ciebie wtedy zaatakuje ostro to sie nie wycowasz tylko lezysz.Szczegolnie tyczy sie to broni lekkich gdzie zejsc nie jest tak latwo
A co do nogi na wprost to moim zdaniem upraszcza to nizsze chodzenie na nogach,co jest czesto bardzo wygodne w szarmierce szabla.No i przedewszystkim wypady które mog± byæ znacznie g³êbsze i szybko mo¿na z nich wróciæ.Tak mi siê przynajmniej zdaje
Feniks
CYTAT(Rocklin)
Feniks w szermierce krokiem podstawowym jest przekrok??

W szermierce dawnej. Je¶li kto¶ powiedzia³ Ci inaczej (szczególnie odno¶nie d³ugiego miecza) to siê myli³. Cytat np. z Lwa ¯yda: "Pierwsz± nauk± d³ugiego miecza jest, aby¶ przede wszystkim nauczy³ siê dobrze uderzaæ. A to ozancza, ¿e gdy idziesz lew± stop± do przodu, i uderzasz z prawej, to uderzenie jest z³e i niew³a¶ciwe..." itp. To samo jest u Ringecka, von Danziga i kilku innych traktatach.

CYTAT(Rocklin)
Mnie ucza,no i wydaje mi sie to logiczne, ze przekrok stosuje sie do ucieczki/pogoni a przy chodzeniu przekrok jest niewygodny bo jak ktos na ciebie wtedy zaatakuje ostro to sie nie wycowasz tylko lezysz.Szczegolnie tyczy sie to broni lekkich gdzie zejsc nie jest tak latwo

Spróbuj pochodziæ na bok, zamiast siê cofaæ. To tylko kwestia treningu.

CYTAT(Rocklin)
A co do nogi na wprost to moim zdaniem upraszcza to nizsze chodzenie na nogach,co jest czesto bardzo wygodne w szarmierce szabla.No i przedewszystkim wypady które mog± byæ znacznie g³êbsze i szybko mo¿na z nich wróciæ.Tak mi siê przynajmniej zdaje

Wypady w szermierce dawnej (powiedzmy do ok. 1575 r.) to spora pomy³ka.
Rocklin
Ja mówi³em raczej o szermierce szabl± .Dla miecza d³ugiego ma to sens taki ¿e jest wiêksza si³± w³o¿ona w uderzenie.W szabli si³a nie jest tak wa¿na.Tam si³a pochodzi czesto z wypadu,a wypad robi sie noga przednia.Cios zaczyna sie zanim noga sie podniesie a koñczy wraz z opadniêciem.Jak siê myle to niech ktos poprawia.
Apropos cytatu to dla jakiej pozycji??Lewej czy prawej??Tzn ktora noga z przodu??Pytam czysto teoretycznie.Swoja drog± czas poprzygl±daæ siê pracy nóg bli¿ej na treningach jedynka lub poltorakiem bo inaczej ass.gif blada.
Co do uciekania/gonienia - oczywi¶cie ¿e przechodze na bok,no ale czasami sie nie da szczerba.gif no i czasami trzeba gonic.Wtedy przekrok jest szybszy zdecydowanie.

Pozdr.
Sylwester Tyra
Dla pozycji lewej, czyli z praw± stop± z przodu. Panowie, ale temat dotyczy "Postawy w walce wrêcz", tak¿e zadajemy pytania ¶ci¶le powi±zane z tematem! bigsmile2.gif

Pozdrawiam
Feniks
Sylwek - przepraszam, trochê odbiegnê od tematu. Mo¿e jaki¶ moderator przeniesie te posty do nowego tematu.

CYTAT(Rocklin)
Ja mówi³em raczej o szermierce szabl± .Dla miecza d³ugiego ma to sens taki ¿e jest wiêksza si³± w³o¿ona w uderzenie.W szabli si³a nie jest tak wa¿na.Tam si³a pochodzi czesto z wypadu,a wypad robi sie noga przednia.Cios zaczyna sie zanim noga sie podniesie a koñczy wraz z opadniêciem.Jak siê myle to niech ktos poprawia.

Szabl± sportow±, czy normaln±? Je¶li sportow± to zgoda, natomiast je¶li normaln±, to nie jestem przekonany.

Analogia - dussack, langes messer i miecz jednorêczny. Wszystko broñ jednorêczna z tamtego okresu. Wszystkie anga¿uj± obie nogi. Kurcze, nawet w sztylecie du¿o siê chodzi, a zdawa³oby siê, ¿e tam tylko rêce graj± role, bo to takie szybkie. Nieprawda.
Baku Baku
Salve
przy sztylecie trzeba siê poruszaæ i to du¿o poniewa¿ jest to broñ bardzo krutka i bardzo szybka wiêc trzeba siê bardzo przybli¿yæ by si³a by³a optymalna i szybko uciekaæ bo jednak samym sztyletem ataku niesparujemy najlepiej wej¶æ w przecienika by zablokowaæ jego ruchy du¿± broni± a sobie u³atwiæ sprawe w przypadku dwuch sztletów trzeba uskaiwaæ wiêc trzeba siê ruszaæ a propo walki wrêcz atakuj±c ludzi z broni± maj±c troche praktyki i tehcniki mo¿na przej±æ broñ wystarcza wej¶æ jak najlbil¿ej przeciwnika a sama walka wrêcz to temat dla mnie nieznany wole walke w rêæz kontra inn± broñ
Salve
Aion
Pisa³em ponad dwa lata temu o tej nieszczêsnej stopie wykrocznej, ¿e kiedy kto¶ kopnie w kolano, to to i owo. Zmieni³em zdanie. Stopa sama mi siê ustawia na zewn±trz. Tak jak to widaæ w Danzigu, Talhoferze, Goliacie, Meyerze i pewnie wielu innych.
Przy mocnych, wyra¼nych ciosach, z Dachu do G³upca, takie ustawienie daje o wiele wiêksz± stabilno¶æ - nie lecê za mieczem. Potrzebowa³em dwóch lat ¿eby to poj±æ smile.gif WALKA JEST JEDNA!!!
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.