Witam Feniks,
By³em na waszym seminarium i bardzo mi siê podoba³o. Trochê ¿a³uje, ¿e nie mog³em byæ w niedzielê, ale na pewno odrobiê to na nastêpnym takim spotkaniu.
Mam jedn± uwagê. W czasie treningu nasunê³o mi siê pytanie – Dlaczego uwa¿acie ¿e stopa nogi wykrocznej musi byæ skierowana w stronê przeciwnika? Us³ysza³em, ¿e palce skierowane do wewn±trz utrudniaj± poruszanie siê i gro¿± kontuzj± – od trzech lat uprawiam Kung – Fu i w wiêkszo¶ci pozycji, kroków i zej¶æ palce s± skierowane do wewn±trz – nikomu nie utrudnia to poruszania siê, i jeszcze nie widzia³em ¿eby kto¶ mia³ kontuzjê stopy od tej pozycji. Poza tym taki uk³ad stóp wymusza obrócenie kolana do wewn±trz co mo¿e nas uchroniæ przed wy³amaniem stawu po t³ocz±cym kopniêciu na kolano. Tak¿e przy kopniêciach bocznych – maluj±cych taka pozycj± od wewn±trz broni nas przed kopniêciem – uderzenie stop± o kolano / ³okieæ przeciwnika strasznie boli, a ewentualne trafieniu pod kolano nie wy³amuje stawu tylko zmusza nas do po³o¿enia kolana na ziemi.
Pozdrawiam
Aion
PS
Zmieni³em zdanie na temat zas³on statycznych i wielu innych rzeczy. Cieszê siê, ¿e dziêki waszej grupie mamy w Polsce kontakt z lud¡mi od których mo¿na siê czego¶ nauczyæ.