Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: A co ze spotkaniem
> Prywatne Inicjatywy > Polacy w Wojnie Secesyjnej
bighopeless
Mam nadzieje ¿e ono kiedy¶ nast±pi, poniewa¿ formu³a jest bardzo pojemna, to wydaje mi siê ¿e kazdy znajdzie sobie tam miejsce. Ja ze swej strony moge zaproponowac Motabajzel w styczniu w £odzi , je¶li znajdzie siê wiêcej ni¿ jeden wyekwipowany chêtny to jest szansa na w³asne miejsce.( tyle ¿e trzeba popracowa nad "propagand±" ) Nie chcia³bym siê narzucac i mam nadziej ¿e jakie¶ konkretne propozycje bed± mia³y miejsce wcze¶niej
von Munchhausen
Nie wiem czy do stycznia zd±¿ymy poszyæ sobie mundury.
A mo¿e by zrobiæ zjazd wszystkich chêtnych, którzy maj± zamiar siê w to bawiæ, nawet jesli nie maj± jeszcze munduru i wyposa¿enia? Mo¿na by spotkaæ siê na ¿ywo i siê policzyæ smile.gif
Jest spora szansa zorganizowania takiego spotkania na twierdzy w K³odzku na Dolnym ¦l±sku. Jest s³oma do spania i drewno do palenia, i mnóstwo miejsca w kazamatach. Pasuje mi ka¿dy termin po 14 pa¼dziernika.
bighopeless
hehe ja oczywi¶cie da³em termin i miejsce odpowiednie najbardziej dla mnie....mam jednak na my¶li spotkanie jakiekolwiek , co pozwoli nam pare spraw obgadac, niekoniecznie "mit uniformen"
ja sam nie wiem czy do stycznia zgromadzê to co chcia³bym. natomiast wiem jak jest z motabajzlem bo, znam organizatora i wiem ¿e da siê co¶ takiego zrobic:D
Jan Gradoñ
a co to ten motobajzel?
bighopeless
CYTAT(Jan Gradoñ @ 23:54 23.09.2007) *
a co to ten motobajzel?

Motoweteran bazar w £odzi ..takie miejsce gdzie prócz kupna klamotów do motocykla itp. prezentuj± siê grupy rekonstrukcji historycznej
Redmond Barry
Hehehe no dla mnie ten Motobajzel to miejsce idealne, bo... mieszkam w £odzi ;) Ale powa¿niej to my¶lê, ¿e jest to miejsce g³ównie dla ludzi z II wojny ¶wiatowej (tzn nie dziadków tylko rekonstruktorów ;) ), sporo starego sprzêtu etc, trochê g³upio wygl±daliby konfederaci po¶ród motocykli :D
Takie spotkanie by siê przyda³o, z racji mojego sentymentu do K³odzka i tamtejszej twierdzy (Baron wie o co chodzi ;) ) ja bym proponowa³ w³a¶nie to miejsce. Z dala od ludzi postronnych, do¶æ klimatyczne miejsce. Generalnie bowiem przez internet siê fajnie gada, ale jeszcze lepiej rozmawia siê na ¿ywo, gdy mo¿na dotkn±æ, pomacaæ czyje¶ wyposa¿enie, wymieniæ sie prywatnymi spostrze¿eniami. Je¶li chodzi o proponowane terminy to ja jestem elastyczny.
Zreszt± swego czasu Kakaj na poniatowskim wespó³ z Indianami zapraszali nas do wspólnego obozowania z Indianami... mo¿e to jakie¶ rozwi±zanie jest... Podobno Indianie d³ugo szukali jakich¶ dodatków do swojej zabawy ;) Tylko wtedy wypada³oby jako¶ wygl±daæ... saski czy pruski piechur z wojen napoleoñskich w¶ród Indian wygl±da³by do¶æ egzotycznie ;)
von Munchhausen
Na zachêtê parê fotek twierdzy k³odzkiej smile.gif
http://wroclaw.hydral.com.pl/170928,foto.html
http://wroclaw.hydral.com.pl/104213,foto.html
http://wroclaw.hydral.com.pl/151388,foto.html
http://wroclaw.hydral.com.pl/104181,foto.html

Najwiêkszym plusem tego miejsca jest, ¿e mo¿na tam siedzieæ ca³y weekend i nikt nie bêdzie przeszkadza³, a i do cywilizacji jest blisko. No i K³odzko jest nie¼le skomunikowane z reszt± kraju.
Kulewna
CYTAT(Redmond Barry @ 12:37 24.09.2007) *
Hehehe no dla mnie ten Motobajzel to miejsce idealne, bo... mieszkam w £odzi ;) Ale powa¿niej to my¶lê, ¿e jest to miejsce g³ównie dla ludzi z II wojny ¶wiatowej (tzn nie dziadków tylko rekonstruktorów ;) ), sporo starego sprzêtu etc, trochê g³upio wygl±daliby konfederaci po¶ród motocykli :D

Od dwóch lat liczba grup rekonstrukcyjnych na MWB zmienia siê. Od dwóch lat prezentuj± siê tam rycerze (czyli my), od roku za¶ te¿ napoleoñczycy. Z tego co mi siê obi³o o uszy ma byc docelowo prezentacja wszystkich okresów historii wojkowo¶ci, zatem po³udniowcy te¿ siê swietnie wpisza w MWB

Grupy rekonstrukcyjne "maj± dla siebie" jedn± halê, w której siê wystawiaj±. Znajdujê siê w niej jeszcze tylko stoiska zwi±zane z militariami z ró¿nych okresów.

Ja g³osowa³bym za £odzi± i MWB.
Redmond Barry
Nie no ok, je¶li jest tak jak mówisz... prawdê mówi±c by³em tam do¶æ dawno (bo nie zajmuj± mnie motocykle tudzie¿ samochody ani II W¦) i w³a¶nie pamiêta³em tylko tych ludzi z II wojenki. Ale widaæ co¶ siê zmieni³o od tamtych czasów.
bighopeless
CYTAT(Kulewna @ 17:09 26.09.2007) *
CYTAT(Redmond Barry @ 12:37 24.09.2007) *

Od dwóch lat liczba grup rekonstrukcyjnych na MWB zmienia siê. Od dwóch lat prezentuj± siê tam rycerze (czyli my), od roku za¶ te¿ napoleoñczycy. Z tego co mi siê obi³o o uszy ma byc docelowo prezentacja wszystkich okresów historii wojkowo¶ci, zatem po³udniowcy te¿ siê swietnie wpisza w MWB

Grupy rekonstrukcyjne "maj± dla siebie" jedn± halê, w której siê wystawiaj±. Znajdujê siê w niej jeszcze tylko stoiska zwi±zane z militariami z ró¿nych okresów.

Ja g³osowa³bym za £odzi± i MWB.

Wyj±³e¶ mi to z "ustów"
Kulewna
Poniewaz przy realizacji projektu Uniejow 1939 wspolpracowalismy z panem Kopczynskim, zagadnalem go czy istnieje mozliwosc zaprezentowania wojny secesyjnej na MWB i powiedzial, ze jak najbardziej i bez problemu smile.gif

Proponuje zatem obwolac dowodce, ktory sie tym zajmie
bighopeless
A mnie siê wydaje ¿e dobrze by bylo, by najpierw okreslili sie chêtni, czym dysponuj± i czy jest szansa na wystawienie siê w jakikolwiek sposób. My¶le ¿e Jacek nie bedzie zachwycony je¶li najpierw bedziemy go molestowac o miejsce a potem sie nikt nie pojawi.
Kulewna
W ostatecznosci nie musi to byc stacjonarne:)
Mozna sie poruszac;) tylko faktycznie czy bedzie juz co pokazac:)
Spotkac sie zawsze mozna:)
Redmond Barry
http://www.reenactorforum.waszmann.de/cgi-...=1191873444/0#0
Nie wiedzia³em gdzie to wstawiæ, a nowy temat nie ma sensu. Ciekawe po³±czenie armii smile.gif
bighopeless
Widzê ¿e to forum jest tak ¿ywe jak g³az..btw czy ktos móg³by juz siê w jaki¶ sposób okre¶lic ze sprzetem na motobajzel? sorry ¿e tak decyduje za innych ale ja postaram siê byc kompletny( nie twierdze ¿e na pewno) z duzym prawdopodobieñstwem bedê mia³ wszystko...chyba ¿e wetnie po drodze do mnie, wrzuce foty jak dojdzie pozdrawiam....:D acha kogo¶ prawdopodobnie bedê móg³ doposa¿yc...czyli jakiego¶ kolege z granatowej strony mocy...idzie do mnie sack coat w duzym rozmiarze i bummer
bighopeless
No to mam pare rzeczy...do odsprzedania ...ceny oczywi¶cie do negocjacji...

tu by³ link do aukcji allegro ale usun±³em bo okaza³ sie nieaktualny( tak gwoli wyjasnienia)

to nie reklama sprzedajê poni¿ej kosztów.( kazdy dostanie linka do aukcji)
A dzi¶ ¶liczne brogansy dosz³y do mnie, and fit for me :D( nie musze dodawac ¿e nowe i 100% skóra oczywiscie nie licz±c gwo¼dzi)

Jan Gradoñ
Bêdziesz je niszczy³ drucian± szczotk± i palnikiem? devil.gif icon_cool.gif Przepraszam za z³o¶liwo¶æ, ale nie mog³em siê powstrzymaæ icon_wink.gif Buty rzeczywi¶cie ³adne! Nawet na codzieñ mo¿na chodziæ...
bighopeless
CYTAT(Jan Gradoñ @ 14:19 13.11.2007) *
Bêdziesz je niszczy³ drucian± szczotk± i palnikiem? devil.gif icon_cool.gif Przepraszam za z³o¶liwo¶æ, ale nie mog³em siê powstrzymaæ icon_wink.gif Buty rzeczywi¶cie ³adne! Nawet na codzieñ mo¿na chodziæ...

hehehe nie, :D zabiore je do pracy tam padaj± najlepsze to im nada odpowiedni± patyne. No nic na to nie poradzê ¿e nie lubie koscio³owych ubrañ :P

Update...powy¿szy link nieaktualny, czego siê mia³em pozbyc po kosztach to siê pozby³em.
Redmond Barry
No to¶my byli, pochodzili, zobaczyli ;) Generalnie stawi³y siê 3 osoby, ja, Baron i Bighopeless (kurcze za d³ugi ten nick ;) ), z czego Bighopeless i ja byli¶my umundurowani, a Bron ze swej ³askawo¶ci u¿yczy³ swoj± broñ. Obstawiali¶my dwie strony - ja by³em konfederatem, Bighopeless fedziem.
Imprezê wypada zaliczyæ do udanych. Oczywi¶cie nie mia³a ona charakteru rekonstrukcyjnego, nie o to w tym chodzi³o, niemniej jednak pokazali¶my siê, mogli¶my poomawiaæ ró¿ne szczegó³y "po dotykaæ siê" icon_wink.gif (z³y dotyk boli przez ca³e ¿ycie), a poza tym nawi±zali¶my szereg kontaktów. W sumie okaza³o siê, ¿e wiele osób "my¶la³o ju¿ o tym" icon_wink.gif Ciê¿ko powiedzieæ co z tego wyniknie, ale b±d¼my dobrej my¶li. Tak czy owak zaznaczyli¶my swoj± obecno¶æ na arenie reenactingu w Polsce i tym samym wype³nili¶my swoje za³o¿enia.
Bighopeless ma podobno dostaæ jakie¶ zdjêcia, którymi mam nadziejê siê z nami podzieli icon_wink.gif
bighopeless
na razie jedna jak± dosta³em
jeep43
Jako nowy na tym forum mogê pogratulowaæ Bighopeless i Redmondowi obecno¶ci na imprezie pomimo ¿e 99% obecnych tam rekonstruktorów (w tym - co widaæ w nicku - i ja: www.normandia44.com) pochodzi z innej - g³ównie drugowojennej - bajki.
Byli¶cie, by³o Was widaæ i dziêki temu wszyscy ci, którzy "my¶leli juz o tym" mogli z³apac kontakt z Wami i tworz±cym siê ruchem reenactingu Civil War.
Czekam zatem na info, co dalej (Pó³noc? Po³udnie??? icon_wink.gif i powoli zaczynam kompletowaæ sprzêt...

Pozdrowienia
Przemek Kêdzierski

PS. Fotki obydwu wymienionych wy¿ej panow nie wklejam, bo jest dok³adnie taka jak ta powy¿ej, z tym ¿e bighopeless stoi po lewej.
Kulewna
Wiemy wiemy icon_mrgreen.gif
Widzielismy na wlasne oczy icon_mrgreen.gif
bighopeless
Cieszê siê ¿e kolega Jeep43 zmaterializowa³ sie na tym forum, jak siê okazuje ciagoty do wojny secesyjnej ma wiele osób z róznych "bajek" nawet moi koledzy z Uk³adu Warszawskiego. Jak wspomnia³ " mój osobisty wróg" czyli Redmond wzbudzili¶my spore zainteresowanie i wszyscy na gratulowali ¶wietnego pomys³u. Kontakty wymienione, czas kompletowac klamoty ( obaj mielismy mundury mocno niedopasowane do siebie) Kto zgadnie czego mi brakowa³o do kompletu ?

sorry za edit..doda³em tylko jedna fotke
bighopeless
CYTAT(Kulewna @ 16:32 14.01.2008) *
Wiemy wiemy icon_mrgreen.gif
Widzielismy na wlasne oczy icon_mrgreen.gif

£adnie to tak? a czemu ¿es siê nie przyzna³ ?
von Munchhausen
Cieszê siê, ¿e mog³em byæ na tej imprezie, poogl±daæ i podotykaæ wszystkiego. Serce ros³o, kiedy wiêkszo¶æ uczestników i publiczno¶ci deklarowa³o swoj± sympatiê dla Skonfederowanych Stanów smile.gif Mam nadziejê, ¿e uda siê w tym roku zorganizowaæ jaki¶ biwak na ¶wie¿ym powietrzu i ¿e bêdzie nas wiêcej ni¿ 4 osoby ;)
Spencer
No có¿, czego Ci brakuje Bighopeless? Otó¿ przede wszystkim brak Ci koszuli, takiej bia³ej, ze stójk±, (bo ko³nierzyków wtedy nie znano), p³óciennej albo flanelowej. Brakuje Ci znaczka okr±g³ego US na pasie do ³adownicy. Co¶ mi siê wydaje, ¿e masz portki kawaleryjskie a nie piechoty (nie widaæ dok³adnie). Powiniene¶ jeszcze zapu¶ciæ brodê (opcjonalnie) i wyrzuciæ zegarek. Karabin? Nie wiem, bo nie widaæ. Natomiast ska³kówka Redmonda to te¿ nie te czasy.
Cieszê siê, ¿e sprawy tocz± siê naprzód. Gratulujê!! Pozdrawiam.

Redmond Barry
No ska³kówka owszem, trochê nie te czasy... chocia¿ znam co najmniej dwa zdjêcia, na których konfederaci nosz± w³a¶nie ska³kówki, na jednym jest nawet Brown Bess, którego w³a¶nie mam. Na jednym kole¶ ma nawet tricorn, chyba jeszcze z czasów wojny o niepodleg³o¶æ. Podobnie¿ w ró¿nych ksi±¿kach, powtarzane jest stwierdzenie, ¿e na pocz±tku z braku laku, a pó¼niej na zachodzie u¿ywano co tam by³o pod rêk±.
Ale ogólnie gratulacje za spostrzegawczo¶æ.
bighopeless
Ech Spencer rzeczywi¶cie jest spostrzegawczy,
ale poza zegarkiem który zdj±³em zaraz po tej fotce, brakowa³o mi tylko tego

poprzednie zgine³y po drodze do mnie, a te dosta³em dzis. Mundur jest ok w³±cznie z gaciami ale strasznie niedopasowany do mnie, za krótki i za szeroki( :D) koszula ze stójka jest ale pod scier± na szyi. Ko³nierzyków co prawda nie noszono powszechnie, ale co d³uzsze stójki wyk³adano jak ko³nierzyk i do¶c czesto na mundur. No i sprawy mam nadzieje sie tocz± naprzód
jeep43
A ja ponowiê pytanie jak w temacie tego w±tku:
A co ze spotkaniem - kolejnym???
Ten kto by³ na motobajzlu to by³, ale czy jest w planach jakie¶ kolejne spotkanie, ¿eby posun±æ sprawy do przodu...
bighopeless
CYTAT(jeep43 @ 18:06 16.01.2008) *
A ja ponowiê pytanie jak w temacie tego w±tku:
A co ze spotkaniem - kolejnym???
Ten kto by³ na motobajzlu to by³, ale czy jest w planach jakie¶ kolejne spotkanie, ¿eby posun±æ sprawy do przodu...

Ja jestem za..co prawda impreza gdzie trzeba kwitn±c jak wazon nie jest moj± ulubiona ...ale jakies kameralne plenerowe -chetnie. Von Munhausen proponowal K³odzko( trzeba koniecznie zobaczyc miejsce smierci Kpt. Paw³owa) fajne miejsce, jest jeszcze zdemolowany GPC w £odzi gdzie mozna siedziec w plenerze...dawac inne propozycje:D
jeep43
Uprzejmie donoszê wszystkim zaintersowanym,ze uda³o mi siê skompletowaæ umundurowanie i wyposa¿enie reba. Jestem wiêc gotów na spotkanie o ile ustalimy,ze takowe ma sens...
von Munchhausen
Twierdza w K³odzku zawsze chêtnie przyjmie Konfederatów (dla Unii te¿ siê znajdzie jaka¶ zagrzybiona kazamata smile.gif ).

My¶lê, ¿e najdogodniejszym miejscem i terminem na najbli¿sze spotkanie bêdzie Boxberg w Niemczech. Widz±c s³omiany zapa³ towarzystwa widzê, ¿e na pocz±tku i tak bêdziemy skazani na ¶cis³± wspó³pracê z Niemcami i Czechami, wiêc warto tam pojechaæ i nawi±zaæ kontakty.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.