Poszukuje materia³ów dotycz±cych strojów normañskich z XI wieku. Interesuj± mnie zw³aszcza wykroje tunik, wzory haftów, ikonografia (poza tkanin± z BAYEUX). Bêdê wdziêczny za wszelkie informacje o tym gdzie mogê znale¼æ t± wiedzê, zarówno w literaturze jaki w internecie.
Witam!
Sa Ospreye "The Normans", "Normans Knights", "Saxons, Vikings, Normans" moze beda pomocne w Twoich studiach.
Ludka Excalibur
CYTAT(Nikifor)
Imbram z pewno¶ci± ma ju¿ wszystkie te ospreye , mo¿e po za jednym. Slava imbi
Witam!
Wszystkie Ospreye bardzo gratuluje, tez bym chciala miec wszystkie:))
Ludka Excalibur
Ludko wszystkie z tego tematu:>>>> ale przecei¿ sama dobrze napewno wiesz i¿ s± one tylko w formie elektonicznej:>
Zaiste posiadam te opracowania
Poszukuje jednak ¼róde³ traktuj±cych nieco szerzej o tej tematyce.
Polecam zatem "The Vikings" z serii "Europa Militaria", chyba ¿e te¿ ju¿ masz
mam stronke o haftach
http://www.wymarc.com/pages/816937/index.htm
Przy okzji, te ospreye mo¿na gdzie¶ na necie namierzyæ?
Dzieki KhaToo napewno siê przyda:)
Troche g³upio odpowiadaæ na w³asne posty ale mo¿e komu¶ sie przydadz± informacje, które sam wyszpera³em:)
http://www.norman-world.com/angleterre/ Sporo informacji o historii tej nacji, zabytkach, znaleziskach. Polecam szczególnie zdjêcia frezków.
http://www.re-enactment.biz/Norman_Buckles.html Troche o dodatkach do strojów.
Co do ospreyow to jest juz o tym temat
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=622
Szukam informacji wszelkiego rodzaju na temat wojów normandzich z prze³omu X i XI w.(ikonografia, wykroje, literatura itp.). Predewszystkim zale¿y mi na opisach wygl±du i uzbrojenia.
HI ,
Polecam :
www.regia.org
Galeria.
Co do bitew i wogóle militarnej czê¶ci to tak sobie ale tzw. ¿ycie codzinne to maj± obcykane. S±dzê, ¿e s± historyczni (BBC, Discovery, filmy fabularne i wogóle).
pozdrawiam
Ja te¿ chcê sobie zrobiæ z siebie "normana", bêdziesz na opolu w marcu ? Jak tak to mo¿e siê spykniemy a to ju¿ na priv.
pozdrawiam
maly
----
trza byæ twardkim wojem a nie miêtk± niñdzi±.
Mozna te¿ zajrzeæ na strone
www.wothanburg.cz sporo zdjêæ z imprez i ciekawych linków.
Widze, ¿e znajdzie siê jeszcze paru normañców poza mn±
Witam!
Poszukuje materia³ów dotycz±cych odzia³ów normañskich. (o ile by³ takowy) Konkretnie chodzi mi o roznice pomiêdzy poszczególnymi oddzia³ami. Ró¿nice w stroju i uzbrojeniu. Mam materia³y dotycz±ce samych strojów ale to tylko ogólniki i nie wiem czy np: dana tunika i dany p³aszcz pasuje do tarczownika z toporem lub cos podobnego. wiec jesli ktos dysponuje materia³ami lub wiedza na ten temat to rad bym byl pomocy.
Dziekuje i pozdrawiam
Mam pytanie dotycz±ce pewnego elementu ubioru wojowników normañskich,a mianowici chodzi mi o pasiast± tunike która mia³a byæ szyta na przemian z pasów materia³u i skury-je¶li kto¶ móg³by wskazaæ jakie¶ wiarygodne ¿rud³a o tym elemencie stroju bêde wdziêczny
Potrzebuje wszelkich informacji o ubiorze Normanów z koñca XII wieku... szczególnie wykrój tuniki bo nie mam pojêcia jak ma wygl±daæ...?? jakie ozdoby powinienem mieæ...?? i ogólnie za wszelkie informacje bêde wdziêczny...
Witam
Chcialem prosic o wszelkie wiadomosci na temat ubioru normana z XII wieku
Ikonografie, zdjecia, rady, opisy wykroje wszystko. Od zera
Z gory dziekuje
Opona z Bayeux
http://hastings1066.com/baythumb.shtml to absolutna podstawa, jest tam wszystko. Ponadto wiele znajdziesz na stronie Marca Carlsona- wykroje strojów ze znalezisk archeologicznych
http://www.personal.utulsa.edu/~marc-carls...h/bockhome.html
Nie tak do koñca. Opona z Bayeux mo¿e byæ wyj¶ciem, bo jest o jakie¶ 100 lat wczesniejsza
. Poszukaj te¿ na poczatek w Ospreyach o I Krucjacie. Akurat tam by³o ca³kiem sporo Normanów (co prawda g³ównie z Sycylii, ale zawsze) oraz Franków. Wiêc mo¿e to byæ dla ciebie punktem wyj¶ciowym do dalszych poszukiwañ
CYTAT(Dudzi - Einar @ 20:33 17.09.2006)
Witam
Chcialem prosic o wszelkie wiadomosci na temat ubioru normana z XII wieku
Ikonografie, zdjecia, rady, opisy wykroje wszystko. Od zera
Z gory dziekuje
Odezwij siê do mnie - parnas@go2.pl - byæ mo¿e bêdê w stanie pomóc.
Pozdrawiam
CYTAT(Halfgar @ 12:38 27.09.2006)
Nie tak do końca. Opona z Bayeux może być wyjściem, bo jest o jakieś 100 lat wczesniejsza
. Poszukaj też na poczatek w Ospreyach o I Krucjacie. Akurat tam było całkiem sporo Normanów (co prawda głÃ³wnie z Sycylii, ale zawsze) oraz Franków. Więc może to być dla ciebie punktem wyjściowym do dalszych poszukiwań
Przepraszam ale kolega chyba coś pomylił- tkanina powstała kilkadziesiąt lat po wydarzeniach które przedstawia (1066) czyli jeszcze pod koniec XI lub najprawdopodobniej w 1 poł XIIw. Temat topiku brzmi "Ubiór Normana w XIIwieku" a więc dokładnie odpowiada chronologicznie. Nawet gdyby powstała pod koniec XIw. to jest to czas pierwszej krucjaty, poza tym zmiany nie były chyba aż takie wielkie.
CYTAT(Zygmunt @ 13:29 27.09.2006)
Przepraszam ale kolega chyba coæ pomyli³- tkanina powsta³a kilkadziesi±t lat po wydarzeniach które przedstawia (1066) czyli jeszcze pod koniec XI lub najprawdopodobniej w 1 po³ XIIw. Temat topiku brzmi "Ubiór Normana w XIIwieku" a wiêc dok³adnie odpowiada chronologicznie.
Niby tak, ale ja bym siê raczej na bayeux nie opiera³ tak bezpo¶rednio jako na podstawowym ¼ródle, raczej jako pocz±tek do dalszych poszukiwañ
NIe wiem czy dobrze zauwazylem szyjac dla siebie ale glowna roznica pomiedzy II pol XI wieku a wiekiem XII to dlugosc ciuchow i czesc zdobien (hafty)
Jak widzialem ubrania np z Zlotego Kodeksu a przedstawieniem Rudobrodego z lat 90tych XII wieku niewidzialem szczegolnych roznic
CYTAT(Halfgar @ 13:32 27.09.2006)
Niby tak, ale ja bym się raczej na bayeux nie opierał tak bezpośrednio jako na podstawowym źródle, raczej jako początek do dalszych poszukiwań
Dlatego polecam drugi z linków który zamieściłem
Borg: czy mógłbyś rozwinąć te różnice?? Przyglądałem się ostatnio tkaninie z Bayeux bardzo wnikliwie i możni mają tam stroje długie i zdobione, pozostali mają tuniki do kolan, często z rozcięciem z tyłu i przodu(omówiłem to w topiku o stroju wikińskim na 7 stronie
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=5549&st=120 ) nogawice lub wąskie spodnie czasem w paski lub owinięte krajkami. Jedna z postaci ma różne kolory nogawic(błąd artysty albo dowód na noszenie nogawic)ilka przedstawień przypuszczam że można interpretować jako nałożony na tunikę kaftan(szczególnie postacie na łodziach) Poza koroną i hełmami brak jakichkolwiek nakryć głowy.
PS przepraszam, łucznicy na jednym z przedstawień mają ewidentne czapki lekko szpiczaste
XII wiek zdazaja sie ubrania siegajace kostek, czego wczesniej nie widuje
Ubrania nawet cesarzy z polowy XI wieku (Henryk III przykladowo) siegaja czesto nie dalej niz do kolan, te XII jednak zdecydowanie ponizej
Po za tym miedzy oponka a powiedzmy drzwiami plockimi nie widze istotnych roznic...no moze zanik spodni, podobno tez krajek ale tu sie nie bede wypowiadal bo nie wiem
troche oftopic ale drzwi p³ockie to jak pamiêtam 2 po³ XIIw., Nadrenia. Czy kto¶ mo¿e mi wskazaæ linka do publikacji w sieci poszczególnych scenek? Znalaz³em tylko zdjêcie ca³o¶ci ale ma³o widaæ szczegó³ów.Widzia³em tez 2 dni temu kopiê znajduj±c± siê w Katedrze w P³ocku(orygina³ jest w Nowogrodzie), ale górnych partii nie mog³em dok³adniej dostrzec.
Ha
Dzis sie dowiedzialem ze oponka powstala 4 lata po bitwie... kazdy podaje inaczej cholera jasna
I druga sprawa jest dowod na nogawice na oponie. Jeden pan biegnie sobie w czyms na nogach i mu spod tuniki wystaje wazna meska czesc ciala... w spodniach chyba by mial z tym problem
Witaj
Niech Pan zesle na Ciebie i Twych bliskich błogosławienstwo za takie zalaczniki
Tylko moglbys mi powiedziec ten ciuszek z zalacznikow podpisanych jako bonusy to co to wlasciwie jest?
Kim jest pan to noszacy?
Nawet jakbym sie doszukal tego to ja kompletnie nie rozumiem tego jezyka...
EDYCJA
Znalazlem przypadkiem w innym temacie
To ukrywajacy sie Rysiek Lwie Serce w stroju podroznym
dzieki wielkie za pomoc.
A moze mi ktos powiedziec czy koszule moga byc tylko biale czy inne kolory tez wchodza w gre a material dopuszczalny to tylko len czy mozna miec np jedwabna?
Pozdrawiam
O bieli¼nie ju¿ sporo pope³niono na tym forum, poszukaj w tematach.
Jedwab - to wschód, je¶li trafia³ do Europy to raczej na grzbiety bogatych.
Len - bielony, st±d nazwa - bielizna
.
K³aniam.
ten fragment Borg o jaki sie pytasz jest z manuskryptu "liber ad honorem augusti" 1194 r jakby ktos powiedzial jak zamiescic gdzies 122 mb fotografii tzn calosci manuskryptu to bym go tu wkleil
a robiac XII wiek nieznac francuzkiego to grzech smiertelny ........ slowniczek, poradnik gramatyczny i odrabiac po nocach
wwrzuæ na rapid shere do ¶ci±gniêcia, powinno ³ykn±æ tylko musi byæ zrarowane
pozdrawiam
sprawdzilem zalaczac by sie mialo na tym 128 min tak ze chyba sobie podaruje imageshack odpada 52 ftografie po +- 2,5 mb kazda w dobrej rozdzielczosci podrzuce Indarowi i ze zacytuje "jak kopne sie w **** to zrobie" za³±czy na swojej stronce
mi on jest kompletnie nie potrzebny zalatwilem sobie foty ze wzgledu na obecnosc muzulmanow ale wygladaja dokladnie jak zachodni tylko ze z turbanami - co za kicz
pozdro Atakan
Witam wszystkich. Jestem zainteresowany odtwarzaniem Normana W³oskiego z drugiej po³owy XI wieku. Na ilustracjach ksi±¿ek z serii Osprey czê¶æ Normanów z tego regionu z koñca XI i XII w. jest przepasana kawa³kiem materia³u (czerwony lub niebieski), jak mniemam jest to jedwab. Moje pytania s± nastêpuj±ce: czy by³y jakie¶ okre¶lone wymiary tej przepaski, czy mia³a ona jakie¶ symboliczne znaczenie, czy barwa mia³a znaczenie, czy by³ to jaki¶ specyficzny gatunek jedwabiu, czy noszono opaskê "po cywilnemu" i czy wogóle kto¶ co¶ wie na ten temat?
To znowu ja. Znalaz³em podczas poszukiwania zabytków italo-normañskich z XI i XII w. kilka zdjêæ mozaik z katedry Monreale oddanej w latach osiemdziesi±tych XII wieku. Widaæ na tych mozaikach ow± przepaskê (jedwab?). Jestem jeszcze ciekaw, czy s± jakie¶ ikonografie z prze³omu XI i XIIw? Poza tym mo¿na zauwa¿yæ, ¿e czê¶æ postaci ma owijacze na nogach. XII wiek to nie jest moja silna strona, ale czy na nogawicach noszono owijacze, a mo¿e s± to normalne spodnie, a nie nogawice?
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Witam. Ma kto¶ mo¿e wiêksz± (najlepiej te¿ kolorow±) wersjê za³±czonej ilustracji? Wystarczy³yby mi nawet same opisy przedstawianych postaci, z tej nie³atwo rozszyfrowaæ tekst.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
1. Italo-Norman Crusader 1095
2. Norman ex-Byzantine Mercenary 1043
3. nie moge odczytac
ehhh. Co¶ siê nie chce za³adowaæ....
Za³±czam normalnie.
Mam zamiar uszyæ sobie nowe spodnie (normañskie XI wiek ) zastanawiam siê nad spodniami z "Thorsberg"
http://www.historiclife.com/Essays/ThorsbergTrousers.htm Autor tego artyku³u uwa¿a je za odpowiednie dla Normana , a jak wy uwa¿acie??
O spodniach z Thorsberg ju¿ dyskutowano na tym forum. Zdania s± podzielone.
Polecam funkcjê "szukaj" zanim zadasz kolejne pytanie.
Chcesz spodni normañskich, zastosuj wzory odpowiednio datowane i pochodz±ce z tego, lub zbli¿onego krêgu kulturowego.
Pozdrawiam -
Rabiega
A czy Normanie nosili zwyk³e spodnie wikiñskie (sk³adaj±ce siê dwóch nogawek) czy mo¿e nogawice
http://www.larp.com/midgard/hosen.htm , przepraszam ¿e tak drêczê pytaniami ,ale nie chce pope³niæ ¿adnego du¿ego b³êdu w stroju. U¿ywam opcji "szukaj" ale nie mogê znale¼æ odpowiedzi na moje pytania.
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.