CYTAT(Halfgar @ 12:38 13.09.2007)
[Co siê okaza³o ... strza³a przesz³a przez kolczugê, ale zatrzyma³a siê w ¶rodku przeszywki. Test by³ robiony w instytucie balistycznym.
No jak kolczuga by³a za³o¿ona na przeszywkê, raczej nie jest to dziwne :-), mo¿na to wyt³umaczyæ tym, ¿e strza³a wytr±ci³a energiê, przechodz±c przez kolczugê. Kolega mówi³ mi, ¿e by³ kiedy¶ na strzelnicy, zauwa¿y³ u sufitu rury, zapomnia³am ju¿ z jakiego metalu, ale do¶æ solidne. Dostrzeg³ na nich odpryski, ¶lady wgnieceñ i g³êbokie dziury. Zapyta³ od czego te dziury i us³ysza³, ¿e wgniecenia s± od kul z broni palnej, a dziury od strza³ z ³uku (zwyk³ego sportowego! a nie jakiego¶ bloczkowego).
Co do testów pchniêæ mieczem i katan±, mój ostry miecz nie ma jako¶ specjalnie wyeksopnowanego sztychu, a robi zgrabne dziury nawet w bardzo twardym drewnie. Z wierzchu widaæ tylko ma³y ¶lad, za to Baba Jaga wetknê³aby tam spokojnie ca³y paznokieæ :-) (zreszt± wystarczy pchn±æ zwyk³ym têpym mieczem w cokolwiek w miarê twardego, te¿ bêdzie niefajnie). Taki zaokr±glony sztych mia³by problem z penetracj± kó³eczek kolczugi, ale nie materia³u o do¶æ zwartej strukturze jak warstwy p³ótna, drewno, czy np pospolity biurowy segragator
.
Je¶li chodzi o testy ciêæ, ostrzenie broni siê k³ania, ja np nie ostrzê na maksa miecza, bo i po co, jak i tak tnie, a przynajmniej jak siê zraniê przez przypadek, nie odetnê sobie od razu ca³ego palucha
, a klingi katan s± zazwyczaj perfekcyjnie ostrzone.
Zreszt± zauwa¿cie, ¿e te wszystkie miecze (no mo¿e z wyjatkiem tego Atrim 1508), to przede wszystkim typowe pó¼ne "sztychacze" o klindze ostro schodz±cej siê w kierunku sztychu, np taki typ XIIIa by³by bardziej reprezentatywny, je¶li chodzi o miecz do ciêcia (a w zasadzie r±bania, bo miecz to nie szabla
).
Aha jeszcze patrz±c na te test-cuty, jak kolega rozwali³ mi paluch têpa szabl±, na rêkawicy w tym miejscu nie ma nawet ¶ladu, za to palec pod rêkawic± by³ masakra. Samo przeciêcie materia³u czy kolczugi nie oddaje obra¿eñ pod warstw± ochronn±, dlatego lepiej ¿eby pod ni± nie by³o s³omy, mat itp. tylko jaka¶ krwista pó³tuszaka
.