Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Strój i ¿ycie na okrêcie-XVII wiek
> Ubiór i dodatki > Ubiory renesansowe i barokowe > Mêskie ubiory renesansowe i barokowe
Akaradus
Witam! Od pewnego czasu interesuje siê XVII wiekiem, a w szczególno¶ci ówczesnym ¿yciem okrêtowym. Niestety tutaj nie znalaz³em na ten temat ¿adnych informacji. Bardzo interesuje mnie strój szyprów, oficerów, kapitanów okrêtów wojennych w XVII wieku w Europie Zachodniej (Anglia, Holandia, ale te¿ Szwecja), jak równie¿ wszelakie informacje dotycz±ce ¿ycia na takim okrêcie. Zaznaczam, ¿e moja wiedza jest bardzo sk±pa na razie na ten temat. Za sob± mam jedynie lekturê E. Koczorowskiego "Bitwa pod Oliw±". Bêdê wdziêczny za wszelkie informacje na ten temat. Z góry dziêki!
ISLAM GEREJ III
Polecam artyku³ z pierwszego (a zarazem ostatniego) numeru 'Kwarty" który prawi³ o ówczesnym ¿yciu marynarzy i oficerów. Je¶li nie masz mo¿liwo¶ci go zdobycia mogê go zeskanowaæ i pos³aæ mailem.

Pozdrawiam!
Akaradus
CYTAT(ISLAM GEREJ III @ 09:28 07.09.2007) *
Polecam artyku³ z pierwszego (a zarazem ostatniego) numeru 'Kwarty" który prawi³ o ówczesnym ¿yciu marynarzy i oficerów. Je¶li nie masz mo¿liwo¶ci go zdobycia mogê go zeskanowaæ i pos³aæ mailem.

Pozdrawiam!

Je¶li by³a by taka mo¿liwo¶æ, to bym wielce dziêkowa³!!! clap.gif Bardzo by¶ mnie tym wspomóg³. Nie s³ysza³em nigdy o tej gazecie. Mój mail to mtisler@wp.pl
Lord_Maximilian
CYTAT(ISLAM GEREJ III @ 11:28 07.09.2007) *

Pozdrawiam!

Je¶li mo¿na to i ja poproszê o rzeczony artyku³. A je¶li kto jeszcze ma co¶ na ten temat to ¶mia³o:) Bo jest on bardzo wdziêczny:)
ISLAM GEREJ III
Drogi Arkaradusie obiecane skany ju¿ pos³ane, czekam na adres e-mailowy Lorda...smile.gif

Pozdrawiam
Akaradus
Jeszcze raz podziêkowania za wspomo¿enie ;). A jak w kwestii stroju? Jakie¶ wykroje, wzory tego co wówczas noszono na okrêtach? Nie mam niestety pojêcia w tym zakresie.
rydz
Czy jest szansa ¿ebym i ja dosta³ ten artyku³??
mail: rydz12b@poczta.onet.pl

Ze swojej strony proponuje lekturê:
"O zwyczaju morskiej bitwy" - rewelacyjna pozycja dla kogo¶ zainteresowanego tym tematem.
(nie mam jej przy sobie wiêc wiêcej szczegó³ów nie podam na razie)

Rydz
Don Carlos
I ja bym prosil o przeslanie!!

dostalem!!

Z gory dziekuje.
ISLAM GEREJ III
I tym razem pos³ane...mi³ej lektury. W dodatku trochê ciekawej literatury znale¼æ mo¿na w bibliografii tego artyku³u...

Pozdrawiam
Don Carlos
Dzieki
diego
joho

Ja tez bym bardzo prosil o przeslanie tego artykulu ;] moj mail Damcun_pl@interia.pl

dziekowac z gory
Don Carlos
Witam

Jesli chodzi o zycie na morzu w XVII wieku polecam biografie dunskiego zeglarza Jensa Munka, napisana przez Thorkilda Hansena.
Ksiazka wydana przez PIW w roku 1982.

Autor zamieszcza tam ciekawe opisy zycia na morzu i nie tylko w czasach Chrystiana IV go.

POzdrawiam
Micha³ Jerzy Wo³odyjowski
Witam!

Je¶li mo¿na, to te¿ jestem zainteresowany tym artyku³em. Mój e-mail: jastrzabmg@gmail.com

Z góry dziêki!
Husarz
CYTAT

Czy i ja móg³bym za³apaæ siê na ten artyku³? Jak by kto¶ z dobrym serduszkiem siê znalaz³ to podam maila: husarz1683@o2.pl , tak na wszelki wypadek.
pepson
ISLAM GEREJ III, wstaw te skany na imageshack.us lub fotosik i daj link tu w watku i bedzie po sprawie
_RK_
By³a swego czasu ksi±¿ka Koczorowskiego "Ludzie od masztów i ¿agli", omawiaj±ca dietê, ubiory, dyscyplinê, rozrywki itd itp. W bibliotekach powinna byæ do znalezienia. Ja mój egzemplarz zaczyta³em prawie na ¶mieræ.
lancelot
Mój spotka³ podobny los icon_mrgreen.gif
AdamS
CYTAT(pepson @ 11:55 18.05.2008) *
ISLAM GEREJ III, wstaw te skany na imageshack.us lub fotosik i daj link tu w watku i bedzie po sprawie

wlasnie bo i ja bym chcial smile.gif
pozdro
AdamS
Ig³a
"Bitwa Pod Oliw±" Eugeniusza Koczorowskiego jest super i inne jego prace, do tego
Lew Kaltenberg - "Czarne ¿agle czterdziestu mórz", w mojej ocenie warto tak¿e zerkn±æ do Galeonów Wojny, Waæpana Komudy.

Jesli idzie o kroje strojów, có¿ wams i pludry ot co, wszystko zale¿y od epoki, porobiê skany i dodam do tego posta.
Anka
Mo¿e admin nie da mi ostrze¿enia za ten ma³y off-topic: w³a¶nie zauwa¿y³am, ¿e prowadzicie podobn± dyskusjê, tylko o innych czasach. Je¶li macie co¶ nt ¿ycia i stroju marynarza w pó¼nym ¶redniowieczu, to bêdê wdziêczna za wszelkie artyku³y. Oczywi¶cie - mój temat znajduje siê w innej epoce historycznej smile.gif. admin-patrzy.gif
Na razie nie mogê pomóc bo za "nowa" jestem, ale postaram siê w przysz³o¶ci odwdziêczyæ smile.gif.
Vissegerd
Witam.

Polecam te¿ ksi±¿kê "Zwyczaje i ceremonia³ morski" autorstwa Eugeniusza Koczorowskiego, Jerzego Koziarskiego i Ryszarda Pluty, Wydawnictwo Morskie, Gdañsk 1972. Czê¶æ IV ksi±¿ki dotyczy strojów marynarskich i mundurów, jest te¿ trochê rycin. Ksi±¿kê jakby co posiadam icon_wink.gif

Pozdrawiam Szanownych Forumowiczów.

P.s.: To mój pierwszy post na forum smile.gif
Militia Templi
CYTAT(ISLAM GEREJ III @ 10:28 07.09.2007) *

Pozdrawiam!

i ja te¿ bardzo chêtnie, je¶li jeszcze go masz smile.gif
nameless700@o2.pl
Militia Templi
i ja poproszê. maila napisa³em wy¿ej.
Militia Templi
CYTAT(Ig³a @ 19:05 12.06.2008) *
"Bitwa Pod Oliw±" Eugeniusza Koczorowskiego jest super i inne jego prace, do tego
Lew Kaltenberg - "Czarne ¿agle czterdziestu mórz", w mojej ocenie warto tak¿e zerkn±æ do Galeonów Wojny, Waæpana Komudy.

Jesli idzie o kroje strojów, có¿ wams i pludry ot co, wszystko zale¿y od epoki, porobiê skany i dodam do tego posta.

wiêc czekam na owe skany z i¶cie bohuñsk± cierpliwo¶ci±...
Tomasz Rejf
polecam tê ksi±¿kê FLOTA POLSKA W LATACH 1587-1632 - KOCZOROWSKI
Ig³a
Ekhm, by tak rzec... Zapomnia³em o tych skanach. Za³±czam jednak co¶ ciekawszego - zdjêcie marynarza z okrêtu Vasa, oraz rysunki duñskich marynarzy z pocz±tku 17 wieku [podane za ksi±¿k± 'Liberia' z 1906]. To chyba z grubsza na kapra wystarczy.
lufa
CYTAT(ISLAM GEREJ III @ 10:28 07.09.2007) *

Pozdrawiam!

Da³o by radê jeszcze otrzymaæ skany owego artyku³u ? Mój mail: lufa64@interia.pl
mairead

Je¶li masz mo¿liwo¶æ, to wybierz siê do muzeum w Sztokholmie lub w Kalmarze poogl±daæ ró¿no¶ci wydobyte z "Vasy"z i "Kronana" z 1676 r.

Pomys³ow± ekspozycjê na temat rozwoju floty, ¿ycia na statkach i w porcie ma te¿ Muzeum Marynarki Wojennej w Karlskronie.

/Nawiasem mówi±c takie wyprawy tematyczne s± patentem na spêdzenie wakacji i nie deptania tylko po tym, co przewodniki polecaj± smile.gif/
Shan
Witam!

Mam tak± pro¶bê... Czy mogê prosiæ o jakiekolwiek skany artyku³ów, ksi±¿ek, czegokolwiek odno¶nie tego tematu? Mój mail: andrzejm14@op.pl Bêdê bardzo wdziêczny smile.gif

Pozdrawiam,

Shan
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.