Witam Towarzystwo,
Pytania zadajê z pozycji osoby wdra¿aj±cej siê w rekonstrukcjê historyczn± (to, co robi³em do tej pory wrzucam do szufladki z podpisem Mrok i zabijam gwo¼dziami), proszê wiêc o zrozumienie.
Tytu³em wprowadzenia:
Moja grupa stara siê odtworzyæ Stra¿ Miejsk± z naszego zacnego miasta Lubania - ma³y oddzia³ wystawiany w ramach kontyngentu Zwi±zku Sze¶ciu Miast £u¿yckich - datujemy siê na I po³owê XV wieku, aczkolwiek w planach jest zawê¿enie datowania na na 1420-1450r. W kwestii imprez organizowanych przez nas, w±tpliwo¶ci nie ma - to my ustalamy warunki, jednak¿e w przysz³ym sezonie planujemy znacznie rozszerzyæ nasze pole zainteresowañ o inne imprezy. W zwi±zku z tym zimê przeznaczamy na mocne "obszycie siê" i ogólne przygotowania.
¯eby nie siaæ zamêtu ograniczê siê do kwestii obszywania:
Je¶li chodzi o "¿ycie dzienne" w³a¶ciwie nie posiadam wiêkszych w±tpliwo¶ci, jako ¿e na wiêkszo¶ci imprez odtwarzane jest ¿ycie obozowe, bieganie w dubletach nie jest niczym niestosownym. Jest wrêcz wskazane przy wykonywaniu prac obozowych, czy te¿ strzelaniu (turniejach ³uczniczych), itp..... Czêsto te¿ w dzieñ chodzi siê w uzbrojeniu.
Zastanawia mnie natomiast kwestia wieczornych biesiad. Z tego co wiem, bowiem, na wieczór (na biesiadach), na imprezach na które planujemy siê wybraæ, wymagany jest strój wieczorowy. Nie chcê przytaczaæ konkretnych przyk³adów imprez nie chcê te¿ z tym wymogiem polemizowaæ (chcemy siê po prostu dobrze przygotowaæ na wszelkie mo¿liwe imprezy).
O jaki strój chodzi? Sk±d ten wymóg?
Skoro bowiem w dzieñ odtwarzane jest ¿ycie obozowe, to czym motywowane s± wy¿sze wymagania wieczorem? Nagle obóz zamienia siê w imprezê dworsk±?
Jakie to zatem stroje musia³y by byæ (1420-1430)? Pourpointy, robe, houpelandy? Czy taki oddzia³ Milicji Miejskiej potrzebowa³ (u¿ywa³?) w ówczesnych czasach takich strojów "wieczorowych" (zaznaczam ¿e w sk³ad takich kontyngentów wchodzili te¿ "herbowi")?
Pytanie ma charakter ogólny, proszê nie odsy³aæ mnie do poszczególnych regulaminów imprez (ba, nawet nie wiem, w których konkretnie bêdziemy uczestniczyæ).
I jeszcze jedna rzecz - w sk³ad takiego oddzia³u wchodz±: kupcy (gildie mia³y swój wk³ad w formowanie takich oddzia³ów), najemni a nawet rycerze.
Reasumuj±c, je¶li kogo¶ zamota³em przyd³ugim wywodem..... w co siê obszyæ??? Zaznaczam, ¿e chodzi o rekonstrukcjê historyczn±.
pozdrawiam