Hej,
Szukam informacji na temat ¶lusarstwa w ¶redniowieczu. Szczególnie interesuje mnie ówczesny proces produkcji zamków i kluczy. Niestety nic nie znalaz³em sensownego w internecie, a do ksi±¿ek historycznych dostêpu zbyt szerokiego nie mam z ró¿nych wzglêdów. Czy mo¿e trafiliscie gdzie¶ na jakie¶ ciekawe artyku³y na ten temat, b±d¼ moze ktos chce siê podzieliæ wiedz± o ówczesnym ¶lusarstwie?
Z góry dziêkujê i pozdrawiam.
zaleznie od wielkosci zamka i klucza. Generalniej ednak z tego co siep rzyjrza³me oryginalom to dominowalo szerokopojête kucie i jako obrobka wykanczajaca "pilnikoterapia". Te najwieksze do bram miejskich te¿ wygladaj± na kute. Odlewania raczej nie stosowano.
Jest taki ca³kem ciekawy artyku³na ten temat
Wytwórczo¶æ ¶lusarska na przyk³adzie zachowanych wyrobów.
w ksi±¿ce pt
KOWALSTWO ARTYSTYCZNEI ODLEWNICTWO , katalog Teresa Jednaszewska,Zbigniew Massowa
wydane przez: zamek Malbork 1985
Nie potrzeba mi ca³ych wielkich publikacji, ksi±¿ek, tylko chocia¿ szcz±tkowe informacje, które chce wykorzystaæ przy pewnym projekcie.
Znalaz³em co¶ na anglojêzycznych stroanch o tzw. "warded lock", który by³ w ¶redniowieczu produkowany. Mo¿e kto¶ co¶ wie na jego temat? Nie chodzi mi o mechanizm dzia³ania, bo na to wystarczy kilka obrazków, zdjêæ, które bez problemu znalaz³em, natomiast o sam± kwestiê ich produkcji.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.