Mam pytanie czy szable perskie shamshir z profilem glowni zmiennym mogly miec strudziny, czy zachowaly sie jakiekolwiek egzemplaze tego typu? W zablockim widzailem jedna szable perska ze studzinami ale miala bardzo mala krzywizne a mnie interesuje szabla ktora Zablocki okreslil jako kawaleryjska, z dosc duza krzywizna.
Pod rêk± mam tylko te zdjêcia, ale mam w domu katalog z muzeum broni wschodniej w polskich kolekcjach i s± tam zdjêcia szamszirów
Mog³y mieæ i mia³y ale egzemplarze z takim to XIX wiek i wp³yw europejczyków, klasyczny shamshir to ostrze klinowate w kilku odmianach klina.
Pozdrawiam
Krzysztof
Dziêki wielkie za szybk± odpowiedz i pomoc, Krzysztofie interesuj± mnie tylko shamshiry z okresu XVI / XVII wiek, dzieki ci za informacjê ¿e s± to pózniejsze egzempla¿e, ile jest tych rodzajów klinów?czy mo¿e byc taki jaki wystêpowa³ w szabli ko¶ciuszkowskiej? tzn. klin zwêzaj±cy siê?Jeszcze raz dziekujê za informacje.
shamshir z XVI-XVII wieku powinien mieæ do¶æ prost± g³owniê (nie wspominaj±c o dama¶cie jako materiale wyj¶ciowym)
poni¿ej masz kilka przyk³adów shamshirów ze strudzinami
hmm to s± te XIX-wieczne shamshiry? A jaka mniej wiecej krzywiznê w centymetrach powinien miec taki XVI-XVII-wieczny?
15 do 55 mm, wiêksz± krzywiznê posiada³y ozdobne np paradne egzemplarze etc. tam nawet mo¿na by³o spotkaæ 70-80 mm
tylko pamiêtaj ¿e oni mieli do¶æ ¶cis³y podzia³ na szable do walki konnej i do walki pieszej
czêsto to co do walki z koñskiego grzbietu by³o do¶æ niewygodne w pojedynku
je¶li dok³adniejsze jakie¶ pytania to albo GG albo w ten weekend podjed¼ na I³¿e
Oczywi¶cie zdaje sobie sprawe z tego ¿e szabl± do walki z konia inaczej sie walczy, nie zamie¿am jej np uzywac na bojowkach, ale do bitwy jak najbardziej. Dzieki wielkie za informacje Krzysztof.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.