Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Turniej Rycerski w Dêbnie O warkocz Tar³ówny -> 28.09
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2003
Robert Bagrit
Zapraszam Frehowiczów do zamieszczania komentarzy odno¶nie tej imprezy.
Mam nadziejê, ¿e w nied³ugim czasie równie¿ organizator tej¿e imprezy zamie¶ci tu szersze informacje.

Zapraszam do dyskusji
LuCK
Zapraszamy, my tam bêdziemy smile.gif
Najprawdopodobniej roz³o¿ymy sie ko³o zamku, z drucianymi kó³eczkami, który ku uciesze gawiedzi zaplataæ bêdziemy smile.gif
Do zobaczenia na turnieju, kto tam jeszcze siê wybiera?
Sebastian
Pozdrowienia...

Na pocz±tek chcia³bym zaznaczyæ, ¿e nigdy za czasów obecnego RR nie by³o w Dêbnie turnieju rycerskiego, a festyn - wed³ug mnie to zasadnicza ró¿nica. Dodaæ jeszcze muszê: niestety na górze ¶w. Marcina nie stoi ¿aden zamek - sta³ dawno temu, teraz ciê¿ko nazwaæ to ruinami... jednak Chor±giew Rycerstwa Ziemi Tarnowskiej, kilka dni temu zrobi³a festyn na podzamczu, to jest preludium, dla przysz³orocznego, corocznego turnieju, który byæ mo¿e przyczyni siê do wskrzeszenia zamku w Tarnowie, niestety równie¿ muszê zaznaczyæ, ¿e ¿adna wolna kompania nie zg³osi³a siê by pomoc w owym przedsiêwziêciu.
LuCK
CYTAT(Sebastian)
Pozdrowienia...

Tako¿ pozdrawiam.

CYTAT
Na pocz±tek chcia³bym zaznaczyæ, ¿e nigdy za czasów obecnego RR nie by³o w  
Dêbnie turnieju rycerskiego, a festyn - wed³ug mnie to zasadnicza ró¿nica...

Byæ mo¿e, ale istnieje niestety zasadnicza ró¿nica miêdzy - niech ci bêdzie - festynem w Dêbnie, a tym, co pokaza³a ostatnio Chor±giew na podzamczu...

CYTAT
Dodaæ jeszcze muszê: niestety na górze ¶w. Marcina nie stoi ¿aden zamek - sta³ dawno temu, teraz ciê¿ko nazwaæ to ruinami...

Fakt, mo¿e troche siê zagalopowali¶my, ale z drugiej strony powiedzmy ¿e chcodzi nam o idee smile.gif

CYTAT
jednak Chor±giew Rycerstwa Ziemi Tarnowskiej, kilka dni temu zrobi³a festyn na podzamczu, to jest preludium, dla przysz³orocznego, corocznego turnieju, który byæ mo¿e przyczyni siê do wskrzeszenia zamku w Tarnowie, niestety równie¿ muszê zaznaczyæ, ¿e ¿adna wolna kompania nie zg³osi³a siê by pomoc w owym przedsiêwziêciu.

Wolna Kompania nic nie wiedzia³a smile.gif
Wolna Kompania dowiedzia³a siê w czwartek, kiedy to informacja na tarnow.okay.pl siê ukaza³a. Wolna Kompania w Tarnowie nie bywa tako¿ plakatów nie widzia³a smile.gif
Przybylismy zreszt± w sobotê z wieczora zobaczyæ czy jakie¶ przygotowania siê nie uskuteczniaj±. Jednak ni chu chu nie zastali¶my, wiêc wrócili¶my. W niedziele przybyli¶my na ten festyn i niestety zap³akali¶my... Gdzie by³o to wszystko co mia³o byæ?
Dlaczego walczyli¶cie na broñ treningow±? Dlaczego by³o tak nudno? Dlaczego tak ra¿±co poziomem odstali¶cie od ostatniego festynu na SWB?
Sebastian
Pozdrowienia...

Jak wiec sam zauwa¿y³e¶ mo¿na zrobiæ ro¿ne imprezy: t± na SWB - sami powo³ali¶my do ¿ycia i by³a dwudniowa, natomiast Festyn na podzamczu (notabene nie ¶redniowieczny) by³ wspó³organizowany, i przeprowadzony zgodnie z ustaleniami, z których wywi±zali¶my siê wzorowo... ponadto trzeba rozró¿niæ imprezy nie masowe od masowych, nie komercyjne od komercyjnych i tych przeprowadzonych bez sakwy od tych wykonanych z du¿ym nak³adem z³ota.
S³owem wyja¶nienia rzucê jedynie: festyn by³ jednodniowy, po³±czony z turniejem bojowym i zaproszenie zosta³y wszystkie znane bractwa z okolicznych ziem, które mog³y by wzi±æ udzia³ w turniejowych konkurencjach (miecz jedno i dwurêczny oraz rapier z lewakiem)...
Turniej by³ otwarty, ka¿dy móg³ wzi±æ udzia³ - czemu¿ wiêc nie chcieli¶cie sprawdziæ swego kunsztu?

Mam pytanie: dlaczego palcaty wydaj± siê gorsze od broni metalowej, w konkrecji turnieju partnerskiego? Zak³adaj±c, ¿e parametry palcat s± odwzorowane na broni historycznej?

Ponadto dziwiê siê, ¿e list tego typu trafia na forum ogólne? Wszak macie wa¶ci do mnie kontakt. Jam jedynie informowa³ szacownych go¶ci forum, ¿e to jedynie festyn, a te siê innymi prawami rz±dz± - co by siê nie zdziwili gdyby przyjechaæ zechcieli i w konkurencjach udzia³ wzi±æ zapragnêli...
Jarek Przyby³o
Witam. Jako osoba bior±ca udzia³ w organizowaniu tegorocznego turnieju - festynu, chcê potwierdziæ to ¿e impreza nia ma charakteru typowego turnieju rycerskiego. Jest to raczej kilkana¶cie pokazów ró¿nych grup zarówno ¶redniowiecznych jak i pó¿niejszych, pieszych, konnych i artylerii. U¿ywamy nazwy "Turniej..." gdy¿ jest to ju¿ nazwa niemal historyczna i od samego pocz±tku czyli od bodajrze lat 6 pod takow± funkcjonuje.
W tym roku jednak planujemy wprowadzenie elmentów nie re¿yserowanych np. turniej ³uczniczy o g³ówne trofeum czyli warkosz Tar³ówny, oraz bitwê na mo¶cie i melee rycerstwa ciê¿kozbrojnego. G³ówn± atrakcj± maj± byæ pokazy konne stadniny w G³adyszowie oraz pokazy artyleryjskie wraz z musztr± regimentów muszkieterów z XVII w. Ilo¶æ sztuk zgromadzonej broni palnej pozwala na stwierdzenie ¿e podczas imprezy nast±pi najwiêksza salwa z broni historycznej w po³udniowej Polsce (o ile tego wszystkiego deszcz nie zaleje dunno.gif )

Serdecznie zapraszam.
Jarek Przyby³o
Tak¿e proponuje, aby¶cie z dyskusj± nie na temat przeniesli siê na priv. Dziêki Sebastianie za informacjê na temat charakteru imprezy. Od poniedzia³ku powinien siê ukazaæ na Bagrittonie baner reklamowy z linkiem do strony gdzie bêdzie szczegó³owy opis imprezy.

Pozdrawiam.

P.S. Wszystkich chêtnym zainteresowanym wziêciem udzia³u w turnieju-festynie czy to w melee, czy w bitwie koñcowej czy te¿ jako (z przeproszeniem) "t³o" udzielam informacji przez maila aktualnego w profilu.
Abrat
To pytanko: czy turnieik ³uczniczy bêdzie otwarty (dla kogo¶ kto nie by³by zaproszony).
Je¶li tak to o której trzeba by by³o byæ na miejscu.
A ogólniej gdzie jest jaki¶ program tej imprezy?
LuCK
No có¿, nie ma co du¿o pisaæ, by³o ¶wietnie, podobnie jak i rok temu smile.gif Dziêki organizatorom za darmowe jedzonko i piwko smile.gif By³o mi³o i z powodu hakownic bardzo g³osno :P
Podobno jeden z Wêgrów zosta³ ranny w pokazie, kto¶ wie dok³adnie jak i co siê sta³o? Akurat pod zamkiem by³em jak oni wystêpowali.
Parê fotek znale¼æ mo¿na na mojej stronie, wiec zapraszam.
Pozdrawiam wszystkich z którymi tam siê widzia³em i zapozna³em - Wojów Peruna, rycerzy z Wojnicza, i go¶ci z Wi¶nicza, którzy zamierzaj± utworzyæ dopiero bractwo smile.gif
BKnight
Ja sie pod³±czam do wspania³ej opini Luckassa (pozdrowienia dla setnika :P czeba sie setnikowi podlizywaæ ) ale jak juz muwi³ by³o super naprawde wszyscy mili i wogule spuer atmosfera niema jak festyn (Turniej) w Dêbnie Pozdrowienia dla wszystkich
MacDwain
No pewnie ¿e by³o SUPER!!! wygrzew na mo¶cie by³ niesamowity, nie by³o na nas mocnych, no ale podczas potyczek w wie¿y to Konfraternia nam co nieco skopa³a....
atmosfera fajna, pogada³o siê i powalczy³o, a co do rozró¿nienia festyn czy turniej to nie ma znaczenia, by³em na wielu "turniejach" gdzie a¿ siê p³akaæ chcia³o, a na takich festyno-turniejach jak Dêbno mo¿na potem rozmawiaæ w d³ugie zimowe wieczory przy kominku...
Mam nadzieje ¿e w przysz³ym roku Jarek wzmo¿e si³y (pomo¿emy) i zrobi to co chce zrobiæ... oby wysz³o smile.gif
sarenzir
dopiero teraz zauwazylam ten temat....
Sebastianie bylo super, oboje z Dobromirem bawilismy sie swietnie (zw³aszcza ze on wygra³ turniej ³uczniczy:) ) do³aczam sie do opini ze impreza choc komercyjna - by³a mi³a i sympatyczna, nierozumiem tylko jednego przyjecha³a ca³a masa rycerzy w piêknych i lsni±cych pe³nych zbrojach p³ytowych a na ww mo¶cie walczyli na drewno....no chyba ze to by³a odgórna decyzja zeby absolutnie ni sie nie sta³o.... ale ¿al serce ¶ciska³ jak sie na to patrzy³o... pomijam kwestie ile zabawy mieli walcz±cy- na pewno wiele ale wygl±da³o to ¿a³osnie... mo¿e na drugi rok choci±¿ inscenizacja zmieczami w d³oni tak jak zrobili to wcze¶ni? by³by lepszy efekt - ta masa w l¶ni±cych p³ytach nie pasowa³a mi do drewnianych kijów...
MacDwain
nie, to nie po to ¿eby by³o bezpieczniej.
Zapraszam do szeregu dyskusji na temat drewno vs. ¿elazo
Sece ¶ciska³o? no co¿, mnie te¿ w kilku momentach ale zamilcze.
I musze Cie zaasmuciæ, ale podejrzewam ¿e je¶li w przysz³ym roku bêdzie Jarek organizowa³ Dêbno to te¿ pewnie bêdzie "drewniany most". Zreszt± jak na 99% imprez rycerskich w Polsce. i na 100% organizowanych przez O.F.C.E. bigsmile2.gif
a z szeregu opini zebranych w¶ród widzów dowiedzieli¶my siê, ¿e co jak co, ale most to by³o to bum.gif
sarenzir
Jasne ze tak
Mnie sie podoba³o bardzo - wszyscy byli "dopracowani" i bitka tez mi sie bardzo podoba³a , robila wrazenie, i byla dynamiczna, wiem ze sa zawsze ustalone reguly i tyle, ale na takim Grunwaldzie bija sie na ¿elazo a w sumie je¶li chodzi o publiczno¶æ to nie za wiele tam widaæ, tutaj mog³am sie naogladaæ z bliska, i dlatego troche mi ¿al bo Wêgrzy zrobili pokaz na ¿elazo - który mnie niezachwyci³ ( strzelania z ³uku siê nie czepiam, pierwszy raz widzia³am ciekawy pokaz strzelania a i to podobno pokazali 1/10 swoich umiejêtno¶ci) to zreszta jest moja subiektywna opinia, je¿dzê na imprezy jako uczestnik ale jako S³owianka i walczê w lekkim uzbrojeniu, by³am na paru imprezach po¼niejszych i mieszanych i zdajê sobie sprawê ¿e to ró¿nie z ta bitwa na ¿elazo bywa ( zw³aszcza jesli chodzi o bezieczeñstwo pomimo pe³nych zbroji ) a jak kto woli sie biæ czy/ lub robiæ pokaz to tez jest jego prywatna sprawa i ka¿dy ma swoje racje i nie mam zamiaru nikomu ani narzucaæ swojego zdania ani sie wymadzrzac ze jestem jedyna i sluszna prawada smile.gif
nie chce tu nikogo krytykowac wrecz przeciwnie- impreza niby ma³a a tak dobrze wyposa ¿eni i uzbrojeni ludzie i to w sporej ilosci !, moja uwaga to raczej nostalgia za klimatem smile.gif,

pozdrawiam Sarenzir
LuCK
Kilka fotek z "wygrzewu na mo¶cie" znalaz³em, zeskanowa³em i wrzuci³em na stronkê.
Konkretnie www.LuCK.website.pl > rycerstwo > wyjazdy > Dêbno 2003 > Galeria 3
Wiem, ¿e kiepskiej jako¶ci, ale lepsze to ni¿ nic chyba smile.gif
Zapraszam w ka¿dym b±d¼ razie.
Kedzierzawy
Ja ja gut gut no ostatecznie moze byc ?? blinkie.gif
sarenzir
fotki sa super, wycinki z gazet tez, przy okazji okazalo sie ze ze soba pod zamkiem rozmawialismy bo rozpoznalam was na zdjeciach smile.gif pozdrowienia , rowniez od Dodromira smile.gif
LuCK
CYTAT(sarenzir)
fotki sa super, wycinki z gazet tez, przy okazji okazalo sie ze ze soba pod zamkiem rozmawialismy bo rozpoznalam was na zdjeciach smile.gif pozdrowienia , rowniez od Dodromira smile.gif

Huh, dziêki smile.gif Ta moja fotka obok, w emblemacie czy jak to sie tam nazywa to w³a¶nie z Dêbna smile.gif
Tylu tych ludzi tam siê przewinê³o, ¿e nie pamiêtam was chyba shocked.gif
Mo¿esz przypomnieæ o czym gadali¶my?
sarenzir
o kolczugach konkretnie, my probowalismy opchnac miecz ktory nam zostal z XV wieku i pytalismy sie czy robicie kolczugi na sprzedaz, bylismy razem z Perunami obok waszego obozowiska, na tych wycinkach z gazet widac nas oboje - ja strzelam z luku ( na szczescie nie widac gdzie trafiam smile.gif)) ) a Dobromir kuca obok - moze to Ci nas przypomni, ale nic dziwnego ze nie pamietasz bo i krotko rozmawialismy i mnostwo ludzi tam bylo - ja poznalam Was bardziej po miejscu ze zdjec niz po twarzach smile.gif))
pozdrawiam
LuCK
A to teraz pamietam, jak wspomnia³a¶ o tym mieczu, to sobie przypomnia³em. Heh, jak móg³bym zapomnieæ s³ynny "troche kuty, troche wycinany" miecz smile.gif Opchnêli¶cie go komu¶?

A co do kolczug, to wtedy nie robili¶my, ale teraz to i owszem. Wiec je¶li co potrzebujecie to siê polecam smile.gif
Aha, i je¶li¶cie zainteresowani, to mam pó³godzinnego divx'a z Dêbna...
MacDwain
co do filmika to ja jestem zainteresowany. w jaki magiczny sposób mo¿na zdobyæ to arcydzie³o???
LuCK
Info posz³o na emila smile.gif
sarenzir
jasne ze opchnelismy bigsmile2.gif , miecz jest miecz - trenowac mozna tyle ze opchnelismy go nie na debnie a pozniej, jesli chodzi filmik to bardzo chetnie smile.gif
pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.