Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Literatura
> Prywatne Inicjatywy > Polacy w Wojnie Secesyjnej
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
HISTORIA EPOKI

Literatura polskojêzyczna

- Korusiewicz Leon "Wojna Secesyjna 1860-65", PWN, 1985
- Micha³ek Krzysztof "Pod banderami Unii i Konfederacji. Wojna secesyjna 1861-1865 na morzach i rzekach", Uniwersytet Warszawski, ISBN: 83-230-9979-0
- Swoboda Grzegorz "Gettysburg 1863", BELLONA, 1999, ISBN: 83-11-09006-8
- Szkudliñski Jan "Chancellorsville 1863", BELLONA, 2006, ISBN: 83-11-10365-8
- Wojtczak Jaros³aw "Vicksburg 1863", BELLONA, 2004, ISBN: 83-11-09995-2

Literatura angielskojêzyczna

- General Civil War studies - spis pozycji
- Battles & Tactics - spis pozycji

WYPOSA¯ENIE ¯O£NIERSKIE

Literatura polskojêzyczna

- ...

Literatura angielskojêzyczna

- Davis William "The Civil War Reenactors' Encyclopedia" - podstawowa encyklopedia reenactora tej epoki - link do amazona
- Uniform & Equipment Studies - spis pozycji
- Armies and their Inisignia - spis pozycji

Uprzejmie proszê o podawanie ciekawych pozycji, powy¿sza lista bedzie stopniowo uzupelniana.
bighopeless
http://warcenter.cz/viewtopic.php?f=48&t=11217
http://warcenter.cz/viewtopic.php?f=48&...p;sk=t&sd=a

osprey hmm, ja nie naruszam praw znalaz³em li tylko :D

http://www.empik.com/index.jsp
zaznaczamy zagraniczny, wpisujemy civil war i juz
to mo¿e zastapic listê

polecam jeszcze jedn± pozycje na poczatek

The Civil War Catalog

tylko trzeba znale¼c sensowne koszty wysy³ki. Ja za t± ceg³e zap³aci³em 13,95$ na ebayu razem z przesy³ka

Nie wiedzieæ czemu ta ksi±¿ka nigdy nie cieszy³a siê specjalnym powodzeniem a zawiera ona same tablice barwne z osprey'ów, miedzy innymi pe³no wojny secesyjnej, dostepna za cene porównywaln± z cena jednego zeszytu( kupi³em ja kiedys w Pelcie za tak± cenê )
Mam nadzieje ¿e admin nie ma mi za z³e zamieszczania skanów i braku ISBN ?
Spid
W zasadzie naleza³oby powiedzieæ o jeszcze dwuch pozycjach.

Posi³kuj±c siê opisem z jednej ze stron.

American Civil War Confederace Army - Ron Field
Brassey`s History of Uniforms
144 strony. Powa¿na pozycja po¶wiecona umundurowaniu armii Po³udnia w podziale na poszczególne stany. Udokumentowana ogromna ilo¶ci± fotografii i rysunków. Wydaje siê byæ powa¿na pozycja. Format A4 miêkkie lakierowane ok³adki, staranne wydanie, jêz. Angielski

Brassey`s generalnie opracowa³ jeszcze conajmniej jeden zeszyt dotycz±cy ( oczywi¶cie dla równowagi smile.gif ) tycz±cy armi Pó³nocy.

Wydawnictwo SALAMANDER które wyda³o niezrównany jak dla mnie, The Civil War Catalog, wyda³o równie¿ The CIVIL WAR REENACTORS` ENCYCLOPEDIA .

Posi³kuj±c siê opisem z tej samej strony.

The CIVIL WAR REENACTORS` ENCYCLOPEDIA - Willam C. Davis – A Salamander Book
256 stron. Encyklopedia dla Grup Rekonstrukcyjnych, masa zdjêæ i rysunków. Szczegó³owe opisy czasów, uzbrojenia, umundurowania, osprzêtu, wyposa¿enia. Opisy wa¿niejszych bitew i ich uczestników. Format szerokie A4, twarde lakierowane ok³adki, staranne wydanie, obwoluta. jez. Angielski

http://www.amazon.com/Civil-War-Reenactors...9031&sr=8-1

Klikaj±c na miniaturê mo¿e obejrzeæ parê stron. Cena nie ma³a, ale warto. Moim zdaniem.
Jan Gradoñ
Kupi³em kiedy¶ tê ksi±¿kê w Pelcie. By³a na pó³ce z przecenionymi pozycjami i da³em za ni± bodaj¿e 40z³ (pierwotnie kosztowa³a 80z³). Pó¼niej widzia³em j± jeszcze w Pelcie kilka razy.

Polecam te¿:

"Lee's Tigers - The Louisiana Infantry in the Army of Northern Virginia" Terry'ego L. Jones'a

"Battle Cry of Freedom: The Civil War Era" James'a M. McPherson'a. Ksi±¿kê tê polecali mi znajomi z 11 pu³ku Illinois. Dosyæ opas³a ksi±¿ka opisuj±ca ca³± historiê wojny. Du¿o informacji, masa zdjêæ, map, etc. Autor dosta³ za ni± nagrodê Pulitzer'a.

W pi±tek kupi³em te¿ kilka regulaminów z epoki, ale dam znaæ z czym to siê je jak do mnie dot± zza oceanu :-)
Spid
Zapomnia³bym prawie o American Civil War Recreated in Color Photographs (Europa Militaria).

Masa ( jak przysta³o na album z serii EUROPA MILITARIA ) niesamowitych zdiêc podkrêcaj±cych klimat.

W sumie nie wiem czy w ogóle warto wymieniac Osprey'e z tytu³ów poszczególnych - gdyby jednak to pod tym linkiem jest chyba wszystko co potrzeba http://www.reenactor.net/acw/books_2u-n-e.html
Redmond Barry
Z polskich tytu³ów doda³bym jeszcze dwie pozycje HB:
Vicksburg 1863 Jaros³awa Wojtczaka
Chancellorsville 1863 Jana Szkudlinskiego

Do tego polecam artyku³ tego ostatniego w czasopi¶mie wojna nr 5/6 2004:
"Wp³yw broni gwintowanej na taktykê piechoty w wojnie secesyjnej"

Oczywi¶cie podstawowa lektura to:
Leon Korusiewicz "Wojna Secysyjna"

Ostatnio naby³em te¿:
Krzysztof Micha³ek "Pod banderami Unii i Konfederacji - wojna secesyjna na rzekach i morzach"

Oczywi¶cie te ksi±¿ki pozostawiaj± czêsto wiele do ¿yczenia, do¶æ pobie¿nie traktuj±c temat, ale uwa¿am, ¿e jak na pocz±tek nie by³oby ¼le gdyby zainteresowani odtwarzaniem wojny secesyjnej zajrzeli do tych pozycji.

Je¶li chodzi o zagranicê to ja osobi¶cie zamówi³em dwa ospreye, jeden z serii Warrior, która jest w sumie adresowana do rekonstruktorów, a mianowicie "Confederate Infantrymen", druga to seria Men-at Arms, o armiach Luizjany i Teksasu. Co prawda ospreye s± dla leniuchów uwa¿am, ale szczerze powiedziawszy to jako¶ nie widzê specjalnie mo¿liwo¶ci przebrniêcia przez te wszystkie knigi niestety :/
Zreszt± jak przegl±da³em amazona ofertê to... ehhh, ¿ebym ja mia³ ten 1000$ i du¿o wolnego czasu ;)
Hej
stopniowo uzupelniam spis u gory.

Bighopless: ta lista empikowa to niezbyt ciekawe pozycje pokazuje .. poza tym w kwestii zakupow odradzam ... ceny sprowadzenia i marze dokladaja na jakims chorym poziomie .. jak zobaczylem ospreya - Sharpshooters of the Civil War za 135,99 zl ... to odlecialem

Ale znalazlem kopalnie ..
Ogromna baza danych artykulow i ksiazek w wersji online o usa, gdzie mozna znalezc takie opracowania jak :
- Historic Guns of Forts Sumter and Moultrie
- Springfield Armory Historic Structure Report: Architectural Data Section (pdf)
i wiele innych smaczkow
bighopeless
CYTAT(Watcher @ 13:45 12.09.2007) *
Hej
stopniowo uzupelniam spis u gory.

Bighopless: ta lista empikowa to niezbyt ciekawe pozycje pokazuje .. poza tym w kwestii zakupow odradzam ... ceny sprowadzenia i marze dokladaja na jakims chorym poziomie .. jak zobaczylem ospreya - Sharpshooters of the Civil War za 135,99 zl ... to odlecialem

I wcale Ci siê nie dziwie...zapewne trafi³e¶ na "p³óciennego " ospreya który powala cen± a tre¶c pozostaje bez zmian...w pierwszych moich linkach z ospreyami znajdziesz go online :D a je¶li nie to ja go mam ( zreszt± mam wiêkszo¶c z interesuj±cego nas tematu)
Empik nie powala cenami osprey kosztuje srednio 46-49 z³otych ale wci±z nie ma trzeciej czê¶ci fortress z wojny secesyjnej angsad.gif ( a ci±gle "szczekam") na ebayu te¿ :D
Redmond Barry
Nie wiem, czy zaliczyæ nale¿y to do ciekawych, ale wydane w Polsce wiêc wspominam o nich:
Korusiewicz Leon , "Przyczyny wojny secesyjnej w Ameryce", Warszawa 1967; Grzeloñski B., Rusinowa I. "Polacy w wojnach amerykañskich", Warszawa 1973; Micha³ek Krzysztof "Dyplomaci i okrêty. Z dziejów polityki zagranicznej Skonfederowanych Stanów Ameryki, 1861-1865", Warszawa 1987.

Je¶li za¶ chodzi o wymienione wcze¶niej ksi±¿ki autorów polskich, to polecam bardzo pracê Micha³ka o wojnie na morzach i rzekach, imponuj±ca bibliografia, czytelna (sporo map) i bardzo rzetelnie opracowana. Podobnie wysoki poziom prezentuje ksi±¿ka Szkudliñskiego o Chancellorsville, choæ jestem na pocz±tku to przyznam, ¿e lekkie pióro i jasne okre¶lenie przez autora we wstêpie z czego korzysta³, sprawia, ¿e mam du¿e zaufanie do tej publikacji.
Kulewna
PDF`y

Ospreies
Artyleria
[NWG 038] American Civil War Artillery 1861-1865 Field Artillery
[W034] Confederate Artilleryman 1861-1865
[NWG 040] American Civil War Artillery 1861-1862 Heavy Artillery

Bitwy
[C 052] Gettysburg 1863
Antietam 1862 The Civil War`s Bloodiest Day

Chor±gwie
[MAA 252] Flags of the American Civil War (1) Confederate
[MAA 258] Flags of the American Civil War (2) Union
[MAA 265] Flags of the ACW (2) States Volunters

Flota
[NWG 041] Confederate Ironclad 1861-1865
[NWG 049] Mississippi River Gunboats of the ACW 1864-1865
[NWG 064] Confederate Raider 1861-1865
[NWG 103] Confederate Submarines & Torpedo Vessels 1861-1865

Kawaleria
[W054] Confederate Cavalryman 1861-1865

Piechota
[ES 062] ACW Zouaves
[MAA170] ACW Armies 1 Confederate Troops
[W006] Confederate Infantryman 1861-1865
[W060] Sharpshooters of the ACW

Ró¿niste ksi±¿ki [PDF`y]
Ospreies
[ESH 004] ACW The War In The East 1861- - May 1863
[ESH 005] ACW The War In The East 1863-1865
[ESH 010] ACW The War In The West 1861-1863
[EN 073] ACW Commaders – tylko kolorowe strony
[MAA 037] The Army of Northern Wirginia
[MAA 179] ACW Armies (3) Specialas Troops
[MAA 423] The Confederate Army 1861-1865 (1) South Carolina & Mississippi

Uniforms – Civil War Artwork (obrazy)
[Ebook] Alexander Davis Betts Experience of a Confederate Chaplain
[EBook] Arthur Peronneaua Ford Life ind the Confederate Army
[EBook] Sarah Dawson A Confederate Girl`s Diary

Postage Stamp Catalogue – Confederate States (9 stron)
G.I. Series 05 – Johnny Reb The Uniforms of the Confederate Army 1861-1865

Papierowe znalaz³y by siê bitwy z serii bitew Bellony Gettysburg 1863 i inne.
Znalazlem ciekawa pozycje z pewnoscia warta sciagniecia i poczytania w kontekscie udzialu Polakow w ACW.

For liberty and justice: The life and times of Wladimir Krzyzanowski

Bejbs
Po uniformie widaæ iz nawet za "wielk± wod± " nasi rodacy potrafili zb³±dziæ i walczyæ po "ciemnej stronie mocy " ............fakt historyczny ale nie przynosi on raczej Nam chluby.
Alez Bejbsie.

Jakkolwiek rozklada sie poziom "naszych" sympatii do Polnocy, badz tez Poludnia obecnie.
I analiza slusznosci racji lub tez ich braku po obu stronach konfliktu, nie idzie sie absolutnie zgodzic z tym, ze gen Krzyzanowski nie przyniosl chluby polskiem spoleczenstwu.

Zarowno fakt istnienia kombatanckiej organizcji w USA zwanej Polish Legion na czesc Krzyzanowskiego i jego zolnierzy, jak i powszechne 'oh' i 'ah' na stronach polsko-amerykanskich o wspomnianym generale i jego udziale w ACW nie wskazuje bynajmniej na poczucie wstydu, a raczej na cos zupelnie odmiennego.
skorupa
znalaz³em tak± stronkê :
http://liturgicalcenter.org

w zak³±dce "Polonia", w dziale "History" jest w .pdf-ie "Historya Polska w Ameryce" ks. Wac³awa Kruszka (1905). Ma to ³±cznie a¿ 13 tomów. Nie czyta³em ale wygl±da imponuj±co. Wiem ¿e Longin Pastusiak z tego czêsto korzysta³ pisz±c o Polakach w Ameryce.
fan
Hello a good overview about the Louisiana Regiments in the Army of Northern Virginia with some Information about the Polish serving in them gives the following book:

Terry L. Jones
Lees Tigers- The Louisiana Infantry in the Army of Northern Virginia
ISBN 0-8071-2786-8
bighopeless
CYTAT(fan @ 17:45 12.03.2008) *
Hello a good overview about the Louisiana Regiments in the Army of Northern Virginia with some Information about the Polish serving in them gives the following book:

Terry L. Jones
Lees Tigers- The Louisiana Infantry in the Army of Northern Virginia
ISBN 0-8071-2786-8

Thank You Alex
Norbert
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.