Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: SMDF 2007
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka > Treningi, sparingi i seminaria szermiercze
Aion
Witam!!!

Z przyjemno¶ci± chcia³bym og³osiæ ¿e w sobotê i niedzielê 24-25 listopada 2007 odbêdzie siê
III EDYCJA SPOTKANIA MI£O¦NIKÓW DAWNEGO FECHTUNKU. Impreza odbedzie siê w YMCA w Gdyni, na ulicy ¯eromskiego 26. (czyli tam gdzie w zesz³ym roku)

PROGRAM

Sobota 24 listopada 12.00 - 23.00

12.00 - 12.15 Powitanie uczestników, sprawy organizacyjne
12.15 - 15.00 Warsztaty (Miecz - Jan Chodkiewicz , Kord - Marcin Surdel, Zapasy - Tomek Maziarz, Rapier - Lewak - Marcin ¯mudzki)
15.00 - 17.00 Przerwa obiadowa
17.00 - 23.00 Sparingi i dyskusje

Niedziela 25 listopada (dzieñ otwarty dla publiczno¶ci) 09.00 - 14.00

09.00 - 09.30 Warsztaty z Test- cuttingu (Marcin Surdel)
09.30 - 10.30 Ciêcia testowe replikami broni.
12.00 - 14.00 Prelekcje i demonstracje dla publiczno¶ci w Dworze Artusa w Gdañsku (Dawne Europejskie Sztuki Walki i ich wspó³czesna rekonstrukcja)

Plan prelekcji

1. Dawne Europejskie Sztuki Walki i ich wspó³czesna rekonstrukcja - Wstêp
(Jan Chodkiewicz, Fechtschule Gdañsk, ARMA-PL)
2. Zapasy wed³ug Otta ¯yda - demonstracja i proces rekonstrukcji systemu walki na podstawie traktatów. (Tomek Maziarz, Piotr Szubert, Ringschule Wroc³aw, ARMA-PL)
3. F3_Fight For Fun - wspó³czesny system walki popularyzuj±cy walkê europejsk± broni± bia³±. (Marcin ¯mudzki, Akademia Broni, Warszawa)
4. Ciêcia testowe replikami broni - ich znaczenie w odtwarzaniu Dawnych Europejskich Sztuk Walki. (Marcin Surdel, Vectir - Gliwicka Grupa Treningowa, ARMA-PL)

ZASADY SMDF

1. Wszystkie sparingi (mog± braæ w nich udzia³ tylko osoby pe³noletnie) s± indywidualn± spraw± walcz±cych i nie biorê ¿adnej odpowiedzialno¶ci za ewentualne kontuzje, wypadki etc.
2. Nie ma mo¿liwo¶ci mieszania konwencji, czyli walk bez zbroi kontra zbroja (dotyczy to zarówno sprzêtu ochronnego jak i broni - czyli z mieczem Zula, czy Alladyna nie posparujemy z Federem niestety)
3. Wszyscy walcz±cy musz± mieæ uzbrojenie ochronne. (min. Maska szermiercza, rêkawice ochronne i przeszywkê) polecam te¿ ochraniacze na kolana i ³okcie, oraz suspensor.
4. Zastrzegam sobie prawo, do niedopuszczenia do sparingu, je¶li sprzêt bêdzie niewystarczaj±cy, niekompatybilny etc.
5. Walki w zbrojach nie odbywaj± siê na sali gimnastycznej (powód jest prozaiczny - mo¿liwo¶æ uszkodzenia parkietu ;( )
6. Na SMDF 2007 nie bedzie buhurtu.
7. Na sali YMCA nie pijemy alkoholu. Szczególnie w nocy. Ta impreza jest na trze¼wo.
8. Nie ma organizatora, ja tylko za³atwiam salê, maty i pare drobiazgów.
9. Ka¿dy uczestnik podpisuje o¶wiadczenie, ¿e zrzeka siê wszystkich roszczeñ wobec innych uczestników z tytu³u ewentualnego wypadku podczas sparingu. (nie³ugo zamieszcze plik w Wordzie, kazdy sobie wydrukuje, podpisze i da mi na spotkaniu)

SK£ADKI

Proszê ¿eby wszyscy zainteresowani, wp³acili sk³adkê wysoko¶ci 30 z³otych na podane konto do koñca pa¼dziernika, wpisuj±c swoje dane (imiê nazwisko/a i miasto z którego przyje¿d¿aj±) i nazwê przelewu - SMDF 2007.

Wp³ata sk³adki decyduje o wpisie na listê uczestników. Sk³adka po okre¶lonym terminie, albo na Spotkaniu wyniesie 40 z³otych.

8311402004 0000390223368088
mBank

Jan Chodkiewicz
Politechniczna 16/6
80-238 Gdañsk

LISTA UCZESTNIKÓW

GDAÑSK
1. Jan Chodkiewicz
2. Micha³ Czerep
3. Arkadiusz Podgórski
4. Jarek Minkiewicz
5. Maciek Ho³ówko
6. Micha³ Koz³owski
7. Marcin Ewiak
8. Tomek Antkowiak
9. Basia Chlebowska
10. Szymon Chlebowski
11. Darek Makowski
12. Tadeusz Kowalski
13. £ukasz D±browski
14. Tomek Chudzyñski
15. Marcin Michalski

GDYNIA
16. Darek Skowron
17. Gosia Skowron
18. Artur Karwacki
19. Maciek Ku³ak
20. Aleksandra Wiczk
21. Alicja
22. Damian Choc
23. Lysy - Andrzej Skierka
24. Szymon Chlebowski
25. Kuba So³tysik
26. Dzaber - Bartek Kassube
27. Bartosz Idzikowski
28. Emilia Tomicka

GLIWICE
29. Marcin Surdel
30. Joanna Surdel
31. Tomasz Krê¿el

KRAKÓW
32. Natalia Jureczko

LÊBORK
33. Marcin Ramczyk
34. Micha³ Dzienisz

WARSZAWA
35. Bart³omiej Walczak
36. Marcin ¯mudzki
37. Agata ¯mudzka

WROC£AW
38. Monika Maziarz
39. Tomek Maziarz
40. Piotr Szubert
Monika ksf
CYTAT(Aion @ 16:06 02.09.2007) *
Ogólnie zastanawiam siê nad programem tegorocznego Spotkania. Chodzi mi po g³owie konfrontacja pomiêdzy ró¿nymi rodzajami broni, krótkimi warsztatami z podstaw dzia³añ szermierczych, taktyki etc. My¶lê, ¿e bardziej do¶wiadczeni mogliby przygotowaæ krótkie prezentacje, ich sposobów i metod walki dzia³aj±cych w sparingu na ich zasadach. Co Wy na to?

Ja przypomianam propozycjê P³azika z dyskusji nt poprzedniego SMDF, by zrobiæ blok o u¿yciu tarcz i dodaæ do tego jeszcze drzewcówkê. Na poprzednim SMDF nie zosta³ te¿ domkniêty temat walki w zbroi (P³azik wysta³ siê w pe³nej p³ycie tylko na sali, a przeciwnik z blaszkami nie dojecha³).
Pozdrawiam
Monika
robert w. Wielki
Mam pytanko odno¶nie wy¿ej wspomnianej publiczno¶ci...czy ludzie ,,z zewn±trz " nie znani w ¶wiecie polskich szermierzy, maj± jakie¶ szanse wej¶cia na t± imprezê(taki ja , dajmy na to),
w charakterze biernego obserwatora - aby za³apaæ bakcyla?
Szafa
Jak najbardziej, jeszcze co prawda nie ma dok³adnych ustaleñ co do op³at, czy wszyscy chc±cy wej¶æ bêd± p³aciæ, czy bêdzie mo¿liwo¶æ wej¶cia bezp³atnie jako bierny obserwator, ale wstêp jest jak najbardziej wolny.

Pozdrawiam
Marcin ¯mudzki
Potwierdzam swoj± obecno¶æ na kolejnych ju¿ Spotkaniach Mi³o¶ników Dawnego Fechtunku. My¶lê, ¿e wraz ze mn±, jak zwykle, pojawi siê kilka osób z Akademii Broni.
A dla zainteresowanych:
je¶li chodzi o moje krótkie sobotnie wyst±pienie (warsztaty), to jest prawdopodobne, ¿e Akademia Broni zaprezentuje raczej metody walki (w systemie F3) rapierem z dodatkami (lewak, puklerz, p³aszcz, peleryna). My¶lê, ¿e ta broñ bardziej (ni¿ szabla) zainteresuje uczestników Spotkania, a poza tym zdecydowanie bêdzie ró¿niæ siê od innych prezentowanych broni (w szczególno¶ci od korda omawianego przez Marcina Surdela).
Je¶li jednak siê mylê, to piszcie…
Monika ksf
CYTAT(Aion @ 16:06 02.09.2007) *
12.15 - 15.00 Warsztaty (Miecz - Jan Chodkiewicz , Kord - Marcin Surdel, Zapasy - Tomek Maziarz, Szabla - Marcin ¯mudzki)

Czy warsztaty bêd± siê odbywaæ równolegle i dotyczyæ podstaw typu praca nóg, podstawowe dzia³ania szermiercze itp? Czy pójd± kapkê dalej?
I co ze sprzetem? Np by wzi±æ udzia³ w warsztatach z korda, jaki¶ kozik trzeba ze sob± przywie¼æ? Czy taszczyc ze sob± szablê, czy palcaty, a co do d³ugiego miecza: kij 120cm wystarczy, feder czy replika stalowej broni? Czy tym siê nie martwiæ, bo z posta Marcina (wysa³ go prawie równo z moim ;) - dlatego uzupe³niam posta), wynika ¿e bêda to raczej prezentacje ni¿ interaktywne warsztaty.Je¶li chodzi o sparringi nie mam pytañ, tylko ma³± uwagê, ¿e na tej sali WKPL robi treningi w zbrojach, destrukcyjne dla parkietu mog³oby byæ tylko tarzanie siê w blaszkach po pod³odze smile.gif .
Pozdrawiam
Monika
Maciek Kutereba
Witam!Chcia³em potwierdzic swoja obecno¶æ oraz trójki innych chêtnych.
Aion
Warsztaty bêd± siê odbywa³y równolegle po ok. 1,5 godziny (po dwa naraz) Co do tematów, to bêd± to sprawy raczej podstawowe, bardziej w ramach pokazania czym siê zajmujemy, jak æwiczymy, ni¿ regularnego nauczania.

Sprzêt we¼ najlepiej metalowy.

Tak wiem, ¿e sparuj± siê tam w zbrojach, sam te¿ mia³em okazjê ;)
Marcin Surdel
Cze¶æ

Co do korda - chêtni na warsztaty powinni mieæ w³asny sprzêt, to jest jakie¶ drewno, lub jak±¶ stal i rêkawice. Maski mile widziane, acz niekonieczne.
Przy tak ograniczonym czasie nie nale¿y siê spodziewaæ cudów i wyczerpuj±cego programu - kord jest prosty, ale nie a¿ na tyle, ¿eby w nieca³± godzinê od zera do bohatera icon_wink.gif

Pozdrowienia
£ukasz P³aza
Je¿eli czas pozwoli to ja równie¿ chêtnie siê pojawie.
Co do miecza i tarczy to fajnie by by³o ale musia³ by siê pojawiæ kto¶ kto by siê podj±³ rekonstrukcji na podstawie ¼róde³ - bo ja mogê pokazaæ co najwy¿ej dorobek wspó³czesnej "szermierki historycznej". Moja wiedza ¼ród³owa jest za ma³a bym móg³ prowadziæ warsztaty.
Za to z wielk± przyjemno¶ci± zrobiê demonstracjê a propo walki w zbroi. Mo¿na bêdzie zobaczyæ co w zbroi siê da a co nie bardzo. Chêtnym mogê te¿ przybli¿yæ zasady sportowej rywalizacji w zbrojach (tak punktowej jak i buhurtowej). No ale to wszystko my¶lê raczej wieczorem - w ramach zajêæ lu¼nych.

Z pytañ - Marcinie jakie parametry powinien mieæ symulator korda na twoje zajêcia? Jestem bardzo ciekaw tej broni (z racji tego ¿e sam czsem u¿ywam tasaka). Bede musia³ co¶ wykombinowaæ
sulsa
Witam
Zapasy bêd± wygl±daæ podobnie jak w zesz³ym roku, rozgrzewka, trochê zabawowych form walki i podstawowe rzuty i kontry. Je¶li bêdzie potrzeba i chêci mo¿emy w trening wple¶æ "szko³ê padów". Je¶li chodzi o "sprzêt" to wystarczy strój sportowy. Na macie æwiczymy boso, w skarpetach lub ewentualnie w butach zapa¶niczych.
Pozdrawiam i zapraszam serdecznie
Tomek Maziarz
Ringschule Wroc³aw
Monika ksf
CYTAT(£ukasz P³aza @ 21:57 10.10.2007) *
Co do miecza i tarczy... ja mogê pokazaæ co najwy¿ej dorobek wspó³czesnej "szermierki historycznej"...
....No ale to wszystko my¶lê raczej wieczorem - w ramach zajêæ lu¼nych.

Ja siê na te zajêcie "lu¼ne" icon_wink.gif jak najbardziej piszê warrior.gif , bardzo mnie intersuj± praktyczne aspekty zastosowania Mac Zestawu devil.gif .

Mam pytanie czy kto¶ z Poznania siê wybiera na SMDF, bo nie wiem, czy nie bêdê przez to miasto jechaæ (niestety poci±giem), a mi³o by by³o nie podró¿owaæ samotnie i tak mam do¶æ rozrywek wracaj±c wieczorow± por± z Gdyni do Kraka w pustym przedziale.
Marcin Surdel
CYTAT(£ukasz P³aza @ 21:57 10.10.2007) *
Z pytañ - Marcinie jakie parametry powinien mieæ symulator korda na twoje zajêcia? Jestem bardzo ciekaw tej broni (z racji tego ¿e sam czsem u¿ywam tasaka). Bede musia³ co¶ wykombinowaæ

Ma byæ do opanowania jedn± rêk±, trzymany normalnie w d³oni i opuszczony lu¼no wzd³u¿ nogi ma _nie_ zawadzaæ za bardzo sztychem o ziemiê, ma _nie_ raniæ i _nie_ zabijaæ przypadkowym dotkniêciem. Jelec i w miarê prosta klinga mile widziane, ca³a reszta opcjonalna.
W razie kryzysu wystarczy zwyk³a 65-85cm pa³ka wyciêta z kija od miot³y.

Pozdrowienia
wtyczka
Witam wszystkich . WKPL zglasza swoja obecnosc na SMDF 2007, ze swojej strony mozemy wspomóc warsztaty prowadzone przez Plazika zbrojnymi
Aion
Hej,

Zamie¶ci³em Listê Uczestników. Wiem ¿e wiele osób jeszcze nie wp³aci³o sk³adek, albo jeszcze do mnie nie dosz³y. Proszê o zrobienie tego jak najszybciej.

Pozdrawiam

Jan Chodkiewicz
Monika ksf
CYTAT(Aion @ 15:06 02.09.2007) *
12.15 - 15.00 Warsztaty (Miecz - Jan Chodkiewicz , Kord - Marcin Surdel, Zapasy - Tomek Maziarz, Rapier - Lewak - Marcin ¯mudzki)

Czy jest ju¿ ustalona kolejno¶æ poszczególnych warsztatów? Pytam, bo jest to istotne dla osób, ktore mog± przyjechaæ do Gdyni dopiero godzinê, dwie po 12.00. Poza tym niestety z powodu ograniczeñ czasowych warsztaty bêd± czasowo "zachodziæ" na siebie. A je¶li kolejno¶c nie by³aby jeszcze ustalona, tj nie bêd± one w takiej kolejno¶ci, jak wymieni³ je Aion, mam tak± malutk± i nie¶mia³± pro¶bê do Marcina, by kord zrobiæ w "drugim rzucie", je¶li nie komplikowa³oby to harmonogramu spotkania.
Prosi³abym równie¿ o potwierdzenie, czy tak jak by³o na poprzednich spotkaniach jest mo¿liwo¶c noclegu na sali dla "zamiejscowych", bo nie ma tego w informacjach nt spotkania, poza wzmiank± o zakazie picia na sali w nocy icon_wink.gif.
Aion
NA SALI JEST MIEJSCE DO SPANIA - jak zawsze ;)

Co do warsztatów/demonstracji - to kolejno¶æ wygl±da tak:

12.00 - 13.30 Marcin Surdel KORD, Jan Chodkiewicz D£UGI MIECZ

13.30 - 15.00 Tomek Maziarz ZAPASY, Marcin ¯mudzki RAPIER LEWAK

gdyby co:

Jan Chodkiewicz 691-518-444, 889-068-819
Micha³ Czerep 505-127-247
Andaluzyjka
Dzieki Aion za organizacje spotkania.
Fajnie by³o.
Moni
Aion
CYTAT(Andaluzyjka @ 10:10 26.11.2007) *
Dzieki Aion za organizacje spotkania.
Fajnie by³o.
Moni

Hej,

Bardzo dziêkuje wszystkim uczestnikom Spotkania za przybycie, wspóln± zabawê i pracê.

W szczególno¶ci Monice i Tomkowi Maziarzom, Piotrkowi Szubertowi z Ringschule Wroc³aw, Agacie i Marcinowi ¯mudzkim z Akademii Broni, oraz Marcinowi Surdlowi z Grupy Vectir.

Chcia³bym te¿ podziêkowaæ ca³ej Fechtschule Gdañsk, bez której SMDF by nie istnia³.

Pozdrawiam

Jan

PS
Andrzejowi "Kap³anowi Fabrisa", dziêki za kolejny raz, kiedy czu³em siê jakbym siê naprawdê pojedynkowa³.
Adsumus
Dziêki za spotkanie i niez³y wycisk.
No i spróbowanie czego¶ nowego(zapasy) i mo¿liwo¶æ podpatrzenia pewnych rozwi±zañ.
Za rok bêdê na pewno bardziej kompatybilny i bêdzie mo¿na spokojnie sparowaæ smile.gif

Pozdrawiam
Marcin ¯mudzki
Ja równie¿ dziêkujê Ci Janku za organizacjê i gratulujê, bardzo dobrego pomys³u z prelekcjami w Dworze Artusa. My¶lê, ¿e za rok to nieodzowny punkt programu SMDF 2008.
Niestety mia³em przyjemno¶æ skrzy¿owaæ broñ jedynie z jedn± osob±, któr± równie¿ oddzielnie pozdrawiam. Mam nadziejê, ¿e za rok wiêcej bêdzie uczestników Spotkania chêtnych i przygotowanych do sparingowej formy wymiany umiejêtno¶ci i wiedzy. To przecie¿ nie koniecznie musi byæ turniej.

Nie zapominajmy, ¿e walka broni± bia³± to przede wszystkim praktyka, czyli sparing z trafieniami. Bez niego fechtunek pozostanie jedynie martw± dziedzin± pe³n± „bleblaczy” snuj±cych swoje wydumane, niepraktyczne teorie.

Na szczê¶cie wydaje siê, ¿e w Polsce z roku na rok jest coraz wiêcej osób, które rozumiej± ideê walki praktycznej. Wystarczy teraz jedynie, ¿eby¶my dostosowali siê w zakresie broni sparingowej i ochraniaczy, a ju¿ bêdziemy mogli rozwijaæ tê fascynuj±c± Sztukê.

Je¶li kto¶ nie ma pojêcia, jak zacz±æ naukê walki europejsk± broni± bia³± lub chce pog³êbiæ swoje praktyczne umiejêtno¶ci, zapraszam na Warsztaty F3 do Bochni ko³o Krakowa, które odbêd± siê 16-24 lutego 2008 roku.
Szczegó³owe informacje :
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=15281

Jeszcze raz pozdrawiam wszystkich uczestników i organizatorów. Do zobaczenia z broni± bia³± w rêku.
chaos-opole
witam wszystkich
ja równie¿ chcia³em podziêkowaæ za spotkanie, wiedzê i do¶wiadczenie , i dyskusje , i sprobowania walki i ró¿nej broni , do jest bardzo pouczaj±cym dla mnie do¶wiadczeniem
powiem ze wiele mnie te spotkanie nauczy³o. na nastêpnym postaram sie byæ lepiej przygotowany

pozdrawiam wszystkich
a szczególno¶ci organizatora,osoby z którymi mia³em przyjemno¶æ skrzy¿owaæ bronie,
i oczywi¶cie Tomek i Monice Maziarz

do zobaczenia nastêpnym razem
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.