Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Tytu³y szlacheckie
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Ludzie i spo³eczeñstwo
Vogelsang
Salve!

Czy kto¶ móg³by mnie o¶wieciæ i wyja¶niæ jak wygl±da³a hierarchia tytu³ów szlacheckich w ¦wiêtym Cesarstwie Rzymskim Narodu Niemieckiego?? Czy to zmienia³o siê na przestrzeni wieków??

Mo¿e znacie jakie¶ publikacje (najlepiej w jêzyku polskim), ew. strony na których móg³bym znale¼æ co¶ na ten temat??

Z góry dziêkuje i pozdrawiam;)

EDIT: pytania tak g³upie, ¿e nikomu nie chce siê udzieliæ odpowiedzi czy najzwyczajniej w ¶wiecie nikt siê tym nie interesuje/nikt nic na ten temat nie napisa³?
jedam von blabo
Tylko o jakie cesarstwo Ci chodzi? Bo to ¶wiête narodu niemieckiego to wczesna nowo¿ytno¶æ.
Je¶li tak to wygl±da to mniej wiêcej tak:

Wielki ksi±¿ê-Grossherzog, Ksi±¿ê elektor- Kurfürst, Arcyksi±¿ê- Erzherzog, Ksi±¿ê Krwi- Prinz, Ksi±¿ê- Fürst/Herzog/Landgraf, Margrabia- Markgraf, Hrabia- Graf, Baron- Baron/Freiherr.

Czasem ka¿dy z tych tytu³ów poprzedzano przedrostkiem Riechs-, g³ownie po to by odró¿niæ je od pó¼niej nadawanych napoleoñskich czy pruskich a wywodz±cych siê z czasów gdy prawdziwe cesarstwo by³o ju¿ mglistym wspomnieniem.

Trochê ba³aganu jest z tymi tytu³ami. Jêzyk niemiecki jest do¶æ bogaty i na jedno s³owo "ksi±¿ê" wystêpuj±ce w polszczy¼nie on ma kilka... . Do tego wszystkiego ka¿dy z nich wyrasta z innej tradycji i mo¿e byæ popularny w innym rejonie Cesarstwa i oznaczaæ co¶ temu rejonowi specyficznego. Do tego czêsto spotyka siê w literaturze i ¼ród³ach ¿e jedna postaæ historyczna bywa ró¿nie okre¶lana i nie wiadomo jak to interpretowaæ. Ale có¿ tak wygl±da zabawa z jêzykiem i jego nie¶cis³o¶ciami, zw³aszcza jak zajmujemy siê jêzykiem sprzed kilkuset lat.

Czy co¶ o tym napisano to nie mam pojêcia, radzê dalej szukaæ a co¶ sie znajdzie.

Pozdrawiam
Vogelsang
CYTAT(jedam von blabo @ 00:01 18.09.2007) *
Tylko o jakie cesarstwo Ci chodzi? Bo to ¶wiête narodu niemieckiego to wczesna nowo¿ytno¶æ.

Eeeee... No w zasadzie to mi obojêtnie - mo¿e byæ XVI wiek, skoro ju¿ wyjecha³em z nazw± ¦wiête Cesarstwo Rzymskie Narodu Niemieckiego;)

Choæ generalnie interesuje mnie jak to siê kszta³towa³o ju¿ od X wieku:)

CYTAT(jedam von blabo @ 00:01 18.09.2007) *
Trochê ba³aganu jest z tymi tytu³ami. Jêzyk niemiecki jest do¶æ bogaty i na jedno s³owo "ksi±¿ê" wystêpuj±ce w polszczy¼nie on ma kilka...

No w³a¶nie to jest dla mnie problem, bo spotka³em siê z tymi wszystkimi herzogami, kurfistami etc a wszystko to by³o t³umaczone na "ksi±¿ê"... I b±d¼ tu m±dry dunno.gif

Ale dziêkujê, dziêkuje! Ju¿ mi siê cosik przeja¶nia:)

A z tymi grafami to jak to by³o? Kto sta³ wy¿ej w hierarchii - landgraf czy markgraf?? A mo¿e pfalzgraf??

Wiem, wiem - utrudniam tongue.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.