Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Wiêcej jak jedna strza³a
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
neo_agin
Chcia³em sie dowiedzieæ, czy ktos próbowa³ czego¶ takiego, jakie sa techniki takiego strzelania, oraz czy jest to historyczne... Sam trochu o tym s³ysza³em (i próbowa³em) ale nie wiem, ile jest w tym prawdy.
Adsumus
Mo¿na robiæ wiele ró¿nych, dziwnych, rzeczy...tylko czasem trzeba siê zastanowiæ czy to ma jakikolwiek sens...jaka jest celno¶æ gdy wystrzeliwujesz dwie lub wiêcej strza³ na raz? Wg mnie ¿adna...po co wydziwiaæ?
Halfgar
Jak to po co ... nie widzia³e¶ Robinn Hooda?? woohoo.gif
Grzyp
Przy odrobinie praktyki celno¶æ obydwu (przy strzelaniu dwoma strza³ami) strza³ jest w miarê podobna, czyli lec± mniej wiêcej w jedno miejsce, problem jest taki ze zanim siê u³o¿y te dwie strza³y na ³uku to mo¿na wytrzeliæ spokojnie dwie strza³y i za³ozyæ trzeci± - przy o wiele lepszej celno¶ci.

Pomijam fakt, ¿e strzelanie z wiêkszej ilosci strza³ moze byæ trochê szkodliwe dla ³uku - poprzez zwiêkszon± znacznie masê pocisku - kilkukrotnie.
Amrod
Na forum lucznictwo.dl.pl ju¿ by³a taka dyskusja na ten temat i doszli¶my do wniosku, ¿e to bez sensowny pomys³, ciê¿ko jest trafic w cel obiema strza³ami i strza³y szybko wytracaj± prêdko¶c. Ze swoich do¶wiadczeñ powiem tyle, ¿e przy tarczy o ¶rednicy 80 cm celuj±c w ¶rodek obie strza³y mi trafi³y w niebiesk± obrêcz za któr± jest bodaj¿e 5/10 pkt. jedna powy¿ej celu, druga poni¿ej i przy 15 kilogramowym ³uku maksymalny zasiêg by³o z jakie¶ 30 metrów.
Adsumus
CYTAT
Jak to po co ... nie widzia³e¶ Robinn Hooda??

A któr± wersjê? icon_wink.gif
Halfgar
CYTAT(Adsumus @ 16:45 24.08.2007) [snapback]198497[/snapback]
CYTAT

T± z Costnerem ... on tam strzela z dwóch strza³ icon_mrgreen.gif
Abrat
CYTAT
Chcia³em sie dowiedzieæ, czy ktos próbowa³ czego¶ takiego, jakie sa techniki takiego strzelania, oraz czy jest to historyczne... Sam trochu o tym s³ysza³em (i próbowa³em) ale nie wiem, ile jest w tym prawdy.
Ja próbowa³em, doszed³em do sze¶ciu strza³, na razie przynajmniej.
Co do Historyczno¶ci:

Kitab fi bayau fadl al-qaws w-al-sahm wa-awsufihima czyli mniej wiêcej Ksiêga o doskona³o¶ci ³uku i strza³y, Maroko, oko³o 1500 roku podaje w rozdziale 45 zatyty³owanym Cele i æwiczenia w strzelaniu do tarczy - podrozdzia³ o mniej wiêcej tytule - strzelanie "dzisi±tkami" d³ugich strza³.
"we¼ lekkie twarde i mocne drewno, i zrób z niego strza³y doskonale wymodelowane, cienkie ... kiedy masz gotowe dziesiêæ takich strza³, umieszczasz je po kolei na ciêciewie ... Strza³y wypuszczone bêd± jak jedna strza³a i wbij± siê w cel upodobniaj±c go do je¿a. Nikt nie powinien próbowaæ tej sztuczki je¶li nie jest w niej ekspertem. ... £ucznik chc±cy nauczyæ siê tej sztuczki powinien zacz±æ od dwóch strza³ ..."

to s± fragmenty, jak widaæ smile.gif ca³o¶æ jest po angielsku, poszukaæ i poczytaæ.
Co do bojowej przydatno¶ci to przy bardzo silnym ³uku dwie, max trzy strza³y, w strzelaniu nawij± na wiêksz± odleg³o¶æ, wtedy gdyby ju¿ wyra¿nie sie oddzieli³y mog³y by mieæ sens. Ewentualnie przy strzelaniu strza³±mi zapalaj±cymi - wiêcej ¼róde³ ognia.

pozdrawiam
Abrat
neo_agin
Z tego co wiem (sprawdzone) ka¿da ilo¶æ strza³y redukuje si³ê ra¿enia ³uku, dlatego np je¿eli mamy ³uk 18, to dwie stzra³y leca z niego z si³a 9 kilogramów ka¿da, a przy 6 strza³±ch z si³± 6 kilogramów itd

A co do celno¶ci i rozrzutu. kazda nastepna strza³ê zak±³da siê odwrotnie (pierwsza normalnie, druga lotk± do ³uku, trzecia znów normalnie). Powoduje to, ze strza³y po wystrzeleniu rozchodz± siê na boki (w przypadku 2), trójk±t (3) czworobok (4) itd. W bitwie ma to sens, bo uderzaj±c w grupê mo¿na kilku trafiæ (o ile dolec±)

Co do strzelania celnego to faktycznie nie ma to sensu, chyba, ze chcemy trafiæ w dwie s³omianki obok siebie.

Abart, nie wiesz przypadkiem, czy w europie tak strzelano ??
Lord_Maximilian
CYTAT(Halfgar @ 16:48 24.08.2007) [snapback]198498[/snapback]
CYTAT(Adsumus @ 16:45 24.08.2007) [snapback]198497[/snapback]
CYTAT

T± z Costnerem ... on tam strzela z dwóch strza³ icon_mrgreen.gif

A tam Costner czy jakie¶ arabskie pisemka ³ucznicze :-) - polecam Thorgal "Czarna Galera" - tam to jest dopiero strzelanie dwiema strza³ami icon_wink.gif
Abrat
CYTAT
Abart, nie wiesz przypadkiem, czy w europie tak strzelano ??

nie s³ysza³em ani nie czyta³em aby by³o to jako¶ potwierdzone. Mo¿na tylko domniemywaæ.

do Lorda_Maxi... - wydaje mi siê, ¿e to jest forum rekreacji historycznej, a nie fantastycznej, zmieñ mo¿e piaskownicê.

pozdrawiam
Abrat
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.