Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Stolarstwo] wygl±d warsztatu stolarskiego
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Rzemios³a i narzêdzia
Triss
Witam serdecznie!

Poszukuję informacji dotyczących warsztatu stolarza, cieśli.

najbardziej interesuje mnie XIII wiek, ale chętnie objerzę również inne.

jeśli ktoś dysponuje ikonografią przedstawiającą stolarza przy pracy, prosiłabym o udostępnienie.
mogą być też linki do stron, tytuły książek, cokolwiek na ten temat.

nie ukrywam, że poszukujemy tych materiałÃ³w od jakiegoś czasu i nie jest łatwo.

z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Triss
Buster
Je¶li to pomo¿e to mam taka rycinkê. To nie jest XIII wiek ale wygl±d warsztatu siê nie zmieni³ chyba zbyt bardzo. Na pewno zmieni³y siê meble tam robione smile.gif
Robert Diabe³
www.piotrstolarz.prv.pl

Proponujê kontakt z tym panem
Morski
CYTAT(Triss @ 13:03 23.08.2007) *
Witam serdecznie!

Poszukujê informacji dotycz±cych warsztatu stolarza, cie¶li.

najbardziej interesuje mnie XIII wiek, ale chêtnie objerzê równie¿ inne.

je¶li kto¶ dysponuje ikonografi± przedstawiaj±c± stolarza przy pracy, prosi³abym o udostêpnienie.
mog± byæ te¿ linki do stron, tytu³y ksi±¿ek, cokolwiek na ten temat.

nie ukrywam, ¿e poszukujemy tych materia³ów od jakiego¶ czasu i nie jest ³atwo.

z góry dziêkujê za wszelk± pomoc.
Triss

Witam!
Chêtnie pomogê, ale proszê u¶ci¶liæ zainteresowania. Temat jest zbyt szeroki.
Na razie link do galerii z obrazkami z XVII w. -->Link
Sporo z wzorów narzêdzi wcale siê nie zmieni³o od czasów ¶redniowiecza, wiêc mo¿e siê przyda.
Pozdrawiam.
Radek Po³aniecki
To mój pierwszy post, wiêc nie wiem czy uda mi siê wstawiæ zdjêcie starego sto³u stolarskiego mojego dziadka.
To stary stó³, ale pewnie wykonywany w tradycyjny sposób od wieków. Nie wiem czy ka¿dy stolarz mia³ swój styl, ale np. mój dziadek wszystkie swoje narzêdzia wykañcza³ w jaskó³czy ogon.
Wied¿ma z choin
CYTAT(Radek Po³aniecki @ 21:25 11.07.2009) *
To mój pierwszy post, wiêc nie wiem czy uda mi siê wstawiæ zdjêcie starego sto³u stolarskiego mojego dziadka.
To stary stó³, ale pewnie wykonywany w tradycyjny sposób od wieków. Nie wiem czy ka¿dy stolarz mia³ swój styl, ale np. mój dziadek wszystkie swoje narzêdzia wykañcza³ w jaskó³czy ogon.

Pewnie uznasz ¿e kobieta w sprawach stolarskich nie powinna sie wypowiadaæ,ale czy móg³by¶ wyja¶niæ co rozumiesz przez,,mój dziadek wszystkie swoje narzêdzia wykañcza³ w jaskó³czy ogon"?
Selekos
"Jaskó³czy ogon" (lub zamek p³etwowy) to jest typ z³±cza poprzecznego w ciesielstwie/stolarstwie. Polega on na ³±czeniu drewna bez u¿ycia gwo¼dzi, ¶rub etc.

Wygl±da to tak:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/comm...wowy-grafik.svg
(grafika wygooglowana icon_wink.gif )
EO
Ja my¶lê, ¿e wiemy, co to jest jaskó³czy ogon, tylko siê zastanawiamy, jak siê w niego wykañcza narzêdzia smile.gif
Wied¿ma z choin
Szanowny selekos je¶li moje pytanie pobrzmiewa³o niewiedz± to przepraszam, powiem tak- nie tylko wiem jak takie z³±cze wygl±da, ale równie¿ potrafiê je zrobiæ (nie raz robi³am). Pyta³am tylko dlatego, bo w ¿aden sposób nie mog³am sobie wyobraziæ i znale¼æ zastosowania tego z³±cza, "do wykoñczenia narzêdzi przez dziadka".
Radek Po³aniecki
Chyba za bardzo skupi³em siê na zdjêciach, a nie na tek¶cie.
Pomijaj±c systemy zapadkowe, chodzi³o mi o wykañczanie uchwytów narzêdzi przypominaj±cych jaskó³czy ogon (lub co¶ podobnego). Oczywi¶cie przy narzêdziach, przy których by³o to mo¿liwe.
Na zdjêciach, je¶li siê dobrze przyj¿eæ widaæ dwie malutkie pi³ki z takim wykoñczeniem uchwytów.
Je¿eli kogo¶ interesuj± te zdjêcia w lepszej rozdzielczo¶ci, proszê o informacjê na pw, to prze¶lê.
EwKa
Chodzi Ci Radku o takie ukszta³towanie rêkoje¶ci pi³y jak tu: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Narz_pily_01.jpg (P³atnica-pierwsza od góry)? To bardziej ergonomia choæ odrobiny estetyki nie mo¿na wykluczyæ.
Selekos
To ja dorzucê zdjêcie mozaiki weneckiej z XIII w. (ko¶ció³ San Marco), przedstawiaj±cej synów Noego- wprawdzie to nie jest zak³ad stolarski, tylko ciesielski, ale widaæ typy u¿ywanych narzêdzi.
http://img246.imageshack.us/img246/9251/br018882lz0.jpg

Radku jak mo¿esz wrzuæ te fotki na imageshack.us a potem wlep tutaj linki do nich icon_wink.gif

Temat wyczyszczony

Pozdrawiam
Radek Po³aniecki
Prawie identyczna p³atnica wystaje sobie ze skrzyni na moim zdjêciu nr 1.
Mo¿e po czê¶ci to ergonomia, ale w niektórych przypadkach to tylko i wy³±cznie estetyka.
Postaram siê opstrykaæ lepiej ten mój stó³ i poszczególne jego elementy i wrzucê tu.
kunsztBM
Ja mo¿e pochwalê siê co stugam i wycinam za pomoc± takich narzêdzi.

Pierwszy mebel to rekonstrukcja mebla kolbuszowskiego-druga po³owa XVIIIw( wed³ug opracowañ S. Siennickiego} nastepr to rekonstrukcja niciaka-nakastlika -schy³ek XVIIIw.
ivanu
Nie zapominajmy o prawym skrzydle Oltarza Merode - to juz 15. w. ale przedstawienie ciekawe i warte uwagi.

http://millennium-thisiswhoweare.net/cmeac...e_23/merode.jpg
Boguslaw
CYTAT(kunsztBM @ 20:40 03.10.2009) *
Ja mo¿e pochwalê siê co stugam i wycinam za pomoc± takich narzêdzi.

Pierwszy mebel to rekonstrukcja mebla kolbuszowskiego-druga po³owa XVIIIw( wed³ug opracowañ S. Siennickiego} nastepr to rekonstrukcja niciaka-nakastlika -schy³ek XVIIIw.

O kurka wodna-no stary ty to masz kunszt w ³apkach !!!!!
Co¶ niesamowitego.
To mnie dopiero zatka³o.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.