Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Aleksandr Nevskiy (1938)
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Film
Varulv
Witam !

Alexander Newsky (Nevsky - ró¿na pisownia):
Produkcja: ZSRR (1938r. !!! )
Re¿yseria: Sergei Eisenstein
W rolach g³ównych: Nikolai Cherkasov, Nikolai Okhlopkov, Andrei Abrikosov, Dmitri Orlov
Muzyka : Prokifiev !!!!

Tyle informacji, a teraz do rzeczy ......... mia³ kto¶ okazje widzieæ ten film ??? (bo ja niestety nie, ale s±dzac po opisie warto )
CYTAT
Director Sergei Eisenstein's epic ""Alexander Nevsky"" features some of the most beautiful imagery ever put on film, a majestic music score by Prokifiev and a dazzling, climactic battle on a frozen lake."

I na koniec pytanko : czy kto¶ jest w posiadaniu tego obrazu filmowego (np. w wersji cyfrowej , bo jest on do kupienia na zachodzie na DVD) ???

Pozdrawiam
Nikifor
Widzia³em jedynie pare ujêæ z tego dzie³ka. Nie spodziewaj sie rewelacji bo to w sumie juz prehistoria kina. Chocia¿ ciekawy fakt w historii kina. Jezeli interesuje ciê Ru¶ w kinie to polecam filmowe ba¶nie z lat 80 naprawdê kawa³ porz±dnej roboty.
Zawisza
No wiêc od pocz±tku

Jak ka¿dy film Eisensteina to klasyka i pere³ka - ale KINA
Wypowiedzi Aleksandra Newskiego jakby zywcem zer¿niete ze spotkania egzekutywy partyjnej
sceny batalistyczne krêcone z rozmachem
Podobno stroje przynajmniej Ruskie odwzorowywane na ikonografii i ¿ród³ach co do ka¿dego guzika

Jakby kto¶ to mia³ na DIVIX-ie to JA BARDZO CHÊTNIE
Nikifor
Zawiszo oddaje honor, zdjecia nic nie moga powiedziec o filmie, albo widzialem salbe ujecia:(( stroje nie byly na nich njalepsze) Zawiszo czy posiadasz dostep do tego filmu jakikolwiek????
Nikifor
Znajomy Jadzie za 2 tygodnie do Londinium my¶lê e w jakim¶ porz±dnym sklepie powinien to dostaæ , wiec poinformuje zainteresowanych czy zakup siê uda³. Postaram sie to równie¿ skompresowaæ do formatu DIVIx. I jako¶ was poinformowac o tym fakcie. Zawisze naprowadzi³ mnie na dobry krok , i studiuj±c sieæ zauwa¿y³em ze pope³ni³em ma³± gafê:> film chyba jednak jest czym naprawde dobrym.
Nikifor
Jeden z kadrów który gdzie¶ kiedy¶ widzia³em...
Varulv
Witam !

Co do ujêæ.. mo¿na zobaczyæ kilka na tej stronce ( bo feragmenty filmu znajduj± sie podobno na teledysku North Gate "Fatherland') http://www.vinlandwinds.com/graveland/movies.htm

Co do wersji cyfrowej .. jestem zainteresowany t± , jak i kazd± inn±, wiêc jesli "kto¶, co¶" to prosze daæ znaæ.

Pozdrawiam
Nikifor
Rozmawia³em dzisiaj na temat Nevskyego z moim tat±:> , opowiada³ mi ¿e przed nastaniem demokracji, Alexander lecia³ przynajmniej raz w miesi±cu w telewizji. Film mocno naszpikowany by³ propagand±. Walka wielkiej Rusi z Niemcami, i natura która w kulminacyjnych momentach pomaga wygraæ z nacierajacymi Teutonami za³amuj±c taflê lodu i topi±c ich w zimnym jeziorze. Napewno ma swój urok , mam pytanie do Zawiszy ,czy warto¶æ tego filmu od strony historyczno¶ci jest wiêksza od krzy¿aków. Chodzi mi w g³ownej mierze o uzbrojenie wschodnie.
Zawisza
Nikiforze Aleksandr Nevskij powsta³ w okre¶lonej sytuacji politycznej i jest ni± niestety bardzo obci±¿ony. Widzia³em te¿ jeno fragmêty i ciekawy program odno¶nie tego filmu. Trudno jest go traktowaæ jako ¼ród³o wiedzy o uzbrojeniou wschodnim (jak ka¿dy film fabularny). W tym programie, który emitowano juz w czasach demokracji devil.gif faktycznie bardzo pochlebnie wypowiadano siê o rekonstrukcji uzbojenia ale z uwagi na moje ostatnie do¶wiadczenia (topic hendo¿eni dziennikarze) by³bym bardzo ostro¿ny. Tam te¿ mówiono, ¿e ososby od kostiumów przesiedzia³y du¿o czasu nad ikonami, obrazami i manuskryptami tylko nie wiem czy to co pokazali to wierne odtworzenie czy tylko wariacja na temat.
Teraz kolejna sprawa je¿eli kto¶ chce zakupiæ film na zachodzie to niech uwa¿a bo tam czêsto koloruj± stare filmy anger.gif a warto¶æ Aleksandra mozna doceniæ tylko w wersji czarno bia³em - tak jak powsta³ i w wersji rosyjskojêzycznej (nigdy w rzyciu dabingowany - ewentualnie z napisami)
Tak czy inaczej - wierny czy troche s-f WARTO OBEJRZEÆ
Nikifor
chcia³bym tylko poinformowac zainteresowanych i¿ w piatek o godzinie 12.45 na programie pierwszym nast±pi emisja:) Alexandra Nevskyego. Trzymajcie palce na funkcji nagrywania:)
Pocisk
na ktorym programie??
Rudy
CYTAT(Nikifor)
chcia³bym tylko poinformowac zainteresowanych i¿ w piatek o godzinie 12.45 na programie pierwszym nast±pi emisja:) Alexandra Nevskyego. Trzymajcie palce na funkcji nagrywania:)
Pocisk
ale ze mnie wtorny ablfabeta i produkt poprzedniego systemy nauczania...
Imbram
Jak siê poodba³ film?
Nie ma to jak dzielni robotnicy zwycie¿aj±cy imperialistycznych teutonów bigsmile2.gif Trzeba jednak przyznaæ, ¿e stroje jak na tamte czasy s± zrobione naprawde solidnie (oczywiscie pomijaj±c mroczne he³my) smile.gif
Têcza
Na szczególn± uwagê zas³uguje szcie¿ka dzwiêkowa bic.gif cool.gif , zw³aszcza przy ataku rusów - brakowa³o tylko w tle sierpa i m³otka, oraz wizerunku s³onka stalina. szczerba.gif
Zawisza
ALE!!!

Zwróæcie uwagê ¿e np. hafty na stroju A. Newkiego kiedy przyjmuje delegacje w swojej chacie jest jak najbardziej OK - ten hafcik jest tez w Gutkowskiej poza tym krój wiêkszo¶ci RUSKICH ciuszków jest OK a GIERMANCY to faktycznie istne sci - fi szczególnie wiadra przerobione na he³my bigsmile2.gif smile.gif crazy.gif nowy typ He³m Wiaderkowy cool.gif
Tomaszek
dla mnie - jako zboczeñca pó¼no15wiecznego najlepsze by³y czosnkowe szyki niemieckich strzelców i innych piechociarzy... masakra... jaja jak berety po prostu... co oni tam tworzyli?? po prostu Royal Horse Guards na zmianie warty... 500 obrotów i zwrotów - klimat jak sie patrzy...

fajna te¿ by³a szar¿a teutonów uzbrojonych w lance i mega tarcze (szar¿owali pieszo cool.gif ) ...

i ostatni micha³ek - ¼li nowogrodzianie... ale mrok!! od kiedy to Nowogród - nie bez powodu znany Wielkim - uznawa³ w³adców rusi za swoich?? to¿ jeszcze Jagie³³o wysy³aæ mia³ posi³ki dla Nowogrodu na walke z kniaziami... (co innego Psków)... no ale przecie¿ to by³a republika - i by³a z gruntu z³a i wszeteczna...

generalnie jazda na maxa... dobry film - peka³em ze ¶miechu - wrzucanie biednych ruskich dzieci w ogieñ - moment maksymalnie klimatyczno-indoktrynacyjno-makabryczny mad.gif devil.gif anger.gif

howgh
("ZA RUU¦!!!" - koniec cytatu)
Rocklin
Hehe - nie ma co sie czepiaæ historyczno¶ci.Film powsta³ kiedy ZSRR i Niemcy mie³y podpisany pakt o nieagresja ale mia³ ostrzegaæ przed Niemcami i Hitlerem.Jak sie dobrze przyj¿eæ to w lasce tego ich biskupa by³o co¶ na krzta³t sfastyki(to wyczyta³em ale i zauwa¿y³em pó¼niej).Jednym s³owem - DOBRA PROPAGANDA.W³a¶nie dlatego dzieci by³y wrzucane -czysto¶æ rasy i inne pierdo³y po których chce siê ¿ygaæ.
Co do strojów - stroje co wa¿niejszych osób w filmie by³y do¶æ dobrze zrobione,a napewno ciekawe.Mroczne he³my krzy¿aków - fakt te¿ my¶la³em ¿e padne!!!Ale tuniki rusinów jak na mój gust by³y ok.Mam natomiast kilka pytañ:
1.Czy przyzdabia³o siê migda³y takimi wzorkami na umbo itp.By³ to ciekawy pomys³ w filmie - tylko czy histryczny.
2.Czy siod³a wygl±da³y tak jak na filmie - szczególnie chodzi mi o t± "uprzê¿" na udach.

A tak mimo wszystko - fajny heroic fantasy im wyszed³ z filmu cool.gif
Nikifor
Dzieci wrzucane do ognia jak polana:) i helmy garnczkowe a raczej wiadrowe , juz na zawsze utkn± w mojej pamiêci:)
Zawisza
Jednak mimo to pamiêtajcie ¿e 40 minutowa scena bitwy jest jedn± z najwspanialszych scen batalistycznych w dziejach kina ¶witowego, ¿e rola A.Newskiego (Czerkasow) jest zagrana fenomemalnie i z du¿± charyzm±, a muzyka Prokofiewa to bajka! Poza tym ju¿ pisa³em strojów niemieckich mo¿na siê czepiaæ do woli natomiast do Ruskich podeszli bardzo powa¿nie i tego bêdê broni³, bo filmu tego nie ogl±da sie dla Niemców tylko dla rusinów na pewno zda¿aj± siê i tam mroki ale du¿o jest szczegu³ów dopracowanych a te che³my Wielkie Wiaderkowe niemieckie bêd± mi siepojawia³y w nocnych koszmarach
Tomaszek
ta jaasne - nie jestem rabinem od spraw wschodu - tym bardziej wczesnego - ale to co tam sie dzia³o, to niez³e jaja... jednoczenie siê rusi wobec zagro¿enia wroga zewnêtrznego - ³ahahaha - proces zbierania ziem ruskich to za przeproszeniem Iwan gro¼ny skoñczy³, a to troszkê pó¼niej... co do ciuchów... nie wiem sam - niemców pomijam... ale jak zwykle wczosnkowywuje mnie 'podkrêcanie' tempa walki za pomoc± przyspieszania czasu przesuwu ta¶my... to dopiero mrok... w ogóle - pathos i ethos bij±cy z tego filmu o¶lepui³ mnie i nie wiem jakim cudem moge jescze pisac... generalnie spoko film - ale jako komedia chyba tylko... cool.gif bum.gif mad.gif

papa
Przemur
Ostatnio wreszcie uda³o mi siê ¶ci±gn±æ "Aleksandra..." i po raz pierwszy obejrzeæ ca³y film, bo do tej pory to zazwyczaj widzia³em fragmenty. Mo¿na jak Tomaszek czepiaæ siê historyczno¶ci szyków, czy krzy¿ackich ciuszków. Ale z drugiej strony trzeba braæ uwagê kiedy to dzie³o zosta³o nakrêcone. Tam chocia¿ Rusini mieli szaty zgodne z ikonografi±, podczas gdy jeszcze do lat 70-80 po ekranach kin je¼dzi³y Sherman'y stylizowane na Panther'y. Jasne, ¿e "Aleksander Newski" a¿ ocieka propagand±, ale taki mia³ byæ, gdyby nie by³, to nie dane by³oby nam go nigdy zobaczyæ. Trzeba uszanowaæ wielko¶æ dzie³a, jako klasyki kina, bo jego historyczno¶æ, to ju¿ jakby sprawa drugorzêdna (przynajmniej dla twórców i "zleceniodawców"). Ja osobi¶cie wolê ogl±daæ "Aleksandra Newskiego" w czerni i bieli, ni¿ "Trzynastego wojownika" w kolorze. Serdecznie polecam, bo to kawa³ historii. Mo¿e nie do koñca historii Rusi, ale na pewno historii kina. Je¶li kto¶ bardzo chce, to dysponujê wersj± cyfrow± z angielskimi napisami.
p.s. Czy kto¶ zauwa¿y³ co widnieje na "czapie" naczelnego ksiêdza Krzy¿aków? Dwie piêkne swastyki cool.gif
Niech Wam swasta pomy¶lno¶ci...
jaroslaw
film jest do pobrania na emule www.osio³ek.com
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.