Chodzi mi o takie ³apawiczki jak w za³±czniku. W zasadzie to pó³³apawiczki, zwane demi-gauntlet (nie wiem jak to przet³umaczyæ zgrabnie).
1 - czy to co napisane na obrazku a'propos datowania sie zgadza?
2 - gdzie takie urz±dzenie wystêpowa³o? Czy by³o to co¶ charakterystycznego w jakim¶ regionie, czy raczej ogólnoeuropejsko?
3 - kto móg³ to nosiæ? Wiem ¿e napewno nie rycerze, ale mo¿e jaka¶ charakterystyczna grupa wojskowych?
4 - co pod to? zwyk³e skórzane rêkawice, a mo¿e jakie¶ inne patenty? rêkawica dwupalczasta, czy mo¿e byæ 3 albo 5?
Staram sie odtwarzaæ postaæ arkebuzera z oko³o po³owy XV wieku, a takie rêkawice z jednej strony zapewni± nienajgorsz± ochrone, z drugiej nie ogranicz± mi mobilno¶ci palców i d³oni. Gdybym mia³ w planie walczyæ a nie strzelaæ (jakie¶ sparinig, etc), my¶le np. o wzmocnieniu ochrony poprzez za³o¿enie pod to rêkawicy z naszyt± na palcach kolcz±. Co o tym my¶licie?
Z góry dziekuje za dodanie wiekszej ilo¶ci ilustracji takich rêkawic - ikonografii, znalezisk i oczywi¶cie (dobrych) rekonstrukcji. Ja znalaz³em tylko t± jedna, a troche sieci przeszuka³em. Chcia³bym sobie na takie co¶ popatrzeæ zanim to zamówie .
Pozdrawiam