Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Mocowanie kolczugi do he³mu
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie wczesno¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie wczesno¶redniowieczne
Kilian
S³awa!
Ostatnio przy mocowaniu kolczugi do helmu(norman), zauwazylem pewien problem.
Mianowicie: kolczuga ni jak nie chce sie dobrze ulozyc i przylegac do krawedzi helmu.
Odstaje i w przypadku zaczepienia mieczem, urywa sie.
Przyczepialem ja kolkami do zaczepow znajdujacych sie na helmie.
Czy macie moze jakis inny patent na to?
Pozdrawiam
Page
Witaj!
Ja u¿ywam takiego patentu jaki masz w za³±czniku. Skrad³em pomys³ ze stronki Nieczara. Do krawêdzi he³mu przynitowany jest kawa³ek grubej skóry (cienka siê nie nadajê wg mnie) w której zrobione s± dziurki, o rozstawie odpowiednim do wielko¶ci kó³eczek.
PozdrawiamKliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
berzerker
Jako zaczepy rozumiesz dziurki jak mniemam? Mam dwie rady: jak ci siê zrywa kolcza przy ciosie w szyjê/kark przymocuj kolczugê na podwójne kó³ka bêdzie wytrzymalsze. Osobi¶cie stosujê inna metodê - na sznur tzn do ka¿dego zaczepu przymocowujê du¿e, grube kó³ka i przeplatam kolcz± przez te kó³ka(foto w za³±czniku), robiê tak bo mam dwa he³my i czêsto przek³adam ochronê karku.
Jak równomiernie przepleciesz bêdzie siê ³adnie uk³ada³o i nie zerwie sie przy ciosach(no chyba ¿e ci kto¶ zahaczy toporem i poci±gnie).
bouli
ja w swoim he³mie mam co ok.6cm oczko z drutu, przez czepiec przeci±gam drut i przedziewam przez oczka na he³mie, takie same rozwi±zanie jest na szyszaku z Giecza. pozdrawiam
Page
Czy na pewno u¿yty zosta³ do tego drut? Nie przypadkiem rzemieñ? (chodzi mi o orygina³)
bouli
owszem, móg³ to byæ rzemieñ, ale kó³ka maja ¶rednicê ok 2mm nie wiêcej, wiec taki rzemieñ raczej szybko by siê zerwa³.
P.S w muzeum jest replika he³mu wiêc nie mam pewno¶ci czy w oryginale s± tej samej wielko¶ci oczka.
berzerker
CYTAT
ja w swoim he³mie mam co ok.6cm oczko z drutu, przez czepiec przeci±gam drut i przedziewam przez oczka na he³mie, takie same rozwi±zanie jest na szyszaku z Giecza. pozdrawiam

Tak jak u mnie. W szyszaku z Giecza jest podobne rozwi±zanie ale nie takie samo, kó³ka s± jednocze¶nie nitami.
Opis w katalogu znalezisk
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.