Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Wroc³aw- szermierka sportowa
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka > Treningi, sparingi i seminaria szermiercze
IgorW
Chce zaczac trening, wczesniej nie mialem kontaktu z tym sportem. Z tego co sie orientuje, we Wrocku sa dwa glowne osrodki szkoleniowe - Kolejarz i placowka przy AWF. Ktory wybrac? Ktory ma lepsza kadre, amtosfere, sprzet, ceny :). Ktos moze sie podzielic informacjami?
Marcin Surdel
Rozumiem, ¿e chodzi Ci o szermierkê sportow±?
IgorW
Tak, sportow±. Nie wiem jakie s± rodzaje zreszt± (chyba ¿e ze wzgledu na orez), jestem zielony w temacie.
Jugger
Jezeli nie jestes studentem, to pozostaje ci Kolejarz. Wiem, ze w podstawowce przy placu spolecznym byla sekcja dla doroslych, ale nie wiem czy jeszcze trenuja.

Pozdro!
Tristia
Je¿eli zainteresowa³aby Ciê szermierka historyczna to we Wroc³awiu dzia³a filia Szko³y Fechtunku Aramis (Kraków). Wiecej informacji znajdziesz na stronie www.aramis.pl smile.gif Zanim podejmiesz decyzjê - sport czy fechtunek - przejrzyj strony dot. obu. Warto, bo mo¿na byæ dobrym tylko w jednym:) pozdr:))
IgorW
Jugger, jeszcze do konca wrzesnia studentem jestem, potem i tak bede chcial przedluzyc jakos okres uczniowski ;) Czy miales do czynienia z tymi osrodkami, mozesz cos powiedziec o samej nauce tam?
Trist, dzieki za adres, poczytam:)

Dzieki za pomoc wszystkim!
Barbatus
CYTAT(IgorW @ 21:57 04.08.2007) *
Jugger, jeszcze do konca wrzesnia studentem jestem, potem i tak bede chcial przedluzyc jakos okres uczniowski ;) Czy miales do czynienia z tymi osrodkami, mozesz cos powiedziec o samej nauce tam?
Trist, dzieki za adres, poczytam:)

Dzieki za pomoc wszystkim!

Obawiam siê, ¿e koñcz±c studia jeste¶ ju¿ za stary na zaczynanie przygody z szermierk± sportow±. O jakie¶ minimum 12 lat smile.gif. Na wyczyn po prostu nie masz ju¿ szans, a trenowanie rekreacyjne akurat w tej dyscyplinie moim zdaniem mija siê z celem. Znacznie ³atwiej bêdzie Ci wdro¿yæ siê w machanie historycznym ¿elastwem.
Pozdrawiam.
Monika ksf
CYTAT(kiwi @ 01:03 13.09.2007) *
Obawiam siê, ¿e koñcz±c studia jeste¶ ju¿ za stary na zaczynanie przygody z szermierk± sportow±. O jakie¶ minimum 12 lat smile.gif. Na wyczyn po prostu nie masz ju¿ szans, a trenowanie rekreacyjne akurat w tej dyscyplinie moim zdaniem mija siê z celem. Znacznie ³atwiej bêdzie Ci wdro¿yæ siê w machanie historycznym ¿elastwem.
Pozdrawiam.

Dlaczego niby tak s±dzisz? Wszystko zale¿y od danego klubu czy nie zamyka siê na osoby "starsze wiekiem" icon_wink.gif. U nas jest w sekcji historycznej go¶æ, ktory ma 47 lat i regularnie trenuje równie¿ z szermierzami sportowymi szpadê, uczestniczy w ichniejszych lokalnych zawodach i je¿dzi na turnieje ogo³nopolskie. Nie ma ambicji by wygraæ olimpiade, za to za ca³kiem dobry wynik uwa¿a, gdy uplasuje siê np w ¶rodku stawki "ogólnopolskiej" albo uda mu siê na treningu wygraæ z go¶ciem klasyfikowanym w pierwszej dziesi±tce w Polsce (i w koñcu s± rozgrywane zawody weteranów nawet w grupie wiekowej od 70 lat w górê, Mistrzostwa Polski, Europy i nawet ¦wiata), a cz³owiek pojawi³ siê na treningu w wieku ok 40lat ze 120 kg nadwagi (gdy by³ dzieckiem trochê tylko lizn±³ szermierkê szabl± sportow±).
Barbatus
mblade,
Podziwiam "starszego pana" ;), ale twierdze ze ten facet jest tylko ilustracja mojej tezy: z tego co piszesz facet spedzil do tej pory na treningach jakies 7 lat; podejrzewam ze trenuje czesciej niz 2 - 3 razy w tygodniu po godzince, a jak twierdzisz poziom prezentuje w porywach bardzo sredni. Szermierka sportowa to jedna z najbardziej technicznych dyscyplin, wymaga dlugiego i bardzo intensywnego treningu technicznego zeby wyrobic wlasciwe odruchy, a czas po jakim w ogole zaczyna cokolwiek "wychodzic" mierzy sie niestety w latach a nie w miesiacach czy tygodniach jak to sie zdarza chocby w niektorych sztukach walki, czy "powaznej" szermierce bronia historyczna.
Jezeli kolega IgorW uwaza ze ma wystarczajaco duzo samozaparcia zeby przez 2-3 latka wylewac pot na treningach po to zeby osiagnac zupelnie podstawowy poziom pozwalajacy pokazac sie na zawodach regionalnych bez obciachu, to spoko. Jezeli do tego znajdzie klub ktory mu taka dzialalnosc umozliwi, jeszcze lepiej smile.gif. Mnie niestety spotkalo rozczarowanie, jakis czas temu rozmawialem z trenerami mojego bylego klubu w barwach ktorego w szczeniackich latach zgarnalem miedzy innymi kilka medali mistrzostw polski w szabli. Moj pomysl powrotu na treningi raczej nie spotkal sie z entuzjazmem. A jestem niewiele starszy od zalozyciela tego topicu.
igorusis
kiwi

To wszystko zalezy od tego w jakim celu ktos chce uprawiac dany sport.
Jak ktos jezdzi konno to nie oznacza, ze od razu musi brac udzial w Wielkiej Pardubickiej. Albo jak ktos gra w pilke z kumplami to nie ma zaraz ambicji aby wskoczyc do extraklasy.
Jazda konna, pilka nozna czy szermierka moze byc po prostu przyjemnoscia.
Nie wazne czy to szermierka sportowa czy historyczna.
Takze igorW nie zrazaj sie bo lepiej jest uprawiac jakikolwiek sport chocby nawet bez szansy na sukces niz marnowac ten czas przed telewizorem. Troche ruchu jeszcze nikomu nie zaszkodzilo a to zazwyczaj zawodowi sportowcy miewaja klopoty zdrowotne (wczesniej czy pozniej).
Armand
Dobrze siê sk³ada, w³a¶nie poszukujemy chêtnych do uczestnictwa w treningach szermierki sportowej (We Wroc³awiu) - mamy za³atwion± salê oraz instruktora (szpady). Je¶li jeste¶ zainteresowany, proszê o kontakt. Inni chêtni te¿ mile widziani. Pozdrawiam.
Monika ksf
CYTAT(kiwi @ 13:24 15.09.2007) *
Podziwiam "starszego pana" ;), ale twierdze ze ten facet jest tylko ilustracja mojej tezy: z tego co piszesz facet spedzil do tej pory na treningach jakies 7 lat; podejrzewam ze trenuje czesciej niz 2 - 3 razy w tygodniu po godzince, a jak twierdzisz poziom prezentuje w porywach bardzo sredni

He, he poziom ¶redni w szermierce sportowej w porównaniu do umiejêtno¶ci ludzi z historycznej to tak jakby siê ¶ciga³ chart z buldogiem icon_wink.gif. Rodryg trenowa³ przez tych "jaki¶ 7 lat" sze¶æ razy w tygodniu po te 2 do 3-4 godzin (ilo¶æ godzin zawy¿ona przez dodatkowe treningi szermierki historycznej). Przez ostatni sezon musia³ tylko trochê odpu¶ciæ ze wzglêdu na kontuzje, których siê nabawi³ poza sal± trenigow±. Wiesz zupe³nie co innego oznacza dla 47 latka poziom ¶redni w grupie dwudzistolatków wyczynowców, co innego w grupie weteranów.
Szermierka sportowa to jedna z najbardziej technicznych dyscyplin, wymaga dlugiego i bardzo intensywnego treningu technicznego zeby wyrobic wlasciwe odruchy, a czas po jakim w ogole zaczyna cokolwiek "wychodzic" mierzy sie niestety w latach a nie w miesiacach czy tygodniach jak to sie zdarza chocby w niektorych sztukach walki, czy "powaznej" szermierce bronia historyczna.
W szermierce historycznej s± osoby które æwicz± ponad 10 lat, jak choæby czo³ówka ludzi z Lorici, czy niektórzy bractwowi wetreni, którym te 10 latek nied³ugo stuknie.
Jezeli kolega IgorW uwaza ze ma wystarczajaco duzo samozaparcia zeby przez 2-3 latka wylewac pot na treningach po to zeby osiagnac zupelnie podstawowy poziom pozwalajacy pokazac sie na zawodach regionalnych bez obciachu, to spoko. Jezeli do tego znajdzie klub ktory mu taka dzialalnosc umozliwi, jeszcze lepiej smile.gif. Mnie niestety spotkalo rozczarowanie, jakis czas temu rozmawialem z trenerami mojego bylego klubu w barwach ktorego w szczeniackich latach zgarnalem miedzy innymi kilka medali mistrzostw polski w szabli. Moj pomysl powrotu na treningi raczej nie spotkal sie z entuzjazmem. A jestem niewiele starszy od zalozyciela tego topicu.

To znaczy ¿e nie by³e¶ dostatecznie zdeterminowany. Jak Rodryg przyszed³ z tymi 120 kg wagi do KKS i zapyta³, czy mo¿e trenowaæ, trenerzy popatrzyli na niego i powiedzieli "NIE". Zapyta³ dlaczego. Popatrzyli siê jeszcze raz, tym razem na siebie, i stwierdzili, no w³a¶nie, a dlaczego niby nie? I powiedzieli mu, by przyszed³ na trening. Teraz jest w zarz±dzie klubu i robi za "miêso" dla dzieciaków, którym pochlebia to, ¿e mog± z takim doros³ym wielkim i silnym walczyæ, poza tym walczy normalnie z wszystkimi zawodnikami klubu, a czasem i z "wymiataczami" z AWF, którzy go¶cinnie s± zapraszaniu do KKS, poza tym innymi "weteranami", którzy siedz± w szermierce wiele lat i których wiek jest podobny do wieku Rodryga równiez przychodz± na treningi. Tym "starszym panom" treningi sprawiaj± wiele satysfakcji, a rywalizacja jest miêdzy nimi bardzo ostra. Ju¿ nie wspominam o szermierzach, którzy maj± na sta¿u ponad czterdzie¶ci lat treningów i po piêcdziesi±tce robi± jak chc± ka¿dego historycznego szermierza, w dodatku jako¶ kontuzje ich nie po¿eraj±. Jak szermierka historyczna dorobi siê ludzi, kótrzy bêd± siedzieæ w niej po 30-40 lat, dopiero wtedy mo¿emy sobie o jej wy¿szo¶ci nad szermierka sportow± pogadaæ.
Co do samego sportu, to jest nasza polska patologia, stawia siê na wyczyn, a nie na walory "rekracjyjne" sportu, dlatego nigdy nie bêdzie u nas tak jak np w Fracji ponad stu kiludziesiêciu tysiêcy szermierzy zape³niaj±cych sale treningowe.
PS Do MKS chodzi na treningi go¶æ (wiek oko³o 40-ki), który niedawno zrobi³ papiery instruktora szermierki sportowej u Czajkowskiego (jego sta¿ treningowy to kilka lat w szermierce historycznej) i prowadzi treningi z dzieciakami w "Zakapiórze" (klubie szermierki sportowej). Jak widzisz w tej "szermrce sportowej" mo¿na siê na ró¿ne sposoby realizowaæ, potrzeba tylko chêci i trochê zamozaparcia. Ale Ty cierpiesz na syndrom "jaki ja by³em kiedy¶ wielki" i to ciê blokuje i nie pozwala starowaæ z ni¿szego poziomu. Z podobnym jak twoje podej¶ciem z¿era³by mnie, ¿e nie jestem tak gibka i sprawna fizyczne jak wieku natsu lat i darowa³bym sobie wszelki wysi³ek fizyczny, a Rodryg nie zapyta³by tych facetów z klubu "dlaczego nie?" i dalej katowa³by kregos³up przed komputerem obrastaj±c w dodatkowe kilogramy wagi (a tak przynajmniej katuje go na treningach icon_wink.gif ).
Armand
mblade napisa³a;

CYTAT
Co do samego sportu, to jest nasza polska patologia, stawia siê na wyczyn, a nie na walory "rekreacyjne" sportu, dlatego nigdy nie bêdzie u nas tak jak np w Francji ponad stu kilkudziesiêciu tysiêcy szermierzy zape³niaj±cych sale treningowe.

Trudno dodaæ mi cokolwiek, to istota problemu- prawdopodobnie komunizm zabi³ wszelkie aspekty "amatorskiego" sportu w Polsce. Na ca³ym ¶wiecie wielopokoleniowa tradycja rozmaitych klubów sportowych gdzie æwicz± AMATORZY, nie tylko zawodnicy trwa zapewne od XIX stulecia... Choæby kluby bokserskie w Anglii.
Barbatus
CYTAT
Trudno dodaæ mi cokolwiek, to istota problemu- prawdopodobnie komunizm zabi³ wszelkie aspekty "amatorskiego" sportu w Polsce. Na ca³ym ¶wiecie wielopokoleniowa tradycja rozmaitych klubów sportowych gdzie æwicz± AMATORZY, nie tylko zawodnicy trwa zapewne od XIX stulecia... Choæby kluby bokserskie w Anglii.

Podejrzewam ze sprawa amatorskiego trenowania wielu pieknych dyscyplin sportu w Polsce lezala przez ostatnie 60 lat i lezy do tej pory glownie ze wzgledu na niezamoznosc wiekszosci spoleczenstwa. Kluby ograniczone fundusze inwestowaly prawie wylacznie w wyczynowcow (czemu IMO trudno sie dziwic - to oni pracuja na pozycje, rowniez finansowa klubu), a przecietnego kowalskiego nie bylo stac zeby zakupic sobie taki na przyklad komplecik do szermierki i jeszcze placic za treningi.

mblade,
CYTAT
Ale Ty cierpiesz na syndrom "jaki ja by³em kiedy¶ wielki" i to ciê blokuje i nie pozwala starowaæ z ni¿szego poziomu

Nic podobnego. Chcialem wrocic na treningi z pelna swiadomoscia ze bede obtlukiwany przez nastolatkow, a jedyne zawody w jakich uda mi sie wystartowac to mistrzostwa akademickie smile.gif.
Z tego co piszesz moze rzeczywiscie czasy sie zmieniaja i za pare latek rowniez w moim miescie inaczej beda patrzec na takich "ramoli" ktorzy chcieliby rekreacyjnie poszurac sobie po planszy.
mansfeld s.
CYTAT
Podejrzewam ze sprawa amatorskiego trenowania wielu pieknych dyscyplin sportu w Polsce lezala przez ostatnie 60 lat i lezy do tej pory glownie ze wzgledu na niezamoznosc wiekszosci spoleczenstwa. Kluby ograniczone fundusze inwestowaly prawie wylacznie w wyczynowcow (czemu IMO trudno sie dziwic - to oni pracuja na pozycje, rowniez finansowa klubu), a przecietnego kowalskiego nie bylo stac zeby zakupic sobie taki na przyklad komplecik do szermierki i jeszcze placic za treningi.

nie chodzi nawet o niezamo¿no¶æ. zak³adaj±c, ¿e trener bierze okre¶lon± stawkê za godzinê, koszt treningów, przy odpowiedniej ilo¶ci chêtnych nie jest wysoki.
jakie¶ 10 lat temu zagl±dn±³em do sekcji bokserskiej gwardii wroc³aw. dowiedzia³em siê, ¿e w moim wieku, przy zerowym sta¿u mo¿e mnie czekaæ co najwy¿ej kariera worka treningowego dla ringowców. dopiero od jakiego¶ czasu funkcjonuje u nas co¶ takiego jak grupa, nazwijmy to, hobbystów (bo nie ¶miem tego nazwaæ boksem amatorskim). podobnie jest w sekcji zapasów - jak do tej pory tylko trener ¶l±ska umo¿liwi³ ograniczonej grupce ludzi æwiczenie rekreacyjne. poza tym wszêdzie ten sam beton i niewykorzystany potencja³ finansowy. a maty gnij±, dachy ciekn±, grzyb rozk³ada samych mistrzów.
na szczê¶cie nieco lepiej ma siê sprawa z szermierk±.

dziwi mnie takie podej¶cie. popularyzowania danej dyscypliny nie powinno siê zaczynaæ od zdobywania mistrzostwa ¶wiata przez pojedyncze ¶wietnie predysponowane jednostki, a przez upowszechnienie jej w¶ród ogó³u. tak sobie kalkulujê, ¿e im wiêcej æwicz±cych rekreacyjnie, tym wiêksza szansa na wy³owienie spo¶ród nich tych potencjalnie najlepszych. ale mo¿e to tylko gdybania mojego ¶cis³ego umys³u.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.