Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [kowalstwo]jak to zrobic
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Rzemios³a i narzêdzia
SEBA949
witam mam pytanie jak uzyskac wciecie w ostrzy lub zaokr±glenie takie byuzyskac helm ??
ate_17
W pniaku wycinasz pó³okr±g³e zag³êbienie za pomoc± d³uta, lub k±tówki.
A m³otek trzeba spi³owaæ na "kulê" k±tówk±, albo dospawaæ do niego kulkê - najlepiej z ³o¿yska.
Pó¼niej musisz znale¼æ "wykrój" he³mu, i wyci±æ blachy. Nastêpnie musisz je uformowaæ tj. k³adziesz blachê nad zag³êbieniem w pniaku i walisz m³otkiem a¿ uzyskasz dobry kszta³t. Teraz równasz wybicia i zag³êbienia w blasze na odpowiedniej babce, spawasz/zgrzewasz/nitujesz(niepotrzebne skre¶liæ) i polerujesz ;p

Tak w skrócie robi siê he³m, ale ³atwe to to nie jest

P.S. Blacha minimum 1.5mm, najlepiej 2mm.

Je¶li o to chodzi³o to trzymaj ;p

A co do wciêcia w ostrzu to chodzi o zbrocze??
Agnus
je¶li o zbrocze to niewiem jak to by³o robine w Europie ale w Japonii to uzywa³o siê (i nadal siê uzywa) narzedzia które nazywa siê sen i przypomina nieco osnik... najpierw siê wyrównuje zwyk³em senem a pó¼niej siê u¿ywa wyprofilowanego sena aby "wyskrobaæ" zbrocze...
Skallagrim
Co do wy¿³obienia w pieñku, to jest podobny proces ale wrêcz odwrotny: zamiast wklês³ebo wy¿³obienia po prostu lula. Taka kula cz esto ma postaæ "nasadki" na kowadle. Jest wiêksze pole manewru i wiêksza tolerancja kszta³tu. Pozdrawiam
Amicuss
Witam smile.gif !!!!Jeśli chodzi o zbrocze na ostrzu,to ja je nacinam specjalnie ukształtowanymi młotkami!!!!!
Pozdrawiam Amicuss
Ps.jako ze jest to mój pierwszy post na tym forum,witam wszystkich serdecznie
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.