Jestem pe³en podziwu dla uporu niektórych ludzi na tym forum. Dla mnie sprawa jest oczywista: instrument ma graæ, a nie gra. Jego twórca mówi, ¿e tak ma byæ. Ja o¶mielam siê zaprotestowaæ i dostajê OPR, ¿e wyk³ucam siê o niewiadomo co. Bo przecie¿ mamy ³adny instrument: pud³o rezonansowe, struny... I co z tego ¿e nie gra?
CYTAT
Ciekawe gdzie mia³e¶ okazje graæ na miom instrumencie,z tego co wiem to nie jestes w gronie tych do których trafi³ jakikolwiek mój wyrób:P
Nigdy nie gra³em na ¿adnym Twoim instrumencie. Nie rozumiem o co Ci w tym momencie chodzi i jaki to ma zwi±zek z tematem.
CYTAT
i gadanie,¿e nie da sie graæ jest kompletnie wyssane z palca:)
Chyba Ciê ju¿ kompletnie rozs±dek opu¶ci³, bo To w³a¶nie Ty tak powiedzia³e¶:
CYTAT
(kontrabasista) jest baaardzo sprawny ale melodii nie wygra ze wzglêdu na budwe tego¿ instrumentu.
CYTAT
nie intersuja mnie sonaty i inne takie
Sonata to podstawowa forma instrumentalna. Tworzy siê j± pod konkretne instrumenty i z wykorzystaniem ich specyficznych cech. Je¶li nie interesuj± Ciê sonaty, to jakie formy wykonujesz (albo Twój zespó³ wykonuje) na tubmarynie?
CYTAT
Je¿eli uwa¿asz,¿e nie znam sie na tym co robie i ¿aden instrument nie gra podaj mnie do s±du,¿e jestem oszustem:)
Mówi³em tylko o Twojej tubmarynie, a nie o wszystkich Twoich instrumentach. Do s±du Ciê nie podam, bo mi ¿adnego instrumentu nie wcisn±³e¶, ale mogê ostrzec przed Tob± innych.
CYTAT
wiadomo,¿e je¿eli kto¶ kupuje instrument ¿eby go poprostu mieæ a nie umie sie z nim obchodziæ albo nawet nastroiæ to nie jest to moja wina:)
To jest bez zwi±zku z tematem. Mówimy o tym, ¿e Ty twierdzisz, ¿e na tubmarynach nie da siê graæ melodii, a okazuje siê, ¿e jednak mo¿na, i to solowo, koncertuj±co i wirtuozersko.
CYTAT
Zaznaczam,¿e nie gram muzyki dawnej "historycznie" ale tak jak mi sie podoba,mój zespó³ gra muzyke inspirowan± ¶redniowieczem i zaznaczyli¶my to wyra¿nie na naszej stronie ¿eby nie by³o niedomówieñ
Chwalebnie. Widaæ moja walka na tym forum nie jest pró¿na.
CYTAT
przez takich jak ty "specjalistów" ¿ygaæ sie chce
Oczywi¶cie. Przecie¿ tacy jak ja o¶mielaj± siê mówiæ, ¿e instrumenty maj± graæ, a nie tylko buczeæ.
CYTAT
Wszystko brzydnie bo sie uczepi taki m±dry,¿e jak nie ma struny jelitowej to juz nie jest tak jak powinno byæ.
Ju¿ wiele razy mówi³em na tym forum, ¿e interesuje mnie nie tyle historyczno¶æ instrumentarium, ile jako¶æ wykonania. Sam zreszt± ¶piewam muzykê dawn± czê¶ciej z zespo³ami o wspó³czesnym instrumentarium, ni¿ z dawnym. Ró¿nica pomiêdzy lud¼mi z którymi ¶piewam jest taka, ¿e jak oni dostan± nuty jakiego¶ utworu to nie mówi±: "Panie, na moim instrumencie nie da siê graæ melodii. Ja tylko borduny, panie, mogê graæ".
CYTAT
Podkre¶lam jeszcze raz,¿e nieinteresuje mnie odtwarzanie muzyki tamtych czasów ale klimat jaki panuje wokó³ tego w dziesiejszych czasach na imprezach rycerskich.
Hehehe,
"Agreesja!!!" "Sex and violence!!!" "Dajcie mi wiêcej fajtersów, bo mamy za ma³o po naszej stronie!". :P
I metal z g³o¶ników.
Dobra, teraz siê czepiam. Tego akapitu nie komentujcie, bo by³ ju¿ komentowany w innym w±tku.
CYTAT
tylu jest "specjalistów"dawnych a jakos nikt oprócz ciebie sie nie czepia:)
Jak Lecheor by³ bardziej aktywny na forum, to regularnie i z perwersyjn± rado¶ci± miesza³ Ciê z b³otem i rozsmarowywa³ po ¶cianach. Uwa¿a³em wtedy ¿e przesadza i nie powinien byæ tak okrutny dla muzyków-amatorów. Teraz ju¿ tak nie uwa¿am.
CYTAT
Wypowiedzialam sie tylko na ten temat(stad ta ilosc postow) bo juz kiedys mialam z Toba doczynienia na innym forum i odczulam potrzebe wypowiedzenia sie.
Na jakim? Jedyne co mi siê przypomina, to na pewnym forum chóralnym pochwali³em kiedy¶ jaki¶ m³odzie¿owy zespó³ mzuyki dawnej, ¿e nie¼le zagra³ i da³em parê uwag od siebie, a jakie¶ 15-letnie gówniary z tego zespo³u - nie wiadomo czemu - zaczê³y mi jechaæ, ¿e siê nie znam na muzyce i wogóle.
CYTAT
Troche znam sie na muz.dawnej,
O, ju¿ teraz "trochê". A mo¿e zdradzisz swoj± profesjê?
CYTAT
Troche znam sie na muz.dawnej,pare razy mialam okazje uslyszec instr. "marki" Brovarius i tyle. NIe chce nikogo oceniac.
Dziewczyno!! Instrument nie jest w stanie wydaæ z siebie melodii. Jak mo¿esz mówiæ ¿e nie chcesz go oceniaæ? Przecie¿ sprawa jest oczywista. Wystarczy³oby, ¿eby Brovarius przyzna³ siê do niewiedzy i powiedzia³, ¿e to pierwszy jego instrument tego typu i mu nie wyszed³ albo co¶ w tym stylu, a on zamiast tego brnie w swoich pokrêtnych argumentach, podkopuj±c sobie grunt pod nogami.