Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: strój b³azna-kto wie o tym co¶ wiêcej?
> Ubiór i dodatki > Ubiory - ogólnie > Ubiory - inne
Mansonik
Witam!

Prosi³bym bardzo o udzielenie mi szerszych informacji na temat stroju b³azna/trefnisia/"zabawiacza"

Na razie posiadam tylko jeden rysunek tuniki b³azna wiek XIII i jeden rysunek tuniki i "czapki" b³azna wiek XV.
Bardzo proszê o pomoc!
Mansonik
W stroju Stañczyka jedynym poprawnym elementem jest czapka , chocia¿ te¿ troche dziwaczna jest , ale przesz³aby.Tunika , najbardziej interesuje mnie tunika , bo mam tylko jeden maly obrazek.
Sama czapka jest czyms posrednim miedzy kapturem , a tym co ma Stanczyk.

Jezeli ktos wie co¶ wiêcej o tunice , to prosze siê wypowiadaæ.

Zdjêcia , linki , rysunki i ryciny mile widziane...
Ania
Zajrzyj do ksi±¿ki M. Wilskiej "B³azen na dworze Jagiellonów ". Znajdziesz tam wiêcej ilustracji ,bibliografiê i oczywi¶cie du¿o informacji o b³a¿nie . smile.gif
Ania Kryska
Ciekawa ikonografia z tego zakresu na stronie:

http://www.geocities.com/karen_larsdatter/foolwear.htm

Powodzenia!
Vlasta
W Kodeksie Baltazara Behema jest parê ilustracji. Ich przedruk i kilka opisów mo¿na znale¼æ w ksi±¿ce Janiny Gilewskiej-Dubis ¯ycie codzienne mieszczan wroc³awskich w dobie ¶redniowiecza. Tu jeden link: http://www.wsp.krakow.pl/whk/zabytki/imagi2/kram.html
Pozdrawiam!
Vlasta
Skaras
Ma ktos moze zdjecia rekonstrukcji, wykroje czy ryciny stroju blazna? W szczegolnosci poszukuje czapki. Czy jest to cos na ksztaut czapki stanczykowej? Taka z dwoma czy trzeba odstajacymi "cyckami", a na koncu kazdego dzwoneczek? Interesuje mnie XIII wiek, ale wdzieczny bede za materialy z calego sredniowiecza.
Ania Kryska
Zajrzyj, proszê do tematu
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=1435
Ju¿ tam trochê o tym napisano.
Skaras
Ma ktos cos jeszcze, bo niewiele tu znalazlem, tylko wykroj kaptura z XIV wieku.
Skaras
Tez mysle o odtwarzaniu blazna na turniejach. Ale to dopiero za sezon bo musze sie czegos nauczyc. Myslalem o pluciu ogniem.
A w lazalcznikach ryciny i rekonstrukcje strojow.
Ps. Proponuje zescalenie tego tematu z tematem z karczmy.
Skaras
I jeszcze jeden.
kiev
no w³a¶nie.
czy dysponuje kto¶ jakimi¶ rycinami, ikonografi± tudzie¿ innymi materia³ami ¼ród³owymi opisuj±cymi pó¼no¶redniowieczny strój dla b³azna? mimo poszukiwañ ciê¿ko trafiæ na co¶ konkretnego.
pozdrawiam
P.A.Nowakowski
Zajrzyj do M. S³owiñski, B³azen. Dzieje postaci i motywu, Warszawa 1993. A na pocz±tek to, co w za³±czniku smile.gif
kiev
na swoje usprawiedliwienie mam jedynie to,ze nie przyszlo mi do glowy iz ktos, kto szuka stroju blazna z konca XV wieku bedzie umieszczal to w kategorii 'ogolne i nie pasujace do niczego' a fizycznie nie jestem w stanie przeczytac wszystkiego co jest na tym forum - mimo,ze bardzo bym chciala.
Owen
Hej
Temata i tak zostanie przeniesiony to od razu tu napiszê.
W kodeksie Behema masz ³adne przedstawienia b³aznów, i chocia¿ to prze³om XV/XVI to bardzo przypominaj± te postacie z drzeworytu.
Pozdrawiam
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
Polecam obejrzeniu poznizsze zdjecia rekonstrukcji w/w blazna.

zdjecie 1
zdjecie 2
zdjecie 3

watcher
Vlasta
na b³azna mo¿na popatrzeæ jeszcze tutaj. zreszt± wpisz tam na górze w "search" fool i parê obrazków jester.gif siê poka¿e.
Pozdrawiam!
Vlasta
Vislav
CYTAT(Skaras)
Tez mysle o odtwarzaniu blazna na turniejach. Ale to dopiero za sezon bo musze sie czegos nauczyc. Myslalem o pluciu ogniem.

Wi tam

Jest doskona³a okazja aby rozpocz±æ prawdziwe wystêpy (ucz±c siê równocze¶nie). Jeden z nielicznych Festiwali nastawiony wy³±cznie na zabawê, a nie walkê. Zapraszam wszystkich b³aznów i weso³ków na ¦wiêto Beltan w ¦winouj¶ciu 30.04/01.05.2005 - wspólne spotkanie z pewno¶ci± pozwoli udoskonaliæ stroje i wymieniæ do¶wiadczenia.

Pozdrowienia Vislav
Lukas
Witam!

Jak wiadomo ka¿dy (chyba) b³azen (mam na my¶li b³azna z pocz. XV w.) mia³ lasskê (b³azeñsk± oczywi¶cie - przepraszam za powtórzenia). Czêsto na rycinach mo¿na je spotkaæ, tylko ciê¿ko mi jest oceniæ jakiej by³y d³ugo¶ci. Drugim problemem jest g³owa b³azna na zakoñczeniu takiej lasski. Czy by³a ona rze¼biona, malowana czy ca³a z materia³u? Inn± spraw± s± buty. Czy taki zabawiaka móg³ mieæ na nogach wysokie buty (takie prawie do kolan), czy nosi³ wy³±cznie niskie trzewiki?
I jeszcze pytanko do Watchera. Na tych zdj±tkach co za³±czy³e¶ widaæ d³ugie zwisaj±ce uszy. Czy takie w³a¶nie uszy mo¿na by³o spotkaæ do 1430 roku (bo na rycinkach z tego okresu s± znacznie mniejsze, a na ¿adnej to ju¿ nie zwisaj±)?

Pozdrawiam
Lukas

Ps.
No i w³a¶inie da³em sobie podgl±d tego postu i jaki¶ czosnek mi wychodzi. Co za cenzura!!! Mia³em na my¶li - nie ¿aden czosnek tylko taki przedmiot z drewna (starsi ludzie siê nim podpieraj± jak chodz±).
Lazarus
Poszukujê materia³ów ikonograficznych dotycz±cych tej problematyki, oraz namiarów na konkretne pozycje bibliograficzne mówi±ce o tej tematyce.Mam nadziejê ¿e temat bêdzie dla was interesuj±cy i jak domniemam wielu spo¶ród Frehowiczów posiada informacje na ten temat.
Ja osobi¶cie jestem laikiem w tej dziedzinie, jednak zobowi±za³em siê pomóc przyjacio³om w odtworzeniu strojów w których mogli by towarzyszyæ nam w imprezie grunwaldzkiej, jednocze¶nie umilaj±c nam czas swoj± sztuk±.

Z góry serdecznie dziêkujê za okazan± pomoc.

SEMPER SERVUS
Anuszka
Tak sie sklada, ze w mojej pracy magisterskiej ujê³am postac blazna , wiec mam nieco literatury do tego, niemniej nie jest jej oszalamiajaco duzo smile.gif Zalezy tez czy chodzi ci o typowiego blazna dworskiego czy kogos, kogo mozna nazwac czlowiekiem rozrywki, a bylo ich w sredniowieczu niema³o smile.gif
Jesli chodzi o szeroko pojetych wesolków , trefnisiów itd. to jest artyku³ E.Gryzio "Ludzie rozrywki w po¿no¶redniowiecznej Polsce" z MOWIA WIEKI 1992, NRspecjalny. O blaznie nieco info. jest w pracy M.Gutkowskiego 'Komizm w polskiej sztuce gotyckiej". Potem M.S³owiñski "Blazen.Dzieje postaci i motywu", M.Wilska "Blazen na dworze Jagiellonów",M.Wilska "B³aznów wszêdzie pe³no" MOWIA WIEKI 8/29, 1994, M.Wilska "Curiositas jako element kultury dworskiej XV wieku" w KULTURA ¦REDNIOWIECZNA I STAROPOLSKA.STUDIA OFIAROWANE ALEKSANDROWI GIEYSZTOROWI W PIECDZIESIECIOLECIE PRACY NAUKOWEJ, o blazna ch sa tez informacje w ksiazce J.Heersa "¦wiêta g³upców i karnawaly".
O stroju blazna pisze M.WIlska w "Strój blazna dworskiego u schy³ku ¶redniowiecza" w BIEDNI I BOGACI-STUDIA Z DZIEJÓW SPO£ECZENSTWA I KULTURY OFIAROWANE BRONISLAWOWO GEREMKOWI W 60 ROCZNICE URODZIN. B³znów i weso³kow opisuje tez B.Fabiani w " Nizio³ki, ³okietki, karlikowie".
I to by by³o na tyle.Jesli chodzi o ikonografie dzuo jej jest w ksiazce Wilskiej, o blaznach na dworze jagiellonow, na prawde polecam te ksiazke chocby ze wzgledu na piekne wydanie wiele informacji no i ilustracje przede wszystkim smile.gif
Gloria z Krakowa
W³a¶nie znalaz³am ilustracjê z kroniki Jeana Frossarta, na której przedstawiony jest ciekawy b³azen w czapce z uszami i jeszcze jakimi¶ pomponami (dzwonkami?) na ³okciach. Ma te¿ kaduceusz o dziwnym, jakby rozwidlonym czubku (w³a¶nie g³owy b³azna tam nie widaæ), którym najwyra¼niej d¼ga w g³owê tego cz³owieka z przodu.

http://www.imagesonline.bl.uk/britishlibra...&height=2&idx=2
Viator
Jean Froissart to lata 1337-1410.

(poni¿szy opis by³ poprawiony po sprawdzeniu w ¼ródle)

U Breugla Starszego (ale to ju¿ jest XVI wiek) jest kilka postaci b³azna w kapturze b/ogona przypominaj±cym kaptur trêbacza z kantonu Uri z wojen burgundzkich (f-ma Pegaso zrobi³a taka figurkê mniej-wiêcej na podstawie ikonografii z epoki), z czym¶ co wygl±da³o bardziej jak odwrócone krowie rogi ni¿ jak uszy, a jego tunika, miparti, czy jak tam zwaæ heraldyczn± "górê", wygl±da³o jak toskañska tunika herbowa, tylko w innych barwach - dzielona w s³up, prawa po³owa jednobarwna - bodaj niebieska, a druga w równej szeroko¶ci poziome pasy na przemian bia³e i czerwone (w sumie 9), koñcz±ca siê z ty³u nie poziomo ale trójk±tnym "ogonem" z "kutasikiem" (frêdzl±). Ale wed³ug mnie taki wzór móg³ powstaæ w³a¶nie dopiero w czasie wojen pó¼nopiêtnasto- lub szesnastowiecznych i by³ celowym nawi±zaniem do stroju przeciwnika, dla jego o¶mieszenia.

A w³a¶ciwie o jakie datowanie Ci chodzi?
Morrigan
Moze sie przyda
Piotr Paruch
S±dzê, ¿e ksi±¿ka B³azen na dworze Jagiellonów Ma³gorzaty Wilskiej (Wydawnictwo Neriton Instytutu Historii PAN, Warszawa 1998 r., str. 277) by by³a dobrym ¼ród³em wiedzy. Tutaj parê s³ów o niej: http://bazy.opi.org.pl/raporty/opisy/synab...000/sn82194.htm
Anuszka
Pisa³am juz o tej pozycji wyzej devil.gif
Piotr Paruch
CYTAT(Anuszka @ 14:17 21.11.2006) *
Pisa³am juz o tej pozycji wyzej devil.gif

No widzisz, teraz to jest w jednym w±tku z³o¿onym z trzecz czy czterech istniej±cych dotychczas... Wcze¶niej nie widzia³em Twojej informacji bo nie by³a wy¿ej, tylko w dziale obok cool.gif
Tunia
dzieki scalaniu odnajdujemy porz±dek w chaosie smile.gif szczególnei z w±tków :D
czytaæ ca³o¶ci nie bêde i nie bêdê wyrzucaæ pojedynczych postów mi³e dzieci.
Purvis
Top i ja się odezwę :
Dobrym przedstawieniem błazna na II poł. XVw jest postać Głupca z ... tarota (miejsce na chichoty)
Oczywiscie nie mam tu na mysli talii ezoteryczno-transcendentno-wydziwionych z przełomu XX i XXI w. ( swoja drogą, niezła zabawa: jak sie niektórym autorom kojarzy np "Wieża".... bigsmile2.gif )
Polecam klasyczna talię
dla dociekliwych mam cos takiego, o!:
http://trionfi.com/
Pozdrawiam
purvis
liliac
A mo¿e to siê przyda?
http://www.larsdatter.com/foolwear.htm
Gloria z Krakowa
Od¶wie¿ê trochê temat:

Czy ma kto¶ pomys³ jak skonstruowaæ wykwity na b³azeñskiej czapce, ¿eby stercza³y na boki? Mam na my¶li co¶ takiego: Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
a pomijam bardziej skomplikowane formy przypominaj±ce uszy zwierzêce i antenki teletubisiów. Rekonstrukcja przedstawia siê ju¿ mnie ciekawie, gdy¿ wszystkie elementy kaptura smêtnie zwisaj±:
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

Czy mo¿e usztywniæ uszy wypychaj±c je od ¶rodka?

Inn± spraw± jest wykrój takiego kaptura. Jak nale¿y oceniaæ warto¶æ rekonstrukcyjn± obrazków zamieszczonych przez Skarasa? Po prostu dwa kawa³ki, z czego jeden z dziur± na g³owê? Przysiêg³abym, ¿e parê lat temu by³o na Fresze wiêcej cennych materia³ów; szkoda, ¿e teraz nie wszystkie linki dzia³aj±.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.