Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Sasi prze³om X/XI w
> Ubiór i dodatki > Ubiory wczesno¶redniowieczne > Mêskie ubiory wczesno¶redniowieczne
Bagpiper
Tak sie przymierzam, i prosze o poprawienie jesli cos pokreciłem :]
Tuniki - przewaznie wełniane, do poł uda, ew do kolan, długio rekaw.
Spodnie - bryczesy + onuce za ktorymi czesto nosili noze (sic!) ---> "In fact, many men may have carried knives or other tools stuck into their hosa, since many graves find weapons and tools at the lower legs of skeletons." za http://www.vanishedwood.org/chaumburgh/gui...osaxon_garb.php
Butki przewaznie do kostek, z jednego kawałka skory.
Uzbrojenie - przegladajac rycinki i roznorakie obrazki beda to topory, miecze (o "wikinskich głowicach) , saxy, itd ;) (ale wiem o tym juz nie tutaj)
Czy cos pokreciłem, a moze czegos nie wiem??
Otwarty jestem na pomoc smile.gif I dziekuje
Zygmunt
to pewnie się przyda- o strojach kobiecych:
http://www.reenactment.de/reenactment_star...uen/frauen.html
PS a chodzi o Sasów z Saksonii czy Anglo-sasów z Wyspy Brytyjskich??
Rabiega
Zygmuncie, taki stary Frehowicz, a nie wie tongue.gif ?
Aketon i kolczuga to jak najbardziej uzbrojenie ochronne, nie strój codzienny.
Np. tutaj...

Rabbi

Bagpiper
Tacy duzi a taki oftop - Panowie!! tongue.gif
Zygmunt - chodzi o sasow z wysp - czyli jak by nie bylo anglo-sasow
Godwin
Zale¿y jak± warstwê spo³êczn± anglosasów chcesz odtwarzaæ . Bryczesy to raczej dla thanów królewskich albo earlów, bo nosili je raczej bogatsi.Zrób sobie proste spodnie albo szarawary. Tunika ok, mo¿e byæ do kolan , z klinami lub bez.Onuce-chyba chodzi Ci o owijacze ,czyli we³niane pasy którymi obwi±zuje siê ³ydkê, ale zda¿a³y siê d³u¿sze onuce który okrywa³y nie tylko stopê . Pod tunike oczywi¶cie koszula, wykroju takiego jak tunika, z t± ró¿nica ¿e ma byæ wykonana z lnu . Co do butów to najlepiej mieæ jaki¶ wykrój wikiñski, ja odtwarzam thana i mam buty z hedeby. Je¶li chcesz mo¿esz sobie jeszcze sprawiæ p³aszcz, taki jak widnieje u anglosasów na tkaninie z Bayeux . Je¶li chodzi o nakrycie g³owy, to czapka frygijka (smerf) albo zwyk³a czapka , kroju wikiñskiego. Ja uszy³em sobie równie¿ kaptur , wed³ug wykroju ze skjodelhamn . A jak chcesz zbieraæ bojówkê, to napisz najpierw kogo chcesz odtwarzaæ , kerla,thana,thana królewskiego a mo¿e huskarla, bo wbrew pozorom ich uzbrojenie siê ró¿ni³o.
Pozdro
Godwin.
Viator
Ja bym poleca³ ostro¿no¶æ z tymi szarawarami.

Proste spodnie (do¶æ w±skie - w stylu wikiñskich "kalesonów") s± na pewno OK.

Bryczesy s± znacznie obszerniejsze, wymagaj± wiêcej materia³u - wiêc s± dobre dla thana - te¿ OK.

Ale szarawary s± jeszcze obszerniejsze i bardziej materia³och³onne. To nie jest strój dla "szeregowca".
Nie mówi±c ju¿ o tym ¿e ostatnio poddaje siê w w±tpliwo¶æ czy naprawdê ikonografia potwierdza, ¿e szarawary trafi³y do Europy pó³nocnej ze Wschodu, który jest ich ojczyzn± (w tym na Wyspy Brytyjskie i do Skandynawii), czy tylko opowie¶ci o nich (które mog³y dotrzeæ z ewentualnie powracaj±cymi z Bizancjum po zakoñczeniu s³u¿by w gwardii basileusa Waregami, którzy tam mogli nosiæ szarawary, ale w tamtejszym ¶ródziemnomorskim klimacie klimacie raczej by³y one jedwabne a nie we³niane, i u siebie nie mogliby ich nadal nosiæ, a nie mamy jak dot±d dowodów ¿e szyto im szarawary z we³ny, nadaj±ce siê do noszenia na Pó³nocy).
Olof
Akurat potwierdzenie dla we³ny w kontek¶cie szerokich spodni (czy zwaæ je bryczesami czy szarawarami czy jakkolwiek inaczej) jest - z Haithabu.
Stamt±d mamy chyba jedyne znalezisko tekstylne interpretowane jako pozosta³o¶æ owych spodni i s± to w³a¶nie fragmenty we³niane (byæ-mo¿e-nogawki oraz ty³u stroju), z tkaniny podobnej w strukturze do wspó³czesnej krepy (ang. crepe, nie wiem czy w polskim nazewnictwie tkanin to jest odpowiednik, chodzi o taki gufrowany materia³ http://www.hiwtc.com/photo/products/35/07/16/71665.jpg w tym stylu), co swoj± drog± te¿ jest ciekawe.

No ale to trochê odchodzenie od tematu, bo tak czy siak nie przes±dza w ¿aden sposób czy anglosasowie na Wyspach Brytyjskich w ogóle nosili ten rodzaj ubioru.
Aha, no i bior±c pod uwagê z którego roku jest pierwsze zapytanie w temacie oraz angielskie nazewnictwo, to te bryczesy niekoniecznie s± szerokimi spodniami (bryczesami/szarawarami) jak my to rozumiemy, a mog± byæ prostymi lecz krótkimi tylko do kolan/za kolana spodniami-gatkami, jak np. na przedstawieniach wojowników iryjskich czy piktyjskich.
Godwin
Podsumowuj±c najlepsze by³yby zwyk³e, w±skie spodnie z we³ny , prostego kroju .
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.