CYTAT(nox133 @ 22:30 07.02.2013)
Witam,
Mam podobny problem jak kolega powy¿ej. Otó¿ zacz±³em robiæ kaptur i mam juz kilka rzêdów... tutaj pojawia sie mój problem, bo nie jestem pewien czy powinienen tworzyc szescian tzn. dodawac te osobne kó³eczka do poprzednich w tym samym miejscu? Czy mo¿e zmieniaæ ich po³o¿enie i w efekcie tworzyæ okr±g?
Pozdrawiam Braæ Rycersk±
Przeczyta³em raz jeszcze to co napisa³e¶. Chyba zrozumia³em w czym masz problem bo cholernie nie jasno napisa³e¶.
Masz sze¶ciobok zwany te¿ "sze¶cianem". na ka¿dym z ³±czeñ boków masz jedno kó³ko które jest wpiête tylko z jednym innym. Jak rozumiem chcesz teraz przej¶æ do normalnego regularnego prostego splotu 4w1? Takiego bez tych 6 poszerzeñ?
Je¿eli o to chodzi to ju¿ zdradzam Ci "sztuczkê magiczkê" jak to zrobiæ:
1. Musisz znaæ obwód g³owy w pikowañcu- abstrahuj±c przyjmê, ¿e jest to 70cm w obwodzie na wysoko¶ci czo³a. Robisz wiêc osobno prosty "pas" kolczugi, który ma te 70cm d³ugo¶ci, szeroki na np 4cm. Pas ten ma okre¶lon± ilo¶æ kó³ek w ostatnich rzêdach- liczysz je, wyliczona liczbê zapisujesz na tabliczce woskowej. Teraz musisz pomy¶leæ logicznie, te 6 poszerzeñ robi³e¶ po to by otrzymaæ wiêkszy obwód, robisz je a¿ uzyskasz obwód jaki chcia³e¶ otrzymaæ... Wyznacznikiem tego obwodu jest w³a¶nie wy¿ej wymieniony pas i liczba jego kó³ek w ostatnim rzêdzie. Teraz liczysz obwód tego sze¶cioboku - liczysz ilo¶æ kó³ek. Liczba tych kó³ek musi byæ taka sama jak liczba kó³ek jak± zapisa³e¶ na tabliczce woskowej. Je¿eli jest mniejsza to dodajesz kolejny jeden rz±dek kó³ek na obwodzie sze¶cioboku- licz±c, ¿e ka¿de jedno poszerzenie to jest jedno kó³ko wiêcej (6poszerzeñ to 6 kó³ek w obwodzie wiêcej). Je¿eli obwód sze¶cioboku jest wiêkszy to najpro¶ciej bêdzie ¶ci±gn±æ te pojedyncze kó³ka- o ile jest o 1-6 kó³ek za du¿o. Je¿eli jest wiêcej jak 6 to musisz ¶ci±gn±æ jeden rz±dek na ca³ym obwodzie + 6 kó³ek pojedynczych. Tak a¿ do uzyskania identycznych ilo¶ci kó³ek w obwodzie sze¶cioboku i pasa który le¿y sobie obok i czeka na przy³±czenie.
2. Je¿eli masz ju¿ równe ilo¶ci kó³ek tu i tu to ³±czysz 2 elementy najzwyklejszym splotem, tak jakby¶ ³±czy³ 2 proste kawa³ki kolczugi. Z tym, ¿e te kó³ka co s± wpiête tylko do 1 kó³ka w sze¶cioboku traktujesz tak, ¿e bêd± wpite 3w1. Dlaczego tak jest? Z natury wynika to, ¿e skoro w jednym miejscu doda³e¶, to w drugim braknie. Nie ma w tym nic niepoprawnego. Dodaj±c u góry jedno kó³ko wiêcej robi±c 5w1 to na koñcu tej modyfikacji otrzymasz 3w1, aby zakoñczyæ dan± modyfikacjê.
3. W dalszym ci±gu robisz prost± kolczugê a¿ do brody, gdzie znów robisz poszerzenia w celu uzyskania kryzy kaptura. Robisz j± tak samo jak poszerzenia u góry (sze¶ciobok zwany sze¶cianem)
4. Nie zapomnij o "klapce" na brodê
Mam nadziejê, ¿e ci pomog³em- pro¶ciej tego opisaæ nie umiem. Mogê pokazaæ je¿eli mieszkasz gdzie¶ blisko ¯agania:)