Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: palenisko obozowe (kuchenne), jak wygl±da³o
> Przedmoty codziennego u¿ytku > W podró¿y
Andrzej Siejeñski
Witam
Ma kto¶ mo¿e jakie¶ rycinki b±d¼ zdjêcia dobrych rekonstrukcji paleniska obozowego?
Chodzi mi o co¶ w stylu tego jak na za³±czonym zdjêciu:
http://turbaferox.be-stie.info/grub2007/la...grub07_0014.JPG
Pozdrawiam
Andrzej
Morrigan
Mam co¶ takiego w swoim zbiorze tylko ciut pó¼ne http://img402.imageshack.us/my.php?image=fieldkitchenyf2.gif
EwKa
Ja mam tez pozne:
Zeltlager Kaiser Karls V. vor Lauingen im Jahre 1546
Gerung Matthias, 1551; Lauingen; Deutschland; Schwaben; Heimathaus.
-przyklad dystrybucji miesa i napojow oraz przyrzadzania posilkow.

Na dodatek party w plenerze, pocz. XVw.

Poza tym masa wizerunkow Sw. Rodziny i sposoby gotowania na otwartym ogniu.

Medieval Hausbuch-Wagenburg (prosta konstrukcja widoczna miedzy namiotami i tawerna po prawej)
Vislav
Witam

Ogladaj±c ró¿nego rodzaju 'obrazki' zwróæcie uwagê nie tylko jak s± wykonane konstrukcje kuchenne, ale równie¿ z czego. Nie ma tam równych kantówek prosto ze sk³adu, jak w przyk³adzie podanym przez Andrzeja. Wykorzystywane s± naturalne kszta³ty drewna - bez pracy rêcznej i narzêdzi ciesielskich siê nie obejdzie.
'Grzechem' czê¶ci wspó³czesnie widywanych rekonstrukcji jest ich teatralno¶æ.

pozdrowienia Vislav
Morrigan
Ale nie zawsze siê znajd± odpowiednie kawa³ki drewna do zrobienie takie kuchni, poza tym wykonanie odpowiednich belek\desek pozwoli na ich wielokrotne u¿ycie i ³atwy transport . smile.gif
EwKa
Najpopularniejszym rozwiazaniem jest gotowanie bez uzycia konstrukcji wszelakich-po to grappeny maja nozki aby nie bylo trzeba tachac ze soba palikow, kijkow, dynarow, lancuchow i hakow...
Rozwiazanie nr. 2 to wygrzebanie dziury w ziemi, nalozenie drewna, poczekanie na wypalenie sie "zywego" ognia i ustawienie garnkow ceramicznych.
Nr. 3 to rondel, patelnia trzymana nad ogniskiem-system "Sw. Jozef"

Jak ktos jest Krol, ma zawodowego kucharza, oboznego, kwatermistrza i reszte ciesli to oni juz sa od szukania odpowiednich konstrukcji na palenisko (7011113.jpg).
Andrzej Siejeñski
Wydaje mi siê, ¿e w taborze znajdzie siê miejsce na kilka desek na taki kuchenny bajer. Tym bardziej, ¿e to jest ca³kiem przemy¶lana konstrukcja.
Fionn
EwKo mam drobne pytanko jak datowany jest pierwszy za³±cznik??
EwKa
Friedrich von Villach ;Geburt Christi
1420-1430; Graz; Österreich; Steiermark; Landesmuseum Joanneum
Vislav
Witam

EwKa - pytanie dotyczy³o ró¿nych rozwi±zañ 'konstrukcji' kuchennych. To, ¿e mo¿na sobie doskonale radziæ bez tych dodatkowych wynalazków to jest jasne smile.gif

Morrigan i Andrzej - nie chodzi mi o ka¿dorazowe bieganie z toporkiem po lesie celem znalezienia odpowiednich drzewek. Zreszt± w wielu miejscach mo¿e to stanowiæ powa¿ny problem.

U¿ycie od¿ywiczonych sosnowych lub ¶wierkowych beleczek i desek ze sk³adu - obrobienie tego za pomoc± elektronarzêdzi daje sztuczny efekt w stosunku do ikonografii. Mo¿na po prostu, wykorzystuj±c naturalne kawa³ki drewna - wykonaæ za pomoc± prostych narzêdzi ciesielskich przemy¶lan± konstrukcjê, i u¿ywaæ jej wielokrotnie. Trochê wiêcej pracy na pocz±tku, jednak efekt nieporównywalny.

pozdrowienia Vislav
EwKa
Vislavie, ja tylko podpowiadam kolezance, ze jak sie robi za biednego to sie gotuje na ognisku.
Uwazam, ze akcentowanie faktu, iz malo mamy dowodow na uzycie jakichkolwiek mega zorganizowanych kuchni, super budynkow tez jest wazne...
Jak sie ma swite, oboz itp. to sie konstruuje ze swiezo wycietych z lasu (mokre drewno zle sie pali:)) patykow konstrukcje. Popatrzcie na oboz landsknechtowski-polanane badyle stanowia konstrukcje.
Mo¶ka
Czy ma kto¶ mo¿e dostêp ¼róde³ z wykopalisk dotycz±cych patelni XIII wiecznej? Widujê je na imprezach, ale s± ró¿ne wzory i chcia³abym wiedzieæ co wykopano...
Pozdrawiam i bêdê wdziêczna za pomoc,
Mosia.
Marek Hilgendorf
Spêdzi³em sporo czasu z Heidi szukaj±c w ich zbiorach pewnie datowanej glinianej patelni na nó¿kach i siê nie uda³o znale¼æ. Wg Helfiego to XIV wiek dopiero- podobno wyewoluowa³o z niemieckich pêkatych garnuszków z pó³okr±g³ym dnem. Podobnie z kratk±. W wykopaliskach z Ko³obrzegu s± i owszem, ale XIV wieczne.....
Nie jestem specjalist±- opieram siê na opinii garncarza z do¶wiadczeniem...

Jako ciekawostkê dodam, ¿e mieszkañcy Tawantinsuyu (umownie Pañstwa Inków) byli zbulwersowani europejskim zwyczajem gotowania na otwartym ogniu. Na ich terenie opa³ by³ trudno dostêpny i tubylcy wynale¼li rodzaj glinianych "kuchenek", które pozwala³y oszczêdzaæ cenne i rzadkie w górach drewno. Opisy zostawi³ Guaman Poma de Ayala, pewnie u Garcilaso de le Vega te¿ by siê znalaz³o... ale to inna kultura, wiêc nie ma siê co wzorowaæ....
Elvin
Grill znaleziony w Yorku. Czyli krata nad ognisko prawdopodobnie dla wczesnych.
http://www.vikings.pwp.blueyonder.co.uk/GRILL.JPG
Marek Hilgendorf
No tak- Andrzej nie wspomnia³, czy interesuj± go jedynie ziemie polskie, czy Europa w ogóle, Mo¶ce natomiast chodzi na pewno o dzisiejsz± Polskê....
A ten grill to jak datowany??
Mo¶ka
Mi chodzi³o o patelniê ¿eliwn±, nie ceramiczn±. Na imprezach widzia³am kilka, sporych rozmiarów. S± do siebie do¶æ podobne, wiêc przypuszczam, ¿e odtwórczy opierali siê na jakim¶ oryginale. Jak nie ma nic z ziem polskich, przecierpiê zagraniczne ;)
Szymon W
Chyba raczej ¿elazn±, bo ¿eliwo to zdaje siê wynalazek XVIII lub XIX-wieczny.
Mo¶ka
wybaczcie, na metalurgii siê nie znam, w¶ród metali odró¿niê mied¼ od stali i z³oto od srebra, ale nic wiêcej ;) chodzi mi o patelniê metalow±, a nie ceramiczn±. Jaki to ma byæ metal - nie wiem. ¯elazna - bardzo mo¿liwe smile.gif
Krzysztof
XVIII wiek to spopularyzowane ¿eliwa, XIX wiek to gwa³towny rozwój

a zeliwo jest znane od 14 wieku
odlewnie, ¿eby uzyskaæ wy¿sz± temperature do produkcji lanego ¿elaza umieszczano nad rzekami - u¿ywano miechów wodnych zasilanych przez rzeki
(Gregory, 44) (Dennis, 10-13)
The Luttrell Psalter, c. 1340 na jednym z obrazów jest scenka gotowania w trzech ¿eliwnych garach a w czwarty u¿ywany jest jako mo¼dzierz do rozdrabniania

Pozdrawiam
Krzysztof

Dennis, William Herbert. Foundations of Iron and Steel Metallurgy. New York: Elsevier Publishing Co. Ltd., 1967.
Gregory, Cedric E. A Concise History of Mining (Revised Edition). New York: A.A Balkema Publishers, 2001.
EwKa
Drogi Krzysztofie, ja bym stawiala na br±z ze wzglêdu na liczbê wystêpuj±cych zabytków z okresu XIV-XVI w. Zarówno jesli chodzi o grappeny (trójno¿ne kocio³ki) jak i mo¼dzierze.

Problem z ikonografia jest nawet jesli chodzi o patelnie kute XIII-wieczne, szukam wciaz ale mam tylko kocio³ki...

Mo¶ka, zobacz na forum Halli smile.gif
http://halla.mjollnir.pl/viewtopic.php?t=301

jest kilka patelni (szczególnie strona 2ga i 3cia), mo¿e nie z XIII wieku ale zawsze co¶:
http://halla.mjollnir.pl/files/patelnia-z-winchester.jpg
http://halla.mjollnir.pl/files/kociolek-norge.jpg
http://halla.mjollnir.pl/files/stekkepenne_av_jarn_139.jpg
Krzysztof
hehe Ewo ja nei mówie ze musia³y byæ z ¿eliwa tylko prostowa³em wypowied¼ kolegi Szymona W o ¿eliwnych wyrobach smile.gif
Szymon W
Dziêkujê za fachow± podpowiedz, bo z tym ¿eliwem to tak dok³adnie wiêkszo¶æ ludzi nie wie kiedy zosta³o wynalezione i kiedy rozpowszechnione. Pozdrawiam!
Mo¶ka
No i ¼ród³o na patelniê siê znalaz³o (Psalm, dziêki), wiêc sama odpowiadam sobie na pytanie. Zdjêcie z muzeum, bez opisu, no ale jak widaæ BY£Y. Mam tylko nadziejê, ¿e cieszy³y siê wiêksz± popularno¶ci± ni¿ trójnogi...
Pozdrawiam,
Mosia.

EDIT:
Zapomnia³am do³±czyæ za³±cznik crazy.gif
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.