Witam
W Toruniu powsta³a nowa knajpka, w której miodów zacnych i piwa nie zbraknie. Braci rycerskiej, któr± po stroju poznaæ ³atwo, przeznaczone s± promocyje. Muzyka dawna we wnêtrzach z gotyckiej ceg³y i wszystko co trzeba aby mi³o spêdziæ czas: karty, szachy, bierki, rpg, trochê ksi±¿ek i niepowtarzalny klimat.
Zapraszamy od 16.00 do 24.00
Toruñ
Piekary 41
To znaczy ze przyjscie w stroju oznacza promocje?
W³a¶nie tak!
Pierwszy kufel na koszt baru, promocyjne ceny przez ca³y wieczór. Ponadto rezerwacja stolika gratis (tel. 56 653 93 85), wynajem sali na imprezy zamkniête - promocja.
Dnia 14.07.07 bêdzie zamkniête z powodu gromadnego wyjazdu na Grunwald, ale my¶lê, ¿e ewentualni zainteresowani z forum, te¿ tam bêd± :-)
W dalszych planach mamy koncerty muzyki dawnej, wystawy plastyczne, spotkania-pogadanki o historii, literaturze itp.
Chcemy stworzyæ "tablicê og³oszeñ" z kontaktami do rzemie¶lników, artystów, grup rycerskich organizuj±cych pokazy, fotki ekwipunku, który rycerze chc± sprzedaæ itd. Reklamowanie siê w Piwnicy Rycerskiej jest najtañsze, bo darmowe :-)
Trochê wiêcej szczegó³ów:
Zamierzamy utworzyæ szczególn± atmosferê tego miejsca (nie pomijaj±c istniej±cej atmosfery IVX-wiecznej piwnicy) poprzez dzia³anie szersze ni¿ sprzeda¿ piwa (a piwo ¶wietne i w wielkim wyborze). Karczmarze w strojach, stara polszczyzna (jak tylko znajdê kogo¶, co doradzi fachowo), wystrój (taaa, grunwald nied³ugo), trunki itd. Zdecydowali¶my siê celowaæ w okres historyczny, w którym powsta³a kamienica czyli IVXw. Ot krótko przed Bitw± pod Grunwaldem, t± pierwsz±
i bêdzie to dobry pretekst do powieszenia flagi (sztandaru? proporca? chor±gwi? które s³owo najlepsze?) Zakonu.
Jest nas czworo, zainteresowanych tematyk± rycersk±/historyczn±. W pewien sposób realizujemy te zainteresowania, gdy ruszamy na wycieczkê po zamkach (oczywi¶cie ¶redniowiecznych). Za nied³ugo wystawiê stonkê Piwnicy z fotkami.
Zapraszam do wszelkiej wspó³pracy. Pomys³y mile widziane.
Jarko
p.s. Mam nadziejê, ¿e moderator nie wynie mnie za nadu¿ywanie nawiasów (czyta³em regulamin - prawie nie u¿y³em wykrzykników, pytajników i du¿ych liter
CYTAT
p.s. Mam nadzieję, że moderator nie wynie mnie za nadużywanie nawiasów (czytałem regulamin - prawie nie użyłem wykrzykników, pytajników i dużych liter
Ale za to chciałbym się dowiedzieć to to jest "IVXw." Bo jak żyję, czegoś takiego nie widziałem
A jak postaracie się, aby obsługa posługiwała się polszczyzną rodem ze średniowiecza, to przewiduję nieubłaganą klapę inwestycji - niemal nikt nie będzie się w stanie dogadać, może poza co lepszymi studentami polonistyki.
witam.
Do³±czam sie do pytania "co to to IVX wiek"?
W Kielcach kiedy¶ by³ lokal nazwany "Celtic Pub"- dzia³a³ do¶æ prê¿nie, przychodzi³o mnóstwo rpg'owców, na ¶cianach wisia³y ró¿ne badziewne miecze i jeszcze badziewniejsze he³my, kawa³ki kolczych plecionek - ot taka fantazja w³a¶ciciela.
lokal zamkniêto po tym, jak pewnego wieczora jaki¶ podchmielony "go¶æ/klient" zerwa³ ze ¶ciany miecz i zacz±³ nim wymachiwaæ na wszystkie strony. Czy siê komus co¶ sta³o, tego nie wiem, natomiast po interwencji policji lokal funkcjonowa³ jeszcze ok tygodnia...
tak¿e przyspawajcie "wystrój" do ¶cian abo ci;)
jak bêdê w okolicy zajrzê, tylko nie wiem czy akurat bêdê mia³ strój:)
na s³owo uwierzycie?;)
pozdrawiam
CYTAT
Zdecydowaliśmy się celować w okres historyczny, w którym powstała kamienica czyli IVXw
A nie powinno być czasem XIVw?? :D a jeśli tak to dla "trzynastkowiczów" też są promocje? hehe :P
Pozdrawiam
Wneku
Edit: ooooo mój setny post trzeba to oblać hehe:D szkoda że ja tylko na drugim końcu polski
Juz tam byłem i zacne piwo piłem.
Knajpeczka przytulna, w dobrym miejscu, z miłą obsługą.
I dobrze ubrana obsługą: pierwszy raz szczerze zazdrościłem facetowi ciuchów
(bez dwuznacznych chrząknięć: chodzi o barmana!)
Tylko jedna uwaga: "jednooczkowy" kibelek. juz sobie wyobrazam te kolejki. Panowie jakoś sobie poradza (...za rogiem jest fontanna
), ale panie....?:P
Pozdrawiam
P
Zacna Inicjatywa:)Czekam na zdj±tka:) Bom Ciekaw niemi³osiernie jak To wygl±da:)Jak juz bêdziecie chcieli otworzyc siec pubów to zapraszam do Opola:D
Hmmm...
A mo¿e my co¶ takiego sobie zorganizujemy sami w Opolu?;)
pozdrowienia:)
Witam
Hie, hie, hie z t± XIV to niez³a wpadka. Przynajmniej wiem, ¿e kto¶ to czyta:))). Có¿, obecnie zatar³a siê dla mnie ró¿nica pomiêdzy dniem i noc± a jak widaæ pisanie po 40 godzinach bez snu nie³atwym jest. Pozostajê w nadzieji, ¿e szybko zapomnicie...
Co do staromowy, to oczywiste jest, ¿e nie da rady. Chodzi mi o pewn± stylizacjê, u¿ywanie pewnych zwrotów i nazw wziêtych ze staropolszczyzny. Nie:"czego siê pan napije", tylko "czego¿ nalaæ waszmo¶ci". Szukam kogo¶, kto i w tej sprawie by doradzi³.
Wiedz±c, co miecz uczyniæ mo¿e, zabezpieczenia obmy¶lam. A tak zupe³nie przy okazji, jak móg³by wygl±daæ dobry stojak na tak± broñ? Na pewno w zbrojowniach siê takich u¿ywa³o.
Owo¿ pojedyncze "oczko" sprawdzi³o siê wydajno¶ciowo, kiedy mieli¶my prawdziwy t³ok. Dacie radê i Wy! Pomnijcie Panowie Rycerze na czasy gdy ku gdanisku po³ godziny w tempie marszowym by³o...
"Oczko" i najbli¿sze okolice, jako jedyne nie bêd± stylizowane na XIVw (sprawdzam... sprawdzone-OK) z oczywistych wzglêdów (czyt. Sanepid
Wszelkie stroje historyczne zas³uguj± na promocje w naszej Piwnicy. My wybrali¶my XIVw (sprawdzam... sprawdzone-OK) z powodów opisanych ju¿ wcze¶niej. Bêdzie okazja poznaæ siê na Grunwaldzie, gdzie mamy zamiar popracowaæ nad wystrojem. Bêdê szuka³ kolczugi, he³mu, mieczy (do boju) i w³a¶ciwie ca³ego ekwipunku. Hmmm, chyba móg³bym przy tej okazji zostaæ rycerzem? Kto mnie pasuje?
Je¶li macie nadmiary sprzêtu (np. kto¶ wyró¶³ z kolczugi
, to bêdziemy 14.07 na bitwê, a wieczorem poszukamy znajomych z Torunia w obozie Chor±gwi Konrada Walenroda. Z nimi ruszymy na zakupy. Bo ja sam, za ma³o siê znam, by krok po kroku, unikn±æ "mroku".
Ponawiam propozycjê reklamowania siê u nas za darmo. Wystarczy dostarczyæ ulotki, folderki, wizytówki, czy co tam macie. Ludzie ju¿ pytaj± kto szyld d³uba³, kto stroje szy³, a to dopiero tydzieñ...
Zamaszy¶cie czapk± k³aniaj±c
Jarko
A naj¶mieszniejszy fakt jest taki ze przed Piwnic± Rycersk± mie¶ci³a sie tam kawiarnia, której nazwy nie pomne, przed któr± mie¶ci³a siê tam Piwnica Rycerska ;). Prowadzona by³a ona przez jakiego¶ dalekiego wujka mojej lubej, st±d wiem.
¯ycze wam jak najlepiej, ale boje sie ze moze byc ciê¿ko sie utrzymaæ...
Jak bêdziecie robiæ zakupy proponuje poszukaæ latarenek ¶redniowiecznych. Je¶li nie nadwyrê¿y to zbytnio funduszów to zakup powinien podnie¶æ znacz±co wieczorny klimat w lokalu... kurcze jak bêdê jako¶ w waszym mie¶cie to koniecznie zajrzê
Temat jest tolerowany w Ogłoszeniach, mimo charakteru reklamowego, co jest troszkę na bakier z regulaminem Freha.
Obawiam się jednak, że poszerzanie go o oferty kupna sprzętu wszelakiego może skończyć się jego usunięciem.
Apeluję o wstrzemięźliwość w tym względzie.
Nieograniczoną tolerancję moderatorów może jednak zapewnić skorumpowanie ich darmową wejściówką all-inclusive, z datą ważności, powiedzmy do 2020 roku.
Edit: A dla adminów dodatkowo abonament na jakiś środek komunikacji, żeby do tego miejsca dojechać
Piotr P.Co do sfery lingiwistyczno - frazeologicznej darowałbym sobie owe imci-mości-waszmości, to nie średniowieczne. Proponuję zajrzeć do najstarszych źródeł słowa pisanego w ojczystym języku.
Tyle tylko, że barmana posługującego się zwrotami stamtąd czerpanymi to już na pewno nikt nie zrozumie.
Bo gdy ów rzeknie do klientki/klienta :
Gdy pożywiesz wielikiej męki,
Będziesz mieć dosyć tesnice,
Odbędziesz swej miłośnice.
Ostań tego wszech, tobie wielę,
Przez dzięki cię z nią rozdzielę.
Mow se mną, boć mam działo.- to albo o molestowanie może byc oskarżonym, albo najwyczajniej w ryja dostać.
Zależnie od płci.
Pokłony
Rabbi
Witam
Serdecznie przepraszam za nagiêêcie regulaminu, ale chyba siê nie z³ama³? Trudno by³oby opisaæ co i po co potrzebujê, bez obja¶nienia ca³o¶ci.
Moim g³ównym celem by³o i jest nawi±zywanie kontaktów, a nie reklama (choæ wiem, ¿e nie unikn±³em takowej).
Korumpowanie Moderatorów nie wchodzi w grê, ale chyba zostanê mecenasem (macie podobno bibliotekê ze zdjêciami :-)
Je¶li nic nie stanie na przeszkodzie (czyt. no¿yczki Moderatora), chêtnie bêdê zamieszcza³ informacje o koncertach, wystawach itp., które s± w planach.
Problem ze staropolszczyzn± jest, ale jak±¶ stylizacjê napewno da siê obmy¶leæ. Moim zdanie warto spróbowaæ. Jak daleko nale¿y doj¶æ przy odtwarzaniu roli czy to historycznej, czy np. rpg-owej? Wiêkszo¶æ z Was ma co¶ wiêcej ni¿ miecz, zbrojê i ulubiony kubek cynowy, a s± tacy co maj± ca³e wyposa¿enie obozowe (a pono macie i gacie w klimacie
Na pewno w koñcu znajdê kogo¶, kto doradzi.
A za wierszyd³o cytowane w ³eb bym nie da³, mó¿e jeno do ob³±kanych pos³a³ :-]
W nadziei zostaj±c,
¿e nie chwyci zmora
no¿yczek Moderatora
Jarko
CYTAT
Problem ze staropolszczyzną jest, ale jakąś stylizację napewno da się obmyśleć.
Licząc na wyrozumiałośc Rabiegi:
Od jakiegoś czasu po zakamarkach forum snują się gęste oploty absurdalnego humoru ala Pratchett , podane w lekkim sosie z Monty Pythona.
Zainspirowany tym składam pierwsza propozycję "stylizacyjną": co drugie zdanie wtrącać "
Laboga!". Obowiązkowo po krótkiej pauzie i odchrząknięciu.
Mozna tez robić za rycerza mówiącego "NI!", ale dobrze wymierzone
LABOGA! potrafiło zmienić losy niejednej bitwy. :D
A na powżnie: może fakttycznie zachować dystans i jawnie i nieskrępowanie czerpać szlagworty z popkultury? (sienkiewicza tez liczę)
pozdrawiam
purvis - meszugene goj
Rebe, mełamed, isz geje szlofn, kajn chazerej mejr.
file noches mencz
Purvis
Uuuuu....trzeba siê tam pojawiæ
Pomys³ dobry. ¯yczê pomy¶lo¶ci!
Piwnica Rycerska...a by³am, by³am
Co prawda po pod³odze nie wala siê siano(ach,to dopiero by³by klimacik...pomy¶lcie nad tym:),ale jest to jedyny lokal w Toruniu,w którym leci Clannad i Loreena McKennitt-tak¿e warto,warto:)Trzymam kciuki za d³ugofalowy sukces ca³ego przedsiêwziêcia!
Po pierwsze witam wszystkich forumowiczów, jako ¿e jest to mój 1 post. Co do tawerny, z przyjemno¶ci± zajrzê raczej za jaki¶ czas, z powodu odleg³o¶ci. Pomys³ bardzo ciekawy, ¿yczê powodzenia.
Pozdrawiam
Witam
Cytat z mowy bitewnej: "Laboga" wchodzi do repertuaru. Dziêkujê
Ni bêdziê rycerzy, którzy mówi± NI. Za du¿a konkurencja - pocz±tkuj±cemu trudno siê przebiæ...
Wiedzia³em, ¿e znajdê tu ludzi, którzy chêtnie pomog±. I okazuje siê, ¿e ju¿ pojawi³y siê cenne uwagi. Mam na my¶li siano (lub s³omê) walaj±ce siê po pod³odze. Od pocz±tku czego¶ mi brakowa³o, ale nie mog³em sobie u¶wiadomiæ czego...
Niestety na codzieñ nie da rady (sanepidzie - oby odp³acono ci mêkami, jakimi sam nas raczysz:), ale na zamkniête imprezy rycerskie co¶ na pewno siê znajdzie...
Wiem te¿, ¿e wcze¶niej ten lokal mia³ t± sam± nazwê i by³ to decyduj±cy argument w dyskusji o nazwie. Wszyscy znajomi proponowali "U Klechy", "Nalej Klecho!" abo podobnie. Odpowied¼ na pytanie dlaczego mo¿na znale¼æ na mojej priv stronce jk.esi.com.pl. Na szczê¶cie uda³o siê wykrêciæ.
Sprostowuj±c: w miêdzyczasie by³y tam dwie (nie jedna) imprezownie. Je¶li tylko uda mi siê nie rozpiæ, to nie przepijê knajpy jak poprzednicy.
Dziewczê m³ode, wino stare,
jak u¿ywasz, to z umiarem.
Jarko
No tak - przecie¿ gdzie siano tam na pewno musz± byæ rycerze.
Witam
Serdeczne podziêkowania dla wszystkich, którzy pomogli w naszych zmaganiach na Grunwaldzie. Wrócili¶my zmêczeni ale zadowoleni. Za³atwili¶my prawie wszystko
Ju¿ nied³ugo wystawiê stronkê z fotkami itp.
Jarko
Witam
Ma³y meldunek o postêpach:
Naby³em trochê literatury z jêzykiem ¶redniowiecza. D³ugosz, Kopernik itp. Dosta³em te¿ "Najstarsze zabytki jêzyka polskiego". Zabieram siê za czytanie i analizê pod k±tem przydatno¶ci. Potrwa, ale bêdzie. S± ju¿ chêtni do pomocy. Dziêkujê.
Studenci polonistyki miewaj± na 1. roku staropolski. Przegl±da³am kiedy¶ podrêcznik - w ¶rodku pe³na gramatyka. Je¶li powa¿nie chcesz siê uczyæ jêzyka od nowa, to najlepsze ¼ród³o :]
Je¶li jest taki podrêcznik, to na pewno do niego dotrê. Czy jest jakie¶ nowe wydanie, czy muszê szukaæ po antykwariatach?
Na pewno odwiedze. Trzymam kciuki za interes.
A co do nazwy to szkoda ¿e nikt nie posun±³ "Pod zielonym smokiem"
Anulko - literaturê staropolsk±.
Staropolskiego nie ma - by³by niez³y galimatias ;) Jest za to gramatyka historyczna - z odmianami, rekonstruowaniem s³ownictwa, itd. atrakcjami (z SCS w³±cznie), ale to ju¿ za odleg³e czasy. Jêzyk ewoluowa³.
Jak tylko na co¶ przydatnego trafiê, pode¶lê z pewno¶ci±.
Jarko - nie masz co szukaæ takowego podrêcznika. Co ci zostaje, to poszukiwania w literaturze - a i tu ostro¿nym byæ trzeba (pi¶miennych i czytatych by³o niewielu, zmienia³o siê to z czasem) - czêsto klecha jakowy¶ spisywa³, miast kmiecia, co na s³ownictwo wp³yw mia³o.
Jarko,
polecam "Polska poezja ¶wiecka XV wieku", opr. M.W³odarski, wyd. IV popr., Wroc³aw 1997.
Taki ma³y skarbczyk.
"Mi³y Bo¿e, daj pokój, mir,
A k temu pokrêtê chleba i czeski syr!"
(ib., s. 112, [Mi³y Bo¿e, daj pokój, mir]. Dwuwiersz dodany do erotyku z ok. 1460r. [Ach, mi³y Bo¿e, toæ boli].)
"Explicit hoc totum,
Infunde, da mihi potum;
Dum bibo piwo,
Stat mihi kolano krzywo."
(ib., s. 109, [Explicit hoc totum], Koñczy sie to wszystko, Nalej, daj mi trunku; Gdy pijê piwo, Stoi mi kolano krzywo. Zanotowany ju¿ w rêkopisie, zawieraj±cym homilie, 1415r.)
"Mi³y mi³± mi³uje,
Ch³op siê temu dziwuje."
(ib., s. 116, [Mi³y mi³± mi³uje]. Dystych z XVw. rêkopisu)
"Anna, Kachna, Machna - wszytki mnie,
A ch³opu prze gowno a i dwie."
(ib., s. 116, [Anna, Kachna, Machna].
w. 2 - prze gowno - wulg. na nic; a - tu: nawet. Dwuwiersz na koñcu s³ownika ³aciñskiego, pisanego w po³owie XVw.)
"To moj rym:
Ciep³y chleb a mas³o w nim."
(ib., s. 118, [To moj rym]. Uwaga na marginesie w inkunabule Biblioteki Jagielloñskiej nr 168 - Pseudo-Cicero, "De proprietabitus terminorum", Augsburg 1488.)
"Dworak szkoda, ¿ak niezgoda, pleban przygoda,
Ch³op k³opotnik, ¿ebrak pochlebnik, mnich paskuda,
Pani ucieszenie, panna wesele,
Ale bezecna baba - wielka zgaga."
(ib., s. 17, [Dworak szkoda] - utwór zachowany w kalendarzu astrologicznym na lata 1488-1506)
i inne jeszcze kwiatki.
Ponadto polecam zajrzeæ do "Chrestomatii staropolskiej" - tam najstarsze pisane zabytki jêzyka polskiego.
Pozdrawiam!
j.
Witaj Jarko
nie msz przypadkiem jakichs zdjec z "Piwnicy Rycerskiej"
Pozdrawiam Kuba
Witam
Dziêki za porady dotycz±ce staropolszczyzny. Na pewno spróbujê skorzystaæ.
Je¶li chodzi o zdjêcia, to jest problem. Mój aparat jest zbyt kiepski ¿eby z³apaæ atmosferê pó³mroku, a przy pe³nym ¶wietle zdjêcia nie s± efektowne...
Zamiast zdjêæ proponujê odwiedzenie nas na miejscu. Bêdzie zreszt± ¶wietna okazja:
Biesiada Ostatniego Dnia Roku. (zbieramy rezerwacje)
Mamy ju¿ pierwsze zg³oszenia muzyków, którzy chc± graæ muzykê dawn±. Na razie bêd± to sporadyczne wystêpy bez ustalonych terminów. Jak s³ysza³em, pierwszy wystêp podoba³ siê s³uchaczom (sam niestety nie mog³em tego us³yszeæ).
ZAPRASZAM
Jarko z Pogrzañca
By³em, widzia³em, miód pi³em ;)
Przyjemny lokal, przytulny. Ujêli¶cie mnie faktem, ¿e wybór miodów jest wiêkszy ni¿ czegokolwiek innego
Przy nastêpnej wizycie u Rydzyka na pewno i Was odwiedzê ;)
Pozdrawiam
Ps. ³y¿ka miodu, która zepsuje beczkê ¶wietnego dziegciu - muzyka czêsto mia³a dziwne tendencje hollywódzkie. A mo¿na przecie¿ bez tego.
Witam
Z t± muzyk± to jest ma³y problem. Ograniczona ilo¶æ nagrañ, s³aby dostêp do legalnych p³yt i ich ceny, itp. Staramy siê nie u¿ywaæ pirackich nagrañ wiêc mamy ich ma³o. Nie chcemy zanudziæ klientów co dzieñ tym samym, wiêc trochê urozmaicamy muzyka inspirowan± histori± (taki mamy pomys³ ale nie jestem pewien czy to siê udaje). Mam nadziejê, ¿e nie razi to zbyt mocno.
Rydzyka sobie podaruj (nie ma miodów, tylko sam dziegieæ), wal od razu do nas :-)
Pozdrawiam
Jarko z Pogrzañca
Czytajac przedstawione tu relacje, moge zapewnic iz jesli bede w okolicy, to napewno do owej tawerny zawitam.
Je¶li chodzi o siano lub s³omê na pod³odze, je¶li sanepid siê czepia, spróbujcie z trocinami dawnymi czasy gdy studiowa³em w Szczecinie w jednej knajpce ich u¿ywali i raczej z tego powodu sanepid siê ich nie czepia³ bo chodzili¶my tam przez pare miesiêcy i zawsze trociny na pod³odze by³y-zim± s± bardzo praktyczne bo b³oto ¶niegowe dobrze wch³aniaj±.
Witaj Jarko!
Na pewno Bia³e Gryfy odwiedz± knajpkê.
Niebawem wybieramy siê do Torunia.
¯yczê powodzenia!
Pozdrawiam
Wracaj±c do tematu, skoro zdjêcia wnêtrz nie s± na razie przewidywane, mo¿e chocia¿ cyknij¿e fasadê od strony ulicy - ot, tak, ¿eby by³o ³atwiej trafiæ.
A wierê, ¿e i kto¶ z dobr± cyfrówk± z funkcj± "fotografia nocna" te¿ siê kiedy¶ znajdzie.
Pozdrawiam!
Oto jest co¶ do obejrzenia:
www.piwnicarycerska.pl
Zamieszczam na wyra¼n± pro¶bê. Piszcie o problemach technicznych (je¶li napotkacie takowe). Nied³ugo dorzucê trochê zdjêæ z ostatnio odwiedzonych imprez (Che³mno, Toruñ).
A od niedawna miodek Vikingów sprowadzamy.
Pozdrawiam
Jarko
Pierwszorzêdna herbata z rumem, a i inne trunki niczego sobie. Kraina pysznym miodem p³yn±ca. Du¿y zbiór ksi±g ciekawych. I klimat, co najwa¿niejsze!
Rzeszów te¿ mo¿e siê pochwaliæ podobn± knajpk±...
http://www.prycerska.yoyo.pl/index.php?opt...3&Itemid=44Jest to nowy przybytek, i jeszcze siê rozkrêca, ale i tak jest to ju¿ najlepsze miejsce do spotkañ rycerskiej braci...Czy to wschodniej czy zachodniej.
S³awa!
Jam nowicjusz na forum. Knajpke napewno odwiedze bo w moim mie¶cie :D Nie wiedzia³em, ¿e po zamkniêciu poprzedniej "Rycerskiej" co¶ nowego powstanie. Bardzo siê ciesze, ¿e tak :D Mam nadzieje, ¿e uda siê utrzymaæ a ja postaram siê po¶ciagaæ znajomych i w klimat ich wprowadzæ. Mam nadzieje, ¿e i dla woja z X w. te¿ siê jaki¶ napitek znajdzie. Ju¿ co¶ o miodzie Vikingów czyta³em :D Mniam :D
S³awa Wszystkim i niech Bóg sam czówa nad tym miejscem :D
CYTAT(Kichigai @ 12:15 06.07.2008)
Rzeszów te¿ mo¿e siê pochwaliæ podobn± knajpk±...
http://www.prycerska.yoyo.pl/index.php?opt...3&Itemid=44Jest to nowy przybytek, i jeszcze siê rozkrêca, ale i tak jest to ju¿ najlepsze miejsce do spotkañ rycerskiej braci...Czy to wschodniej czy zachodniej.
Hmmm... Trzeba sprawdziæ, ale podane na tej stronce informacje typu: "wstawiono do g³ównej sali gitarê do grania Jam Session" albo "w sali g³ównej jest telewizor 29 cali" nie bardzo siê maj± do klimatu historycznego...
No có¿ knajpka m³oda, nie mo¿na mieæ wszystkiego od razu na pocz±tku...Klimat jest niez³y, moim zdaniem. Choæ o ten telewizor móg³by byæ lepszy...Wiadomo, szef ka¿e, pracownik musi...
Ale ¶wietna sprawa!
Za³
ó¿cie co¶ takiego w Szczecinie!! Dorzuc
ê siê
Po pierwsze witam na forum bo choæ jestem od dawna i przegl±dam je to jeszcze ani jednego posta nie napisa³em wiêc - Chwa³a ^^
A co do piwnicy:
"Ja te¿ tam by³em,
miód i wino pi³em"
Choæ wpad³em wczoraj tylko na chwile bo w toruniu przelotem to i tak klimat zajebisty a miód wprost miodny :P. Chêtnie bym tam wpada³ czê¶ciej ale jednak 100km to nie tak ma³o.
Witam!
w³a¶nie urlopowali¶my w Toruniu. wczoraj odwiedzili¶my Piwnicê Rycersk±, szukaj±c znanego klimatu w obcych miejscach...
wra¿enia s± nastêpuj±ce:
-trunki na plus (miody pitne, grzañce itp.)
-wystrój kompromisem miêdzy wymogami wspó³czesno¶ci a prób± zaznaczenia historycznej indywidualno¶ci...
- muzyczka mog³aby byæ nieco inna (w ramach kompromisu rozwa¿amy muzykê filmow± z jakiego¶ "Robina z Sherwood" lub co¶ podobnego, ewentualnie jakie¶ celtyckie klimaty)
koniec recenzji....
pozdrawiam:-)
Ciocia Triss
Dolepiam tu, bo tu pad³o wiêcej informacji na temat ¶redniowiecznej polszczyzny ni¿ w tematach jej po¶wiêconych.
Przy okazji proszê Cenzorów o przeniesienie relewantnych postów, na przyk³ad
tutaj.
Ukaza³ siê "
Glosariusz staropolski", obejmuj±cy ponoæ ok. 10% ¶redniowiecznego s³ownictwa - na pewno pomocny tym, którzy chc± siê nauczyæ czego¶ wiêcej ni¿ sienkiewiczyzny. A teraz niespodzianka - dostêpna jest
pe³na wersja online!
CYTAT(Anulka @ 11:17 18.03.2009)
Dolepiam tu, bo tu pad³o wiêcej informacji na temat ¶redniowiecznej polszczyzny ni¿ w tematach jej po¶wiêconych.
Dziêki za fajny link. Lektura interesuj±ca, choæ trudno o porywaj±c± akcjê
Na pewno siê przyda.
Jarko
"Ja te¿ tam by³em,
miód i piwo wypi³em"
zacne miejsce
...
z klimatem...(ahh te ogrzewanie
)
Hej,
kiedy kto¶ pomy¶li o czym¶ takim w Warszawie?
Pozdrawiam, Andrzej
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.