Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: No¿e Rzucane?
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Zaczepne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
Arkadio
Witam wszystkich
Nowy tu jestem i licze na wasze doświadczenie
Mianowicie chciałem spytać czy coś wiadomo o użyciu noży rzucanych ok XV w? Bo chyba były w użyciu nie? huh.gif
Interesowałyby mnie jakieś rysunki, zdjęcia oraz opis ich użycia(czy używano ich podczas burd w gospodach czy na turniejach itp). Jakieś stronki pomocne mile widziane smile.gif I chciałem spytać czy wiecie może gdzie mogę nabyć taki sztylet?
Luszko
Taki sztylecik Mozna nabyć prawie u każdego Miecznika Lub złożyć specjalne zamówienie u takiego:) O ile mnie pamięć nie myli to chyba Alladin robi takie sztyleciki do rzucania:)

Pozdrawiam
Micha³ /Gwyn/ Czerep
O ile wiem to sredniowieczne rzutki blizsze byly do malego toporka. Jak znajde fotki to wrzuce. Pozdrawiam
Gwyn
Johny
widzia³em gdzie¶ traktaty ¶redniowieczne na walke sztyletem ale co do rzucania nic nieby³o (co nieznaczy, ¿e tego nierobiono)
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Rzucanie broni± typu sztylet mija siê z celem. Do rzucania zawsze s³u¿y³y przedmioty wyspecjalizowane - dziryty, oszczepy, shuriken, zawsze odpowiednio do tego celu wywa¿one.

Nie wiadomo nic o tym (a przynajmniej ja nie wiem) by kto¶ uprawia³ takie rzucanie systematycznie, choæ wiadomo, ¿e z partyzanta niejedno ju¿ ludziom wchodzi³o skutecznie. Zreszt±, kto mia³ w rêku sztylet ten wie, ¿e rzucanie to ostatnia rzecz do jakiej siê nadaje. No¿e w zasadzie u¿ytkowano kuchenno-gastronomicznie, a tzw no¿okszta³tne narzêdzia bojowe mia³y wymiar co najmniej no¿y rze¼nickich.
Pozdrawiam
Gwyn
fizibnschiz
to i ja dorzuce swoje 3 grosze:)

Moze nieco pózniejszy bo XVI "shuriken z po³udniowych" niemiec ;)
czyli krzy¿ do rzucania devil.gif devil.gif devil.gif
Arkadio
No to moze ja zmienie pytanie.
Jak wygladaly topory do rzucania? Bo wiem ze takie istnialy
A co do tych krzyzy to czy nie istnieja jakies wczesniejsze?
Indar
Hej
Na temat toporków do rzucania poczytasz w tym temacie:
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=11831

Zachêcam te¿ do zapoznania siê ze spisem tre¶ci, znajdziesz tam linki do tematów ogólnie o no¿ach, i ogólnie o toporach.
pozdrawiam
I.
Micha³ /Gwyn/ Czerep
S± i toporki piêtnastowieczne. Pozdrawiam
Gwyn
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.