Witam. Ma kto¶ mo¿e ryciny, rysunki, zdjêcia przedstawiaj±ce ubiór konkwistadorów ?
Bêde bardzo wdziêczny...
Hmmmm, to juz nie sredniowiecze pozne a renesans.
Cokolwiek to jest (i gdziekolwiek temat przeniesie Admin)
Mam takie co¶, ale przyznajê bez bicia, ¿e nie znam bezpo¶redniego ¼ród³a.
Hej!!
To prawdopodobnie jest Kodeks Florentynski (bardzo rzadka rzecz w Polsce, oczywiscie reprint, w POlsce to tylko w bibliotece PMA a najblizej polski - Biblioteka Iberoamerykanska w Berlinie) moge sie myllic w tej chwili . Jak sprawdze w domu to podam korrekt zrodlo.
Oczywiscie nie mozemy juz sobie wyobrazac konkwistadorow hiszpanskich z tego okresu jako kolesi latajacych w klasycznych morionach. To taka licencja poetica artystow z XIX i XX wieku. Tak sobie wyobrazali.
Klasyczne moriony to 2 polowa XVI wieku Cortez i jego zbieranina ([beeep]rro tyz, i inni w pierwszej polowie XVI wieku) latali w zwyklych lebkach, saladopodobne helmy z zaslonami itp.
Najlepszy obraz konkwistadorow pokazal Verner Herzog w "Aguirre. Gniew Bozy" nota bene.
Jak poszukam w domu (i zeskanuje) to postaram sie tdostarczyc.
Onegdaj widzialem Ospreya o konkwistadorach.
Pozdro.
P.s. Do adminow: chce wpisac nazwisko P I Z A R R O (tu oczuywsicie specjalnie duzymi literami i i z przerwami ) a wychodzi cos takiego [beeep]rro!! O co chodzi??
Wiem, ¿e to ju¿ nie ¶redniowiecze, ale jako¶ nie dostrzeg³em takiego dzia³u jak np. XVI wiek, albo Renesans. Wiêc podci±gno³em do najbli¿szego...
to bylo trzeba zalozyc TAM temat...
poza tym prosze poszukac mody hiszpanskiej, portugalskiej poczawszy od np. pierwszego dziesieciolecia XVIw.
mozesz zaczac od
http://jessamynscloset.com/ , masz tam early XVIth cent. gallery
Co do wizerunku konkwistadorów w filmie Carlos ma ca³kowit± racjê - film Herzoga jest najlepiej pod tym wzgledem zrealizowany spo¶ród mi znanych. Jakkolwiek - kilka nie¶cis³o¶ci i tam siê znajdzie, równie¿ i moriony i pó¼ne szturmaki przewijaj± siê, acz tylko chwilami.
Generalnie - lektura obowi±zkowa. Co ciekawe - film powsta³ w pierwszej po³owie lat 70-tych XXw., kiedy niezbyt wielu realizatorów k³ad³o silny nacisk na rzetelno¶æ historyczn± dekoracji i kostiumów.
Kilka hiszpanskich tzw "rekonstrukcji", jak do tej pory najlepszych.
A tu dla zainteresowanych rekonstrukcja hiszpanskich wojsk kolonialnych w Indiach Zachodnich w czasach Drake`a
Tapiserie przedstawiajace podboje portugalczykow w Afryce pn.
Datowane na lata 1475-1500. Mysle, ze na tych przedstawieniach wzorowane byly wspolczesne ilustracje podane przez Karola. Warto zwrocic uwage na lekkosc i praktycznosc ucbrojenia ochronnego (przeszywanice, kolczugi, brugantyny, lekkie celaty i salady, kapaliny).
W Palacio Real w MAdrycie sa tapiserie przedstawiajace dzialalnosci cesarza Karola IV na terenie polnocnej Afryki. Gdzies mam przedruki i jak zeskanuje to wrzuce.
Przedstawienia dotyczace wojen w Itali w I polowie XVI wieku tez sa bardzo adekwatne.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.