Interesuje mnie czy kozak siczowy z XVII w wytwarzaj±cy broñ, móg³by u¿ywaæ imad³a. Interesuje mnie to poniewa¿ w moim oddziale robiê broñ obuchow± i nie wiem czy pojechawszy na pokaz móg³ bym u¿ywaæ imad³a.
Je¿eli imad³o jest mo¿liwe do wykorzystania prosi³bym o jakie¶ rycinki.
Co do warsztatu ¶lusarskiego , to mo¿esz zerkn±æ na te drzeworyty
pierwszy to warsztat ¶lusarskiz XVIIw
drugi warsztat ¶lusarski XVIIw
trzeci warsztat ¶lusarski XVIw
czwarte ku¿nia ,pierwsza po³owa XVIw
kiedy¶ przegl±daj±c ryciny i strony o rekonstrukcjach natkn±³em siê na co¶ w rodzaju drewnianego imad³a. My¶lê, ¿e by³o to u¿ywane do obróbki drewna. jak znajdê ryciny to je pode¶lê.
Zanim kolega odnajdzie ryciny zamieszcze zdiêcia.
Drewniane imad³o s³u¿±ce do prac ciesielskich ,przy rekonstrukcji ³odzi wczesno¶redniowiecznej.
CYTAT(Helfi i Heidi @ 22:09 04.07.2007) [snapback]194328[/snapback]
Zanim kolega odnajdzie ryciny zamieszcze zdiêcia.
Drewniane imad³o s³u¿±ce do prac ciesielskich ,przy rekonstrukcji ³odzi wczesno¶redniowiecznej.
Niech ci Hetman urz±d daruje za te ryciny i zdjêcia. Masz mo¿e zdjêcie ³±czenia tego drugiego imad³a? By³bym bardzo wdziêczny.
Otwory po lewej stronie s³u¿± do regulacji szeroko¶æi rozstawienia ramion, blokowane s± za pomoc± drewnianego ko³ka ,¶cisk ramion odbywa siê przez dobijanie drewnianego klina na przeciwnych ramionach .
Oto ca³a filozofia dzia³ania.
Teraz zrozumia³em Bóg Ci zap³aæ.
Przyk³ad ma³ego imad³a znanego od wczesnego ¶redniowiecza mieszcz±cego siê w d³oni. S³u¿y³o do obróbki wykañczaj±cej w warsztatach z³otniczych, kowalskich czy ¶lusarskich.Bardzo czêsto by³y wykonywane z ko¶æi /znane s± znaleziska min. z Rusi/.
Imade³ka tego typu mo¿na zakupiæ w sklepach z wyposa¿eniem dla z³otników.
To nie imad³o lecz imak, b±d¼ chwytak gwoli ¶cis³o¶ci ;)
Imad³a sensum stricto, czyli ¶rubowe, pojawi³y siê okolo XVIII wieku, kiedy udoskonalono metody produkcji ¶ruby.
Witam
Proste do wykonania
imad³o do pracy w drewnie.
pozdrowienia Vislav
Lepiglino,
to co pokaza³e¶ nie jest imad³em! To siê nazywa kluba i rzeczywi¶cie jest wykorzystywana w warsztatach z³otniczych. Kupuj±c klubê nale¿y zwróciæ na mechanizm zaciskowy oraz na materia³, z którego zosta³a wykonana.
pozdrawiam
Kwas
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.