Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Czerniaków 1944 -2007
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2007
wiedzmak
W imieniu organizatorów chcia³bym oficjalnie poinformowaæ i jednocze¶nie zaprosiæ wszystkich na inscenizacjê walk o okresu Powstania Warszawskiego "Czerniaków 1944 - 2007". Organizatorem imprezy jest Biuro Promocji Miasta Sto³ecznego Warszawa. Ze strony grup rekonstrukcyjnych w tym roku organizuj± j± wspólnie: GH "Zgrupowanie Rados³aw", SH "Kotwica" i GRH "Parasol".

Znamy ju¿ termin - 4 sierpnia 2007, rozpocznie siê najprawdopodobniej o godzinie 17.
Miejsce: ulica Wilanowska

W tym roku widowisko batalistyczne rozstanie rozszerzone o elementy teatralne.

Na naszym forum powsta³ ju¿ dzia³ dotycz±cy 'Czerniakowa', jest to najlepsze miejsce by uzyskaæ bezpo¶redni kontakt z organizatorami.
http://www.radoslaw1944.pl/forum/viewforum.php?f=27

Jednocze¶nie dla przypomnienia prezentujemy film nakrêcony podczas zesz³orocznej inscenizacji "Reduta PWPW".
http://www.youtube.com/watch?v=_J3pz3Xp7sI
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Jestem na tym filmie;) Oczywiscie po stronie polskiej!
Tomko Konopczyc
Jestem pod wra¿eniem obejrzanego filmiku.
Bartek z Chojnika
Film - odpowiednia kasa i odpowiednia realizacja, ale oczywi¶cie czapka z g³owy. Pe³en szacunek.
Przemko Ciechanowic
Gdyby jaki¶ dywersant z MPW nie zorganizowa³ w tym samym czasie "Masy Krytycznej" to by wszystko by³o ok ... no có¿ MPW kolejny raz "b³ysnê³o".
Oto galeria z tegorocznej inscenizacji Powstania Warszawskiego.

Moze ona uswiadomi, ze rekonstrukcja historyczna niekoniecznie musi byc cyrkiem i festynem, a moze byc (i powinna) glebokim przezyciem oraz naklonieniem do refleksji.

http://www.prawy.pl/?dz=galeria&cat=276&id=2672
p911
bylem na tej inscenizacji i prawde powiedziawszy jestem zawiedziony. nie wiem jaki cel przyswiecal organizatorom ale jesli pokazanie tych wydarzen jak najszerszej grupie widzow to wg mnie ta impreza byla wielkim nieporozumieniem. rozumiem, ze chce sie odtworzyc historyczne dzialania w tym samym miejscu ale zorganizowanie tego na gesto zabudowanym, plaskim terenie nie jest najlepszym pomyslem. tak naprawde cala inscenizaje widzieli tylko ludzie z trybun (vip-owie) i osoby stojace tuz przy barierkach (i to nie we wszystkich punktach). bylem do tej pory na 3 inscenizacjach (Wola, PWPW i obecna) i uwazam, ze ta byla najgorsza pod wzgledem widocznosci. na Woli, mimo, ze na plaskim terenie, rekonstrukcja odbywala sie na dosc duzym pustym terenie (skrzyzowanie Okopowej i Mlynarskiej); przy PWPW, mimo mniejszej powierzchni, z jednej strony bylo wzniesienie w parku co w pewien sposob tworzylo naturalny amfiteatr.
w zwiazku z tym taka moja mala sugestia (jako widza) - prosze lepiej wybierac lokalizacje na przyszlosc, kierujac sie rowniez mozliwoscia jej podziwiania przez widzow (a jest coraz wiecej)

pozdrawiam
p911
Przemko Ciechanowic
Ma³e podsumowanie z mojej strony smile.gif

Poza g³ówn± inscenizacj± mia³em mo¿liwo¶æ robiæ zdjêcia na trzech próbach. Jeszcze w sobotê po pierwszej próbie ¿artowa³em, ¿e dobrze by by³o gdyby¶cie w³o¿yli w swoj± „grê” wiêcej emocji smile.gif To co stworzyli¶cie ju¿ w próbie generalnej rozwia³o wszelkie w±tpliwo¶ci w tej kwestii.
Ogólnie pokrêci³em siê trochê miêdzy Wami co pozwoli³o mi spojrzeæ na ca³o¶æ imprezy z trochê szerszej perspektywy ni¿ przeciêtnemu widzowi.

Wra¿enie zrobi³ na mnie niewiarygodnie wysoki poziom realizmu gry aktorskiej i oddania emocji obydwu stron „walk” oraz ludno¶ci cywilnej.

W ka¿dej chwili i ka¿dym miejscu uderza³o niesamowite zaanga¿owanie w „rolê”.
Rewelacyjnie tworz±cy „okupacyjny” klimat cywile. Na jednym ze zdjêæ Kuby Szymczuka

http://www.prawy.pl/?dz=galeria&cat=276

widaæ warszawskiego cwaniaka, który spluwa przed kolumn± Niemców id±cych ulic± …
Ch³opaki graj±cy szmaciank±, przechadzaj±ce siê pary, znudzeni mieszkañcy kamienic, dziewczyna, której wysypa³y siê jab³ka na chodniku; w ka¿dym szczególe i ka¿da z grup cywilów wyda³a siê perfekcyjnie zagraæ swoj± rolê. Uderza³a mnogo¶æ tych drobnych ale bardzo konkretnych w±tków … dziewczyna rado¶nie wybiegaj±ca z kamienicy i machaj±ca pewnie do ch³opaka … 

Wyj±tkowy profesjonalizm w odegraniu swoich ról wykaza³a strona „niemiecka”. Niesamowity klimat grozy, a czasem bardzo konkretnego strachu jakie stworzyli¶cie zrobi³y na mnie kolosalne wra¿enie. Zw³aszcza „Ukraiñcy” zwrócili moj± uwagê kilkoma wyj±tkowo realnie odegranymi epizodami.
Jednocze¶nie gratulujê wyczucie i wywa¿enia do jakiego stopnia realizm historyczny mo¿na zachowaæ. Postanowienie o zaniechaniu scen rozstrzeliwania i wieszania by³o dobrym krokiem.
Przy ogromie realizmu nie przekroczono cienkiej granicy, która pozwala nam to widowisko odbieraæ pozytywnie.
To chyba kwestia wyj±tkowej dojrza³o¶ci i do¶wiadczenia zarówno organizatorów i re¿ysera jak i rekonstruktorów z grup „niemieckich”.

S³owa uznania nale¿± siê pirotechnikom. Ja akurat mia³em okazjê poznaæ mo¿liwo¶ci tej firmy przy okazji rekonstrukcji napoleoñskich (wybuchy synchronizowane z wystrza³ami armat … wspania³e, a¿ siê chce i¶æ do ataku na bagnety  ) i poziom obs³ugi imprez reko jest jak widaæ nadal bardzo wysoki. W ka¿dym razie podkre¶lê, ¿e nawet na zagranicznych imprezach nie spotka³em siê z tak dobrze wykonan± „obs³ug± pirotechniczn±”.

Organizatorzy i wykonawcy widowiska postawili niesamowicie wysoko poprzeczkê dla powstañczych i ogólnie chyba drugowojennych, miejskich rekonstrukcji. To wspania³y poziom i standard tylko ciê¿ko bêdzie go utrzymaæ nie mówi±c o podwy¿szeniu 

No i na koniec cymes … kwestia Pañ i Dziewcz±t w widowisku.
Ogólnie z ró¿nych przyczyn (g³ównie z do¶wiadczenia … ) jestem zdecydowanym przeciwnikiem zbyt licznej reprezentacji Pañ w imprezach rekonstrukcyjnych, ubierania kobiet w mundury i ich obecno¶ci na polu bitwy.
Atmosfera i kreacje jakie stworzy³y w tym wypadku Kobiety niemal powali³a mnie na kolana. Zaryzykujê twierdzenie, ¿e w znacznej mierze realizm wiêkszo¶ci epizodów widowisko zawdziêcza w³a¶nie im. Zachowania w stosunku do rannych, epizod z Direlwangerem i ³añcuszkiem, dziewczyna wyrwana przez SSmana z grupy jeñców … uffff By³y sytuacje, ¿e piê¶ci siê zaciska³y, a mo¿e bardziej gard³o …
To Panie byly moim skromnym zdaniem bohaterkami tego widowiska.

IN MINUS:

Czasami mia³em wra¿enie, ¿e jest to zmarnowanie ¶rodków i energii bo przecie¿ to co widzê fotografuj±c i bêd±c niemal „w ¶rodku akcji” umknie i pozostanie niezauwa¿one dla widzów, a szkoda.
Wykonano wspania³± pracê i stworzono niewyobra¿alnie realny i wymowny obraz, mam nadziejê, ¿e nakrêcone w trakcie filmy to oddadz± bo dla widzów pozosta³o to niezauwa¿one.

„Warszawo ma ...” Ehhh, a my siê dziwimy, ¿e na zachodzie Powstanie Warszawskie to Powstanie w Getcie … po co ta nadgorliwo¶æ ?

Nie¶miertelni Powstañcy … ale to ju¿ by³o smile.gif

Chyba jednak zbyt s³aba narracja i brak przebitek z pola walki za po¶rednictwem mikroportów … O nag³o¶nieniu ju¿ powiedziano w wielu miejscach.
W tej sytuacji jednak telebim z podgl±dem scen z barykady i wokó³ zapewne by rozwi±za³ sprawê i by³ doskona³ym uzupe³nieniem – ale to s± dodatkowe pieni±dze.

Kilka Ciekawych sytuacji  :

Próba generalna, Niemcy „wysadzaj± „ drzwi do kamienicy i wchodz± do ¶rodka „Ukraiñcy” z szablami, wywo³uj±c powstañców i cywilów na zewn±trz. Zmêczeni i wystraszeni Polacy stoj± pod ¶cianami i choæ tego ju¿ nikt nie widzi i mo¿na by³o w tej sytuacji swobodnie zacz±æ graæ dopiero po wyj¶ciu … mia³em wra¿enie jakbym by³ w ¶rodku wojennego kot³a, gdzie wszyscy sparali¿owani strachem nie s± w stanie siê ruszyæ. Niemal na si³ê „Ukraiñcy” wyci±gaj± pierwszych „jeñców”. Wra¿enie niesamowite.

Na inscenizacji tu¿ przed sytuacj± opisan± wy¿ej Niemcy otaczaj± budynek i wysadzaj± drzwi, w budynku padaj± ostatnie strza³y, klatka schodowa wype³nia siê gryz±cym dymem, a sanitariuszka, przy której zbiegaj± w dó³ ostatni powstañcy zatyka uszy i bezw³adnie siada na schodach …
Na próbie generalnej i czê¶ci inscenizacji mia³em miejsce na balkonie jednej z kamienic. W³a¶ciciele ogl±dali wszystko przez szybê, nie chcieli wychodziæ, a pan domu ca³y czas mia³ ³zy w oczach i wspomina³ tylko, ¿e mai³ wtedy 8 lat ale wspomnienia s± tak ¿ywe i straszne, ¿e ciê¿ko mu o tym mówiæ i patrzeæ na to …

Przed prób± generaln± krêci³ siê na ty³ach budynku sk±d wychodzili do „akcji” powstañcy starszy pan. Zagadn±³em go i okaza³o siê, ¿e by³ ¿o³nierzem „Baszty” !!!
Przyjecha³ na obchody rocznicy Powstania z Francji i w niedzielê wylatuje z Warszawy. Zaproponowa³em mu, ¿e zrobiê mu na pami±tkê zdjêcie z „Powstañcami” i z wielk± rado¶ci± sfotografowa³ siê z ch³opakami z „Parasola”. Na pytanie co o tym wszystkim s±dzi powiedzia³ tylko, ¿e to co widzi jest wspania³e i pop³aka³ siê …
To by³ Pan Jerzy Szumañski ps. „Wig”, a zdjêcie z „Parasolarzami” jest w mojej galerii.

Ogólnie rekonstrukcja/inscenizacja wspaniala, oby tak dalej w temacie reko Powstania Warszawskiego.
Zapraszam do obejrzenia b. dobrego reportazu z rekonstrukjci. Prosze nie zrazac sie telewizja - sam za nia nie przepadam, jednak material jest moim zdaniem swietny.

Czê¶æ 1:
http://pl.youtube.com/watch?v=O8gPfvHGw2s

Czê¶æ 2:
http://pl.youtube.com/watch?v=TN5mysGShCk

Czê¶æ 3:
http://pl.youtube.com/watch?v=NF_bsPtF2ho

Czê¶æ 4:
http://pl.youtube.com/watch?v=Lnkmtx3qZ4Q
saly
Reporta¿ opatrzony genialn± muzyk± Lao Che, polecam....
Marcin Hajda¶
http://pl.youtube.com/watch?v=aQsc32JmpJs&...ated&search

kolejny genialnie zrobiony film z czerniakowa.
Marchwiak
masakra te fimiki icon_sad.gif i takie prawdziwe...
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.