Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Pro¶ba o opinie o wyrobach
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Zaczepne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Witam!
Mam prosbe o wydatowanie sztyletu w zalaczniku. (moze byc grubsza, tzn z dokladnoscia do 50 lat). ja obstawiam 1400-1500, ale mam watpliwoscie angsad.gif
Odwzajemnic moge sie datowaniem innych rzeczy:)
Pamietajcie! Pomagajmy sobie wzajemnie, a bedzie mniej mroku w spoleczenstwie!
Z gory serdecznie dziekuje!
Maciek "Bryan"
_RK_
Nie wypowiadam siê o pocz±tkach wieku- w koñcówce od biedy mog³oby uj¶æ za co¶ poprzedzaj±cego sztyletu Holbeina (nie wiem jak siê nazywa w polskiej nomenklaturze "Holbein dagger"), chocia¿ jelec ma strasznie mizerny ¿eby go tak klasyfikowaæ.
Wotawa
Tak na oko to chyba prze³om XX i XXIw.
Holebeinowski rozwin±³ siê raczej z baselarda, to w zasadzie nie powtarza chyba ¿adnego z typowych sztyletów ¶redniowiecznych. Chyba, bo nie znam wielu.
Kto¶ widzia³ co¶ podobnego?
Pod co to mo¿na by ewentualnie podpasowaæ?
_RK_
Nie wiem czy zawsze mo¿na mówiæ o typowo¶ci, zw³aszcza bior±c pod uwagê powszechno¶æ tego rodzaju broni... inna rzecz ¿e tu raczej szukamy uzasadnienia do stanu istniej±cego co zawsze jest ryzykowne.
Mateusz
Generalnie to to moze udawac basilard ale nie klasyczny XIV wieczny tylko w jego wariancie dla poludniowych Niemiec i Szwajcarii w II polowe XV wieku - ale wymienilbym dolne okucie rekojesci na jakies znosne, g³ownia ma raczej niew³a¶ciwy szlif (powinien byc diamentowy)i wyrzuci³ pochwê daleko gdzie¶ - jest kur.. okropeczna smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.