Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Husycka Rejza Chudowska
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2007
Vibivs Silivs Alatvs
Witam.

Chcia³bym og³osiæ, ¿e 8 lipca 2007 Fundacja "Zamek Chudów" wraz z Bo¿ymi Bojownikami planuje organizacjê jednodniowego pokazu/imprezy promuj±cej zagadnienia husyckie.

Ma to byæ premiera, a jednocze¶nie jedyna okazja, ¿eby móc pobawiæ siê rekonstrukcj± wozu husyckiego w Polsce. Impreza ma byæ z za³o¿enia promocj± wozu oraz grup, bad¼ osób zajmuj±cych siê odtwarzaniem husytów - impreza ma mieæ charakter edukacyjny.

W zwi±zku z tym, ¿e czê¶æ ludzi bedzie doje¿dzaæ z daleka, a zreszt± fajnie by by³o spêdziæ wiêcej czasu we wspólnym gronie, planujemy przyjechaæ do Chudówa ju¿ w sobotê i rozbiæ siê miniobozem.

Odrazu zaznaczê, ¿e zaproszone bed± tylko te grupy/osoby które faktycznie posiadaj± stroje i uzbrojenie w³a¶ciwe dla husytów. Stawiamy na jako¶æ, a nie na ilo¶æ.

Wóz jest aktualnie w budowie, je¶li bêdê dysponowa³ fotkami to napewno je zamieszczê.

ps. jest spora szansa na zwrot kosztów transportu,a le wpierw prosze siê zg³aszaæ, pó¼niej bedziemy ustalaæ szczegó³y.
Owen
Hej
Co to nie ma chêtnych na sponsorowan± wycieczkê do Chudowa i z powrotem, z zabaw± na pierwszym bojowym XV wiecznym wozie w Polsce??
Gor±co namawiam, ludzi, którzy robi± mniej lub bardziej plebejów o przy³±czenie siê do zabawy, niekoniecznie chyba po bo¿ej stronie, bo Veritas i tak Vincit , prafrazuj±c ;), ale chocia¿ ¿eby pointegrowaæ siê by³o z kim.
Pozdrawiam
Rabiega
Witam.
Z rosn±cym niepokojem ¶ledzê tematy dotycz±ce rejzy na Chudovsko. Jako taborycki kaznodzieja, który obawy pe³en i niepewno¶ci - jakich¿ Prawowiernych na duchu bêdzie podtrzymywaæ ?
Je¶li rekrutacja i potwierdzenia na prv siê odbywaj± to ja bardzo proszê o uchylenie r±bka !
Kto, co, jak ?

Zdravim -

Otec Rabieha
stworzonko
A ja chêtnie przyjadê na was popatrzeæ, mimo tego ¿e w husytów siê niestety nie bawiê...
Borg
Czy ktos jedzie z Warszawy na to w sobote?
Chetnie bym sie z kims zabral jesli ³aska
Pozdrawiam serdecznie
Marko z Rybnika
A ja te¿ w tym roku jako widz siê pojawiê, ale na przysz³y to ju¿ siê zg³aszam jako pe³noprawny uczestnik! A jak siê uda to i 2-3 osoby ze mn±!

Pozdrawiam.
Vibivs Silivs Alatvs
Wóz w trakcie produkcji:

http://netblok.pl/~sill/woz/

Rozstaw kó³ 1,4 m, d³ugo¶æ 4,5m. Waga - solidna

Elementy podwozia s± dêbowe, góra bêdzie z jakiego¶ drewna iglastego. Ca³o¶æ wozu jest/bêdzie poci±gniêta drewnochronem. Elementy stalowe s± odkuwane, niestety gdzieniegdzie s± ¶rubki. Wóz ma byæ gotowy w tym tygodniu.

Poszukujemy ludzi w uzbrojeniu piechoty. Drzewce, pawê¿e, broñ czarnoprochowa, kusze?. Impreza ma mieæ charakter edukacyjno-lansowy. Zainscenizujemy scenkê, przejedziemy siê wozem, porobimy fotki.

Zg³aszaæ siê!
Marko z Rybnika
A ja mam pro¶bê o pokazanie jakiego¶ planu ramowego imprezy - w jakich godzinach, co, gdzie, kiedy i jak.

Z góry dziêkuje za info i pozdrawiam.
Vibivs Silivs Alatvs
Puki co planu nie ma, bo nie ma też uczestników.

Prawdopodobnie projekt "Boży Bojownicy" jako coś osobowo-materialnego chyba w rzeczywistości nie istnieje, skoro jedyną osobą z którą mogę się porozumieć i wyraża jakiekolwiek zainteresowanie tematem jest Owen.

Wydaje mi się, że nie do końca wszystko dobrze wyjaśniłem:

- W Chudowie powstaje pierwszy w Polsce bojowy wóz husycki.
- Fundacja "Zamek Chudów" chciałaby w przyszłości sfinansować kolejne tego typu przedsięwzięcia, a tym samym stworzyć możliwość zabawy ludziom których to interesuje.
- Fundacja "Zamek Chudów" chcąc wypromować wóz, jest w stanie zwrócić koszty transportu osobom które wzięłyby udział w pokazie/prezentacji.

Jeżeli odzew ze strony reenactorów będzie typu: "jeśli mi chomik nie zachoruje to przyjadę" to dalszych wozów nie będzie, albo znajdą się pomroczne ekipy które będą się na nich wozić.

Poszukujemy ludzi którzy mają uzbrojenie związane z tematem: lekkozbrojnych, broń drzewcowa, czarnoprochowa, kusze.
Wiem, że termin jest przed Grunwaldem, ale czy aż tak trudno jest przyjechać na jedno popołudnie do Chudowa. Zwłaszcza jeśli chcą zapłacić za bilet lub paliwo?

Jeśli macie uzbrojenie które mogłoby pasować do piechoty husyckiej (nie trzeba być w żadnych projektach czy innych wynalazkach) i chcecie przyjechać to piszcie na gg: 1141371 lub dzwońcie: 507-319-254

EDYCJA: Posłuchajcie sobie tego utworu http://www.husitstvi.cz/archiv/Kl%ED%E8%20...0a%20kalich.mp3 , wyobraźcie sobie ekipę zbrojnych na wozie gdy odpalają swoje piszczałki i hakownice, a dym zasnuwa okolice...
Arbor
CYTAT
Co to nie ma chêtnych na sponsorowan± wycieczkê do Chudowa i z powrotem, z zabaw± na pierwszym bojowym XV wiecznym wozie w Polsce??

A ty owen, bêdziesz?
Rabiega
Wojciechu, jeszcze ja tongue.gif , bezbronny kaznodzieja. Na przysz³y sezon bêdê ju¿ lekkozbrojnym drzewcowo - piszcza³owym, ale teraz to mogê Chora³ najwy¿ej za¶piewaæ.
Ale za to dono¶nie.
Do projektu dopisujê siê obiema rêkami, wóz bojowy - to je ono !
A'propos - czy do tego wozu bêd± te¿ koniki smile.gif ?
Do pe³nej za³ogi brakuje jescze jakich¶ 12 - 15 ludzi.
Co¶ jednak mi siê wydaje, ¿e ta rejza nie wypali. Chyba jednak blisko¶æ Grunwu przewa¿y³a.
Jakby co, jestem na miejscu w 40 minut, terminu z premedytacj± nie przeznaczy³em na nic innego.
Herman

Na Bielsko przynajmniej w mojej osobie Wojtek mo¿esz liczyæ cool.gif Mo¿e kto¶ ze mn± te¿ przyjedzie. Fajna inicjatywa i trzeba j± wspieraæ.
Owen
Hej
Wszystko wskazuje na to ¿e bêdê smile.gif, tylko transportu nie mam wiêc skazuje mnie to na poci±g, z najl¿ejszym sprzêtem. Je¶li kto¶ siê wybiera na chudów z kierunku warszawskiego, to prosze daæ znaæ ;)
Pozdrawiam
Vibivs Silivs Alatvs
Rabiega, za przeproszeniem, jeszcze raz napiszesz, ¿e czego¶ "nie bêdzie" to ja te¿ zacznê mówiæ "NIE".
Koniki....bêd± dwa potê¿ne konie poci±gowe, masywne bydlaki do ¶ci±gania drewna z lasu. Nie wiem jak wyobra¿a³e¶ sobie inaczej...¿e zapraszamy ch³opaków, ¿eby ciorali nam ten wóz po ³±ce?...

Reszcie zainteresowanych dziêkujê za gotowo¶æ bojow±. W najbli¿szym czasie wystawie na forum plan imprezy/pokazu i dogadamy szczegó³y dojazdu.
Andrzej Siejeñski
A mo¿e by tak ma³ego busika na koszt fundacji podstawiæ w Katowicach? Do Katowic ³atwo dotrzeæ ale potem to ju¿ bieda bez transportu (tym bardziej, ¿e jest niedziela i dyli¿anse kursuj± raz na miesi±c).
3 osoby ode mnie, plus Owen, mo¿e Borg i pewnie siê jeszcze kto¶ znajdzie.
Pozdrawiam
Rabiega
Je¶li nie busik, to przynajmniej ja mogê zaoferowaæ czê¶ci podwiezenie z Katowic - trzy osoby plus sprzêt to mój Passat pomie¶ci. Dajcie tylko znaæ, je¶li kto chêtny, no i - czy w sobotê czy w niedzielê.

K³aniam.
Andrzej Siejeñski
A zmieścisz drzewcóki Rabiego? To jest największy problem. Jeśli tak to już masz trzech pasażerów. Przyjeżdżamy w niedzielę (ktoś w ogóle w sobotę się wybiera?).

Pozdrawiam
Andrzej
P.S. A gdzie właściwie mieszkasz? Może przez Sosnowiec byś jechał to było by jeszcze prościej :-).
Rabiega
Jadê z Piekar, Sosnowiec to tak troszkê nie po drodze smile.gif . Dwumetrowe kije wchodz± (po skosie, to niestety sedan).Troszkê akrobatycznie, ale damy radê.Z przodu kto¶ mniejszy si±dzie, albo bardziej giêtki. Bêdê wiêc w niedzielê ( ok. 9.00 mo¿e byæ ?Daj znaæ o której dojedziecie). Wyjazd z Placu Andrzeja (czyli drugie wyj¶cie z dworca, na "ty³ach" budynku, nie od frontu).
Jakby co, to :606915189, Marek, czynny 24 h/d.
Andrzej Siejeñski
No Piekary to tak troszkê nie ta trasa :-).
Hm, moja glewia ma co¶ ko³o 2,3 (halabardy nieco mniej), da radê?

Impreza jest dopiero o 15, chyba nie ma sensu jechaæ o 9. Zreszt± niech Wojtek zapowie jaki¶ plan ramowy i powie co i jak.
To siê zgadamy telefonicznie, dziêki.

Pozdrawiam
Andrzej
Vibivs Silivs Alatvs
Wstêpnie jest mo¿liwo¶æ podstawienia busa na ok 5 osób do Katowic. Pokaz/prezentacja ma siê odbyæ w godziach 15-19. Mo¿na oczywi¶cie przyjechaæ tam ju¿ wcze¶niej. Ja tam planuje byæ ju¿ od ok po³udnia. Na miejscu bêdzie mo¿na zrobiæ ognisko: kie³baski we w³asnym zakresie. Podajcie mi na priva ile Was wyniesie bilet/benzyna. Postaram siê te¿ za³atwiæ kase na proch (Herman obieca³ troche zabraæ,ale je¶li macie swój to przywie¼cie).

Co do planu:
- otwieramy impreze, wje¿dzamy na wozie, opowiadamy co i jak, sk±d i po co. Pó¼niej jaka¶ scenka z podjazdem husyckim który natyka siê na ¶l±skiego rycerza z obstaw±. Troche fotek, strzelanie i ew. mini manewry.

Wszystko jeszcze w toku, wiêc bêdziemy to ustalaæ na bierz±co.
Andrzej Siejeñski
To by³o by fajnie, nie bêdziemy musieli Rabiedze wybijaæ tylnej szyby aby pomie¶ciæ drzewcówki.

A jak frekwencja? Na razie naliczy³em 8 pewnych osób (to za ma³o nawet na wóz husycki a gdzie tam jeszcze rycerz z obstaw± :-).

Pozdrawiam
Rabiega
No.
Pomierzy³em to dzisiaj, bez po³o¿enia tylnego siedzenia by nie wesz³y.Czyli albo drzewca albo wojacy.
Za¶ wystawienie glewia za okno gwarantowa³oby nam i pozosta³ym uczestnikom ruchu drogowego (zw³aszcza motocyklistom) mnóstwo niezapomnanych wra¿eñ. Krwawa rejza Katowice - Chudów zakoñczona efektownym po¶cigiem. Obecno¶æ w mediach gwarantowana.

Zdravim

Rabbi
Andrzej Siejeñski
Zatem pozostaje nam tylko busik.
GhaSh
Ja bêde zapewne od ok 11 o tej porze terz otwieramy wierzê, wiêc jak kto¶ bêdzie wcze¶niej to zapraszam.
Owen
Hej
Na to wygl±da ¿e bêdê jecha³ tym poci±giem 08:10 z wawy o 10:50 jest w katowicach. Sorry ¿e tak pó¼no, informujê mam nadziejê ¿e da siê jako¶ wszystko zgraæ.
Pozdrawiam
Borg
Mia³e¶ zadzwoniæ wrrr
A pytanie o której bêdzie busik podstawiony w Katowicach i czy mo¿na siê zabraæ jak co...
Andrzej Siejeñski
No to po imprezie. Było krótko i zdecydowanie mało tłoczno ale fajnie. Dzięki wszystkim i do zobaczenia na "właściwym" Chudowie.
Pozdrawiam
P.S. A "wózek" był pierwsza klasa. Niech Ci wszyscy co podobno odtwarzają husytów żałują, że nie byli.
P.S. 2 Tak wyglądał Chudów po naszym przejściu:
Owen
Hej
Mam nadziejê ¿e siê na mnie wszyscy zdolni husyci nie obrazili. Czujê potrzebê wyt³umaczenia siê, wiêc siê t³umaczê, choæ g³upio. Mia³em wa¿n± sprawê do za³atwienia w sobotê, i pó¼no poszed³em spaæ, w zwi±zku z czym spó¼ni³em siê na poci±g z mojej wsi do wawy. Szczerze ¿a³ujê, ¿e zawiod³em mimo ¿e obieca³em przyjechaæ. Mam nadziejê ¿e pogadamy przy najbli¿szej okazji.
Pozdrawiam
Kapral
Witam

Pomimo brakow kadrowych wypadla wam naprawde niezle ta impreza- woz jest imponujacy i mozna wokol niego zrobic niezla oprawe w przyszlosci. Mam nadzieje ze sie zalapie w przyszlym roku z moimi "dziecmi" na ta impreze.
Borg
by³o kameralnie, za ciep³o, sympatycznie, trzês±co (dla tych na wozie), ogólnie fajnie i warto by³o siê t³uc pó³ Polski
Chudów jest niepowtarzalny i nawet na te kilka godzin warto przyjechaæ
Je¶li to mo¿liwe, chcia³bym zasugerowaæ by w przysz³ym roku impreza odby³a sie co najmniej tydzieñ wcze¶niej...mo¿e wiêcej osób przyjedzie..w tym roku przegrali¶my z Grunwaldem o frekwencjê
Pozdrawiam
Vibivs Silivs Alatvs
Witam.
Impreza faktycznie się udała. Mimo tylko 16 uczestników, a właścicie 14 zbrojnych, zrobiliśmy świetną atmosferę wokół wozu. Podziękowania dla chłopaków którzy stawili się na chudowski apel.

Kilka fotek z imprezy: http://www.esil.pl/Husyci_na_Zamku_w_Chudo...erie,e,133.html

Temat przyszłorocznej imprezy jest otwarty i gotowy na wszelkie uwagi.
Kordeus
Bylo bardzo fajnie smile.gif Tka jak juz ktos wspomnial, gdyby imprezka byla troszke wczesniej, na pewno ciesyzla by sie wieksza frekwencja. Przy wiekszje ilosci ludzi, mozna by zrobic naprawde niezla inscenizacja.
Marek z Myslowic
I ja równie¿ chcia³em podziêkowaæ za mi³± zabawê i wspólnie spêdzony czas. Imprezka bardzo fajna, dobrze by³o znów wskoczyæ w ciuchy i spotkaæ starych znajomych. No to teraz czekamy tylko do nastêpnego Chudowa w sierpniu. smile.gif

Pozdrawiam

PS. Wóz husytów pierwsza klasa. smile.gif
Rabiega
Ahoj !
Plener bardzo, bardzo sympatyczny, na swój sposób kameralny, mimo t³umu turystów.
Pozwolê sobie zwróciæ uwagê na jedno : "w godzinach popo³udniowych w Chudowie narodzi³a siê nowa, ¶wiecka, tradycja ".
To naprawdê nowa jako¶æ w naszym ruchu rekonstrukcyjnym - husyci na wozie, w odró¿nieniu od wszelkiej ma¶ci ultrahistorycnych rymcerzy zap...dalaj±cych na piechotê.
Specyficzna, jedyna w swoim rodzaju (w pierwszej æwiartce XV w.) formacja wojskowa, z prób± jej pe³nej rekonstrukcji.
Daleka jescze droga przed nami, by odtworzyæ w pe³ni za³ogê wozu.
To, co zaprezentowali¶my w Chudowie, to ledwo wprawka by³a.
Przymiarka.
1.Po pierwsze - wóz :
Je¶li Fundacja nosi siê z zamiarem budowy kolejnego, sugerujê zaglêbienie siê w ¼ród³ach, siêgniêcie po rady, konsultacje historyczne.
Wbrew temu, co g³oszono publice, nie jest to rekonstrukcja wozu husyckiego, ale tylko jego replika/na¶ladownictwo. W ca³o¶ci niemal oparta na informacjach zaczerpniêtych z jednej tylko czeskiej strony w sieci.
By nie byæ go³os³ownym : co dyskwalifikuje w.w. wóz jako rekonstrukcjê ?
Po pierwsze - rozmiary - bojowy wóz Prawowiernych by³, najzwyczajniej, wiêkszy.W obecnym wydaniu obecno¶æ kilkunastu ( do dwudziestu) osób za³ogi na pok³adzie jest nie do pomy¶lenia.
Po drugie - konstrukcja - wóz winien mieæ burty niemial pionowe (u³atwia³o to dostêp do skrajnic w zastosowaniu bitewnym, powiêksza³o równie¿ powierzchniê u¿ytkow±). Podnoszone "nadburcia" by³y mocowane zawiasowo, w pozycji marszowej zwisa³y sobie na zewn±trz, do boju podnoszone by³y w parê chwil, na tych¿e zawiasach i ³añcuchach.
Po trzecie - wyposa¿enie wozu - tego punktu nie rozwijam, oczywistym jest, ¿e w nagl±cym terminie by³o niemo¿liwym zrekonstruowanie pe³nego.
Do tego rodzaju odstêpstw zaliczê równiez dwukonny zaprzêg.
Mam nadziejê, ¿e kolejna/kolejne rekonstrukcje fundowane przez Fundacjê bêd± bli¿sze orygina³owi. Szkoda po¶wiêcaæ niema³e fundusze na budowe kolejnej "imitacji".
T± potraktujmy jako zal±¿ek projektu (mo¿e wóz sztabowy ?)
Bo, cokolwiek przez mikrofon mówiono, ten wóz - to tylko imitacja.
2.Po drugie - za³oga :
To najmniejszy problem, zorganizowanie sta³ej obsady wozu wydaje mi siê ³atwym przedsiêwziêciem. Chêtnych nie zabraknie.
Naz wozie - strzelcy i drzewcówkarze ( na kuszników, póki co, nie ma szans), hejtman i kaznodzieja tongue.gif , obok wozu - piesi pawê¿nicy.
3. Po trzecie - organizacja przedsiêwziêcia.
Impreza mia³a zdecydowany charakter edukacyjny, za¶, jako taka, wygl±da³a jakby patronat honorowy nad ni± obj±³ nad ni± kolega Giertych.
Narrator z ramienia fundacji by³ ¿enuj±co nieprzygotowany do swej roli, wali³ takie babole, ¿e moje wra¿liwe uszy siê zwija³y w tr±bkê.
Przebojem by³o dla mnie stwierdzenie, ¿e Husa wyrzucono z okna icon_redface.gif .
Przypuszczenie, ¿e w wozie husyckim by³y kazamaty, to pewnie tylko "nadu¿ycie semantyczne".
¯e nie wspomnê owych "polskich rycerzy", którym, z uporem godnym lepszej sprawy, narrator kaza³ walczyæ z Husytami.
Mam nadziejê, ¿e g³oszonych rewelacji przez tego Pana nikt z Publiczno¶ci nie s³ucha³.
Nazwê je "¿enuj±cym ¿artem prowadz±cego".
Pan So¶nierz winien lepiej selekcjonowaæ dzia³aczy. Bo ta selekcja Mu siê wybitnie nie uda³a. Jakbym s³ysza³ Pana Misia z Radio Piekary.
¯enua, jak mawiaj± Francuzi.

Porzucaj±c dziegieæ i zag³êbiaj±c siê w miodzie - projekt nabra³ rumieñców - i mam nadziejê, ¿e w przysz³o¶ci zaowocuje pe³n± rekonstrukcj± tej arcyciekawej formacji wojskowej.
Opracowanie scenariusza, dopracowanie inscenizacji - gwarantuje nam w przysz³o¶ci ¶wietn± zabawê, sukces "sceniczny" i pe³n± satysfakcjê inscenizatorsk±.
Ca³y projekt potrzebuje jednak jednego elementu, sk³adnika, jak najbardziej ludzkiego - a mianowicie SZEFA.
Pomys³odawcy, koordynatora, dowódcy - kogo¶ takiego brakowa³o na Rejzie.
Ktokolwiek jednak z czytelników ma kontakt z - i wp³yw na sponsorów rekonstrukcji, proponowa³bym zasugerowanie Im, by konsultowali siê w przysz³o¶ci z lud¼mi ¶wiadomymi tematu.
Fragmentaryczna, wywiadowczo -okazjonalna narracja, zaskoczonych nag³ym zaproszeniem, Borga i moja, cokolwiek by nie mówiæ, ale jednak ¶wiadomych zagadnienia - nie by³a w stanie skompensowaæ totalnego nieprzygotowania Pana obernarratora z ramienia Fundacji.

No, ale - pierwsze koty za p³oty.
Pocz±tki bywaj± trudne.

Zdravim !

Rabbi
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.