Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Nietypowa zaslona
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
Igor z Bêdzina
Przegladajac archiwum z fotkami trafilem na nietypowa zaslone do przylbicy. Do tej pory nie spotkalem sie z czyms podobnym. Wyglada na to, ze jest ona czyms posrednim miedzy nosalem i psim pyskiem (jesli chodzi o ksztalt) oraz miedzy nosalem i klappenvisierem jesli chodzi o mocowanie do helmu. Czy ktos posiada jakiekolwiek fotki, rysunki lub przedstaienia w sztuce przedstawiajace przylbice z taka zaslona, a moze ma rekonstrukcje samej przylbicy.

Szymon de Conti Sarré
Ot zas³ona klapowa. Fakt, ¿e dziwnego nieco kszta³tu, ale jednak klapowa. Ciekawy przyk³ad, zapewne z okresu eksperymentowania w kierunku zas³ony "psi pysk" (wszak pierwsze z nich by³y nadal klapowe).
Nie wiem co to ma mieæ wspólnego z nosalem...?
plaster
jest to zabytek z muzeum w Leds jeśli mnie pamieć nie myli w gablocie są trzy zasłony i wygląda to jak pokaz rozwoju psiego pyska a propo dziwnych rzeczy to co powiecie na barbute z zasłoną i turniejowy basinecik
Borg
zdjecie pierwsze armet, nic niezwyklego, to jest chyba jeden z tych wczesniejszych
dwa barbuta byla omawiana setki razy przypuszcza sie ze to XIX wieczny mix, podchodzic z duza ostroznoscia, kompletny brak analogii
zaslonka a'la psi pysk bardzo ladna nie wiem co od niej chcecie... "klapki" nie mialy 3m2 powierzchni, poogladajcie oryginaly i/lub rekonstrukcje Nieczara (ta z Szwajcarii), krawedzie zaslony nie musialy dotykac krawedzi dzwonu

ostatnie zdjecie jak dla mnie super zestawienie
Szymon de Conti Sarré
Ale¿ nikt sie tej zas³ony nie czepia (chyba?). Moim zdaniem jest ¶wietnym "ogniwem ewolucji" pomiêdzy niemal p³askimi zas³onami klapowymi, a "psimi pyskami" na zawiasie czo³owym (czyli te¿ klapowymi).

Dla porz±dku warto podkre¶laæ, ¿e termin "klappvisier"/"zas³ona klapowa" odnosi siê do wszystkich rozwi±zañ z zawiasem czo³owym.
plaster
jakby co¶ik to mam tego troszku na priw prosze o maila to wy¶le pare
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.