Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: A Co Pod He³m - XIIIw
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza > Ochronne uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza
Sextus Furius Pavo
a co pod helm garnczkowy?? (polowa XIIIw)
Jakub Zieliñski
"a co pod helm garnczkowy?? (polowa XIIIw)"
1 pikowana czapka http://www.medievaltymes.com/courtyard/ima...mp;bdetail1.gif tu akurat nie widaæ pikowania a nie chce mi siê szukaæ
2 he³m sekretny http://www.medievaltymes.com/courtyard/ima...37radetail1.gif fajnie go mieæ ale widzia³em tylko kilka na turniejach
3 kaptur kolczy
a) zintegrowany z kolczug± na korpusie http://www.medievaltymes.com/courtyard/ima...f46/otm46rc.gif http://www.medievaltymes.com/courtyard/ima...mp;bdetail7.gif
b) osobny (a tego w Maciejowskim nie spotka³em)
Poza tym szystko do zobaczenia w Biblii Maciejowskiego: http://www.medievaltymes.com
Atakan al Vefa
CYTAT(Pawcio @ 17:55 25.09.2006) *
a co pod helm garnczkowy?? (polowa XIIIw)

moze tez tak :
http://www.1186-583.org/IMG/jpg/stmaurice.jpg
http://www.1186-583.org/IMG/jpg/bible_aquitaine_12eme_5.jpg

CYTAT(Tasi @ 22:02 25.09.2006) *
Witam,
takie wy¶cie³anie jak na tej fotce zrobione jest z filcu? bo tak wg. mnie wyglada - poprawcie je¶li siê mylê,
acha i jak to przymocowaæ do he³mu- tzn kto¶ mówi³ ¿e przyszyæ, ale do jakich elementów?

Pozdrawiam, Tasi

tak z filcu jezeli masz nitowana tasme do okola to z drugej strony moze trzymac kawalek skory do ktorej mozesz przyszyc badz dziurowania do okola helmu daja mozliwosc przyszycia skory
Kokosz79
Co do pikowanych czap XIII-wiecznych wzorowanych na Bibli Maciejowskiego.
To z mojego skromnego doswiadczenia moge powiedzieæ tyle i¿ nie musz± byc one grube.

Jak dla mnie cienki pikowany p±tnik(len + runo owcze) + kolcza pod garnek to wystarczajaca amortyzacja.
I garnek nie wychodzi tak wielki co by mozna go pomyliæ z wiadrem.

Pozdrawiam
Kokosz
Szawel
CYTAT(Kokosz79 @ 19:22 30.09.2006) *
Co do pikowanych czap XIII-wiecznych wzorowanych na Bibli Maciejowskiego.
To z mojego skromnego doswiatczenia moge powiedzieæ tyle i¿ nie musz± byc one gróbe.

Jak dla mnie ciêki pikowany pontnik(len + runo owcze) + kolcza pod garnek to wystarczajaca amortyzacja.
I garnek nie wychodzi tak wielki co by mozna go pomyliæ z wiadrem.

Pozdrawiam
Kokosz

Kokoszu, a co powiesz o takim rozwiazaniu: pikowany plemnior (cienki) na ³eb bezposrednio a na to "kaptur" do¶æ cienko pikowany z naszyta kolcza? Wydaje mi sie, ¿e takie rozwi±zanie ma dentysta i chyba Ty mu to robi³e¶. Ze zrode³ wystepuje to od 2 po³ XIII wieku (przynajmniej na takich widzia³em)
Rozwiazanie 100% historyczne (ciezko mi powiedziec czy zakladano pod ten kaptur plemniora ale "baniog³owie" widoczne na rze¼bach mog³o by na to wskazywaæ) Do tego bardzo bezpieczne: doskonale t³umi ciosy na baniak, os³ania kark, boki g³owy, ca³± szyje i przód/ty³ klaty czê¶ciowo.

Pozdrawiam
Gawe³ OMAC
Cvltvs
Witam

Proponuje proste rozwi±zanie je¿eli mowa o garnku to polecam pod niego prost± czapeczkê pikowan± z kilku warstw przeszytego lnu ,sposób pikowania mo¿esz sobie zobaczyæ przegl±daj±c Biblie Maciejowskiego. Na to potrzeba kaptur kolczy mo¿esz zrobiæ osobny taki jak ma np. Dentysta albo bezpo¶rednio ³±czony z kolczug± (korpusem) taki ma wielu go¶ci dobrze zrobionych i to rozwi±zanie Ci polecam.

Pozdrawiam

illo.bagrit.pl
santiago
CYTAT(Cvltvs @ 23:33 18.11.2006) *
Witam

Proponuje proste rozwi±zanie je¿eli mowa o garnku to polecam pod niego prost± czapeczkê pikowan± z kilku warstw przeszytego lnu ,sposób pikowania mo¿esz sobie zobaczyæ przegl±daj±c Biblie Maciejowskiego. Na to potrzeba kaptur kolczy mo¿esz zrobiæ osobny taki jak ma np. Dentysta albo bezpo¶rednio ³±czony z kolczug± (korpusem) taki ma wielu go¶ci dobrze zrobionych i to rozwi±zanie Ci polecam.
Pozdrawiam

illo.bagrit.pl

Historycznie rzecz bior±c pod he³my garnczkowe stosowano mniejsze he³my - ³ebki, które z kolei by³y wy¶cie³ane lnem w ¶rodku, natomiast w wielu ¼ród³ach te¿ w BM znale¼æ mo¿na czepki pikowane nak³adane b±d¼ na czepce kolcze b±d¼ pod spód. Osobi¶cie noszê siê zapewne jak wiêkszo¶æ tj. czepek pikowany produkcji EON`a na niego czepiec kolczy i he³m garnczkowy. Czêsto odtwarzaj±c tego czy owego staraj±c siê w miarê historycznie zapominamy ¿e tak do koñca to wszystko domys³y, pozatym czêsto nijak siê to ma do wygody czy praktyczno¶ci w noszeniu. Zaczynaj±c od stroju, przez zbrojê, he³my itd... wiekszo¶æ ludzi w RR i tak porusza siê pieszo, wiêc po co sobie ¿ycie utrudniaæ :-) zreszt± ewentualne starcie w turnieju gdy jeste¶my opancerzeni od stóp do g³ów a przeciwnik nie pozbawia nas przede wszystkim szybko¶ci.
Wybaczcie za te wynurzenia filozoficzne, ale moim zdaniem idea³em by³oby znale¼æ pó³¶rodki - historycznie i praktycznie.
pozdrawiam
Cvltvs
Witam

Ciekawe.

To co ja napisałem to była tylko i wyłącznie rada. Oczywiście wiem o tym ze pod kolczym powinien być hełm sekretny a pod nim pikowana czapeczka, chodzi mi o to ,że nie wszystkich stać na hełm sekretny a często kosztuje tyle samo co garnek ,a ponieważ ciężko jest go zrobić samemu trzeba wydać 2 lub 3 stówki na płatnerza,a wracając do tematu sądze, że garnki miały w środku wyściółkę ponieważ jak wiesz pewnie nawet super dobrze zrobiony garnek tez będzie latał w szczególności ten z prostym denkiem, wszystko przez ten kwadratowy kształt hełmu -to raz
Dwa ,pewnie zauważyłeś ,że nie wszyscy nosili pod kolczugą dodatkowo przeszywkę- bo mogło byc niewygodnie przedewszystkim rycerzom i konnym trzy ,że kolczugi były cholernie drogie ,także czym była mniejsza tzn. węższa tym tańsza, ale to tylko moje przypuszczenia.Powróce jeszcze raz do tematu, podpierając się nieśmiertelną BM to pod garnkiem był sekretny , pikowaniec a na to kolcza

pozdrawiam
mirek knight
witam czyli pikowaniec sekretny i kolcza czy moze, pikowaniec kolcza i dopiero sekretny?
tak czy siak czy ewentu³alnie cos jeszcze jakas wysciu³ka w he³mie czy cus w tym stylu?
Wneku
Witam!
A ja mam pytanie troche z innej beczki, u mardinusa widzia³em kapaliny z wy¶ció³ka z helmu wspó³czesnego wojskowego... mo¿na siê wogóle w czym¶ tkaim pokazaæ gdzie¶ i nie byæ wyzwanym od najwiekszych mroków?:D
Indar
Lepiej nie kombinowaæ tylko zdaæ siê na historyczno¶æ. Z ca³± pewno¶ci± znajd± siê imprezy na których nikt nie zrobi Ci problemu, ale na pozosta³ych z pewno¶ci± bêd± krêciæ nosami. Musisz wiêc sam wybraæ.
I.
Miszowy
Je¶li chodzi o mocowanie he³mu garnczkoweg na g³owie w XIII wieku, to nie ma jednego, jedynie s³usznego rozwi±zania.
Pierwsza po³owa to praktycznie samo pikowanie i kolczuga.
Z biegiem czasu coraz czê¶ciej pojawiaj± siê sekretki, ale nie by³y one stosowane przez wszystkich nawet w pocz±tkach XIVw
Swoj± drog± he³my oryginalne z okolic 1250 roku maj± otwory w dzwonie s³u¿±ce do przeplatania rzemieni mocuj±cych wy¶ció³kê miêkk±.
Czyli ca³e wymoszczenie he³mu na 100% nie le¿y wy³±cznie na g³owie, tyczy siê to szczególnie he³mów z szerokimi dzwonami, przy okazji wiadomo czemu by³y tak rozszerzone w 1szej po³owie XIIIw.
He³m ze Schlossberg z trzeciej æwierci XIII wieku, z dzwonem zwê¿anym u góry, te¿ ma otwory do mocowania wy¶ció³ki, a jednocze¶nie wielko¶æ otworu podstawy (22,5 x 17,5cm) do¶æ ma³±.
Nie by³ wiêc raczej noszony na sekretce, a i pikowanie na g³owie nie mog³o byæ nazbyt grube, ten model z pomorza te¿ posiada otwory do mocowania wy¶ció³ki (prawdopodobnie typu toczek) rzemieniem w ¶rodku.
Tak czy siak, ma³y wymiar otworu wej¶ciowego he³mu jest do¶æ czêsty, a to wyklucza przesadne "baniog³owie" i sugeruje pewn± przesadê miniaturzystów.

Na marginesie tylko zaznaczê, ¿e he³my wielkie z po³owy XIV wieku mia³y wy¶ció³kê typu "he³m wojak"
oczywi¶cie nie identyczn± w 100%, ale ze skóry i sznurowane, co widaæ idealnie na rze¼bie nagrobnej czarnego ksiêcia, ale one ju¿ ewidentnie by³y noszone na ³ebkach.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.