Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Grunwald 2007] II warsztaty chora³u gregoriañskiego
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2007 > Grunwald 2007
Pawe³ z Krosna
Witam!

Jak w ubieg³ym roku organizujemy warsztaty chora³u gregoriañskiego w ramach inscenizacji bitwy pod Grunwaldem.
Sprawa zosta³a uzgodniona z organizatorami imprezy.

Wstêpnie wyrazili oni zgodê na umiejscowienie namiotu- kaplicy w centralnej czêsci obozu Chor±gwi Wielkiego Mistrza i w tym miejscu odbêd± siê równie¿ warsztaty.

W tym roku g³ownym prowadz±cym, jak w latach ubieg³ych bêdzie Piotr Koc, je¶li Bóg da wspomo¿e nas równie¿ ks. Wojciech Grygiel FSSP, który równie¿ codziennie, w godzinach porannych bêdzie odprawia³ dla chêtnych mszê ¶w. w klasycznym rycie rzymskim w polowej kaplicy.

Po dalszych konsultacjach z organizatorami podamy szczegó³owy program warsztatów. Wkrótce zamie¶cimy równie¿ materia³y szkoleniowe, wzorem ubieg³ego roku.

W naszych za³o¿eniach warsztaty chora³u gregoriañskiego po³aczone bêd± z uroczyst± msz± odprawion± przez ks. Maæka Paszczaka w ruinach kaplicy wlk. mistrza.

Zapraszamy do udzia³u i wspó³pracy!
Koni
W godzinach porannych tj. oko³o której?
Bo rano to pojêcie do¶æ wzglêdne... tongue.gif
Szymon Piotr
Witam!

Zeszłoroczne warsztaty, ale przede wszystkim msza św. były niecodziennym przeżyciem. Jeśli tylko będzie możliwość to piszę sie na nie z miejsca piszę (jak i zapewne moja siostra Marta). Mam nadzieje, że się przydamy choć trochę.

Pytanko, bo się zakręciłem Piotrze:
"GłÃ³wna" msza św. będzie odprawiana w ruinach kaplicy wielkiego mistrza czy w obozie hochmaistera?

Pozdrawiam

PS
Myślę, że w tym roku nikt nie "zamuli" i uda się do "repertuaru" dodać "Christ ist erstanden".
marta.br
CYTAT(Szymon Piotr @ 12:59 26.05.2007) [snapback]190374[/snapback]
Je¶li tylko bêdzie mo¿liwo¶æ to piszê sie na nie z miejsca piszê (jak i zapewne moja siostra Marta). Mam nadzieje, ¿e siê przydamy choæ trochê.

Jak najbardziej, je¶li tylko bêdzie taka mo¿liwo¶æ, zjawiê siê na warsztatach.
Wiele nauczy³am siê w zesz³ym roku i nie zamierzam na tym poprzestaæ.
Czekamy wiêc na dalsze informacje i wskazówki.

Pozdrawiam serdecznie
Marta
Piotr Koc
Kilka dalszych szczegó³ów. Chcemy by g³ówna liturgia odby³a siê w pi±tek w godzinach popo³udniowych (przed jeszcze bohurtem). Msza odprawiana po zmroku nie jest historyczna w odniesieniu do ¦redniowiecza. Czekanie na koniec bohurtu ujmowa³o nam te¿ nieco potencjalnych uczestników. Za¶ we wcze¶niejszych dniach (oraz niedzielê) bêd± msze poranne gdzie¶ pewnie oko³o godziny 10-tej ... ale chyba niewiele wcze¶niej :-) Osobny namiot bêdzie przeznaczony na kaplice. Bêdzie on sta³ w obozie Wielkiego Mistrza. Oczywi¶cie mo¿na rozwa¿yæ ewentualne przeniesienie namiotu na pi±tkow± mszê do ruin kaplicy.

Sam program warsztatów bêdzie opiera³ siê na tym co osi±gnêli¶my wspólnie w ubieg³ym roku. Mo¿emy dalej trzymaæ siê VIII Kyriale „De Angelis”. Odpowiada ono w³a¶ciwie odtwarzanemu przez nas okresowi, jest do¶æ ³atwe do wyuczenia oraz najbardziej znane. Nie pamiêtam czy w ubieg³ym roku ¶piewali¶my to alleluja (za³±cznik)? Na pewno warto ja znaæ.

Na wej¶cie krzy¿ackie gard³a powinny od¶piewaæ "Christ ist erstanden" a na zakoñczenie "Bogurodzica". Pozostaje ustaliæ pie¶ni/chora³y na ofiarowanie i komunie (bo ¶piewanie tekstu Kochanowskiego jak w ubieg³ym roku by³oby z lekka mroczne). Proponuje na Komunie "Adoro Te" ¦w. Tomasza z Akwinu - piêkne, historyczne i do¶æ ³atwe. Nie wiem mo¿e na ofiarowanie "Veni Creator" co by³oby chyba odpowiednie te¿ dla formularza mszy "De Divisione Apostolorum" z którego korzystano w 1410 i 2006.
Pawe³ z Krosna
Ja dirzucam pomocny w æwiczeniach materia³.

I. czê¶ci sta³e

Empetrójki z zapisem spiewu czê¶ci stalych Missa de Angelis (VIII)

Kyrie VIII
Gloria
CredoIII
SanctusVIII
Agnus DeiVIII

Tutaj zapisy nutowe z neumami (uczestnicy zesz³orocznych warsztatów dobrze je pamiêtaj±)

Kyrie
Gloria
credo(III)
Sanctus
Agnus Dei

zapisy Midi linii melodycznej

Kyrie
Gloria
Credo (III)
Sanctus
Agnus Dei

II. Czê¶ci ruchome

1) hymn "Adoro te devote":

mp3
zapis nutowy

2) hymn "Veni creator"

mp3
zapis nutowy
Piotr Koc
Sprawy zwi±zane z organizacj± Mszy trydenckiej i warsztatów chora³u gregoriañskiego na Grunwaldzie 2007 id± do przodu. Mszê bêdzie celebrowa³ ks. Wojciech Grygiel z Bractwa Kap³añskiego ¶w. Piotra. Warsztaty bêd± odbywa³y siê w pobli¿u kaplicy w obozie Wielkiego Mistrza.

Plan warsztatów jest nastêpuj±cy

1. ¶roda 11 lipca wieczorem: wprowadzenie do mszy trydenckiej i nauka czytania
neum dla osób które bêd± pierwszy raz na takiej liturgii. Nastêpnie æwiczymy wypisany ni¿ej program.

2. czwartek 12 lipca w wygodnym terminie. Nadal æwiczymy spiew.

3. pi±tek 13 lipca wczesnym popo³udniem przed msz± w kaplicy: powtórka i próba generalna. Msza w godzinach popo³udniowych ale przed bohurtem.

Dok³adny program:

Wej¶cie: "Christ ist erstanden" a jak Krzy¿acy nie bêd± do¶æ pilnie siê tego uczyæ to my za¶piewamy hymn o ¶w. Stanis³awie "Gaude mater" (wersja ¶redniowieczna chora³owa)
Kyrie VIII
Gloria VIII
Alleluja
Ofiarowanie "Veni Creator"
Agnus Dei VIII
Komunia "Adoro Te"
Koniec "Bogurodzica"

Jak widaæ wszystko ultrahistoryczne. Credo jest potrzebne tylko na niedzielê 16 lipca i nauczymy siê ¶piewaæ III Credo jak nam starczy czasu i energii.

Nie ma ¿adnych kosztów zwi±zanych z udzia³em w warsztatach. Ka¿dy mo¿e wzi±æ udzia³. Organizatorzy zapewniaj± wszystkie potrzebna materia³y.

Kontakt: Piotr Koc (piotr@koc.pl) Pawe³ Jêdrusiak
(roscislav@poczta.fm)

Zg³oszenia na warsztaty przyjmowane s± w tym w±tku albo na mój mail (chcemy znaæ orientacyjn± liczbê uczestników by przygotowaæ materia³y).
Pawe³ z Krosna
Gwoli porz±dku, chcia³em jeszcze wyst±piæ z gor±cym apelem. Nie chcia³bym byæ ¼le zrozumiany przez ca³± rzeszê zatroskanych, ale bardzo proszê wszystkich uczestników mszy maj±cych miejsce na Dniach Grunwaldu o zachowanie powagi dla Naj¶wiêtszej Ofiary!

Mam nadziejê, ¿e plemiê Irokezów nie bêdzie tym razem snuæ opowie¶ci o swoich imprezowych wyczynach w trakcie podniesienia. W tym roku namiot ufundowany przez organizatorów powinien znie¶c tê niedogodno¶æ.

Mam równie¿ nadziejê, ¿e uczestnicy Mszy ¶w. uszanuj± jej powagê i sacrum w³a¶ciwym i godnym strojem.

Uprzedzam nie bêdzie inkwizycji, komisji strojów, bramki na wej¶ciu etc.
od tego s± w³a¶ciwi dowódcy chor±gwi zreszt±, nie ten temat nie to miejsce...

Ka¿dy sobie wystawi ¶wiadectwo...

Oczywi¶cie idea³em by³oby jakby wszyscy przyszli we spójnych historycznie, od¶wiêtnych strojach.Jestem jednak realist± zatem, przynajmniej unikajmy opuszczonych nogawic i gaci na wierzchu (por. za³acznik nr 1) , a kobiety prosi³bym przynajmniej o zaplecenie w³osów, je¶li ju¿ bardzo nienawidz± wszelkich nakryæ g³owy (por. za³±cznik nr2).

Osoby które chcia³by uczestniczyæ we mszy ¶w. które nie posiadaj± stroju historycznego proszê o przyj¶cie w stroju godnym, os³aniaj±cym ramiona i nie ods³aniaj±cym nóg powy¿ej kolana (¿e mo¿na inaczej - por. za³±cznik nr1).

Wszelkie zastrze¿enia przyjmujê na priv.

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

zdjêcia oryginalnie pochodz± ze strony http://www.grunwald2006.getphoto.pl wykorzysta³em je i dokona³em przeróbek bez zgody autora, za co przepraszam. Na jego prosbe zostan± usuniête!
Elyssa
Witam

Przyznaje, ¿e niestety nie uczestniczy³am w warsztatach w zesz³ym roku, dlatego te¿ mam pytanko - chora³y gregoriañskie kojarz± mi sie wy³±cznie ze ¶piewem w wykonaniu panów, czy na warsztatach znajdzie siê miejsce dla bia³og³owy?

No i jeszcze jedna w±tpliwo¶æ pytanie o znaczenie s³owa "rano" ju¿ pad³o, ale jak rozumieæ
CYTAT
¶roda 11 lipca wieczorem

Pozdrawiam serdecznie
Pawe³ z Krosna
Precyzuj±c:
Od ¶rody do soboty ok. 9:00 w kaplicy polowej bêdzie odprawiana msza recytowana w rycie kalsycznym.
W Pi±tek na popo³udnie (mam nadzieje ¿e wczesne) przewidziana jest uroczysta ¶piewana msza w rycie klasycznym tam¿e. Oprawê zapewni schola gregorianska z³o¿ona z c¿³onków warstztów.
Prócz tego w kaplicy msze ¶w. w nowym rycie odprawia³ bêdzie ks. Paszczak - codziennie prywatn± mszê ¶w. a w czwartek lub w piatek uroczyst±, prymicyjn± ze ¶piewem organizowanym przez nasz± scholê warsztatow±.

Szczególy celebry obu mszy uroczystych zostan± dograne przez obie strony i og³oszone w stosowynym czasie.

Zapraszam do udzia³u w warsztatach chêtnych p³ci obojga o jakichkolwiek mo¿³iwosciach wolaklnych ;p Piotrek jest bardzo cieprliwym nauczycielem :P
Elyssa
Witam

Pytaj±c o ¶rode wieczór mia³am na my¶li start warsztatów, jest to do¶æ istotna kwesita zwi±zana bezpo¶rednio z urlopem smile.gif.
Wieczór bowiem mo¿e oznaczaæ 18:00 (co wi±¿e siê bezpo¶rednio z konieczno¶ci± wziêcia urlopu - przynajmniej dla mnie), a mo¿e oznaczaæ 20:00 ( i tu ju¿ sie wyrobie bez wolnego). Niby dwie godziny a jak du¿o zmieniaj± :D

Chcia³abym równie¿ wiedzieæ jak siê kszta³tuj± godziny warsztatów, ile godzin dziennie, o której zaczynamy. Przyznajê ¿e lubie sobie rzeczywisto¶æ wype³niaæ na full i my¶lê powa¿nie o warsztatach tanecznych na dok³adkê (oczywi¶cie priorytetem s± gregoriañskie :D ).

Ostatnie g³upie pytanie to czy bêd± jakie¶ op³aty
Z góry dziêki z odpowied¼. Postaram siê ju¿ nine naprzykrzaæ :D

Pozdrawiam
Anulka
Wspaniały pomysł! Mój Grunwald stoi jeszcze pod znakiem zapytania, ale te warsztaty są mocną motywacją!

Edit: już wiem, że będę - zgłaszam się na warsztaty!

Przy okazji mam ochotę przeprowadzić małą "prywatę"... Zawsze chciałam zgromadzić więcej babek i zaśpiewać jeden z utworów Hildegardy z Bingen - czy znajdą się panie chętne do nauczenia się ślicznego "Kyrie"?
Elyssa
Ja zawsze jestem chêtna do nauki ¶piewania smile.gif

Proszê mnie zapisaæ, a zjawiê siê na pewno.

Pozdrawiam
Piotr Koc
Precyzujemy terminarz. Dobrze siê ¶piewa wieczorem ale ¼le sie ¶piewa w kompletnej ciemno¶ci bo trudno patrzeæ na neumy. Zmrok w po³owie lipca zapada oko³o godziny 21-szej. Wypada æwiczyæ oko³o dwie godziny. Zaczynami wiêc we ¶rodê o godzinie 18.30. Zbiórka przy kaplicy w obozie Wielkiego Mistrza.

We czwartek dwie próby: rano o godzinie 10-tej a nastêpnie wieczorem te¿ o 18.30 (podobnie by³o rok temu). Podobnie w pi±tek mo¿emy poæwiczyæ o godzinie 10-tej i potem bezpo¶rednio przed msza. Na prawdê nie ma ¿adnych op³at.

marta.br

CYTAT(Anulka @ 11:23 12.06.2007) [snapback]192059[/snapback]
czy znajd± siê panie chêtne do nauczenia siê ¶licznego "Kyrie"?

Pytanie chyba retoryczne?
Z ogromn± rado¶ci± wezmê udzia³ w Twojej "prywacie" clap.gif

CYTAT(Piotr Koc @ 22:59 18.06.2007) [snapback]192834[/snapback]
Zaczynami wiêc we ¶rodê o godzinie 18.30.

Piotrze, mam nadziejê, ¿e bêdzie mo¿na do³±czyæ na warsztaty w czwartek?
Obawiam siê, ¿e mimo najlepszych chêci, w ¶rodê nie dojadê o tak "wczesnej" porze.

Pozdrawiam
Marta
Piotr Koc
CYTAT(marta.br @ 00:43 19.06.2007) [snapback]192848[/snapback]
Piotrze, mam nadziejê, ¿e bêdzie mo¿na do³±czyæ na warsztaty w czwartek?
Obawiam siê, ¿e mimo najlepszych chêci, w ¶rodê nie dojadê o tak "wczesnej" porze.

Mo¿na do³±czyæ we czwartek. Nas mo¿na znale¼æ w Chor±gwi Siemowita a próby b±d± w obozie Wielkiego Mistrza.
Piotr Koc
Jeszcze jedno uzupe³nienie. Ze wzglêdu na konieczno¶æ przygotowania i wydrukowania materia³ów zg³oszenia na warsztaty przyjmowane s± w tym w±tku (albo przez email) do 8 lipca.
Gloria z Krakowa
CYTAT(Anulka @ 11:23 12.06.2007) [snapback]192059[/snapback]
Przy okazji mam ochotê przeprowadziæ ma³± "prywatê"... Zawsze chcia³am zgromadziæ wiêcej babek i za¶piewaæ jeden z utworów Hildegardy z Bingen - czy znajd± siê panie chêtne do nauczenia siê ¶licznego "Kyrie"?

Kosmicznosc utworow Hildegardy zawsze napawala mnie przerazeniem, ale w koncu do odwaznych swiat nalezy. Naturalnie, ze znajda sie chetne!
Ka¶
Tym razem i ja postaram siê nie przegapiæ ¶piewów.. nie mogê siê doczekaæ smile.gif
Oczywi¶cie siê zg³aszam.
Pozdrawiam,
Piotr Koc
Ju¿ jeste¶my w oficjalnym programie Dni Grunwaldu. G³ówna Msza trydencka w oprawie ¶redniowiecznej bêdzie w pi±tek o godzinie 15-tej w kaplicy w obozie Wielkiego Mistrza. Ponadto ks. Wojciech oprawi msze w sobote i w niedziele rano (oko³o godziny 9-tej lub 10-tej).
Anulka
Na Mszy ¶piewamy z kserami neum przed nosem? Rycie na pamiêæ, tak linii melodycznej, jak i ³aciñskich tekstów jest ¶rednio wykonalne. Tak ¼le i tak niedobrze - czy jest jaki¶ muzyczno-¶redniowieczno-organizacyjny myk, o którym nie wiem? (np. XV-wieczny rzutnik ;) )
Pawe³ z Krosna
Orgowie mieli zafundowaæ zgodny z epok± pulpit na nuty. nie wiem co z tego wyszlo ostatecznie
Piotr Koc
CYTAT(Anulka @ 10:41 05.07.2007) [snapback]194361[/snapback]
Na Mszy ¶piewamy z kserami neum przed nosem? Rycie na pamiêæ, tak linii melodycznej, jak i ³aciñskich tekstów jest ¶rednio wykonalne. Tak ¼le i tak niedobrze - czy jest jaki¶ muzyczno-¶redniowieczno-organizacyjny myk, o którym nie wiem? (np. XV-wieczny rzutnik ;) )

Hmmm... no tak. Ci co pamiêtaj± tekst i melodie bêd± ¶piewaæ bez mrocznej kserówki :-)
Na przysz³y rok pomy¶limy o tym by wykonaæ rekonstrukcjê antyfonarza. Pamiêtam w ubieg³ym roku która¶ z dziewczyn przepisa³a przepiêknie Agnus Dei ....
Anulka
CYTAT(Piotr Koc @ 19:12 05.07.2007) [snapback]194414[/snapback]
Na przysz³y rok pomy¶limy o tym by wykonaæ rekonstrukcjê antyfonarza. Pamiêtam w ubieg³ym roku która¶ z dziewczyn przepisa³a przepiêknie Agnus Dei ....

Whoah... Przepisaæ to jeszcze najmniejszy problem, ale pergamin... oprawa... Ambitnie! No i - jedna kopia dla wszystkich :D

To ¶redniowiecze to jednak zacofane by³o devil.gif
Piotr Koc
Tak zrobimy - oczywi¶cie jedna kopia dla wszystkich. Jest wiele ¶redniowiecznych rycin które pokazuj± jak kilkunastoosobowa schola pochyla siê nad jednym antyfonarzem. icon_mrgreen.gif
Anulka
Akurat. Na pewno nad dekoltami panien :D Ju¿ s³yszê ksiê¿y grzmi±cych z ambon: "Nie lza, ¿eby panna i m±¿ ¶piewali z jednego antyfonarza!"
Misiek452
Zg³aszam siê! :] przyjde z chêci± smile.gif
Piotr Koc
Serdeczne podziêkowania dla wszystkich uczestników warsztatów. W tym miejscu chcia³bym te¿ podziêkowaæ pp. Struczyñskiemu i Góreckiemu za przygotowanie namiotu kaplicy. Wszystko uda³o sie znacznie lepiej ni¿ w ubieg³ym roku. Antepedium namalowane przez Gloriê to prawdziwe dzie³o sztuki.

W przysz³ym roku bêdziemy potrzebowali jeszcze kogo¶ do roli krzykacza by poinformowaæ o mszy we wszystkich chor±gwiach. Popracujemy te¿ nad tym by uhistoryczniæ ks. Wojciecha smile.gif
Gloria z Krakowa
CYTAT(Piotr Koc @ 14:13 17.07.2007) [snapback]195247[/snapback]
Antepedium namalowane przez Gloriê to prawdziwe dzie³o sztuki.

Nie przez Glorie, tylko Ale, Dabrowke i Konfraternie Rycerska. Gloria mieszala farbki i stawiala plamki gdzie jej kazano:) Za to chetnie zglosi sie do pomocy w krzyczeniu i uhistorycznianiu.
Piotr Koc
CYTAT(Gloria @ 14:32 17.07.2007) [snapback]195253[/snapback]
Nie przez Glorie, tylko Ale, Dabrowke i Konfraternie Rycerska. Gloria mieszala farbki i stawiala plamki gdzie jej kazano:) Za to chetnie zglosi sie do pomocy w krzyczeniu i uhistorycznianiu.

Wielkie s³owa uznania dla D±brówki, Glorii i ca³ej Konfraterni. Nie pozwolimy jednak by gard³a które maj± zachowaæ anielskie brzmienie zdzieraæ w roli jakiego¶ krzykacza.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.