mam pytanie czy jak bym zmniejszy³ wszystkie wymiary ³uku p³askiego z ksi±¿ki Jankowskiego o po³owê czy da siê zrobiæ taki ³uk bo mam pod dostatkiem drzewa jesionowego tyle tylko ¿e o d³ugo¶ci 1 m.
To nie ma sensu, musia³by¶ taki ³uk naci±gaæ bardzo lekko, gdy¿ móg³by zostaæ z³amany przy naci±gu do policzka(na pewno by³by z³amany). Jeszcze zale¿y jaki masz wzrost, ale taki ³uk nie by³by historyczny, bo o ile wiem to najkrótsze by³y po 1,4m, co¶ w tych granicach. ¯eby z niego strzelaæ powiniene¶ mieæ niedu¿± ró¿nicê miêdzy wzrostem, a wysoko¶ci± ³uku max 10cm. Kto¶ wpadnie to dok³adniej wyt³umaczy, ja to wnioskuje po ró¿nicy w czasie wojny 100-letniej. Chyba, ¿e co¶ pomiesza³o mi siê
.
Zrobic by siê pewnie da³o - tyle, ¿e przekrój zmniejszy sie 4 razy, wiêc jego naci±g tak¿e. Wiêc otrzymasz ³uk o naci±gu oko³o 5 kg - tak jakby trochê ma³o.
ja go nie chce zmniejszyæ 4 razy tylko 2 wiêc bêdzie chyba z 10 kg
a czy da³o by siê wystrugaæ 2 ramiona i je jako¶ ze sob± po³±czyæ jak tak to jak
Geometria się kłania: jeżeli zmniejszysz wymiary dowolnej figury dwa razy, to jej pole zmniejszy się cztery razy. A siła łuku zależy m.in od jego pola przekroju. A, i zapomnij o naciąganiu takiego łuku do ucha - jak się uda do brody bez zniszczenia to będzie dobrze.
Połączyć ramiona się da, tyle, że jest to dość trudne. I nie masz gwarancji, że wytrzyma. Poszukaj na forum, zdaje się ze było coś o łączeniu ramion w którymś temacie.
je¶li chcesz zkleiæ ³uk z dwóch kawa³ków metrowych to przeszukaj tematy na forum (jest tego pod dostatkiem), poczetaj Jankowskiego, lub £omziê, a na pewno co¶ wymy¶lisz.
¿yczê powodzenia.
Dobrobor.
O ile wiem to je¶li skrócimy ³uk to naci±g wzro¶nie wiêc przy zmianie wymiarów naci±g nie by³by a¿ tak ma³y..
Pozdro
wiec warto zrobiæ taki ³uk??
a jak bym zrobi³ na nim ma³y refleks poprawi³o by to osi±gi??i czy taki ³uk siê nie z³amie przy strzale 50 cm??
By³a mowa o zmianie WSZYASTKICH wymiarów, a w takim przypadku naci±g zmaleje. Gdy przekrój pozostanie bez zmian, to naci±g wzro¶nie - tyle ¿e taki ³uk bêdzie mo¿na bardzi krótko naci±gaæ, bo mo¿e byæ podatny na z³amanie.
a gdybym przekrój da³ 1/4 z tego co jest w ksi±¿ce to by by³o mniejsze ryzyko z³amania ni¿ gdybym dal normalny
Witam, gratulujê dostêpno¶ci do dobrego materia³u, ale to zmniejszanie rozmiarów to ja bym sobie raczej darowa³. My¶lê, ¿e poni¿ej metra to naci±gu jak naci±gu, ale d³ugo¶ci strza³ nie da siê uzyskaæ - przy rozs±dnym naci±gu nie uzyskasz odpowiedniego ugiêcia (my¶lê tu o ³uku czysto drewnianym, nie kompozytowym). Widzia³em ³uk 1,4m 20kg, ale nie z jesionu, tylko z akacji, jest nieco bardziej elastyczna. Z jesionu mo¿e nie wyj¶æ... Choæ, je¶li, jak piszesz, masz sporo tego drewna, to spróbuj!
Osobi¶cie bym próbowa³ ³uku z TRZECH kawa³ków - dwa ramiona plus majdan, który by usztywni³ podatne na z³amanie sklejenie po¶rodku. Robi³em tak± sklejkê (z³±cze "W"), ale bez tego dodatkowego usztywnienia, i trzasnê³o przy mocniejszym naci±gniêciu. Poniewa¿ znalaz³em ga³±¼ na ³uk z jednego kawa³ka (19kg, 1,7m , lekko krzywy, ale da siê strzelaæ) nie kontynuowa³em prób ze sklejaniem. Ponadto z jesionu mog± daæ siê wystrugaæ fajne strza³y.
Powodzenia ¿yczê i zamie¶æ fotki, jak co¶ wyjdzie!
chyba nie bêdê robi³ metrowego tylko sklejê z 2 czê¶ci
Jak z robiæ strzale z pnia drzewa, jak wystrugaæ ??
ja cyrkulark± wyrzyna³em listewki 1cm na 1cm i resztê heblem i papierem sciernym
Hey
Ja kiedys probowalem robic luk z 2 kawalkow za pomoca l±czenia W lecz nic mi z tego nie wyszlo podjelem kilka prób i zawsze bylu luzy do 2 mm co odrazu dyskwalifikowalo material.
Wykonanie takiego ³aczenia jest mozliwe ale tylko przy bardzo du¿ych umiejêtnosciach, a pozatym trzeba to zdrowo usztywniæ bo inaczej napewno chla¶nie. Lepiej dobrze poszukaj i spróbuj najpierw z jednym kawalkiem bo tak sie tylko zniechêcisz. Pozdrawaim
dla mnie zrobienie tego ³±czenia nie bêdzie zbyt trudne mam odpowiednie narzêdzia i do¶æ du¿o cierpliwo¶ci
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.