Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Sakiewka na monety, wacek, kaletka
> Ubiór i dodatki > Obuwie i galanteria skórzana > Pasy, torebki, sakwy
Wneku
Witam!
Mam może trochę głupie pytanie:) ale mam pod ręką trochę skóry (ma sie wujka garbarza:P) i tak nam sie z kumplem nudizlo i zrobilismy taka http://img206.imageshack.us/my.php?image=pict4324hp8.jpg sakwe;) Okrągły kawałek skóry i wpleciony pasek skórzany;) to bylo tak z nudow zrobione, fajnie się w tym kasę tryzma, ale skoro już mam to może być takie cuś na pierwsza polowe XIIIw?smile.gif Nigdy wcześniej ze skóra nic nie robiłem i muszę przyznać że nawet fajnie sie robi:)
Pozdrawiam
Wnęku

Edit: nie patrzcie na datę na zdjęciu, w aparacie mialem przestawioną o rok w tył i nie widziałem i stąd taka:)
Calen
Witam !

Na moje oko jest to sakwa na ¶redniowiecze wczesne . Chocia¿ je¶li kto¶ siê uprze to mo¿e z niej korzystaæ odtwarzaj±c pó¼ne wieki, wed³ug mnie mo¿esz z tego korzystaæ odtwarzaj±c XIII w smile.gif . Je¶li siê mylê to proszê mnie poprawiæ .

K³aniam siê nisko i pozdrawiam .
frechowiec
Spokojnie mo¿esz tego u¿ywaæ w wiekach wczesnych (do XIIIw.)

Wneku
hehe teraz to ja nawet nii wiem gdzie j± mam :D ale dziêki, gdzie¶ tu le¿y w pokoju napewno:D
Pozdrawiam:)
Wneku
Wojos³aw
Mam kilka pytanek smile.gif :
1. Z jakiej skóry wykona³e¶ tê sakwê ?
2. Czy skóra z królika na takie co¶ by sie nadawa³a ?
3. CZy skóra z królika mo¿e byæ razem z tym w³osiem , czy raczej bez niego ?

Chodzi mi o wczesne ¶redniowiecze a dok³adnie S³owianie - Ru¶ smile.gif

EwKa
To sie nazywac powinno "wacek" lub "kaletka". Tego typu male, skorzane woreczki sluzyly m.in. do przechowywania malych monet. Wykonywano je z "bialej skory" skory np. jeleniowatych, wyprawianej tluszczowo. Albo noszone byly samodzielnie ale wtedy wykanczano je staranniej (np. jedwabiem, paciorkami, kolkami) albo stanowily czesci wiekszej sakiewki. Czesciej szyto je z 4 klinow niz z pelnego kola.
Kaletki takie popularne i spotykane w ikonografii sa przynajmniej do kon. XV w. lub pocz. XVI w.
Wojos³aw
Dziêki blinkie.gif

Mo¿esz jednak powiedzieæ czy ja mogê wykonaæ tak± sakwê z skóry królika razem z w³osiem czy bez niego ?
Anulka
CYTAT(EwKa @ 14:15 03.08.2007) [snapback]196996[/snapback]
Kaletki takie popularne i spotykane w ikonografii sa przynajmniej do kon. XV w. lub pocz. XVI w.

Na potwierdzenie moje ulubione ;) ¼ród³o:
http://www.kompania.superhost.pl/zdjecia/g...ga/img_1900.jpg

Zwróæcie tylko uwagê, ¿e prawie nigdy sakiewek nie wi±zano zwyk³ymi rzemykami. Nawet ten tutaj jest zakoñczony ozdobnymi, okr±g³ymi supe³kami (ma kto¶ pojêcie, jak je robiæ?).
EwKa
A wlasnie, ze byly wiazane rzemykami ale robionymi z tej samej "bialej skory" co reszta...
Kulki robione sa tez z rzemyka wiazanego w specjalny supel zwany "glowa turka".
W zalaczniku troche wieksza wersja z XIV w. oraz przedstawienie z 1490-1500 roku.
Anulka
No i o tego Turka mi chodzi³o! Umiesz wi±zaæ? Je¶li tak - mo¿e ma³y foto-przepis?
EwKa
Nie probowalam jeszcze, nie mam jasnej instrukcji. Mam w domu marynarza wiec zywie nadzieje, ze z wezlami poradzi sobie lepiej ode mnie...
Wojos³aw
A wracaj±c to wczesnego ¶redniowiecza , jak jeszcze by³y ozdabiane sakwy ?
Gdzie¶ widzia³em takie du¿e wygl±daj±ce hmmm jak takie pitry na dokumenty czy cu¶ .
A co do wi±zania rzeczywi¶cie jeszcze na ¿adnej rycinie nie widzia³em sakwy wi±zanej samym rzemieniem zawsze by³y tam jakie¶ korale albo sup³y smile.gif
Mo¿e powrzucacie jakie¶ foty lub ryciny ze wczesnymi sakwami ? bardzo bym prosi³ smile.gif
szczepan1-14
bardzo prosi³bym o uwagi, dla usprawiedliwienia czynu dodam ¿e to pierwsza moja "robótka"
sakwa 1
sakwa 2
sakwa 3
sakwa 4
sakwa 5
sakwa 6

..i ¿e robi³em metod± "na oko"
pozdrawiam : q
Rabiega
CYTAT(szczepan1-14 @ 17:28 05.03.2008) *
bardzo prosi³bym o uwagi, dla usprawiedliwienia czynu dodam ¿e to pierwsza moja "robótka"

Pierwsze koty za p³oty.
Przyjrzyj siê np. na pocz±tek wyrobom oferowanym nprzez niektórych rzemie¶lników - na ich stronach online, lub - jeszcze lepiej - w naturze. Zobaczysz, czym siê ró¿ni wróbelek.
Inna jest konstrukcja ch³opskiego zadka, inne proporcje, skóra krojona równo, szycie powinno byc staranne (przyjrzyj siê szwom na zachowanych skórzanych zabytkach !), zapiêcie - to nie oskrobana klamerka z bazarowego paska, ale np. cynowy odlew (jako minimum).
Tym sie lepiej nie chwal, tylko uszyj od nowa, zgodnie z jakim¶ wzorem i starannie.

Pozdrawiam
Rabiega
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Ten 'turek' znany jest wspó³cze¶nie jako 'kulka/g³ówka/ga³ka bosmañska'. Na necie s± tutoriale jak to zrobiæ, nieszczególnie skomplikowane.
Pozdrawiam
Gwyn
Martin
CYTAT(Gwyn @ 22:05 22.04.2008) *
Ten 'turek' znany jest wspó³cze¶nie jako 'kulka/g³ówka/ga³ka bosmañska'.

¯artujesz? os³awiona g³owa turka to zwyk³a bosmanka? EwKa, to¿ to nawet ja, ¶ródl±dowy szczur pok³adowy z pewnym sta¿em na Mazurach, potrafiê wykonaæ...

Podpowied¼ dla tych, którzy by chcieli to wykonywaæ. Bosmanki wychodz± ³adniej, jak siê co¶ w ¶rodku umie¶ci - kamyk, koralik, byle okr±g³e.

A tu poni¿ej, instrukcja, co i jak

http://www.takler.com.pl/wezly.htm
Basia
Niestety muszê zdementowaæ.
Turek to NIE ga³ka bosmañska.
Turek to... turek smile.gif
Sprawdzi³am do¶wiadczalnie - wychodzi podobnie, ale to nie to.
Ciechan
Proszê smile.gif mo¿e komu¶ siê przyda:)
Basia

Mo¿na te¿ wi±zaæ na palcach (podobnie jak w instrukcji Martina), bo tutaj trochê siê trzeba namêczyæ, ¿eby to wszystko z p³aszczyzny dwywymiarowej po¶ci±gaæ w turka.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.