Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [inne] Wielki spis machin oblê¿niczych
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie - ogólnie > Inne uzbrojenie - ogólnie
Wneku
Witam!
Mam taki pomys³:
Co szanowni Frehowicze s±dzicie o zrobieniu spisu wszystkich rekonstrukcji machin miotaj±cych w polsce? Chodzi o to, ¿eby uzyskaæ mniej wiêcej pojêcie na temat jak bardzo rozpowszechnione s± one obecnie w naszym kraju. Polega³oby to na tym, ¿eby w tym temacie (albo mo¿e innym??) wpisywaæ wsyzstkie rekonstrukcje o jakich sie wie. Np nazwa(chodzi o nazwe taka nadana przez w³ascicieli), rodzaj(tzn typ machiny, skorpion, biffa itp), rozmiar, osi±gi(zasiêg, jakim pociskiem itp), budowniczy, w³a¶ciciel, itp. Co wy na to? powsta³oby swego rodzaju kompendium wiedzy nt machin w polsce, co u³atwi³oby kontakt pomiêdzy budowniczymi oraz mo¿e rozpowszechni³o tê tematykê, bo jak przegl±dam freha, to eni wydaje mi siê ¿eby by³a zbytnio popularna;) i podkre¶lam ¿e nie ma to byæ co¶ jak http://www.freha.pl/index.php?showtopic=13...mp;#entry190061 ale jedynie spis obecnie istniej±cych machin, w miarê mo¿liwo¶ci bez komentowania, ¿eby nie za¶miecaæ forum? jedynie dane, jakie¶ zdjêcia, ewentualnie filmy ;) co wy na to?
Pozdrawiam
Wnêku
Piotr Paruch
Witam

A wiesz ile ja się musiałem najmejlować i nadzwonić, żeby w miarę pełnie parę lat temu napisać polską część artykułu Z przeglądarką wśród trebuszy? Zauważalna część takich machin budowana jest przez hobbystów zupełnie nie związanych z odtwórstwem historycznym, więc pojawia się problem dotarcia do nich. Nie wspominając już o tym, żeby przekonać ich do pochwalenia się swoimi dziełami smile.gif
Ze swojej strony powiem, że od około roku zbieram się do zaktualizowania wspomnianego artykułu, ale jakoś ciągle mi na to brak samozaparcia...
Przy okazji przypominam, że istnieje już spis spełniający Twoje założenia: The International Registry of Hurlers (and Chunkers)
Wneku
Witam!
Chodzi mi o co¶ w stylu, ¿e ka¿dy jak o czym¶ wie to wtedy to tu wpisuje, inna sprawa jak robi³ Pan to sam na w³asn± rêkê a inna jak ka¿dy frehowicz powie o cyzm wie to wtedy powinno siê tego trochê uzbieraæ ;) ja osobi¶cie oprócz moich i Pañskiego znam jeszcze w Tarnowie trebusza grupy Gladii Amici (przepraszam je¶li ¼le napisa³em:P) i w ten sposób jakby ka¿dy powiedzia³ o czym wie to by siê tego uzbiera³o trochê ;)
Pozdrawiam
Wnêku
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.