Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Czy w XIIw. przeszywanice pikowano tylko w pasy?
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza > Ochronne uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza
Tristram
Witam szystkich. Mam nadziejê, ¿e nie powtarzam jakiego¶ starego tematu. Mam pytanie, czy s± jakie¶ XII-wieczne przedstawienia z Europy zachodniej i po³udniowej ukazuj±ce przeszywanicê pikowan± w romby lub kwadraty, czy pikowano wytedy jedynie w pasy? Prosi³bym o ewentualn± ikonografiê smile.gif
Tristram
Znajomy przys³a³ mi kilka dni temu zdjêcie z Halli, przedstawiaj±ce postaæ w czym¶ co mo¿e byæ przeszywanic± w romby, postaæ znajduje siê - cytujê wypowied¼ Czcibora - "na drzwiach Nowogrodzkich (Po³ockich/Sigtuñskich), pochodz±cych z Magdeburga, odlanych ok. 1150r, znajduj±cych siê w katedrze ¦w. Sofii w Nowogrodzie." Co o tym s±dzicie?

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
davemustaine
Mi to nie przypomina przeszywanicy bo nie jest rozciête na ¶rodku a nie widzialem jeszcze tak dlugiej przeszywki ktora nie byla by rozcieta
Pozdrawiam
Kokosz79

Witam
Co do pikowañców to niestety nie wiele siê zachowa³o i dlatego jedynym sposobem jest archeologia eksperymentalna.
Jak na mój gust to pikowano w ró¿ne strony ale g³ównie z góry na dó³ .
Aczkolwiek najwa¿niejsze by³o to aby pikowaæ gêsto. Gdy¿ tylko taka forma pikowania zapewnia nam i¿ ca³a konstrukcja jest mocna wytrzyma³a i solidna.

Pozdrawiam
Kokosz
Tristram
Znalaz³em niedawno tê p³askorze¼bê przedstawiaj±c± rycerza (ma ostrogi), pochodz±c± z ko¶cio³a w miejscowo¶ci Limoges w ¶rodkowej Francji z pocz±tku XII wieku. Ilustracja pochodzi z:

http://www.geocities.com/egfroth1/HbkPaddedGmts.htm

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.