Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Poradnik dla pocz±tkuj±cych?
> Inne > Propozycje i uwagi
Bartholomew the Hospitaler
Powiem Wam czego mi najbardziej na FREHA brakuje. Takiego prostego, przejrzystego poradnika dla pocz±tkuj±cych (i z pewno¶ci± tych trochê bardziej zaawansowanych te¿). Wrzuciæ tam np. w jeden temat dla danego okresu wszystkie he³mu, które s± np. w 100% historyczne oraz te mo¿e ciut kontrowersyjne (z zaznaczeniem tego z jakiego powodu co¶ mo¿e byæ nie tak). By³oby to naprawdê ogromne u³atwienie i zobaczcie ilu nowych, podobnych postów z pro¶bami by¶cie zaoszczêdzili. Mnie te¿ "rozwalaj±" pytania w stylu jakie uzbrojenie np. na XVw. a takie czêsto siê tutaj pojawiaj±. Je¶li natomiast kto¶ w 1 temacie znalaz³by modele hê³mów z tego okresu, w innym temacie mieczy, w innym jakich¶ elementów ochronnych to o ile by to ¿ycie upro¶ci³o i jemu i Wam (adminom).

Co do wiedzy Frehowiczów, to wiem, ¿e nie ka¿dy siê zna. Niektórzy pisz± tylko "na odczep siê". Zauwa¿y³em to ju¿ dawno ;) Ale dziêki za ostrze¿enie Viatorze smile.gif Aha, swoj± drog±, ja swoj± kolczugê robiê ju¿ chyba 3 lub 4 rok i nie mogê skoñczyæ :P

Wydzielone z tematu "Miecz Hurdalka"
Indar
Mahatma
CYTAT
Powiem Wam czego mi najbardziej na FREHA brakuje. Takiego prostego, przejrzystego poradnika dla pocz±tkuj±cych (i z pewno¶ci± tych trochê bardziej zaawansowanych te¿). Wrzuciæ tam np. w jeden temat dla danego okresu wszystkie he³mu, które s± np. w 100% historyczne oraz te mo¿e ciut kontrowersyjne (z zaznaczeniem tego z jakiego powodu co¶ mo¿e byæ nie tak). By³oby to naprawdê ogromne u³atwienie i zobaczcie ilu nowych, podobnych postów z pro¶bami by¶cie zaoszczêdzili.

Heh, nie ty pierwszy wpad³e¶ na taki pomys³. Wielu ludzi mia³o ju¿ takie propozycje.
Ale problem jest jeden: Gdyby do jednego tematu, obejmuj±cego ze 200 lat, wrzuciæ ca³e uzbrojenie ochronne z tego okresu, razem z ikonografi± i znaleziskami na potwierdzenie jego wystêpowania, to ten temat mia³by wiêcej stron ni¿ "Nieustaj±cy konkurs", i przegl±danie go by³oby jeszcze bardziej uci±¿liwe ni¿ szukanie tak jak teraz. A rozdrobnienie tego na kilka tematów niewiele by pomog³o.
Bartholomew the Hospitaler
CYTAT(Mahatma @ 12:15 18.05.2007) [snapback]189522[/snapback]
Gdyby do jednego tematu, obejmuj±cego ze 200 lat, wrzuciæ ca³e uzbrojenie ochronne z tego okresu, razem z ikonografi± i znaleziskami na potwierdzenie jego wystêpowania, to ten temat mia³by wiêcej stron ni¿ "Nieustaj±cy konkurs", i przegl±danie go by³oby jeszcze bardziej uci±¿liwe ni¿ szukanie tak jak teraz.

Mahatma, nie chodzi mi o ca³e uzbrojenie ochronne wrzucone w 1 temat. Chodzi mi o to ¿eby w zak³adce z danym okresem by³y oddzielne tematy o he³mach, narêczakach, mieczach, nagolennicach itp. itd. Poza tym nie musia³yby to byæ nie wiadomo jakie szczegó³y. Chodzi o zasygnalizowanie pewnych spraw, ¿e takie i takie modele he³mów to taki i taki okres itp. Je¶li kto¶ wybra³by sobie jaki¶ model i chcia³ dowiedzieæ czego¶ wiêcej to ju¿ mu jest ³atwiej, bo albo skupia siê na szukaniu tego jednego na necie lub pyta na FREHa o konkrety. Chodzi o to ¿eby te podstawy rozs±dnie zebraæ "do kupy" ¿eby nie powtarzaæ podstawowych pytañ ;)
Mahatma
CYTAT
Mahatma, nie chodzi mi o ca³e uzbrojenie ochronne wrzucone w 1 temat. Chodzi mi o to ¿eby w zak³adce z danym okresem by³y oddzielne tematy o he³mach, narêczakach, mieczach, nagolennicach itp. itd. Poza tym nie musia³yby to byæ nie wiadomo jakie szczegó³y. Chodzi o zasygnalizowanie pewnych spraw, ¿e takie i takie modele he³mów to taki i taki okres itp. Je¶li kto¶ wybra³by sobie jaki¶ model i chcia³ dowiedzieæ czego¶ wiêcej to ju¿ mu jest ³atwiej, bo albo skupia siê na szukaniu tego jednego na necie lub pyta na FREHa o konkrety. Chodzi o to ¿eby te podstawy rozs±dnie zebraæ "do kupy" ¿eby nie powtarzaæ podstawowych pytañ ;)
Odpowied¼ by³a w moim poprzednim po¶cie:

CYTAT
A rozdrobnienie tego na kilka tematów niewiele by pomog³o.

Robienie piêciu, bo tyle by³oby potrzebne na XIV-XVw., tematów o podstawach, jest trochê pozbawione sensu, bo ¿eby znale¼æ te podstawy wystarczy wybraæ siê na wycieczkê do wujka google, i wpisaæ np. broñ w ¶redniowieczu. Kiedy¶ by³o to jeszcze ³atwiejsze, bo na stronie Kompanii najemnej Poznañ by³o na tacy podane pe³no o uzbrojeniu, teraz trzeba poszukaæ jakie¶... dwadzie¶cia sekund... d³u¿ej. Niewielki wysi³ek, a z tego powodu robienie takiego tematu/takich tematów na fresze jest kiepskim pomys³em. Trud po¶wiêcony zrobieniu ich nijak nie przek³ada³by siê na zysk, a gdyby zrobiæ te tematy w takiej formie, w jakiej zapobieg³yby wszystkim takim pytaniom,

CYTAT
to ten temat mia³by wiêcej stron ni¿ "Nieustaj±cy konkurs"

Zapewniam ciê, gdyby taki temat mia³ sens, to ju¿ by dawno istnia³. Trzy lata temu by³y ju¿ takie propozycje.
Oczywi¶cie, mo¿na go zrobiæ. Mo¿e siê uda. Chocia¿ ja osobi¶cie w±tpiê. Ale spróbowaæ nie zaszkodzi.
Zreszt±, jest ju¿ temat "pogotowie historyczne". Na trochê innych zasadach, ni¿ ten o którym tu mówimy, ale pocz±tkuj±cy mog± tam zadawaæ pytania.
Shaer
¯eby samemu siê czego¶ dowiedzieæ trzeba x czasu. ¯eby spisaæ kompendium tego, co siê wie trzeba równie¿ x czasu. Skoro tobie szkoda x czasu, to dlaczego kto¶ mia³by dla ciebie po¶wiêciæ swoje 2x czasu?
Po to jest hobby, by traciæ na nie czas, zag³ebiaæ siê, interesowaæ siê nim, a nie szukaæ drogi na skróty. Poza tym we Wroc³awiu(po tym co wpisa³e¶ jako stowarzyszenie zak³adam, ¿e st±d jeste¶) jest du¿o bibliotek, ksiêgarñ, antykwariatów, muzeum. Dostêp do neta te¿ masz jak widaæ :-). I ka¿dy inny frehowicz ma.

Inna rzecz: kto z nas zna siê na tyle dobrze, by pisaæ dla kogo¶ kompletny poradnik dla pocz±tkuj±cych o wszystkich he³mach z konkretnego okresu? takie rzeczy to siê wydaje jako ksi±¿ki :-)
Mahatma
Taki temat mia³by sens, gdyby skorzysta³o by z niego przynajmniej 20% frehowiczów.
Natomiast je¶li siê go zrobi, skorzysta o wiele mniej. Tote¿ po prostu nie warto.
Van
CYTAT(Shaer @ 19:27 18.05.2007) [snapback]189559[/snapback]
Inna rzecz: kto z nas zna siê na tyle dobrze, by pisaæ dla kogo¶ kompletny poradnik dla pocz±tkuj±cych o wszystkich he³mach z konkretnego okresu? takie rzeczy to siê wydaje jako ksi±¿ki :-)

Tak s± ksi±¿ki, tyle ¿e niektórzy frehowicze odrzucaj± te które im siê nie podobaj± (patrz temat "He³m garnczkowy z zas³on±" ) w którym kole¶ podpiera³ siê paroma ksi±¿kami a frehowicze podwa¿yli autorytet autorów ( no bo w koñcu wiedz± wiêcej ni¿ go¶æ który siedzi w tym 40lat, ma tytu³ profesora i dostêp do gigantycznych zasobów na ten temat clap.gif ), a potem podwa¿yli jeszcze ikonografiê clap.gif clap.gif clap.gif .

Powinni¶cie na_prawde zrobiæ taki poradnik (skoro sprawê ksi±¿ek mamy ju¿ omówion±) "Z CZYM WPU¶CIMY CIê NA TURNIEJ, A Z CZYM NIE". To na_prawde rozwi±za³o by wiele problemów, a jeszcze wiêcej oszczêdzi³o icon_mrgreen.gif .

"Taki temat mia³by sens, gdyby skorzysta³o by z niego przynajmniej 20% frehowiczów.
Natomiast je¶li siê go zrobi, skorzysta o wiele mniej. Tote¿ po prostu nie warto." - ciekawe
Borg
Powinniscie zrobic, zrobcie, chce zobaczyc

a moze sam laskawie ktos zrobi a nie wymaga od innych
zobaczysz ile to jest pracy... raz za taki katalog zbiorow dla platnerza dostalem naramienniki.... gdyby nie przyjazn nie zrobilbym tego dla niego po raz drugi...

wiekszosc tutaj naprawde chetnie dzieli sie swoimi materialami, odpowiada na pytania dostarcza ikonografie... wiem ile czasem kosztuje zachodu zdobycie czegos... sa tu ludzie jezdzacy po swiecie po muzeach robiacy zdjecia, wydajacy pieniazki na pozwolenia na fotografowanie bilety itp, a pozniej dzielacy sie tym bez szemrania

(W tym miejscu wypada im wszystkim podziekowac)

Robienie poradnika naprawde ma sredni sens bo kazda synteza to pewne uproszczenie, a co gorsza z czasem sie dezaktualizuje

Co najwyzej mozna zrobic katalog zbiorow podobny do tego z Halli...
Indar
CYTAT
Powinni¶cie naprawde zrobiæ taki poradnik (skoro sprawê ksi±¿ek mamy ju¿ omówion±) "Z CZYM WPU¶CIMY CIê NA TURNIEJ, A Z CZYM NIE". To naprawde rozwi±za³o by wiele problemów, a jeszcze wiêcej oszczêdzi³o icon_mrgreen.gif .

To akurat zale¿y od organizatora nie od kogo¶ z tego forum. S± imprezy które stawiaj± wysokie wymagania, a s± i takie na które mo¿na wej¶æ z durszlakiem na g³owie.
I.
Van
CYTAT(Borg @ 17:39 20.05.2007) [snapback]189664[/snapback]
a co gorsza z czasem sie dezaktualizuje

To troszke śmiesznie brzmi icon_wink.gif

" takie na które można wejść z durszlakiem na głowie."

Nie mówię tu o takich przypadkach - to dotyczy mojego pierwszego akapitu. Są na fresze ludzie nadzorujący takie imprezy i jeżeli ktoś podaje typowi przykłady książek w których dany wynalazek opisany a następnie ikonografię, a taki "nadzorca" dalej że hełm jest niehistoryczny - i jak to barwnie określacie "mroczny" (bo autor się niezna a iluminator myli)- jest poprostu przekomiczny :-).
Borg
dlaczego niby smiesznie brzmi?
Ile osob z 2 latat temu odwazyloby sie uzyc kapalinu z wizur± na Grunwaldzie...dzis kilka takich znamy
A ile armetu?
Sapkowski piszac Lux Perpetue tlumaczy sie ze miniaturowa piszczel uzywana przez Szarleja jest niehistoryczna i pojawia sie dopiero w XVI wieku... a wedle nowych pozycji (Szymczak) mamy takie zachowane w Polsce

prawd± nie jest to co ma rzeczywiscie miejsce ale to co jest zgodne z aktualnym stanem wiedzy jak mnie uczono na metodologii
Van
Chodzi mi o to ¿e dane zapisane na stronie mo¿na ³atwiej zaktualizowaæ ni¿ ksi±¿kê któr± wydano 10 lat temu :/ .
Ponad to wielu z frehowiczów ma jakie¶ wiadomo¶ci inni grzebi± w literaturze ( a jeszcze inni nie wiedz± nic i siê wym±drzaj± :P ) - wiêc gdyby zaczê³o siê robiæ takie co¶ np.: "he³my z I po³owy XIIIw" (ilo¶æ tematów mo¿na mno¿yæ) i zamie¶ci³o og³oszenie ¿e przyk³ady maj± byæ poparte ikonografi± to takowy przewodnik/poradnik/podrêcznik robi³oby siê w miarê krótko (rozumiem ¿e ogrom pracy mo¿e zabiæ jedn± osobê).
To w³a¶nie mog³o by byæ wiarygodne (i bogate) ¼ród³o wiedzy nie tylko dla pocz±tkuj±cych ale i niedouczonych icon_wink.gif (w tej dziedzinie jak s±dzê trudno jest wiedzieæ wszystko).

Nie zlewajcie tak od razu tego pomys³u ale siê chocia¿ przez moment zastanówcie jak bardzo u³atwi³o by to prace i ile sporów rozwi±za³o icon_rolleyes.gif

PS Stara³em siê poprawiæ b³êdy w WORDZIE smile.gif
Rabiega
Fajnie blinkie.gif .
To, co, koledzy Bartholomew i Van, zaczynajcie tworzyæ, jako pomys³odawcy, taki poradnik/leksykon. Na pewno dacie radê.
Pomo¿emy wam wszyscy, z ca³ych si³ i stosownie do posiadanej wiedzy.
Do dzie³a, Panowie !

Pok³ony
Rabbi
Viator
Ten pomysł co parę lat powraca - wraz z nową generacją początkujących, którzy w miarę nabywania doświadczenia zazwyczaj stopniowo się z niego wycofują.

Może pamiętacie wątki z prośbą o przykładowy ("typowy") zestaw stroju, osłon i broni na ten czy inny wiek - właśnie dla początkujących, żeby mogli w jeden sezon przygotować sobie "zestaw startowy" unikając czasochłonnych i kosztownych pomyłek co do poszczególnych elementów. Cel szlachetny, ale jaki byłby efekt? Otóż co roku pojawiałoby się ze stu nowych gostków ubranych kubek w kubek jak ów podany "typowy" przykład - taka armia klonów z Gwiezdnych Wojen. Czy o to nam chodzi?

Poza tym Freha to NIE jest organ Ruchu Rycerskiego i nie ma za zadanie ułatwienia startu żÃ³łtodziobom w RR - to powinni im podać przełożeni bractwa: standard uzbrojenia, startowe wykroje, wymagania co do stroju i tak dalej. To zapewni pewną jednolitość w ramach bractw, a zarazem bogactwo i różnorodność globalnie w RR, i o to chodzi.

Że nie podając gotowców naraża się ludzi na pomyłki? - tak, ale też na niczym tak się człowiek nie uczy jak na pomyłkach.

Że te pomyłki są kosztowne? - tak, ale człowiek inteligentny nie straci, bo nie inwestuje w ciemno, tylko 10 razy pyta i sprawdza zanim zainwestuje, a Freha jest właśnie dla inteligentnych i zainteresowanych - dla fascynatów historii i ludzi o zacięciu naukowym, a nie dla tych "rycerzy", którzy obszycie się i wyekwipowanie na dany okres traktują jako idiotyczne zło konieczne.

Że zmusza się ich do samodzielnego poszukiwania? - tak, i dlatego właśnie mogą coś wnieść do rekonstrukcji: zauważyć / odkryć coś co umknęło poprzednikom, przetestować coś czego nikt wcześniej nie sprawdził... współtworzyć naukę. A Freha to właśnie promuje.

A swoją szosą, książkowe kompendia wiedzy dla tych, którzy jednak nie chcą się przebijać przez ten cały gąszcz, na dziś dzień istnieją i są dostępne - a jakie to są tytuły, i które z nich są dobre i aktualne, o to zawsze można spytać w Literaturze.

Np. chcesz bardzo ramowej, skrótowej typologii zbroi, hełmów, mieczy itd. z obrazkami? Proszę bardzo: "Miecznicy kontra płatnerze" Tomasza Szajewskiego, zeszyt nr 3 z serii "W kręgu średniowiecza" warszawskiego wydawnictwa EGROS.

Przy okazji polecam cytat ze wstępu autora do tej książki: Współczesnego "rycerza" powinien wyróżniać przede wszystkim stan wiedzy historycznej!

Nic dodac, nic ująć.

Pozdrawiam!

Andrzej / Viator
Van
To w³a¶nie na poparcie rady liczy³em angsad.gif
ale przyzwyczajam siê ¿e w naszym kraju ludzi z pomys³ami siê gnoi :-P

Jako pomys³odawca mogê za³o¿yæ temat, jednak dopiero zaczynam i nie mogê dostarczyæ zbyt wielu informacji. Po prostu takie co¶ mog³o by naprawde u³atwiæ ¿ycie. Gdyby wszyscy wrzucili do takich tematów to co wiedz± a inni to co wygrzebi± wystarczy³o by jedynie u³o¿yæ chronologicznie posty (i wyci±æ takie na których ludzie nie pisz± nic ciekawego tylko zlewaj± pomys³) .

Oczywi¶cie jesli kto¶ tylko bêdzie chcia³ siê dzieliæ wiedz± a sprawa zostanie postawiona w odpowiednim ¶wietle.
NA CO CHYBA NIE MAM CO LICZYÆ patrz±c na wasze poparcie :-P
Van
Bractwa : "poprzegl±dajcie frehe/ poczytajcie co jest na fresze" (ja to us³ysza³em)

Armia klonów : wybacz ale to czêsto stan wiedzy organizatorów i nadzorców bywa problemem, je¶li kole¶ ma do wyboru "albo wezmê ten he³m który jest fajny i mnie wywal± bo nadzorca ma zakut± czachê i nie przemawiaj± do niego ¼ród³a, albo klonowy he³m który bêd± mieli wszyscy i nikt siê do mnie nie przyczepi" to nie trudno zgadn±æ co wybierze anger.gif. TO W£A¦NIE TAKIE CO¦ ZAPOBIEGA£OBY ARMII KLONÓW bo pokaza³o by przeróbki i wariacje jakie by³y stosowane nie a¿ tak czêsto.

"¯e zmusza siê ich do samodzielnego poszukiwania?" - ¿ó³todzioby w³a¶nie przegl±daj± frehe z nadziej± znalezienia czego¶ interesuj±cego. To ci którzy s± do¶wiadczeni poszukuj± wiêcej.

"Wspó³czesnego "rycerza" powinien wyró¿niaæ przede wszystkim stan wiedzy historycznej!" : i rycerza i organizatora, a du¿o ³atwiej i szybciej owy stan wiedzy podnie¶æ mo¿na tworz±c leksykon.
Rabiega
Van - poluzuj trochê, bo trollem z leksza zalatujesz.
Wszak zaproponowa³em powy¿ej wziêcie siê do pracy ?
To forum rekonstrukcyjne - Freha, a nie Interia - gdzie ka¿dy pisze co mu ¶lina na klawiaturê skapnie i ma³o komu chce siê to czytaæ.
Do dzie³a wiêc, albo odpu¶æ sobie ogólnie, ok ?

Rabiega
Van
CYTAT(Rabiega @ 00:35 21.05.2007) [snapback]189716[/snapback]
Van - poluzuj trochê, bo trollem z leksza zalatujesz.

Co to troll?? jak pachnie??
Viator
Szerzej odpisałem Ci na pw, a tutaj chciałym jedną uwagę powtórzyć: to cała Freha właśnie stanowi takie kompendium wiedzy. Wszyscy tu wrzucają to, co wiedzą, a inni wygrzebują co im potrzeba. Dokładnie tak jak piszesz. A że worek jest za obszerny?

Naprawdę nie da się tego skompresować bardziej!

Nie da się!!!

To, co piszemy w postach bywa trafne bardziej - lub mniej. Piszą je entuzjaści, a rzadko tylko fachowcy - archeolodzy, historycy. Nikt zresztą nie jest nieomylny, nawet fachowcy. A więc: to , co piszemy bywa trafne bardziej lub mniej, ale nie jest to prawda absolutna, ani nawet w pełni poprawna teoria, sformułowana w sposób możliwy do naukowej weryfikacji. To są tylko nasze zdania, nasze przypuszczenia i hipotezy!

I zobacz, ileż jest takich przypadków gdy kolega X twierdzi, że taki hełm czy szew był stosowany od XII wieku, bo ma na to ikonografię i znalezisko, a kolega Y pisze, że to niemożliwe, a malarz mógł się pomylić, bo ze źródeł pisaych wynika co innego, a w dodatku Z dorzuca, że ten obraz ma być może złe datowanie, bo pięciu profesorów mówi o nim każdy co innego, a w dodatku znalezione resztki można różnie rekonstruować. No i co napisać w kompendium: że nic pewnego nie wiadomo, bo zdania są podzielone? Albo arbitralnie ustalić, że rację ma X bo on ma 45 lat i 500 postów a jego oponent tylko 25 lat i 250 postów?

Myślisz, że to sytuacja wyjątkowa? Wręcz przeciwnie: tak będzie w ponad 50% przypadków.

Więc to się naprawdę NIE DA ZROBIĆ, a już na pewno z zachowaniem jakiejś obiektywności.

I naprawdę wyluzuj.

P.S. Troll? Troll pachnie MROKIEM.
Borg
Chcesz zrobic cos co nie udalo sie takim ludziom jak Nadolski, G³osek, Nowakowski, Kajzer...

Dlatego nikt Ci nie chce pomoc... To skala przy ktorej mozna napisac prace habilitacyjna lub byc wysmianym... z nastawieniem na to drugie

A co do "fajnych" helmow prosze bardzo rob sobie armie dziwolagow, przedstawien szyderczych i kostiumowych a my zostaniemy przy typowym od tak bo bezpieczniej i ladniej
Van
JEJKU!!!

Nie chodzi mi o to rant.gif !!!
Mia³e¶ na maturze czytanie ze zrozumieniem?!?

Wejd¼ na temat który za³o¿y³em to zobaczysz o co mi chodzi!!!

ARMIA KLONÓW - ¼le
ARMIA INDYWIDUÓW - jeszcze gorzej
TO SIÊ LUDZIE ZASTANÓWCIE CZEGO CHCECIE!!!

czy wy siê czepiacie w ten sposób ¿eby tylko stronê zape³niæ.

Je¿eli jeszcze nie zrozumia³e¶, to chodzi mi o to ¿eby wiedze i materia³y skatalogowaæ - dziêki temu ³atwiej mo¿na by by³o poruszaæ siê miêdzy informacjami.
By³o by to niema³ym u³atwieniem i dla pocz±tkuj±cych a tak¿e dla zaawansowanych (w tym niestety tak¿e przem±drza³ych), bo wiadomo¶ci ca³y czas przybywa i nie ma szans ¿eby jeden cz³owiek móg³ to ogarn±æ i wszystkiego siê dowiedzieæ. Tak, tak, tam nie ma stagnacji.

Nie wiem co Ciê w tym tak wzburzy³o.
Viator
Van, nikt tu nie jest Twoim wrogiem.

Merytorycznie rozumiemy o co Ci chodzi, i pewnie siê nawet zgadzamy, ¿e by³oby ¶wietnie, gdyby zrobiæ taki szybki informator na temat aktualnego stanu wiedzy na Freha - koncentrat; same wnioski, z linkami do poszczególnych dyskusji jako uzasadnienie, je¶li kto¶ chce siê wg³êbiæ bardziej.

Natomiast jako ludzie z pewnym do¶wiadczeniem twierdzimy równie stanowczo, ¿e nawet gdyby siê uda³o zrobiæ co¶ takiego w wersji na dzi¶ si³ami spo³ecznymi, po pierwsze nie spe³ni³oby to nadziei, po drugie aktualizowanie tego spad³oby na barki moderacji, bo si³y spo³eczne nie by³yby do tego zdolne.

Poza tym - tak jak Ci pisa³em na pw - wiêkszo¶æ wiedzy to hipotezy i ka¿dy ma swoj±.
Wiêc wiesz, jak by wygl±da³ pocz±tek Twojego kompendium? :

Pierwszy post: he³m ¿ebrowy czy inny, wygl±d taki a taki, materia³, grubo¶æ, datowanie takie a takie, kultura taka a taka.
Drugi post: Wcale nie, sk±d ty wzi±³e¶ X wiek, jak wykopano taki sam w N. z VIII wieku ?!?
Trzeci post: Ten z N. to wcale nie by³ ¿ebrowy, tylko jaki¶-tam-inny, nie mieszaj.
Czwarty post: Ale nosal wskazuje na... A to, ¿e wykopano taki w N. nie znaczy ¿e noszono go w N., wg mnie to jest he³m wojownika, który naje¿d¿a³ ziemie N. i trafi³ tam przypadkiem.
I tak dalej, i tak dalej...

Zreszt±, je¶li chcesz spróbuj. Sam siê przekonasz. Kompendium ma stanowiæ wyci±g z Frehy? Za parê tygodni bêdzie trzeba robiæ wyci±g z kompendium.

CYTAT
TO SIÊ LUDZIE ZASTANÓWCIE CZEGO CHCECIE!!!

Ostatni raz powtarzam: chcemy ¿eby do dyskusji na Freha w³±czali siê ludzie zainteresowani penetrowaniem - nie to ¿e ca³o¶ci Freha, ale o wiele wiêcej, bo ca³o¶ci dostêpnych opracowañ, ikonografii, ¼róde³ pisanych, ewidencji zabytków - i zainteresowani solidn± prac± naukow±, teroretyczn±; zdolni do wyci±gania nowych wniosków i obalania b³êdnych, i / lub ludzie gotowi w³o¿yæ ogrom swojego czasu, wysi³ku i zwykle gotówki w przygotowanie na podstawie tego replik czy rekonstrukcji strojów, narzêdzi, broni, budynków, ¶rodków transportu - i testowanie w naturze jak siê to sprawdza (odtwórstwo to jakby bardzo szeroko rozumiana archeologia do¶wiadczalna).
Natomiast NIE chcemy traciæ czasu na dyskusje z lud¼mi, którzy nie s± tym zainteresowani. Koniec, kropka.

Pozdrawiam

Andrzej / Viator
Indiana
Wtr±cê siê dyskretnie jako osoba pocz±tkuj±ca na forum.

A mo¿e takie kompendium w formie jak± proponuje Viator, z tym, ¿e jako tematy zamkniête, bez mo¿liwo¶ci dyskusji? Ale z odno¶nikami do dyskusji.

Nie powiem, jak dla mnie by³oby to ca³kiem przydatn± rzecz±. Przedzieranie siê przez dyskusje jest rzecz± k³opotliw±, nie dlatego ¿e mi siê nie chce. Ale nie znaj±c rozmówców, trudno jest zgadn±æ, czy dana osoba rzeczywi¶cie ma wiedzê i pisze co¶ sensownego, czy mo¿e jest tylko krzykaczem, a guzik wie. W tym zorientowaæ siê mo¿na naprawdê po wielu spêdzonych tu godzinach. W rezultacie poszukiwanie wiedzy to nie przegl±danie rozmaitych "dowodów", tylko mozolne przedzieranie siê przez masê pustos³owia, ¿eby wy³owiæ to, co ma jak±¶ warto¶æ.

Oczywi¶cie, je¶li zrobienie takiego kompendium to problem techniczny, to prze¿yjemy bez tego tongue.gif
EwKa
Hmmm, co do weryfikowania wiedzy wspoluczestnikow forum-niestety, trzeba to zrobic samemu. Bo jak mozna zweryfikowac wiedze kolegi (czy jest krzykaczem czy specjalista) jak sie nic samemu nie wie?

Poza tym wracajac do pomyslu streszczenia-od strony technicznej jest to niewykonalne. Ludzie, to forum omawia kazdy aspekt dzialalnosci czlowieka (kultura materialna i duchowa, zachowania spoleczne) i to nie tylko z 1410 roku ale wlasciwie od poczatkow ludzkosci! Jak to strescic? Ile to czasu zajmie i kto ma to na biezaco akutalizowac? Moze poczatkujacy tego nie wiedza ale Freha zajmuje juz tyle miejsca na serwrze, ze co kilka miesiecy albo trzeba ja zawiesic w celu wyczyszczenia danych albo wyrzucaja ja z serwera. A pare osob chce jeszcze dorzucic tu kompendium/spis tresci.

Osobiscie (jako lekko zasiedziala na Fresze) wole poswiecic swoj czas na "wygooglowanie" sobie nastepnego katalogu muzealnego z ikonografia lub zachowanymi zabytkami aby weryfikowac swoja dotychczasowa wiedze. Nie bede pisac za free podrecznikow do ktorych bedzie szybki link. Dziekuje!

I ostatnie-NA BOGA! Kazdy z nas byl kiedys poczatkujacym ale zadnemu z nas nie wpadlo do glowy aby siasc na d... i czekac na gotowca "bo sie jest poczatkujacym". Dzis jest tak wiele mozliwosci a Freha daje wskazowki jak z nich korzystac-przez "szukaj", przez streszcenia w dzialach "Ogolne" gdzie sa odpowiedzi na najpopularniejsze pytania czy bibliografia.
Borg
Odno¶nie ostatniego punktu Ewki
Ja juz bylem w na tyle dobrej sytuacji ze Freha dziala juz dosc preznie (I tak byla o taka malutka w porownaniu do dzis)

Starsi sta¿em to mieli wogole prze*** nie bylo nawet frehy, nie bylo tylu netowych poradnikow, Robert Bagrit mial chyba jedyny opis robienia kolczugi na necie

no i mieli ksiazki i jakos sobie radzili
Wneku
Witam!
To może ja też dorzucę swoje 5 gorszy jako początkujący;) osobiście zaczynałem bez pomocy frehy, czy innych tego typu forów, a interesowąły mnie głÃ³wnie machiny oblężąnicze;) no i da się dowiedzieć co się chce... jeśli się tylko chce;) (a jak sie juz szuka tylko na freha a nie po 12mld stron w netu to jeszcze łatwiej:P)Taki poradnik byłby wg mnie marnotrawstwem czasu autorów oraz zbytnim ułatwieniem, jak ktoś chce się bawić to musi się pomęczyć;) osobiście jak cos nie wiem, (a nie wiem dużo jeszcze :D) to googlam, szukam tu gdzieś, albo pytam kogoś kto się na tym lepiej zna i jakoś można dowiedzieć się wszytsko co się chce;) więc jeśli ktoś chce coś znaleść to niech też trochę się pomęczy nawet gdyby udało się zrobić takie coś jak Van pisze to byłoby to po prostu niesprawiedliwe, bo dlaczego jedni musieli swoj czas poswiecac a inni maja miec wszystko na tacy? jak komuś zależy to pol godzinki na google go nie zbawi;)
Pozdrawiam
Wnęku
Mahatma
Tak w ogole to w internecie sa juz strony dla poczatkujacych, na ktorych jest calkiem sporo o uzbrojeniu, jak np. http://www.rycerze.org/rola_uzbrojenia/ryc16.htm . Moze zamiast robic temat, ktory powtarzal by tresc tych stron, zrobic temat z linkami do nich? Szybciej, lepiej, i nie robi sie od nowa czegos co zrobil juz ktos inny.
Indiana
Hmmm, rozumiem, ¿e wykonanie kompendium to ogromna robota i problem techniczny. Przyjmujê do wiadomo¶ci.
To, ¿e wiedzy mozna szukaæ gdzie indziej, w bibliotece na ten przyk³ad, a nie na forum, to jako¶ przypadkiem te¿ wiem. Ale zdaje siê, ¿e kto¶ zacz±³ dyskusjê nt ³atwiejszego korzystania z tego forum w³a¶nie, wiêc nie wiem, dlaczego zebra³am tyle uwag sugeruj±cych ¿e gdzie indziej mozna "co¶tam" znale¼æ. icon_rolleyes.gif
A co do w³a¶nie korzystania z tego forum, to jak ju¿ pisa³am, ogromna ilo¶æ pustos³owia, jak równie¿ przem±drza³o¶æ i przekonanie o nieomylno¶ci w g³oszeniu opinii skutecznie zniechêca do korzystania z tego forum jako ¼ród³a wiedzy. Co nie znaczy, ¿e jak ju¿ siê cz³owiek przekopie przez te gadki, to nie dojdzie do tego, czego szuka³.
Tym niemniej - pierwszy argument jest dla mnie jasny i klarowny i za tym zakañczam mój udzia³ w dyskusji.
Halfgar
A ja sugerujê spojrzeæ na www.wiki.mjollnir.pl i pomysleæ nad stworzeniem czego¶ podobnego dla róznych okresów jakie odtwarzamy smile.gif
Mahatma
Albo po prostu, zamiast tematu w którym jeszcze raz napisa³oby siê to co ju¿ jest na Fresze, zrobiæ do tematów o uzbrojeniu taki spis tre¶ci, jaki jest np. w "Rzemios³ach [itd.]".
Indar
CYTAT(Mahatma @ 14:17 25.05.2007) [snapback]190294[/snapback]
Albo po prostu, zamiast tematu w którym jeszcze raz napisa³oby siê to co ju¿ jest na Fresze, zrobiæ do tematów o uzbrojeniu taki spis tre¶ci, jaki jest np. w "Rzemios³ach [itd.]".

W dziale Uzbrojenie - Staro¿ytno¶æ spis tre¶ci ju¿ funkcjonuje, nad spisem w pozosta³ych dzia³ach uzbrojenia pracujemy. Mam nadziejê i¿ do koñca tygodnia skoñczymy wczesne i rozkwit.
I.
Mahatma
CYTAT(Indar @ 15:01 25.05.2007) [snapback]190299[/snapback]
CYTAT(Mahatma @ 14:17 25.05.2007) [snapback]190294[/snapback]

W dziale Uzbrojenie - Staro¿ytno¶æ spis tre¶ci ju¿ funkcjonuje, nad spisem w pozosta³ych dzia³ach uzbrojenia pracujemy. Mam nadziejê i¿ do koñca tygodnia skoñczymy wczesne i rozkwit.
I.

No, i to chyba za³atwi sprawê poradnika-kompendium.
Viator
Tak, za³atwi, tylko pamiêtajcie ¿e primo: zjawia siê szybko (zw³aszcza w dzia³ach dotycz±cych uzbrojenia dzieje siê to naprawdê szybko!) du¿o nowych tematów i spis szybko staje siê niepe³ny, a po paru tygodniach mocno niepe³ny, a po 2-3 miesi±cach przestarza³y - robotê trzeba by powtarzaæ niemal jak malowanie antykorozyjne wie¿y Eiffla: skoñczywszy z jednego koñca trzeba natychmiast pilnie zaczynaæ z drugiego. Indar ma akurat czas i cierpliwo¶æ, a jak wypadnie ¿etego czasu nie bêdzie mia³ tyle?

Secundo: co mo¿e byæ jeszcze gorsze, tematy równie¿ znikaj± (s± kasowane, scalane, przenoszone) i kto¶ wróciwszy po pó³ roku mo¿e wogóle nie znale¼æ tego, co kiedy¶ znajdowa³ bez trudu a co w³a¶nie jest mu potrzebne, i w tym niestety ¿aden spis nie pomo¿e. A to trochê koliduje z ide± kompendium czy vademecum.

Ergo: zrobimy co siê da, ale liczymy na wyrozumia³o¶æ, bo pewnych rzeczy siê nie przeskoczy. Nawet Pan Bóg - cudotwórca nie stworzy tak ciê¿kiego kamienia, ¿eby go nie potrafi³ unie¶æ, a co dopiero szary moderator smile.gif ...
Mahatma
CYTAT(Viator @ 17:50 25.05.2007) [snapback]190313[/snapback]
Tak, za³atwi, tylko pamiêtajcie ¿e primo: zjawia siê szybko (zw³aszcza w dzia³ach dotycz±cych uzbrojenia dzieje siê to naprawdê szybko!) du¿o nowych tematów i spis szybko staje siê niepe³ny, a po paru tygodniach mocno niepe³ny, a po 2-3 miesi±cach przestarza³y - robotê trzeba by powtarzaæ niemal jak malowanie antykorozyjne wie¿y Eiffla: skoñczywszy z jednego koñca trzeba natychmiast pilnie zaczynaæ z drugiego. Indar ma akurat czas i cierpliwo¶æ, a jak wypadnie ¿etego czasu nie bêdzie mia³ tyle?

Secundo: co mo¿e byæ jeszcze gorsze, tematy równie¿ znikaj± (s± kasowane, scalane, przenoszone) i kto¶ wróciwszy po pó³ roku mo¿e wogóle nie znale¼æ tego, co kiedy¶ znajdowa³ bez trudu a co w³a¶nie jest mu potrzebne, i w tym niestety ¿aden spis nie pomo¿e. A to trochê koliduje z ide± kompendium czy vademecum.

Ergo: zrobimy co siê da, ale liczymy na wyrozumia³o¶æ, bo pewnych rzeczy siê nie przeskoczy. Nawet Pan Bóg - cudotwórca nie stworzy tak ciê¿kiego kamienia, ¿eby go nie potrafi³ unie¶æ, a co dopiero szary moderator smile.gif ...

No có¿, nie mo¿na obarczaæ jednego Indara odpowiedzialno¶ci± za wszystkie spisy - Trzeba znale¼æ jeszcze kilku.
A nie mo¿na by napisaæ jakiego¶ mini-programu, który by gdzie¶, np. w jakim¶ temacie, umieszcza³ spis reszty tematów, i kontrolowa³ czy dany temat istnieje? Potem trzeba by je tylko rêcznie posegregowaæ, i gotowe.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.