Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Muszkieter francuski XVII w
> Ubiór i dodatki > Ubiory renesansowe i barokowe > Mêskie ubiory renesansowe i barokowe
Kasia
Witajcie
Czy kto¶ jest w stanie podpowiedzieæ cokolwiek na temat stroju jaki mogli nosiæ muszkieterowie we Francji w XVII wieku? Interesuje mnie zarówno krój, jak te¿ materia³ z jakiego powinien byæ wykonany.
Z góry dziêkujê, pozdrawiam
Ka¶ka
Ania ¯uk
Hmmm.. zale¿y czy chodzi Cio szeregowego ¿o³nierza, czy raczej o wyobra¿enie muszkietera rodem z filmu- temat o ogólnym stroju mêskim francuskim by³ ju¿ tu: http://www.freha.pl/index.php?showtopic=4987
Don Carlos
No i poza tym z ktorego okresu tego XVII wieku??
No bo moda to sie chyba co najmniej z piec razy zmienila w ciagu tego XVII wieku.
Kasia
Witajcie
Dziêki za pokierowanie Aniu, przery³am trochê linków (2680 obrazów zachodnich malarzy 1600-1650, ufff...piêkne).No i jakie¶ pojêcie ju¿ mam, teraz szczegó³y.Raczej szeregowy ¿o³nierz. Jakie materia³y? Cienka we³na czy co¶ innego?
Don Carlos - po przejrzeniu dotychczasowej ikonografii zdecydowanie I polowa XVIIw.
Pozdrawiam
Ka¶ka
Kasia
Oto co przyku³o moj± uwagê. Dwa portrety pêdzla malarzy francuskich, stroje cywilne, czy mo¿na co¶ z nich ¶ci±gn±æ? Obraz Fransa Halsa "The Meagre Company", raczej chyba Niderlandy, co my¶licie? No i ta rycina. To wylowi³am z morza informacji. Napiszcie proszê co o tym my¶licie.
Pozdrawiam raz jeszcze!
K.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Ania ¯uk
Ci z obrazów to nie s± "szeregowi"- najbli¿szy jest ten z rycinki- ale te¿ razcej jaki¶ pan kapitan.
Grace
Kasiu, tak jak napisa³a Ania zadna z postaci nie jest szeregowym ¿o³nierzem. Wszyscy panowie na scenkach zbiorowych to oficerowie.
Stroje cywilne i wojskowe w owym czasie nie ró¿ni³y siê tak jak teraz. Strój bardzo podobny do tego z pierwszego portretu znajduje siê w Victroria&Alberts Museum w Londynie (za³±cznik) - datowany jest na ok 1630 rok. Strój szyty z jedwabnej satyny. Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Materia³y na stroje dla szeregowych ¿o³nierzy to we³na, len, ewentualnie bawe³na (choæ mo¿e pojawiæ sie zarzut, ¿e z uwagi na cenê w owym czasie by³a dla biedniejszych niedostêpna) i ich mieszanki.
Spvrivs Decivs Darivs
Przeglądałem dostępne mi publikacje i dokopałem się do informacji o muszkieterach (wprawdzie niemieckich) w pozycji "Osprey Polish Armies". Niepomny opinii jakie krążą o Ospreyach na Fresze, zamieszczam moim zdaniem przydatny rysunek wraz z opisem.

"In the middle of the 17th century the bulk of Polish infantry were organised in the large regiments staffed by Germans, commanded in German, and even dressed in German fashion. This "German" musketeer is based on sketches made by the Radziwill's court artist, the Dutchman Abraham van Westerveldt, who accompanied Radziwill on his campaigns between 1649 and 1651.
Soldiers generally wore two pairs of stockings, the lower pair of fine, usually white material, the upper of thicker material. The upper pair is held up here just below the knee by stiff linen "cannons", intended to give the impression of the expensive high-topped boots which infantry could rarely afford. The buff coloured cloth-jacket is perhaps a similiar imitation of "real thing". the black lining which shows at the turned-back cuffs is probably related to the "Trąby" clan-badge of Janusz Radziwill. Below the jacket he wears ribboned petticoat-breeches. His musket is similiar to models used in English Civil War. To work effectively it required a musket-rest and powderflask, a bandolier of measured charges in wodden containers, match and leather bullet-pouch. A western rapier on a buff leather shoulder belt completes the equipment."

Pozdrawiam!
Tomasz Rejf
je¶li ma byæ szeregowy ¿o³nierz to ¿aden z obrazów nie odpowiada jego wizerunkowi. S± to obrazy przedstawiaj±ce milicje miejskie miast holenderskich (sk³adaj±cych siê w wiêkszo¶ci z bogatych patrycjuszy, lub ¶redniozamo¿nych mieszczan), portrety szlachty i jedna rycina kawalera francuskiego.
trochê obrazków gemainów jest tu http://regiment.pl/forum/viewtopic.php?t=35 Zamieszczam jeszcze ilustracje z Ars Bella Gerendi francuskich muszkieterów. Szukaj jeszcze obrazów czy opracowañ z oblê¿enia La Rochel 1628, bitwy pod Rocroi 1643. Z polskich akcentów to w czasie oblê¿enia Smoleñska i odsieczy 1632-34 polskie wojsko bi³o siê z najemnikami francuskimi w s³u¿bie cara.
Pu³kownik
Przede wszystkim dziêkujê za odzew i informacje :-)
Powiedzcie mi cos jeszcze na temat kolorystyki - zarówno w strojach szeregowych Francuzów, jak te¿ ich oficerów. Jakie barwy dominowa³y, jakie by³y rzadsze, jakie absolutnie nie uzywane.

Pozdrawiam wszystkich!
Ka¶ka
PS Moven :-) dziêki, no ale mi chodzi dok³adnie o Francuzów, wiesz ze wspólnie z Malwin± zg³êbiamy temat - ale podziwiam zasoby Twojej biblioteki i g³owy. Bêdê chêtnie korzystac, póki mnie szabl± niechc±cy nie pop³atasz...
Kasia
no i gdyby¶cie mi jeszcze doradzili, sk±d wzi±æ te kapelusze...bo ju¿ kiedy¶ mêczy³am sie z po¿yczonym za du¿ym, aj...
Kasia
Witajcie ponownie
wykasowano jeden mój post, a rzeczywi¶cie siê pomyli³am i napisa³am raz przypadkowo w chwili gdy zalogowany by³ Micha³ - mój m±¿, za co przepraszam. Ponawiam pytanie o dozwolon± kolorystykê strojów muszkieterów francuskich i raz jeszcze dziêkujê za dotychczasow± pomoc i informacje.
Pozdrawiam
Ka¶ka
Don Carlos
Mam dwie ilustracje:
Tomasz Rejf
ja jeszcze znalaz³em francuskiego muszkietera i pikiniera. Ogólnie patrz±c na te obrazki to nie ró¿nili siê w stroju czy oporz±dzeniu od tysiêcy muszkieterów innych nacji. Jedyne co to mo¿na poszukaæ sk±d wzie³y siê niebieskie kasaki z charakterystycznym krzy¿em w gwardii Ludwika XIII.
Kasia
My¶la³am ¿e temat ju¿ wyczerpany - a tu mi³a niespodzienka; dziêkujê obu Panom za kolejne ilustracje. Ca³kiem du¿o da³o siê zebraæ tych przedstawieñ i daj± ³±cznie niez³e wyobra¿enie. Bardzo Wam wszystkim dziêkujê i pozdrawiam
K.
Tenebrael
Witam! Od razu powiem, ¿e na forum jestem nowy, tak jak te¿ nowy jestem w odtwórstwie XVII w. Mam problem dotycz±cy odtwórstwa muszkietera francuskiego (jak w temacie zreszt±). Polega on na tym, ¿e widzia³em wiele "wizji" ich stroju (zarówno w ¼rod³ach z epoki, jak i bardziej...filmowo pop-kulturowych). Jednak niezale¿nie od kategorii ¼róde³, zauwa¿y³em dwa rodzaje strojów: jeden bardzo wykwintny, ozdobny, przesycony ró¿nymi koronkami, ko³nierzami, wst±¿kami, ogolnie mowi±c wszystkim. Drugi natomiast bardziej stonowany, sk³±daj±cy siê z do¶æ prostej, bia³ej koszuli, br±zowych (lub innych, ciemnych) spodni, butow pod kolana, rêkawic, kapelusza i...czego¶ w rodzaju "narzuty", p³aszcza, siêgajacego do kolan lub do ziemi, bez rêkawów. Ktora wizja by³a bli¿sza prawdy? Zaznaczam, ¿e nie mam jeszcez sprecyzowanego, czy ma to byæ ¿o³nierz bogaty, biedny, szeregowy czy elitarny. Jesli chodzi natomiast o okres historyczny, to mam na my¶li czasy panowania Ludwika XIV.

Pozdrawiam, i prosi³bym o wyrozumia³o¶æ, jesli w tym co napisa³em by³oby co¶... niezbyt sensownego, gdy¿ tak jak pisa³em, jestem baaaardzo pocz±tkuj±cy.
Don Carlos
A konkretnie?? Ktory Ludwik XIV? Wczesny, Pozny??
Z tego co pamietam Ludwis panowal dlugo, ponad 50lat, a tam moda sie zmieniala dosc czesto.
A moze czasy Ludwika XIII??

Tenebrael
CYTAT(Don Carlos @ 12:32 25.06.2007) [snapback]193416[/snapback]
A konkretnie?? Ktory Ludwik XIV? Wczesny, Pozny??
Z tego co pamietam Ludwis panowal dlugo, ponad 50lat, a tam moda sie zmieniala dosc czesto.
A moze czasy Ludwika XIII??

Tu mnie zagi±³e¶... Powiem tak, dopieor zaczynam, i chcia³bym poznaæ mniej wiêcej dostêpne opcje, ogolnie jak sprawa wygl±da³a we Francji za panowania tego w³adcy.. Jesli chodzi os troj, moge powiedzieæ opisowo, ¿e chcia³bym odtwarzaæ bardziej ¿o³nierza ni¿ strojnisia. Na t± chwilê tyle moge poweidzieæ, moja wiedza nie pozwala na wiêcej, natomiast by³bym bardzo wdziêczny, jakby¶(cie) mi móg³(li) przedstawic dostêpne opcje. Pozdrawiam!
Don Carlos
Ok.

Zamiescilem dwa obrazki. Nawet sa podpisane. Co prawda jeden po hiszpansku.
Tak wiec pierwszy obrazek datowany jest na 1647 rok. KOniec wojny XXXletniej, moda jaka mogla panowac w 3, 4 dekadzie XVII wieki. Jesli chcialnys wiedziec to tak mogl sie ubireac D`Artagnan i 3 Muszkieterowie smile.gif ;P

Drugi datowany na 1660, kiedy to Ludwik XIV rozpoczal swoje reformy wojskowe, uniformizacja armi francuzkiej itp.

Moze lepiej jak bys sobie zrobil stroj z 1pol XVII wieku, np taki jak na rysunku 1wszym, mialbys szanse na jezdzenie na imprezy XVII wieczne.
Tenebrael
CYTAT(Don Carlos @ 15:44 25.06.2007) [snapback]193429[/snapback]
Jesli chcialnys wiedziec to tak mogl sie ubireac D`Artagnan i 3 Muszkieterowie smile.gif ;P

Hehe, nie no, filmy i ksi±¿ki to by³a raczej motywacja, ¿eby sie za to wzi±æ, nie sam wzorzec, bo wiem, ¿e tam jest sporo przek³amañ ;) W ka¿dym razie dziêki ogromne za to, mam ju¿ mniej wiêcej pojêcie, jak by³o w rzeczywisto¶ci. Jeszcze tylko jedna kwestia, je¶li kto¶ by wiedzia³, i móg³ tak dok³adnie wyliczyæ, z czego siê ten strój sk³ada³ (bo na rysunkach widaæ ogo³, a teraz mam na my¶li detale smile.gif) to rownie¿ by³bym bardzo wdziêczny. Pozdrawiam, i jeszcez raz wielkie thx Carlosowi smile.gif
Pinior
To tak z³y porucznik rekrutuje do regimentu...:P
Don Carlos
A co?? Nie wolno?? crazy.gif
Tomasz Rejf
muszkieterowie francuscy z po³owy XVII wieku.
Tomasz Rejf
muszkieterowie i inne wojska francuskie w kolorze od XV do koñca XVII wieku. W odró¿nieniu od poprzedniego dzie³a to jest XIX wieczne przedstawienie "Costumes militaires francais depuis 1439 jusqu''en 1789" autorstwa A. de Marbot wydane w 1830r.
sczmur
Ja mam pytanie co do autentyczno¶ci stroi z czterech muszkieterów "Cz³owiek w ¿elaznej masce". Mieli oni skórzane ciuchy. Czy jest to autentyczny strój i czy w takim czym¶ te¿ walczyli czy sie zawsze przebierali w mundury. Acha i jeszcze jedno ma kto¶ mo¿e jakie¶ wykroje? szczerba.gif
Tomasz Rejf
CYTAT(Pu³kownik @ 22:04 21.05.2007) *
Przede wszystkim dziêkujê za odzew i informacje :-)
Powiedzcie mi cos jeszcze na temat kolorystyki - zarówno w strojach szeregowych Francuzów, jak te¿ ich oficerów. Jakie barwy dominowa³y, jakie by³y rzadsze, jakie absolutnie nie uzywane.

Pozdrawiam wszystkich!

W ksi±¿ce "Historia Mody" Francois Boucher na stronie 248 jest taka wzmianka: "Stopniowo jednak zaczêto ponownie u¿ywaæ indygo, w XVI wieku zakazanego w wielu krajach, tak¿e we Francji. Wzros³o wówczas zastosowanie tkanin b³êkitnych, zw³aszcza w armii królewskiej, która przyjê³a tê w³a¶nie barwê w miejsce dawnej ¿ó³tobr±zowej." Jest tu mowa o czasach ministra Colberta czyli lata 1661-1683. Wynika³o by z tego ¿e w czasach Ludwika XIII (pierwsza po³owa XVII wieku) królewska armia francuska nosi³a kolory ¿ó³tobr±zowe. Wielce prawdopodobne ¿e do tego insygnia w³adzy oficerskiej czyli szarfy by³y bia³e o czym wspomina ta sama ksi±¿ka na stronie 254. Podobn± informacjê o barwach szarf podaje polski teoretyk wojskowo¶ci Andrzej Maksymilian Fredro w swojej pracy "Nowe Uwa¿anie Porz±dku Wojennego ..." taki fragment jest: "jednak¿e mniejsze znaki ¿o³nierskie ka¿dy porucznik, rotmistrz i pu³kownik, tak konny jako pieszy (jako to w francuzkich wojskach, wed³ug herbownych bia³ych lilij, bia³ej kitajki na opasanie za¿ywaj±"
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.