Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Miecz Hurdalka
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza > Zaczepne uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza
Bartholomew the Hospitaler
Witam,
w nawi±zaniu do mojego poprzedniego tematu:
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=13...mp;#entry189398
Wiecie co Wam powiem, najpro¶ciej jest odpowiedzieæ tak jak mi odpowiedzieli¶cie. Czyli NIE WIECIE NIC, jedyne co robicie to odsy³acie do literatury. Powiem Wam szczerze, ¿e ¿adnej z wymienionych pozycji nie posiadam, a nie mam na tyle czasu ¿eby biegaæ i szukaæ tego po bibliotekach (niektórzy w tym kraju jeszcze pracuj± i maj± inne obowi±zki, a nie tylko udawanie cwaniaków w necie)!
W zwi±zku z tym, pragnê po raz kolejny podziêkowaæ "towarzystwu wzajemnej adoracji FREHY" za po raz kolejny "zgnojenie" osoby (akurat pad³o na mnie tym razem). To nie pierwszy i na pewno nie ostatni raz gdy nie chcecie pomóc lub po prostu nie macie sami takiej wiedzy i zas³aniacie siê ksi±¿kami. Ka¿dy mo¿e udawaæ cwaniaka wiedz±c, ¿e w pewnych ksi±¿kach mo¿na znale¼æ pewne informacje. Pewnie, problem w tym, ¿e trzeba mieæ te ksi±¿ki, co nie zawsze jest takie proste.
Szkoda, ¿e to forum "schodzi na psy" przez swoich u¿ytkowników i moderatorów, którzy b³yskawicznie zamykaj± tematy nie daj±c nawet szans na odpowied¼ osobom zainteresowanym.
My¶lê, ¿e nie jedna osoba siê ze mn± zgodzi. Niestety, ale k³adziecie k³ody pod nogi pocz±tkuj±cym osobom w RR, zamiast pomagaæ (a chyba takie jest za³o¿enie FREHY). Mo¿e zróbcie sobie tabliczki, "jestem chodz±cym fenomenem" i zak³adajcie przy okazji ka¿dej imprezy na jakiej siê pojawicie.
Mo¿e chocia¿ kto¶ mi powie czy mo¿na siê wzorowaæ na tym:
http://www.albion-swords.com/articles/oakeshott-typology.htm

A tak swoj± drog± Marcinie Glinianowiczu, "ale pewnie wygodniej za³o¿yæ kolejny temat na FREHA i w¶ciekaæ siê na ludzi którym nie chce sie milionowy raz odpisywaæ na te same pytania..." nie prawda, ¿e to milionowe takie same pytanie. Sprecyzowa³em je do¶æ jasno, podaj±c nawet zdjêcia wzorów, a Ty, gdyby¶ chcia³ naprawdê pomóc to by¶ po prostu odpowiedzia³ mi na temat, a nie pisa³ bezsensownego posta z narzekaniem, ¿e to znów milionowe takie samo pytanie. My¶lê, ¿e Twój post, jak i Rabiegi bardziej za¶mieci³ to forum ni¿ mój :P
I tutaj jeszcze ma³a pro¶ba do Indara i spó³ki moderatorów. Nie zamykajcie tego tematu tylko pozwólcie mi uzyskaæ odpowiedzi na pewne pytania. Je¶li nie to mo¿e zamknijcie ca³± FREHÊ, no bo przecie¿ znów kto¶ mo¿e siê z czym¶ powtórzyæ lub zada pytanie, które jest dla Was niewygodne.
Pozdrawiam i ludzi chc±cych mi naprawdê pomóc proszê o PW (bo znaj±c ¿ycie temat mo¿e byæ znów zamkniêty).
Indar
Zwalanie na brak czasu jest typowym t³umaczeniem, ³atwiej jednak powiedzieæ ¿e nie ma siê czasu i¿ ¿e siê nie chce. Ja równie¿ pracujê, codziennie d³u¿ej ni¿ 8 godzin - w warunkach niezbyt przyjaznych, mam na utrzymaniu rodzinê, do tego dochodz± inne obowi±zki i jako¶ potrafiê wygospodarowaæ czas na znalezienie interesuj±cej mnie rzeczy.
Nie traktuj tego jako zgnojenie, mo¿e rzeczywi¶cie reakcja by³a zbyt ostra - ale bez przesady. Pewne rzeczy nale¿y traktowaæ w naszym hobby jako podstawê, a przynajmniej wiedzê gdzie mo¿na znale¿æ interesuj±c± nas rzecz. To nie jest cwaniakowanie a jedynie umiejêtno¶æ pracy na ¿ród³ach.
Rzecz o któr± pytasz znajdziesz bez problemu na sieci - to co poda³e¶ to w³asnie typologia Oakeshotta, podana w ³adniejszej wersji. Na tamtej stronie znajdziesz równie¿ rekonstrukcje mieczy z datowaniem na konkretny okres, wraz ze zdjêciem odnalezionego orygiana³u.
To nie jedyna strona z typologi±, wystarczy poszukaæ na sieci - co jak widaæ w koñcu zrobi³e¶. Na Freha te¿ wa³kowane by³y ró¿ne typologie, podawane by³y linki, tylko trzeba by³o przejrzeæ forum. Mo¿e nie by³o tematu tycz±cego siê bezpo¶rednio mieczy z pocz±tków XIVw, ale z pewno¶ci± naprowadzi³o by Ciê to na w³a¶ciw± drogê.
To forum rekonstruktorów, a rekonstrukcja wymaga niestety czasu i odrobiny po¶wiêcenia.
Niestety, brak czasu jest najprostszym a zarazem najczêstszym wyt³umaczeniem. Z tego te¿ powodu spotyka siê z ostrymi reakcjami, przyznam - czasem zbyt ostrymi
k³aniam nisko i dobrej nocy ¿yczê. I wiêcej spokoju.
I.
Viator
Potwierdzam to samo, Bart³omieju.

Ja na samym pocz±tku mojej bytno¶ci tutaj oberwa³em po uszach w podobny sposób tak, ¿e mi siê a¿ zimno zrobi³o i przez pewien czas bardzo nieprzyjemnie siê tu czu³em. Potem mi przesz³o, a teraz jak sam mam etykietkê Szarej Rady i widzê problemy forum od podszewki, sam mam podobne dylematy w stosunku do pocz±tkuj±cych.
Wynika to g³ównie z tego, ¿e Freha celowo siê ró¿ni od wiêkszo¶ci innych for, ma ambicje byæ nie tylko p³aszczyzn± bie¿±cej dyskusji ale i sta³± baz± danych dla przysz³ych roczników rekonstruktorów. Nawet niezbêdne ale indywidualne pytania i wszelkei posty nie nios±ce jakiej¶ wiedzy s± z tego punktu widzenia w du¿ej mierze za¶miecaniem serwera. Równie¿ dyskusje on-line, któe stanowi±, jak ju¿ zapewne zauwa¿y³e¶, nasz± bol±czkê. A "nowi", wychowani na innych wzorcach i przyzwyczajeni do tempa GG czêsto naprawdê robi± z Frehy czat. W³a¶nie dlatego zadawanie pytañ, które ju¿ kiedy¶ pad³y, i niecierpliwo¶æ w oczekiwaniu na odpowied¼ s± baaardzo niemile widziane.

Co do braku czasu, mogê tylko dodaæ, ¿e ja swój strój szykujê ju¿ pi±ty rok, i je¿d¿ê na razie tylko na jeden-dwa turnieje rocznie i to jako widz - z braku czasu w³a¶nie. I nikogo za to nie winiê.

Szybko zreszt± sam zrozumiesz, ¿e zadaj±c pytania mo¿esz nawet od d³ugoletnich Frehowiczów dostaæ bezwarto¶ciowe, mylne odpowiedzi. Bo 90% ludzi, którzy Ci odpowiedz±, to nie bêd± akurat specjali¶ci w tej dziedzinie. I w koñcu po¿a³ujesz, ¿e pyta³e¶, zamiast samemu przeryæ te setki postów i gigabajty dyskusji, i zorientowaæ siê kogo o co warto pytaæ - a tego siê w inny sposób nie dowiesz, niestety.

P.S. Co¶ Ci podpowiem. Czasami bycie Mecenasem Freha naprawdê siê op³aca - czyta³e¶ zreszt± chyba w Regulaminie. W Skarbnicy masz dwie pozycje Oakeshotta z mnóstwem ilustracji - dokumentacja znalezisk z epoki itd. - naprawdê bêdziesz mia³ z czego wybieraæ.

Pozdrawiam -
Andrzej / Viator
Indar
Czê¶æ postów zosta³a wy³±czona do nowego tematu:
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=13763&hl=
I.
A ja mam jeszcze pytanie do posiadaczy Hurdalkowych mieczy. Które z tych g³owic najlepiej siê spisuj± (chodzi mi o lepsze wywa¿enie miecza oraz to czy nie uwieraj± w czasie walki) :
http://www.hurdalek.wz.cz/stranky/mece/obrazy/koncovky.jpg
Sextus Furius Pavo
mam miecz od Hurdalaka z g³owica nr. 5 i miecz chocia¿ jest trochê ciê¿ki jest bardzo dobrze wywa¿ony i nie zauwa¿y³em ¿eby g³owica mi przeszkadza³a w walce smile.gif

ale o takich rzeczach chyba lepiej rozmawiaæ z rzemie¶lnikiem...

pozdrawiam i ¿yczê udanego zakupu ;)
Tomasz z £añcuta
A mnie siê co¶ zdaje, ¿e g³owica powinna pasowaæ do reszty miecza - znaczy do ca³o¶ci repliki - powinna byæ z tego samego okresu, a najlepiej, ¿eby ca³o¶æ mia³a podstawê w odkrytym zabytku lub ikonografii. devil.gif
Karat
Z tego co dotychczas przeczyta³em o producentach mieczy to Huldalek cieszy siê najwiêkszym uznaniem. Mo¿e moje pytanie jest g³upie, ale w jakim jêzyku siê z nim porozumieæ. Po angielsku czy po polsku, a mo¿e po czesku? (ja tematykê strony rozumiem, a czeskiego nie znam :-) )
CYTAT(Karat @ 16:02 16.07.2007) [snapback]195075[/snapback]
Mo¿e moje pytanie jest g³upie, ale w jakim jêzyku siê z nim porozumieæ. Po angielsku czy po polsku, a mo¿e po czesku? (ja tematykê strony rozumiem, a czeskiego nie znam :-) )

Ja zawsze pisa³em do niego po polsku, a on mi odpisywa³ po czesku i rozumieli¶my siê bardzo dobrze smile.gif
Karat
Tak podejrzewa³em. Dziêki za odpowiedz. Jak zdecyduje siê na doktorat to za jêzyk obcy wezmê sobie czeski tongue.gif .
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.