Witajcie
Mam otó¿ pytanie dla Was drodzy Frehowicze-
Mozna by³o by sie pokusic aby przy robieniu miecza troche go "uoryginalnic"?
¿eby nie by³ taki oklepany jak typowe miecze sredniowieczne, ale ¿eby sta³ sie lekko charakterystyczny tylko dla mnie?(oczywiscie klinga pozostajena miejscu :P )
Prosi³bym o wyrozumia³e odpowiedzi
pozdrawiaam!!
Czy w tym co robimy nie chodzi przypadkiem o to aby posługiwać się sprzętami, które są dobrze udokumentowane? (czyt. oklepane)
Proponuje zajrzeć do książek bronioznawczych. Jest mnóstwo rocznych kombinacji - klingowo - jelcowo - glowicowych i nie ma problemu zeby znaleźć wzor miecza z jednej strony oryginalny a z drugiej zgodny z epoka ktora sie odtwarza. Chyba ze kolegę interesuje wzornictwo elfickie, jesli tak, to nie to forum.
pozdr
WR
PS. Co ten post robi w "szermierce"???
Oczywiście - możesz sobie 'skomponować' miecz niepowtarzalny.
Jak już wspominali koledzy powyżej, ilość głowic / jelców / typów głowni daje
całkiem sporo kombinacji nawet przy zachowaniu spójności wszystkich elementów
(czyli nie mieszamy np. głowni XIa z głowicą a'la rybi ogon). Do tego porządna oprawa
i masz śliczny, unikatowy kawałek żelaza.
Jeżeli zaś kolega ma na myśli zębate ostrze chaosu + 2 oraz jelec w formie węża wychodzącego
z oczodołÃ³w czaszki demona służącej za głowicę, to odradzam. By dało się nim walczyć, miecz
musi mieć zachowane pewne kształty / proporcje. Inaczej nadaje się na ścianę albo konwent fantasy.
Temat przeniesiony, w uzbrojeniu bêdzie mu zdecydowanie lepiej. Pod warunkiem ¿e dyskusja nie wykroczy poza rekonstrukcjê historyczn±.
I.
O ile we wczesnym ¶redniowieczu runiczne napisy na mieczach by³y raczej sygnatur± wytwórcy, a rysunki na klingach - symbolami magicznymi, o tyle w pó¼niejszych czasach (nie wiem dok³adnie w którym momencie, ale chyba mo¿na zaryzykowaæ ¿e do¶æ wcze¶nie) zaczêto wypisywaæ na broni bia³ej teksty modlitw, w³asne dewizy itd. To te¿ jest jaka¶ forma zindywidualizowania i uoryginalnienia swojego przybocznego ¿elaza.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.