Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Szk³o i drewno w gospodarstwie domowym XIIIw
> Przedmoty codziennego u¿ytku > Naczynia, sprzêty kuchenne i zastawa sto³owa
Andrzej Siejeñski
Witam
Chcia³bym siê dowiedzieæ kiedy w powszechnym u¿ytku pojawi³o siê szk³o (mowa oczywi¶cie o nieco wy¿szych sferach, nie ch³opskich chatach). Chodzi mi o kielichy itp. (nie szyby w oknach).
I jeszcze jedno pytanko: jakiego najlepiej u¿yæ drewna do wykonania naczyñ i czy trzeba je czym¶ potem zabezpieczyæ (impregnowaæ czy co¶ takiego)?
Pozdrawiam
Nataniel
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Zale¿y gdzie i kiedy. Na przyk³ad W³ochy w pó¼nym XV. Drewno chyba najlepiej woskowaæ, ale nadaje siê to do napojów, i to ch³odnych. Pozdrawiam
Gwyn
Gloria z Krakowa
To ja siê po¶rednio do³±czê do pytania: jak to jest z tymi szklanymi wstawkami do latarenek? Nie jest to lekkie nadu¿ycie? Szk³o by³o raczej drogie, chyba nie ka¿dy posiadacz latarenki móg³ sobie na nie pozwoliæ. Czy takie z zaimpregnowanym pergaminem nie s± po prostu bezpieczniejsze?
W sumie powinnam z tym i¶æ do tematu "latarenki"...
Andrzej Siejeñski
Witam
CYTAT
Zale¿y gdzie i kiedy.

Chodzi mi o teren Polski i okolic (zawsze mo¿na by³ co¶ zaimportowaæ od s±siadów).
CYTAT
Na przyk³ad W³ochy w pó¼nym XV

Na pewno a¿ tak pó¼no?
Pozdrawiam
Nataniel
pjarrocinski - wypisany
Na naczynia u¿ywano drzew li¶ciastych i raczej nie zabespieczano.
szyszkin
Andrzej Siejeñski
Witam
CYTAT
Na naczynia u¿ywano drzew li¶ciastych

A jakich dok³adnie? Drzew jest trochê, a ja nie bardzo znam siê na stolarce.
Pozdrawiam
Nataniel
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Na przyk³ad klon. Pozdrawiam
Gwyn
Andrzej Siejeñski
Witam
Wielkie dziêki. Szkoda tylko, ¿e z tym szk³em to nie bardzo w XIII w. Bêdê zatem musia³ co¶ sobie wystrugaæ.
Pozdrawiam
Nataniel
Micha³ /Gwyn/ Czerep
A glina to co? Nie wiem jak tam z cynowymi naczyniami w XIII, ale chyba te¿ bez problemu. Pozdrawiam
Gwyn
Andrzej Siejeñski
Witam
CYTAT
A glina to co?

Jest to pewne rozwi±zanie
CYTAT
Nie wiem jak tam z cynowymi naczyniami w XIII, ale chyba te¿ bez problemu.

W XIII w. tak, ale w XX w. to ju¿ jest problem. Gdzie kupiæ cynowy kubeczek bez napisu: Pami±tka z... Piwo jakie¶ tam... itp. tears.gif
Pozdrawiam
Nataniel
Andrzej Siejeñski
Witam
Kupi³em archiwalny numer „Gazety rycerskiej” i wyczyta³em co¶ takiego: „Nie nale¿y zapominaæ, ¿e znano szk³o. Przecie¿ w XIV wieku Dolny ¦l±sk usiany by³ hutami szk³a”.
Skoro w XIV w. hutnictwo by³o tak rozwiniête, to mo¿e ju¿ w XIII w. u¿ywano szklanych kielichów face4.gif: Nie to ¿ebym koniecznie musia³ takowy posiadaæ, ale bardzo mnie to ciekawi. Czy kto¶ wie jak to w koñcu by³o z tym szk³em?
Pozdrawiam
Nataniel
Robert Bagrit
W Kodeksie Maness jest kielich szklany. To sam pocz±tek XIV wieku. Wydaje mi siê, ¿e nagle siê nie pojawi³... Na koniec XIII mo¿na mieæ taki smile.gif

Pozdrawiam
Kless
witam

obawiam sie ze choc szklo (w formie kielichow) wystepowalo, to jednak nie bylo w polsce w XIII w rozpowszechnione. uzywano go na bogatych dworach i w dodatku wygladalo nieco inaczej. nie mialo cietych krawedzi bo nie znano lub nie uzywano tej techniki. nie bylo tez tak czyste i przezroczyste jak teraz.

wiec jesli nie odtwarzasz kogos bardzo bogatego to urzywanie szkla bedzie duzym naciaganiem historycznosci.

ale za to XIIIw garncarstwo potrafi byc naprawde bardzo ozdobne, ladne i ciekawe. jezeli cie to zainteresuje to chetnie podam ci maila do dziewczyny ktora zajmuje sie garncarstwem sredniowiecznym i moze cos zrobic na dany okres na zamowienie. (jak tylko go znajde)

sama u nij dzban kupilam i jest cudny:) wiec szczeze polecam. niedrogo robi.

pozdrawiam
kless
Ania
Co do hut szkla na ¦l±sku ,to znaleziska archeologiczne potwierdzaj± ich istnienie juz przed po³owa XIII wieku.Zupe³nie inna spraw± jest uzywanie szklanych kielichów . Trzeba pamiêtac , ¿e w tym czasie (XIIIw) na wsiach dopiero zaczynano korzystac z ceramiki w pe³ni toczonej na kole ,a nie tylko obtaczanej. Daleko wiêc jeszcze do powszechnego u¿ywania kielichów szklanych .
Jarek Przyby³o
wracaj±c do drewna, to taka informacja: do lat 40-50 XX wieku drewno bukowe u¿ywano prawie wy³±cznie do palenia. Potem dopiero sta³o siê podstawowym surowcem do wyrobu wszelkiej "galanterii". To jako uwaga aby nie sugerowaæ sie obecn± powszechno¶ci± tego gatunku w zyciu codziennym.
Andrzej Siejeñski
Witam
Bardzo przepraszam za tak± zw³okê w odpowiedzi ale mia³em tyle na g³owie, ¿e wstyd siê przyznaæ ale po prostu zapomnia³em o tym temacie.

CYTAT
ale za to XIIIw garncarstwo potrafi byc naprawde bardzo ozdobne, ladne i ciekawe. jezeli cie to zainteresuje to chetnie podam ci maila do dziewczyny ktora zajmuje sie garncarstwem sredniowiecznym i moze cos zrobic na dany okres na zamowienie.

Wielkie dziêki, ale w zwi±zku z tym, ¿e ostatecznie da³em siê namówiæ na XV w. spróbujê poszukaæ czego¶ szklanego co by siê na ten okres nadawa³o. A co do garncarstwa to kiedy¶ pewnie siê odezwê, przyda siê kilka glinianych drobiazgów.

Pozdrawiam
Nataniel
pjarrocinski - wypisany
co do buczyny to prawda, materia³ jest bardzo wra¿liwy na wilgoæ co powoduje silne naprê¿enia w materiale i mo¿e popêkaæ galanteria.
drewno li¶ciaste ,klon brzoza, lipa, nie olcha(pracuje).
nie wiem jak drzewa owocowe ale grusza jest ³atwa do obróbki, jab³oñ ma piêkny kolor ale jest twarda
Horhe
S³uchajcie,
mam problem,bo poszukuje fachowca,który tradycyjnymi metodami zrobi mi szyby,takie z odcieniem niebieskawo-zielonym z b±belkami w ¶rodku i z zanieczyszczeniami,tj.takie jakie powinny byc epokowe smile.gif Mam sporo takiego ³omu do przetopienia,ale zaznaczam od razu,ze nikomu nie bêdê odsprzedawaæ moich zasobów.Takie czasy,¿e trzeba kombinowaæ gdzie siê da mad.gif
Osoby,które dmuchaj± naczynia szklane w okolicach Trójmiasta,prosze o kontakt.
Mam sporo do zrobienia naczyñ i szybek crazy.gif

Co do drewna na naczynia,to najlepiej lipa,bo ³atwa w obróbce,ale grusza te¿ jest dobra,bo najmniej pracuje.Z reszt± z drewna gruszkowego dawniej robiono krzywiki kre¶larskiie i dobre linijki,a tak¿e eksluzywne ³o¿a do karabinów!
Ludka
Witam!

Znalazlam cos w sieci dla milosnikow szkla, ale chyba tych najzamozniejszych icon_sad.gif

http://www.jelldragon.com/specials.htm

Ludka Excalibur
Sokó³
Garnki, miski, inne rzeczy, jak wiemy w ¶redniowieczu wytwarzano m.in. z gliny. Ale moje pytanie jest czy butelki równie¿. Drog± ekstrapolacji odpowiadam sobie, ¿e tak. Ale jak z tym by³o dok³adnie, czy by³y to butelki w miarê podobne do dzisiejszych?
Marcin Glinianowicz
Witam!

Polecam prace na temat polskiego garncarstwa ¶redniowiecznego autorstwa J. Kruppe, np. "Garncarstwo pó¼no¶redniowieczne w Polsce", "Garncarstwo warszawskie w wiekach XIV i XV" i wiele innych.
Oraz M. Kwapieñ, J. Maroszek, A. Wyrobisz "Studia nad produkcj± rzemie¶lnicz± w Polsce" (z serii "Studia i materia³y z historii kultury materialnej" tom LI).
W publikacjach powy¿szych mo¿na znale¼æ sporo rysunków ró¿nego typu naczyñ, ich typologiê, wiadomo¶ci o surowcu i poka¼n± biblografie do tego zagadnienia.

Je¶li chodzi o szk³o to w koñcu XIII pojawiaj± sie w Czechach i Niemczech np. bardzo ³adne szklanice fletowe (znane mi okazy tego typu naczyñ z Polski s± datowane dopiero na prze³om XIV i XV w. - spore opó¼nienie). Szklanice te s± w u¿yciu nawet do XVIII w.! Wiecej informacji i przedstawienia tych naczyñ libacyjnych smile.gif w artykule M. Markiewicz "Szklanice fletowe z XIV/XV-XVIII w. odkryte na zamku w Kole (woj. koniñskie)" [w:] Acta Universitatis Nicolai Copernici, Archeologia tom XIV, 1989r., oraz S. Ciepiela "Wyroby szklane w Polsce w pó¼nym ¶redniowieczu" [w:] "Szk³o i ceramika" R. 18, nr 7, 1967 r.

pozdrawiam
Valdez
W katedrze w Kolonii, w tamtejszym skarbcu znajduja sie przedmioty znalezione w grobach datowanych na 537 rok naszej ery (bodajze) i w obu grobach znaleziono butelki szklane. Niestety nie mam fotek...
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.